Friday, May 03, 2013

Info: Program Perakaunan Matrikulasi

Salam readership. Sejak akhir-akhir ni ramai jugak menjenguk blog ni untuk mengetahui pasal matrik. Miela boleh nampak bila klik kat stats blog,  post-post pasal matrik jadi high pageview untuk minggu ni. Yelah, masa orang study dia update blog. Lepas tu semua entri update pasal matrik, hehe. Tambah-tambah result tawaran matrik baru keluar, memang adik-adik kena google pasal matrik supaya dapat buat pilihan yang tepat.

Page view untuk minggu ni


So sebagai senior *baru 3 hari habis matrik, haha :P* nak bercerita secara ringkas pasal program perakaunan matrkulasi jerrr. Kalau course sains, saya minta maaflah sebab saya bukannya ambil course tu. Kalau cerita lebih-lebih pasal di luar bidang, takut salah informasi.

Course perakaunan di matrikulasi ada 4 subjek teras iaitu ekonomi, akaun, matematik perakauanan dan pengurusan perniangaan. Then subjek tambahan kokurikulum, kemahiran dinamika and English. Kita fokus empat subjek yang teras yer.

Ekonomi:
Subjek ni tak boleh dipisahkan dengan keluk-keluk tau. Bagi Miela suka kalau ekonomi banyak suruh lukis keluk daripada fakta-fakta yang agak memeningkan. Antara topik-topik yang di pelajari dalam ekonomi ialah permintaan penawaran, pendapatan negara, struktur pasaran dll. Lepas tu kalau soalan esei, korang tak payah hafal sangat, yang penting kalau faham semua boleh jawab.

Akaun :
Kalau orang ada basic akaun mesti boleh skor subjek ni kat matrik. Dulu Miela memang tak da basic agak terkial-kial sikit sebab mula-mula macam susah. Tapi bila dah faham jadi senang. So subjek ni ramai boleh scor termasuk yang tak ada basic. Tapi antara akaun sem 1 dengan sem 2, Miela suka akaun sem 2 lagi, mudah sebab semua topik berkait antara satu sama lain.

Pengurusan Perniangaan:
Subjek bisnes macam sejarah tapi tak berapa sejarah sangat *eh macam mana tu?. Banyak kena hafal dan baca. Biasanya kalau Miela study subjek ni, Miela fahamkan je, bukan hafal. Nanti bila exam pandailah nak goreng macam mana asalkan ada isi, hehe. Tapi jangan risau, kalau sem 2 bisnes banyak calculation, mesti korang suka?


Matematik Perakaunan:
Orang cakap susah math, macam add math. Sebenarnya tidak berapa betol statment tu, kalau kita fikir susah, susah jadinya. Kalau kita fikir senang, senang jadinya?. Math akaun ni senang sikit dari Math Sains. Asalkan add math korang at least C masa SPM insyaallah boleh bawa math ni kat matrik. Dulu pun Miela markah add math kat sekolah C jer, tapi bila kat matrik alhamdulilah  math Miela makin baik.


Ada juga yang tanya kalau kita dapat course sains tapi nak tukar akaun kat matrik boleh tak?. Jawapannya boleh, insyaallah. Selalunya orang nak tukar course, waktu orentasi. Nanti pihak kat sana tu, akan tanya siapa nak tukar course then dorang akan panggil dan uruskan proses pertukaran course.  Sedangkan seminggu selepas kuliah, pun boleh tukar course itu pun kena merayu jugaklah kalau lambat tukar.

Pasal boleh bawa ke tak course akaun kat matrik?. Kalau yang ada basic boleh onlah, kalau yang tak da basic ni lambat sikit faham. Tapi orang yang tak da basic bila dah faham, kadang-kadang dorang boleh scor kat matrik. Ada yang dapat pointer yang lebih tinggi daripada yang ada basic, siap yang ada dapat 4 flat lagi tau. Mungkin dorang lebih berusaha daripada yang ada basic sebab yang ada basic mungkin fikir "Ala aku ada basic, kena relax lah". Nope, ada basic ke tak da basic kena rajin, kalau tak habislah nasib korang kat matrik. Then yang tak ada basic ada kelebihan jugak, sebab silibus kat matrik lain sikit kat sekolah, mungkin tak keliru jugak bila belajar nanti.

