Friday, October 14, 2011

Tekanannya!!


Hoho ni entri ke-3 untuk bulan nie walaupun dah tengah-tengah bulan. Biasanlah cik miela buzy memanjang memadangkan lebih kurang tiga puluh hari nak spm, so many homework kena buat disamping study. Nie pun Cik Miela buat lepas buat homework sejarah. Bak orang kata kalau nak berperang mesti ada sejanta sama juga spm senjatanya ialah ilmu bukan sekadar pen atau pensil. Time kemuncak nak SPM nie orang mesti hyperstress. Termasuklah la cik miela stess giler la, rasa nak cari coklat jer. Tapi sebenarnya bukan coklat je yang boleh hilangkan stress tau, tapi banyak lagi. Baru-baru nie cik miela ada tanya dekat page UBK Smk Sri Kurau bagaimana nak hilangkan sterss. Jawapannya di bawah nie...




Ingin hilangkan tekanan ?..Amalkan :-

1) Tenangkan diri dengan tarik nafas dalam-dalam, dan bayangkan udara memenuhi paru-paru kita secara berperingkat-peringkat.

2) Biasakan diri berada dalam keadaan berwuduk

3) Membuat perancangan bagi se...tiap tugasan kita. Dahulukan mana yang utama.

4) Uji tahap tumpuan kita. Sama ada kita dapat fokus atau tak dengan satu-satu kerja.

5) Perbanyakkan membaca Al-Qur'an

6) Banyakkan Solat Sunat

7) Selalu berdoa kepada Allah

8) Bersangka baik dengan Allah

9) Lakukan kegiatan luar seperti bersukan

10) Amal diet dengan disiplin yang kuat

11) Menangis dengan sepuas hati

12) Hargai kebolehan diri sendiri

13) Cintai diri sendiri

14) Berfikiran Positif dan Belajar Kawal Ketakutan

15) Dapatkan Tidur yang Cukup


Terima kasih, thanks you, syukran, kasamida UBK SMK SRI KURAU because help me. hehe

Wednesday, October 05, 2011

Semak keputusan peperiksaan anda melalui online

Halo halo. Erm, lebih kurang tiga minggu cik miela dah lepas exam trial. So far ok la, kalau nak kata subjek paling trouble sekali sudah tentu add math and chemistry. Dapat cukup-cukup makan je tak dapat kredit pun. Hmm, tak pe boleh usaha lagi kan?. Tapi oklah dapat enam kredit ke atas dan dapat no 30 dalam rank tingkatan 5. Cik Miela teruja nak bagitau nie(wah exiceted ke?) yang korang sebenarnya boleh check result exam melalui online. Lepas nie boleh la suruh mak bapak korang check result korang melalui online pastu kalau result korang teruk pandai-pandai la korang tanggung sendiri. Tak kira sekolah menengah ke sekolah rendah boleh check melalui online dengan memasukkan no ic atau no surat beranak untuk mengetahui keputusan peperiksaan. Hanya klik semakan ibu bapa.


Saturday, October 01, 2011

Angry bird oh angry bird

Alahai dah lama tak update blog, Cik Miela pun tak tahu nak update apa sebab tak de story yang best nak cerita kat korang. Tapi sekarang baru ada. Cik Miela nak story mory kat korang pasal angry bird. Sekarang nie ramai budak-budak tergilakan angry bird bukan angry bird tergilakan budak-budak,haha. Banyak barang angry bird dijual. Paling berlambak kat pasar malam,kahkahkah. Ok apakata kita tengok apa lagi barang angry bird yang ada kat pasaran. Untuk pengetahuan korang nie gambar semua dari pak cik goggle yer.

wow pendrive


handphone pun ada

Yang mana satu nak pilih nie?yang pasti bukan kaler hijau yer

Baju ni kat pasar malam pun ada,hihi


Beg of course la ada

Last, yang nie tak teringin ke nak beli?