Saturday, February 05, 2011

Cara nak ringankan blog


Ahaa, tiba2 rajin pula cik mila nak buat toturial..tutorial kali nie tentang cam ne nak ringakan blog atau senang cikit nak buka, tanpa tunggu lama2..ada orang tak percaya ada gadjet macam nie, so kena try la…kebanyakan blog korang macam2 gadjet, mesti lambat loading…ok nama gadjet nie ialah jquery lazy..Tetapi, tak semua blog boleh pakai, kena test dulu…apa2 pun mesti cuba tau…cik mila dapat tutorial dari blog dunia emieysandra…..
--- first, log in>dashboard>design> add gadjet>HTML/javascript

----then, copy cod di blog nie dunia emieysandra atau membina blog..dan paste macam gambar cik mila tujukan ats tu


p/s: tadi cik mila try letak cod utk copy tue..tapi tak muncul2 juaga..mgkin blockquete rosak kot..so korang copy cod gadjet tue kat blog lain yer..sory

Wednesday, February 02, 2011

Laptop akan dirampas??




Jangan terkejut pulak yer, ini tak de mengena dengan korang tapi cik mila sendiri ada kena mengena..Sedih betul cik mila mendengarnya…kalau tanpa laptop macam mana nak update blog….ini disebabkan oleh my younger brother nak bawa laptop ke asrama coz pihak sekolah mereka bernarkan bawa laptop...apabila adik cik mila baru balik dari asrama, dia bagitau tentanf hal itu…cik mila macam nak nangis je, tapi azam baru, tak nak nangis2 dah…kalau xde laptop leh buka fb pakai handset je, blog tak boleh buka….cik mila harap adik cik mila tue tak harap2 buang niatnya jauh2 je nak bawa..harap2 sangat…hmmmmmm…..

Tuesday, February 01, 2011

Kenapa ramai kebanyakan blog ada tutorial??


Ahaa, tiba-tiba je cik mila nak buat tajuk nie..hehe…boleh dikatakan kebayakan blog ada tutorial, kenapa2?...blog cik mila pun ada gak tapi banyak pun, sebab lazy sikit, huhu…ok2, kita terus dengan tajuk kita hari nie..ini adalah beberapa padangan dari cik mila, kalau tersalah kata jangan marah ek..inilah antara sebab blog mereka ada tutorial

1. Sebab permintaan dari blogger lain

Bila blogger lain tengok blog tue lawa, cantik and banyak gadget best2….so mestilah tanya macam mana nak buat itu, nak buat ini..ha betul tak?

2. Tak sabar nak bagi ilmu baru

Bila dah dapat ilmu baru tentang cara nak buat blog cantik2, mulalah nak bagi tau ilmu kat orang..Bagus sebenarnya perangai macam nie, berkongsi ilmu bukanya kedekut ilmu.

3. Saja nak tambah post

Boring2 sangat asyik buat post benda yang sama, tiba muncul idea nak post tentang tutorial..Ye la takkan buat post tentang diri kita je..apa2 pun blog kita hak milik kita kan.

4. Ikut trend

Haha, kan sekrang banyak blog ada tutorial, jadi dia pun nak ikut juga…Nanti kata ketinggalan zaman, biar blog dia paling hebat..isk2 jangalah macam tu sangat, mengajar biar ikhlas yer.

5.Untuk diri sendiri

Mungkin ramai ada sebab macam diatas nie sebabnya nanti bila tukar template baru, kebanyak an widget2 hilang contoh butan like facebook..Tak payah la nak jenguk blog lain..

Kesimpunlanya, blog yang ada tutorial sangat berguna sume pengguna termasuklah orang yang buat tutorial tu sendiri..Tapi yang ada post tutorial tu, biarlah mudah fahami oleh sume orang…dan cik mila kat sini nak berterima kasih kepada blogger2 yang ada post tentang tutorial…Kalau tidak tak cantik la blog cik mila nie..eh cantik ke??perasan sungguh cik mila nie,hehee

p/s: sebnarnya sebab apa blog cik mila ada tutorial ialah sebab no 1 lar…takkan cik mila buat tak tahu bila orang tanya kan..