Saturday, January 15, 2011

Detective conan photo

AHaa kali nie cik mila nak letak gambar detective conan….sebabnya maybe ramai minat kartu nie…..




















Monday, January 10, 2011

Cerpen: Qaseh(siri 3)



Pada keesokannya selepas waktu rehat, Cikgu Khairul telah masuk dengan menbawa rotan ke kelas mereka. Cikgu Khairul sangat ditakuti oleh pelajarnya. Dia merupakan cikgu disipilin disekolah ini. Jika sesiapa tidak menghantar buku latihannya, nescaya pasti akan dikenakan hukuman rotan oleh  Ckgu Khairul.

          “Baiklah, semua hantar kerja sekolah yang cikgu beri semalam”kata Cikgu Rizman. Semua pelajar menghantar buku Bahasa Melayu.

          Kelihatan Qaseh sedang mencari buku latihannya. Puas dicari tetapi tidak menjumpainya. Semalam dia telah letakkan bukunya ke dalam beg. Dia merasakan pasti dia akan dirotan oleh cikgu itu.
         
          “Qaseh, kamu seorang saja yang tak hantar buku. Kenapa?”Tanya Cikgu Khairul. Wajahnya kelihatan garang.

          “ Erm.... Saya tertinggal buku cikgu. Saya tak sengaja cikgu. Maafkan saya cikgu”jawab Qaseh sambil berdiri. Suara agak perlahan sedikitsambil tertunduk malu kerana terlalu takut akan cikgu itu.

          Tiba-tiba telefon Cikgu Khairul berbunyi. Lantas cikgu itu keluas ke kelas untuk menjawab panggilan telefon.

          “Sebentar pelajar, saya mahu menjawab panggilan telefon ini”kata cikgu Khairul. Langkahnya agak terburu-buru sedikit.

          Namun perasaan Qaseh makin gelisah dibuatnya. Sebelum ini dia belum pernah dirotan oleh cikgu Khairul. Selalunya Qaseh akan memastikan buku Bahasa Melayu dibawa pada hari cikgu Khairul itu mengajar.

          Selesai cikgu Khairul menjawab panggilan telefon. Wajab cikgu itu agak muram. Pelajar kelas 4 sains tulen itu agak tertanya-tanya.

          “Minta perhatiaan semua, saya terpaksa pulang kerana ada ahli keluarga saya meninggal dunia. Oleh itu pebelajaran hari setakat ini sahaja. Manakala awak Qaseh, esok saya nak awak hantar buku itu esok. Saya pergi dulu” terang cikgu Khairul sebelum keluar ke kelas .
          Qaseh begitu lega sekali. Cuma menjadi tanda tanya dimana buku Bahasa Melayu Qaseh letakan?. Manakala Fazura seperti tidak suka kerana Qaseh tidak rotan. Sepatutnya Qaseh perlu dirotan.

Tuesday, January 04, 2011

Siapa sebenarnya KID???



Ahaa, antara watak favorite yg mila suka dalam Detective Conan selain conan/Shinichi dan Ran ialah Kaito Kid. Mengapa?? Nak tahu, jap lagi mila bagitau ek..sabo2…misteri akan terungkap sekajap ja lagi..Itupun segala maklumat fasal kaito kid nie cari kat goggle..puas mila cari tau..akhirnya banyak juga jumpa..Ok, mila akan cerita dengan versi mila sendiri ye..Tapi kalau ada tersalah fakta, jangan marah ye,,ini suma drpd laman web n blog org…

Kid sebenarnya telah muncul dari 2 siri komik iaitu alam komik magic kaito. Dan Detective Conan.Tetapi disebabkan adanya siri komik dan drama Detective Conan menyebabkan watak kid nie lebih popular dan dikenali seluruh dunia. Oleh kerana kebijaksanaan dalam mencuri sesuatu barang berharga dia digelar sebagai The Panthom Thief.


Dengan nama sebenarnya Kuroba Kaito anak kepada Toichi Kuroba lahir pada 21 Jun (tahun tak dapat dikenalpasti) dan berumur 17 tahun sama umur dengan Shinichi Kudo. Bapanya telah dibunuh oleh organisasi hitam. Sebenarnya tujuan utamanya ialah mencuri sebuah batu (batu Pandora/batu keabadian). Dalam pada itu dia juga mencuri barang-barang berharga untuk dikembalikan kepada yang berhak. Agak berlainan daripada Robin Hood yang mencuri untuk bagi kepada orang yang susah. Dan 1 lagi tujaan kemunculanya sebagai Kid of the Panthom Thief ialah untuk mengetahui siapa yang membunuh bapanya dan mungkin juga untuk menbalas dendam. Walaupun dia nie asyik mencuri je, kadang kala Kid menolong Conan contohnya dalam movie Detective Conan:The Lost Ship in The Sky (filem ke-14, boleh tegok kt youtube) dengan menyelamatkan Conan daripada jatuh dari tempat yg tinggi.
Lupa pulak, dia nie ada 2 org gadis yg menyukainya iaitu Akako Koizumi, rakan sekelas dan Aoko Nakamori anak kepada ispektor Nakomori …Tetapi kid lebih suka kepada Aoko Nakamori. Gadis yang mirip seperti Ran Mouri nie tidak tahu bahawa Kaito Koruba merupakan Kid of The Panthom Thief. Tetapi ayah Aoko Nakamori cuba menangkap Kid yang mencuri barang-barang berharga, malangnya tidak berjaya kerana kebijaksanaan Kid melepaskan diri walaupun kid menberi sepucuk surat tentang dia akan akan mencuri pada sesuatu masa. Pihak polis di Jepun berusaha untuk menangkap Kid, tetapi sering kali gagal.




Walaupun kid nie bijak dalam penyamaran sehingga dapat mengubah suara menyebabkan sume orang tidak dapat mengenali Kid, tetapi Akako dapat mengetahui jika Kid sedang menyamar.. Selain itu Shinichi/Conan dan Saguru Hakuba dapat mengetahui Kid yang sedang menyamar.
Itu saja tentang Kaito Kid yg dapat mila ceritakan dalam blog nie..Sebenarnya Kid nie bukanya jahat mana pun, kadang2 perwatakanya agak kelakar..Apa2 pun mencuri tetap salah, so korang jangan bercita-cita nak jadi pencuri ke perompak ke….Jumpa lagi!!