Thursday, February 09, 2012

Soalan yang sering ditanya selepas SPM

Good morning readers, have a nice day k?. Tangan Cik Miela dah gatal nak update blog, padahal berjam-jam nak fikir entri apa nak update, sejak lepas SPM nie cik miela jadi blur sedikit nak update story sebab hanya pengalaman kat sekolah macam-macam idea nak cerita. Oklah staraight to the point, sejak lepas SPM ni kan, kebanyakan orang selalu tanya soalan lebih kurang sama je kat Cik Miela, nak tahu apa soalanya?.

1. "Kau kerja apa sekarang?"

Itulah soalan orang selalu ditanya especially kawan-kawan cik miela. Tahulah yang tanya tu ada kerja bagus gaji bagus yang cik miela tak kerja eh silap kerja menulis blog perkerjaan jugak,hihi. Bila hujung bulan ada gaji mesti beli macam, ah jelousnya. Tak pe cik miela oi tak kerja pun tak pe, asalkan jangan buat kerja haram sudah.

2. "Tengah buat apa sekarang?"

Hmm soalan kedua nie macam lebih kurang soalan 1, tapi yang soalan dua kurang sakit hati mendengarnya, soalan lebih terbuka daripada soalan 1 yang lebih spesifik. Golongan yang selalu bertanya kawan, keluarga dan guru. Jawapannya tetap sama "Saya sekarang duduk rumah je tak de buat apa-apa. Tunggu result SPM".

3. " Adik ni lepasan SPM ke?"

Soalan nie salalu ditanya oleh perkerja kedai, supermarket dan sewaktu denganya. Cik Miela tau kenapa mereka nie tanya, sebab mesti kena ramah dengan customer. Lagi 1 mesti la dia orang rasa pelik budak sekolah pergi ke kedai dia pada hari sekolah, padahal bukan budak sekolah pun. But ada sesetengah yang tanya tu terkejut sikit, sebab dia orang ingat cik miela budak form 3, aduhai cik miela dah umur 18 tahun. Mungkin aura budak sekolah masih terpacar di muka?.

4. "Result dapat berapa A?"

Ni soalan cepumas, soalan ni akan ditanya selepas slip keputusan sudah berada digengaman. Yang tanya pulak tanya berapa A, cubalah tanya berapa B ke berapa C ke,hahaha. Kalau result teruk tersipu-sipu nak jawab,kalau result bagus dengan bangga nak jawab tu. Lebih bagus kalau orang tu tanya "Result dapat berapa kredit". Yelah buka semua yang kita tanya tu dapat result bagus kan?


P/S: Tak sekolah pun kena tanya juga. Mungkin yang tanya tanda mengambil berat

Sunday, February 05, 2012

Tutorial: Cara berchat rakan lebih daripada seorang

Salam readers. Cik Miela kali nie rajin nak jadi cikgu malam-malam buta nie. Ok kita tak mau buang masa kan, erm selalunya kalau kita nak chat ramai-ramai pun mesti kat dalam group je kan?. Tapi kali nie lain pulak, kita boleh chat berapa orang kita 3 4 5 ke 20 orang. Ikut suka korang lar. Nak tau caranya, meh kita belajar bersama Cikgu cik miela.


1.Mula-mula kita go to chat kat salah seorang yang kita nak chat. Rujuk gambar. Lepas tu klik je dekat icon seting (sebelah tanda x). Klik add firend to chat.


2.So korang taip lar nama orang yang kita nak add masuk chat kita. Letak la beberapa orang korang nak chat. Tu baru meriah skit bila chat,hehe.



3.Dan jadi seperti di bawah ni. Sekian tutorial cik miela kali nie. Kalau tak paham jangan segan-segan nak tanya yer.




Biodata Nabi Muhammad S.A.W

Salam Malidur rasul. Bagus kalau hari ini kita bersama-sama banyakkan selawat ke atas nabi. Cik Miela nak share biodata Nabi Muhammad s.aw. Baginda adalah pembawa rahmat untuk seluruh alam dan merupakan Rasulullah bagi seluruh umat di dunia. Kalau kita tahu biodata artis masakan biodata Nabi Muhammad kita tak tahu?. Jom kita teliti dan hayati biodata baginda.

Biodata Rasulullah S.A.W.

