Sunday, February 24, 2013

Baucar Buku

Mimpi apa tah  malam ni secara tetiba nak mengudapte blog di tengah malam. Oh tidak, Cik Miela tak tidur lagi rupanya?. Relax relax esok cuti, bangun lewat pun tak apa. Opps, jangan lupa solat subuh. Lepas tu tidor balik, isk isk tak patut anak dara tidur lepas subuh. Ehh, makin mengarut jadinya ==".

Sumber pakcik google

Oh maaf ye, tujuan entri ini berbuah, nak menujuk yang saya dah dapat baucer. Eh eleh orang lain dah dapat daa, sorry malam ni Miela senget sikit. Mungkin sebab makan nasi goreng tomyam cafe C *tak da mengena* . Gambar yang diatas minta kat pak cik google je. Malas pulak nak upload gambar baucer sendiri, heh heh. 

Baucer buku RM250, banyak jugak lah rasa.. Yelah just baucer buku hanya boleh digunakan di kedai-kedai tertentu je, even kedai runcit sebelah rumah pun tak terima, tahu?. Lainlah duit RM250, memang kejap habisnyer. Sehari pun boleh habis. 

Bagi budak yang jenis malas membaca ke apa, mesti fikir nak guna bauncer BB1M untuk beli apa?. Lalu di lelongnya baucer dengan kadar diskaun 5% RM200 ke, RM150 ke tak pun bagi free kat orang lain.Lagi  bagus bagi free sebab itu dah kira sedekah. Bagi kat Miela pun tak pe, sangat dialukan :P.

Korang, kalau dapat bauncer buku pulun je guna. Tak da siapa larang kan?. Haha. Sayang benda free tu, tak semestinya dapat BB1M beli buku je. Hampa beli laa test pad satu kotak ke, CD korea ke *amboi mengajaq benda yang salah*, Earphone ke tak pun hardisik *eh boleh ke?* dengan syarat benda-benda tu mesti di jual di kedai buku dan menerima BB1M seperti kedai buku Popular. 

Ehh jap, betul ke apa aku cakap?. Adoi kepala sudah pening, mahu tidur rasanya. Dahlah Miela jangan buat senget disini yer. Akhir kata, gunalah baucer buku tu dengan sebaik-baiknya. Aroso?? *bahasa korea*

Sekian sahaja story untuk hari ini

Saturday, February 16, 2013

Entri Bergambar: Reunion

Ok dah nak dekat seminggu reunion berlalu, baru nak update eh. Hehe entahlah masa tu macam tak da mood nak berblongging bagai. Maafkan saya yer. Amboi sondol tak pakai helmet, salam lupa nak bagi. Assalamualaikum, salam readership. Di waktu senggang ini ketika berada di matrik pada hujung minggu, mood nak mengupdate kembali lagi.

Cuti seminggu lebih tu, kelas tercinta saya masa sekolah dulu 5 science 2 telah mengadakan reunion di KFC Bagan Serai. Err itu je mampu kami buat, nak buat jauh-jauh tak mampu. Bajet sikit takpe, asalkan dapat jumpa dorang dah kira bagus. Serius rindu terrrramaat sangat dengan dorang. Sebelum ni contact-contact dalam facebook je. Setelah setahun lebih berpisah, akhirnya kami dipertemukan kembali pada hari raya tahun baru Cinaa kedua. Walaupun ada yang tak dapat  hadir, majlis kami tetap meriah. Eh majlis ke?, Aktiviti kami, makan, sembang dan tangkap gambar, tu je. Haha?. Sembangnya lebih banyak daripada makan. Maklumlah lama tak jumpa. Miela tak dapat nak cerita sepenuhnya pasal reunion tu. Orang kata gambar mampu menceritakan apa yang berlaku. Setiap gambar ada lagu *macam lagu Yuna eh*.









#IniSemuaPoyo :P

Sekian sahaja story untuk hari ini








Wednesday, February 06, 2013

Mas kahwin

Salam readership. Aik? tiba-tiba tajuk mas kahwin. Dah nak kahwin ke?. Isk belum lagi, lambat lagi cik kak. Umur baru 19 tahun. Relaks dulu bersama kikkat. *apa kena ni?*.

Alamak apa aku mengarut ni?. Ok ok Miela kat sini bukan nak mengarut tetapi nak bercerita sedikit pasal mas kahwin. Sebenarnya.... sebenarnya Miela bukan pro sangat pasal benda ni, pergi khusus kahwin pun tak pernah. Kahwin lagilah tak pernah. Walaupun dah belajar benda alah ni masa tingkatan 5. Ya bab perkahwinan dalam Islam yang sememangnya subjek feveret budak laki kan?.  Tapi lupa lupa ingat ke ingat ingat lupa macam itulah.


Tetapi sejarah kembali berulang, haha apa tu?. Jumpa balik tajuk ni masa kat matrik. Ceritanya begini pada satu kelas agama yang dikendalikan oleh Ustaz Ahmad, Ustaz bercadang memilih untuk tajuk presentation agama untuk lepas cuti nanti. First tajuk presentation ialah Perkahwinan Dalam Islam. Disebabkan semuanya malu-malu kucing nak angkat tangan nak ambil tajuk maka ustaz mengunakan kaedah kuno *eh kuno ke?* dengan memusingkan pen ke atas senarai nama budak kelas Miela. Akhrinya pen tu berhenti dan menujuk satu nama pelajar kelas itu. Tertanyata nama yang bertuah tu adalah saya. Hang suka ka tak suka ka, kena present tajuk tulah.

So, haruslah buat research. Tercari-cari buku pendidikan islam tingkatan 5. Pak cik google pun dah jadi mangsa, oh mestilah kan?. Cari punya cari akhirnya terjumpa apa yang hendak dicari. Apa yang menariknya terjumpa pulak gambar ni.


Menurut pakcik google, Mas kahwin atau mahar  ialah pemberian yang wajib diberikan oleh lelaki kepada perempuan yang bakal menjadi isterinya. Dalam masyarakat Melayu, ia disebut sebagai mas kahwin - mungkin merujuk kepada pemberian dalam bentuk cincin emas. Mas kahwin adalah ibadat yang diwajibkan dan terkandung dalam rukun nikah. *ayat kopi dan pasta*.

Daripada pemerhatian cik Miela, mas kahwin orang selangor mahal-mahal ye. Mas kahwin penting woo, nak berkahwin anak orang katakan. *aik apa aku menyibuk ni?*. Tetapi tak jugak, kadang-kadang nilai mas kahwin berbeza ikut taraf akedemik. Lagi tinggi akademik lagi tinggilah mas kahwin *ayat hipotesis ke apa?*. Tapi bagi cik Mielalah, mas kahwin mahal mana bukanya kisah yang penting kebahagiaan tu. Kesian sampai nak kahwin pun kena berhutang. Kadang-kadang si perempuan pun bukan nak mas kahwin tinggi tinggi sangat, keluarganya sibuk menetapkan harga mas kahwin dipenuhi dengan sifat riak. Aik minta jauhlah.

Kita cuba tengok zaman pada zaman Rasulullah S.A.W dahulu mas kahwin dibayar dengan berbagai cara iaitu rumah, kebun, mengajar atau membaca al-Quran, mengajar ilmu agama, senaskah kitab al-Quran, sejadah sembahyang, pakaian sembahyang atau sebagainya. Mudah bukan?.  Oklah selamat beramal ^-^V