Wednesday, March 30, 2011

Ada apa dengan Panadol??


Disini cik mila nak kongsikan sedekit pasal panadol nie..nie cik mila jumpa from fb, mungkin korang pernah baca,,,mungkin tak...Apa-apa pun jangan kerap sangat makan ubat panadol nie..cuba korang baca di bawah nie:

SEBUAH KISAH BENAR....

Suami saya bekerja sebagai Jurutera IT di sebuah hospital, di mana pihak hospital sedang menyiapkan pengkalan data untuk pesakitnya. Dia mengenali rapat doktor tersebut. Doktor memberitahu suami saya, apabila mengalami sakit kepala, mereka sendiri tidak sanggup mengambil Panadol atau Paracetamol. . Sebaliknya, mereka akan mencari ubatan herba Cina atau mencari altenatif lain.

Ini kerana Panadol adalah bertoksik kepada tubuh kita. Ia merosakkan organ hati. Menurut doktor tersebut, Panadol akan tinggal di dalam tubuh selama sekurang-kurangnya 5 tahun. Menurutnya lagi, pernah berlaku seorang pramugari menelan terlalu banyak Panadol semasa kedatangan haid kerana tugasnya perlu berdiri sepanjang masa penerbangan. Dia kini baru berumur 30-an tetapi sudah perlu menjalani rawatan buah pinggang (dialisis) setiap bulan.

Seperti kata doktor tersebut, sakit kepala disebabkan ketidak-seimbangan elektron/ion di dalam sel otak.Sebagai rawatan alternatif, beliau mencadangkan membeli sebotol atau 2 botol minuman isotonik, campurkan dengan air minuman pada kadar 1:1 atau 1:2. Mudahnya, secawan isotonik dengan 2 cawan air minuman.Saya dan suami pernah mencuba kaedah ini dan mendapati ia berkesan. Kaedah lain ialah merendam kaki ke dalam besin yang mengandungi air suam. Ia akan memberi tekanan darah menurun dari kepala anda.

Panadol adalah sejenis Painkiller? semakin banyak anda mengambilnya, semakin lama semakin kurang kesannya kepada anda.. Bererti anda perlukan dos yang lebih lagi apabila ia kurang berkesan.

Kita semua akan jatuh sakit apabila usia kita semakin meningkat. Untuk wanita, mereka akan melalui pengalaman melahirkan zuriat. Bayangkan mereka akan diberi dos yang kuat apabila terpaksa melalui proses beranak melalui pembedahan. Jika anda terlalu banyak mengambil Panadol atau Paracetamol sepanjang hidup anda, seperti mereka yang ada migrain, ia akan memberi kesan sifar terhadap kesakitan yang anda alami dan anda memerlukan ubat yang lebih kuat lagi untuk mengurangkan rasa sakit. Adakah anda sanggup diberi dadah yang kuat seperti morfin?

Hargailah kehidupan anda. Fikir sebelum mudah memasukkan ubat yang Biasa?ini ke dalam mulut anda.

Sunday, March 27, 2011

Edit gambar punya pasal


Fuhh, selma 3 hri 3mlm edit gmbr utk clasdmate...sbbnya kena crop 1 persatu gambr classmate sendiri..amacam lawa tak??kalau lawa like tau..agak2 muka sape yg paling kelakar??huhu...korang nak tau cam ne leh buat gambar cam nie??senang je edit pakai PhotoScape...seacrh download photoscape, pastu download je...then, korang edit ikut suka korang...korang juga boleh buat header untuk blog...nak lebih bagus download adobe photoshop..bestnya boleh crop mengikut bentuk kita suka...tapi cik mila tak download lagi, sebab line lambat kat sini..huh..lain kali la download....hasil tangan cik mila tue, cik mila letak kat sidebar..hehe


p/s: kalau boleh like networkedblog tau..