Nama penuh: Muhammad bin ‘Abdullah bin ‘Abdul Muttalib bin Hashim

Nama bapa: ‘Abdullah bin ‘Abdul Muttalib bin Hashim

Nama ibu: Aminah binti Wahab bin ‘Abdul Manaf

Nama datuk: Syaibah bin Hâsyim dikenal dengan nama ‘Abdul Muttalib

Bapa-bapa saudara:
• Al-Harith bin Abdul Muthalib
• Muqawwam bin Abdul Muthalib
• Zubair bin Abdul Muthalib
• Hamzah bin Abdul Muthalib
• Al-Abbas bin Abdul Muthalib
• Abu Thalib bin Abdul Muthalib
• Abu Lahab bin Abdul Muthalib
• Abdul Kaabah bin Abdul Muthalib
• Hijl bin Abdul Muthalib
• Dzirar bin Abdul Muthalib
• Ghaidaq bin Abdul Muthalib

Nama Ibu susuan Rasulullah:
- Ibu susuan pertama Thuwaibah (hamba perempuan Abu Lahab)
- Ibu susuan kedua Halimah binti Abu Zuaib As-Sa‘diah (lebih dikenali Halimah As-Sa‘diah. Suaminya bernama Abu Kabsyah)

Nama isteri pertama dan usia baginda berkahwin:
Khadijah binti Khuwailid Al-Asadiyah pada 25 tahun

Nama isteri-isteri Rasulullah:
1. Khadijah bt. Khuwailid al-Asadiyah r.a
2. Saudah bt. Zam’ah al-Amiriyah al Quraisiyah r.a
3. Aisyah bt Abi Bakr r.a (anak Saidina Abu Bakar)
4. Hafsah bt. Umar bin al-Khattab r.a (anak Saidina ‘Umar bin Al-Khattab
5. Ummu Salamah Hindun bt. Abi Umaiyah r.a (digelar Ummi Salamah)
6. Ummu Habibah Ramlah bt. Abi sufian r.a
7. Juwairiyah ( Barrah ) bt. Harith
8. Safiyah bt. Huyay
9. Zainab bt. Jansyin
10. Asma’ bt. al-Nu’man al-Kindiyah
11. Umrah bt. Yazid al-Kilabiyah
12. Zainab bin Khuzaimah (digelar ‘Ummu Al-Masakin’; Ibu Orang Miskin)

Nama anak-anak Rasulullah:
1. Qasim
2. Abdullah
3. Ibrahim
4. Zainab
5. Ruqaiyah
6. Ummi Kalthum
7. Fatimah Al-Zahra’
8. Halah bin Hind bin Habbasy bin Zurarah al-Tamimi (anak kepada Saidatina Khadijah bersama Hind bin Habbasy. Ketika berkahwin dengan Rasulullah, Khadijah adalah seorang janda).[anak tiri Rasulullah]

Pengalaman bekerja Rasulullah:

* Semenjak kecil lagi, baginda telah menternak kambing dan berniaga membantu bapa saudaranya.
* Abu Talib telah membawa baginda ke Syam (Syria) bagi membantunya berniaga.
* Apabila baginda telah agak dewasa, baginda telah mula menjalankan perdagangan baginda sendiri secara kecil-kecilan dan menjalankan perniagaan dengan menggunakan modal orang lain kerana baginda sedar bapa saudaranya bukanlah terdiri daripada orang yang berada dan beliau terpaksa menyara sebuah keluarga yang besar.
* Ketika baginda berusia dua puluh lima tahun, baginda telah pergi ke Syam untuk kali kedua bagi menjalankan perniagaan Sayidatina Khadijah. Bukti Rasulullah adalah seorang ketua keluarga yang patut dicontohi: Rasulullah merupakan seorang yang pengasih.
* Sebagai seorang suami, baginda sering membantu isteri menjalankan urusan rumah seperti memasak, menampal pakaian yang koyak, memmbersih rumah dan menjaga anak.
* Sebagai seorang bapa, baginda memberi pendidikan agama yang secukupnya dan menjadi seorang contoh yang baik kepada anak-anak.

Gelaran Al-Amin: Baginda merupakan seorang yang jujur, amanah dan budi pekerti. Perkataan dan perbuatan baginda sentiasa dipercayai sehingga baginda diberi gelaran al-Amin oleh masyarakat Arab Quraisy.

