Thursday, April 05, 2012

Tak dapat merungut, dapat pun merungut

sekadar hiasan semata-mata

Malam tadi semua ramai dok sebut pasal PLKN, so ada aku kisah?. Yelah kau mana dapat PLKN, jadi buat tak tahu je. Cuma tumpang sekaki melihat status FB rintihan orang mengenai PLKN. Ada yang happy, ada yang tak. Happy+ teruja nak pi ke PLKN, takut pun ada. Alah macam la kau yang dapat :p, ngee.

Ada orang merungut bila dapat, selalu cakap "kenapalah banyak-banyak orang aku jugak yang dapat?", sabarlah sayang oi rezeki tu. Dan tak dapat pun merungut "kenapalah aku tak dapat PLKN, teringin giler siot". Dah tak de rezeki nak buat macam mana? menangis air mata darah pun tetap tak dapat. Begitulah sikap semula jadi manusia, dapat ke tak dapat tahu MERUNGUT, sepatutnya bersyukur. Semua benda sudah Allah tetapkan, jadi selalulah beringat supaya kita selalu bersyukur.

Sebut pasal PLKN, teringat pula pada tahun lepas, bila semua student batch 94 dah boleh check PLKN melalui sms dan online. Semua kalut hantar massage dan online nak check sama ada dapat tak, tapi malangnya server down. So pada hari ke-2, internet dah ok, kawan-kawan cik miela semua minta tolong check PLKN sebab rumah mereka tak de internet masa tu. Cik Miela dah tahu lebih awal dah sebab nasib Cik Miela baik, massage di balas dan jawapannya "Maaf! Anda tidak terpilih untuk menyertai PLKN Siri 9/2012. Terima kasih".

Lebih kurang 10 orang yang minta tolong check, hanya seorang je dapat.huhu. Yang lain jawapanya "Maaf! Anda tidak terpilih untuk menyertai PLKN Siri 9/2012. Terima kasih" . Mereka semua yang tak dapat PLKN, terlebih reda pulak. Tak payah kusut fikir pasal PLKN. Tak payah pergi ke hutan rimba segala. Syukur rasanya. Haha samalah dengan Cik Miela. Lawak pun ada tengok reaksi mereka, hihi. Tengok ada bersyukur sebab tak dapat PLKN,hehe

#nota tapak kaki: Siapa-siapa yang dapat PLKN, good luck yea. Anda sebenarnya orang di pilih untuk menyertai PLKN, sesungguhnya anda insan yang bertuah yang dipilih.

Tuesday, April 03, 2012

My cute angel : YJS



Nampak tak angel-angel yang cantik dalam gambar di atas nie?. Comel kan?. Cik miela edit sendiri tau. Ni bukan group kpop baru bernama YJS atau YJS a.k.a Yoo Jae Suk ahli Running Man tapi mereka semua nie dari group kpop popular seperti SNSD, T- Ara dan Miss A. Yoona, Jiyeon dan Suzy memang favouritelah. Muka mereka semua cantik-cantik, kemudian mempunyai sweet voice. Boleh menari lagi,huhu. Saranghaelah mereka nie.

#nota tapak kaki: Musim dah berubah, cik miela pun berubah minat ke arah kpop. Dulu tak sangat,kehkeh

Sunday, April 01, 2012

Bila masa depan dihujung jari


Kebanyakan budak-budak lepasan SPM yang sebaya dengan cik miela pasti dok fikir tentang M A S A D E P A N. Makin dekat tarikh tutup UPU, makin kalut jadinya. Huh nasib baik dah isi awal selepas 2 3 hari selepas dapat result. Orang kata kalau isi-isi awal, senang dapat, betulkah?.

Nasib baik sekarang duduk di zaman serba maju ni, masa depan boleh ditentukan dengan hujung jari jer, tak kira jari kanan ke kiri ke kan?. Sesuailah tangline ~dunia di hujung jari~, just klik je. Tak payah macam dulu-dulu isi borang guna kertas. Dan terlebih lebih maju, kalau tak tahu course yang sesuai dengan diri just pergi ke laman web imascu, disitu kita boleh tahu course yang sepadan dengan minat dan result yang kita dapat. Hebat kan?








Yang dia atas tu plan M A S A D E P A N. Tak tahu dapat ke tak nanti, bergantung dengan rezeki Allah bagi. Actually cik miela pun ada mohon matrik untuk bidang perakaunan walaupun tak pernah belajar akaun,hehe. Huhu kalau takde pilihan sangat form 6 pun jadilah walaupun kena pakai baju sekolaha balik.