So, kesimpulanya *nak jugak ada kesimpulan. Harap-harap adik-adik boleh fikir dimana hala tuju selepas ni,.Better tunggu UPU dulu baru decide walaupun akak ni dok promo pasal matrik je. Bagi akak, matrik jalan yang terbaik untuk masa depan. Cuba fikir, kalau duduk matrik dapat elaun free tapi kalau diploma kena pinjam pijaman PTPN lepas tu bila ambil degree kena pinjam lagi. Agak berapa banyak pinjaman kena buat? then benefits lain menjimatkan masa adik berlajar. Apa -apa pun adik fikir semasak-masaknya kalau mampu bawa pergi matrik, kalau tak mampu ambil diploma atau asasi. Kadang kala kita kena pilih yang kita mampu bukan yang kita mahu :).

Jangan pening-pening yer



Thursday, May 02, 2013

Fuhhhh... Akhirnya


Salam readership, setelah seharian hari ni mengedit segala bagai template ni, akhirnya jadilah blog yang anda lihat sekarang ni. Ni design di luar jangkaan, ingat nak guna kaler biru lagi tapi entah bagaimana dengan newlook blogger ni. ceq pening lalatlah.

Bayangkan mula-mula formatkan design blog tu, konon-kononya nak buat denim template. Nak edit sidebar, font and border semua tu, tengok-tengok search kod yang nak edit tak jumpa eh?. Lepas tu tercari-cari dimanakah tick expand gadget. Haa tak da?. Menyesal gila masa tu terformat template. Try kod tu kod tak menjadi. Aduh pening pening. Sememangnya wajah baru template interface menyusahkan, lebih suka lama old template interface. Google punya kerjakah?



Sebagai jalan penyelsaian Miela pergi ke blog Lysa Faizureen . Tak payah edit bebanyak. ambil freebies template blog kak Lysa je. Sebenarnya Miela tak suka ambil benda-benda free nih *cehwahh. Kalau boleh nak design blog sendiri, baru puas. Tapi dah ini jalan penyelesainya, so dengan rasa rendah diri ambil lah jugak. Lepas  tu edit blog sikit-sikit, ubah yang patut. Itu pun main agak je, mengunakan kepakaran sendiri. Sebab kod banyak tak jumpa. Dan hasilnya, tadaaaa seperti yang anda sekarang *berapa kali ulangkah?.



So penganjaranya ialah kadang-kadang benda yang kita rancang tak semestinya menjadi. Tetapi benda yang lebih baik yang muncul. Anyway thanks kak Lysa, kerana menyediakan khidmat tutorial blog and selalu bagi freebies.

Wednesday, May 01, 2013

Tamat sudah Program Matrikulasi Satu Tahun Sesi 2012/2013



Salam readership. Wahai pembaca blog ini sekalian, dengan ini saya ingin memberitahu bahawa secara rasminya saya sudah tamat menjalani program matrikulasi perakaunan satu tahun sesi 2012/2013. Yahooooo! bestnye :D. Alhamdulilah.. Tak sangka berjaya juga habiskan study kat matrik. Rasa sekejap sangat, lepas bolehlah buat ladang anggur kat rumah sementera tunggu tawaran UPU, haha.

Habis last paper ekonomi, terus blah dari kmpk. Bukan tak sabar, tapi sebenarnya tak nak nangis kat situ. Sorry kawan-kawan tak sempat jumpa : /. Jawab paper terakhir tu dugaan banyak sikit, fikir balik je memanjang, kritikal subjek pula tu. Tak tahulah pointer jadi macam mana nanti. Apa-apa pun semua benda dah lepas, jangan di kenang.

Hidup kat matrik sebenarnya best, best sama macam zaman sekolah dulu. Most of student banyak sama umur dengan kita. Sebab hampir setiap masa berhadapan dengan dorang ni, dah nama pun duduk tinggal dalam asrama.

Akhir kata, Miela pasti akan rindu KMPk. Tahniah KMPk, kerana banyak mengubah hidup saya. And I will miss you to all my friend ex-student KMPk ;"). Semoga ukhwah kita tidak tamat di matrik, tetapi hingga hujung nyawa.

Gambar last day di matrik. *sebelum ambil exam untuk last paper



Kalau rindu dorang, suka dengar lagu ni walaupun
ramai tak berapa suka sangat lagu ni, hehe.