Sifat-sifat terpuji Rasulullah:
- Berkata benar (siddiq)
- Boleh dipercayai (amanah)
- Penyampai ajaran Islam (tabliq)
- Bijaksana (fatanah)

kepimpinan Rasulullah disebalik peristiwa banjir di kota Mekah ketika Rasulullah berusia 35thn: Kota Mekah telah dilanda banjir kilat yang menyebabkan dinding kaabah pecah dan runtuh. Kaum Quraisy telah membina semula bahagian yang runtuh. Kemudian timbul perbalahan antara ketua kaum Quraisy yang berebut untuk mengangkat dan meletakkan Hajar Aswad di penjuru sebelah timur bangunan kaabah. Perbalahan ini hampir menimbulkan peperangan. Rasulullah telah menjadi hakim bagi menentukan kedudukan Hajar Aswad dan secara tidak langsung Rasulullah telah meleraikan perbalahan antara ketua kaum Quraisy.

Peristiwa Rasulullah menerima wahyu:
- Wahyu pertama diterima Rasulullah pada hari isnin, 17 ramadan (6 ogos 610 M)
- Ketika itu Rasulullah berusia 40 tahun.
- Wahyu tersebut diterima baginda di Gua Hirak al-Jabar Nur.
- Surah al-Alaq, wahyu pertama yang berbunyi “Bacalah dengan menyebut nama Tuhanmu yang menciptakan manusia dari segumpal darah. Bacalah, dengan nama Tuhanmu yang Amat Pemurah, yang mengajar manusia dengan perantaraan (menulis, membaca). Dia mengajarkan kepada manusia apa yang tidak diketahuinya. ”
- Wahyu kedua, surah al-Muddasir (ayat 1-7) diturunkan di Bukit Nur berhampiran Makkah.
- Wahyu kedua ini menandakan pelantikan baginda sebagai Rasulullah atau pesuruh Allah.

Tokoh-tokoh awal memeluk Islam:
• Zaid bin Harithah (anak angkat nabi)
• Ali bin Abu Talib (sepupu nabi berusia 10 tahun)
• Khadijah binti Khuwailid (isteri nabi dan orang pertama memeluk Islam)
• Abu Bakar al-Siddiq (sahabat karib)

wahyu pertama yg diterima oleh Rasulullah, masanya dan usia Rasulullah:
- Wahyu pertama iaitu dari surah al-Alaq yang berbunyi “Bacalah dengan menyebut nama Tuhanmu yang menciptakan manusia dari segumpal darah. Bacalah, dengan nama Tuhanmu yang Amat Pemurah, yang mengajar manusia dengan perantaraan (menulis, membaca). Dia mengajarkan kepada manusia apa yang tidak diketahuinya. ”
- pada hari isnin, 17 ramadan (6 ogos 610 M)
- Berusia 40 tahun.

Keadaan Rasulullah ketika menerima wahyu:
Pada suatu ketika sedang dia bertafakkur itu datanglah malaikat kepadanya, lalu berkata: “Bacalah!” (Iqra’). Lalu Rasulullah menjawab; “Saya tidak pandai membaca.” Lalu kata beliau: “Maka diambilnya aku dan dipagutnya sampai habis tenagaku. Kemudian dilepaskan¬nya aku dan dia berkata pula: “Bacalah!” Tetapi aku jawab: “Aku tidak pandai membaca!” Lalu dipagutnya pula aku sampai habis pula tenagaku.

Kemudian ditegakkannya aku baik-baik dan dikatakannya pula: “Bacalah!”, yang ketiga kali, lalu berkatalah malaikat itu: “Bacalah dengan nama Tuhanmu yang telah menjadikan,” sampai kepada ujung “Yang telah mengajarkan kepada manusia apa yang dia tidak tahu.” Setelah sampai pada ujung ayat tersebut malaikat itu pun ghaiblah dan tinggallah beliau seorang diri dalam rasa kengerian.

Lalu beliau segera pulang kepada isterinya Khadijah. Lalu beliau berkata: “Selimutilah aku, selimutilah aku.” (Zammiluuni, zammiluuni). Maka segeralah orang-orang dalam rumah menyelimuti beliau, sampai rasa dingin itu hilang. Lalu berkatalah beliau kepada Khadijah: “Hai Khadijah, apakah yang telah terjadi atas diriku ini?” Lalu beliau ceriterakan segala yang telah beliau alami itu, akhirnya beliau berkata: “Aku ngeri atas diriku.



Surah Al-Anbiya, ayat 107 bermaksud:

Surah Al-Anbiya, ayat 107




"Dan tidak kami (Allah) utuskan kamu (wahai Muhammad) melainkan untuk menjadi rahmat bagi sekalian alam."