Saturday, February 16, 2013

Entri Bergambar: Reunion

Ok dah nak dekat seminggu reunion berlalu, baru nak update eh. Hehe entahlah masa tu macam tak da mood nak berblongging bagai. Maafkan saya yer. Amboi sondol tak pakai helmet, salam lupa nak bagi. Assalamualaikum, salam readership. Di waktu senggang ini ketika berada di matrik pada hujung minggu, mood nak mengupdate kembali lagi.

Cuti seminggu lebih tu, kelas tercinta saya masa sekolah dulu 5 science 2 telah mengadakan reunion di KFC Bagan Serai. Err itu je mampu kami buat, nak buat jauh-jauh tak mampu. Bajet sikit takpe, asalkan dapat jumpa dorang dah kira bagus. Serius rindu terrrramaat sangat dengan dorang. Sebelum ni contact-contact dalam facebook je. Setelah setahun lebih berpisah, akhirnya kami dipertemukan kembali pada hari raya tahun baru Cinaa kedua. Walaupun ada yang tak dapat  hadir, majlis kami tetap meriah. Eh majlis ke?, Aktiviti kami, makan, sembang dan tangkap gambar, tu je. Haha?. Sembangnya lebih banyak daripada makan. Maklumlah lama tak jumpa. Miela tak dapat nak cerita sepenuhnya pasal reunion tu. Orang kata gambar mampu menceritakan apa yang berlaku. Setiap gambar ada lagu *macam lagu Yuna eh*.









#IniSemuaPoyo :P

Sekian sahaja story untuk hari ini








Wednesday, February 06, 2013

Mas kahwin

Salam readership. Aik? tiba-tiba tajuk mas kahwin. Dah nak kahwin ke?. Isk belum lagi, lambat lagi cik kak. Umur baru 19 tahun. Relaks dulu bersama kikkat. *apa kena ni?*.

Alamak apa aku mengarut ni?. Ok ok Miela kat sini bukan nak mengarut tetapi nak bercerita sedikit pasal mas kahwin. Sebenarnya.... sebenarnya Miela bukan pro sangat pasal benda ni, pergi khusus kahwin pun tak pernah. Kahwin lagilah tak pernah. Walaupun dah belajar benda alah ni masa tingkatan 5. Ya bab perkahwinan dalam Islam yang sememangnya subjek feveret budak laki kan?.  Tapi lupa lupa ingat ke ingat ingat lupa macam itulah.


Tetapi sejarah kembali berulang, haha apa tu?. Jumpa balik tajuk ni masa kat matrik. Ceritanya begini pada satu kelas agama yang dikendalikan oleh Ustaz Ahmad, Ustaz bercadang memilih untuk tajuk presentation agama untuk lepas cuti nanti. First tajuk presentation ialah Perkahwinan Dalam Islam. Disebabkan semuanya malu-malu kucing nak angkat tangan nak ambil tajuk maka ustaz mengunakan kaedah kuno *eh kuno ke?* dengan memusingkan pen ke atas senarai nama budak kelas Miela. Akhrinya pen tu berhenti dan menujuk satu nama pelajar kelas itu. Tertanyata nama yang bertuah tu adalah saya. Hang suka ka tak suka ka, kena present tajuk tulah.

So, haruslah buat research. Tercari-cari buku pendidikan islam tingkatan 5. Pak cik google pun dah jadi mangsa, oh mestilah kan?. Cari punya cari akhirnya terjumpa apa yang hendak dicari. Apa yang menariknya terjumpa pulak gambar ni.


Menurut pakcik google, Mas kahwin atau mahar  ialah pemberian yang wajib diberikan oleh lelaki kepada perempuan yang bakal menjadi isterinya. Dalam masyarakat Melayu, ia disebut sebagai mas kahwin - mungkin merujuk kepada pemberian dalam bentuk cincin emas. Mas kahwin adalah ibadat yang diwajibkan dan terkandung dalam rukun nikah. *ayat kopi dan pasta*.

Daripada pemerhatian cik Miela, mas kahwin orang selangor mahal-mahal ye. Mas kahwin penting woo, nak berkahwin anak orang katakan. *aik apa aku menyibuk ni?*. Tetapi tak jugak, kadang-kadang nilai mas kahwin berbeza ikut taraf akedemik. Lagi tinggi akademik lagi tinggilah mas kahwin *ayat hipotesis ke apa?*. Tapi bagi cik Mielalah, mas kahwin mahal mana bukanya kisah yang penting kebahagiaan tu. Kesian sampai nak kahwin pun kena berhutang. Kadang-kadang si perempuan pun bukan nak mas kahwin tinggi tinggi sangat, keluarganya sibuk menetapkan harga mas kahwin dipenuhi dengan sifat riak. Aik minta jauhlah.

Kita cuba tengok zaman pada zaman Rasulullah S.A.W dahulu mas kahwin dibayar dengan berbagai cara iaitu rumah, kebun, mengajar atau membaca al-Quran, mengajar ilmu agama, senaskah kitab al-Quran, sejadah sembahyang, pakaian sembahyang atau sebagainya. Mudah bukan?.  Oklah selamat beramal ^-^V

Tuesday, February 05, 2013

Cuti Mid Sem


Salam readership. Aduhai lagi seminggu nak habis cuti baru gegeh nak update blog. Hehe biyane, terlupa nak update blog yang dah bersawang ni. Sebenarnya... sebenarnya.. Miela takda cite yang best nak story kat sini. Tak macam blogger lain, kehidupan dorang best-best tu selalu update blog. Wah ayat pasrah nampak?. Tak mengapalah, walaupun kehidupan tak segempak mana nak jugak update blog ni, haha.

Sekarang ni Miela tengah cuti mid sem. Biasalah lepas exam, mestilah cuti. Nak rehatkan minda katakan. Cuti pun tak lama, nasib baik ada cuti tahun cina je. Tu cuti seminggu lebih. Boleh je nak buat cuti sendiri sampai dua minggu, tapi memadangkan hari rabu ada presentation terpaksa menbatalkan niat nak extend cuti 2 minggu. Kesian..

Apa-apa pun syukur alhamdulilah, dapat jawab exam dengan izinNya walaupun demam masa tu, huhu. Dahlah tak berapa nak study masa tu, nasib baik boleh jawab. Harap-harap 4Flat la, amin. Minta-minta sejuklah hati permeriksa kertas tu ek?. Maklumlah tulisan pun tak berapa lawa, opps rahsia terbuka,hehe.

Sekian sahaja story untuk hari ini