Monday, June 03, 2013

Ada apa jer di kmpk?

Salam readership. Kali ni Miela nak bercerita apa yang ada di kmpk. Selalu Miela story tentang memori dan aktiviti Miela buat di kmpk kan?. Mungkin agak terlambat sedikit nak buat entri ni sebab budak matrik 95 dah selamat daftar matrik pun. Tak apa lah, entri ni bersifat recyle, tiap-tiap tahun orang search pasal kmpk.

Maaflah yer, most of gambar-gambar ni semua bukan Miela punya just 1 je, maklumlah masa kat matrik bukannya sibuk tangkap gambar-gambar macam tu. Sebenarnya sibuk tangkap gambar dengan kawan-kawan tak pun sibuk mencari crush nak tangkap gambar bersama, haha. Memang tak teringat nak tangkap  gambar bangunan dan infrastruktur segala sebab Miela bukanya nak buat folio sejarah, haha. Setahun sekali seumur hidup pergi matrik, kau tak ingat pulak nak tangkap gambar satu matrik :3.


First korang kena tahu sebelum masuk matrik, kmpk ada UFO. Kalau time sebelum masuk pintu pagar kmpk, korang akan  nampak dari jauh ada UFO tinggi punya. Hoho  bila nampak memang rasa excited nak masuk matrik, tapi kalau dah lama-lama korang mungkin  menyampah jugak dengan UFO ni. Sebab waktu korang nak datang balik kmpk, nampak je UFO "Ala dah nak sampai pun". Apa-apa pun UFO ni mercu tanda kmpk, kalau takda UFO ni entah-entah boleh sesat nak masuk kmpk.


Ini pula dataran kmpk. Dataran ni ada satu bangunan iaitu bangunan Pusat Sumber. Di dalamnya ada bilik tutoran, makmal komputer, sains dan bahasa dan juga library. Tapi yang penting, bangunan ni ada lif ok?. Miela selalu sangat guna lif nak naik tingkat 3 di sebabkan malas nak excersie. Nampak tak kemalasan disitu? :P.


Cantik kan masjid ni?. Ini adalah masjid Al-Magfirah. Masjid terletak sebelahan dengan kolam, memang sejuk pemadangan dia. Selalu apa-apa aktiviti keagamaan selalu buat kat masjid nilah. Masjid ni ada dua tingkat, tingkat atas untuk student perempuan dan manakala tingkat bawah untuk student lelaki. 


Di Kmpk juga ada 6 lecture hall. Lecture 5 dengan 6 adalah yang paling besar, manakala lecture hall 1-4 adalah dewan kuliah yang kecil. Kadang-kadang kalau duduk dalam lecture hall ni lama-lama dah macam berada di kutub utara, sejuk sangat. Mengigil gua dalam lecture hall sampai dah tak masuk apa yang diajar. Nasiblah kan?. Tapi ikutlah musimlah, kadang-kadang sejuk kadang-kadang suhu biasa-biasa je. 


Korang jugak perlu tahu kat kmpk ada Anjung Siswa. Anjung siswa tempat student nak melepak, study, tunggu kelas/kuliah start ke, pameran dan sebagainya. Tapi awas jangan jadikan tempat anjung siswa sebagai anjung dating pulak. Haa kalau nasib tak baik HEP tangkap korang tengah dating tu, siapa yang malu?. Tanggunglah sendiri.


Bistro ni selalu student terjah diwaktu kelaparan selain cafe. Makanan di bistro ni ala-ala fast food, tak payah tunggu lama-lama. Choose and Pay je. Lagipun student selalu singgah ke bistro untuk mengisi perut dorang, maklumlah rehat pukul 1 2 petang. Dalam waktu gap dengan kelas lain lebih kurang  10- 5 minit singgah sekejap bistro beli makanan. Makanan paling famous naget seringgit. Kalau biarkan perut kosong, susah nak fokus nanti kan?. 



Kmpk juga ada gelanggang petanque. Rasanya pasal pentanque ada dalam entri ni.Gelanggang petanque ni terletak bersebelahan dengan blok kerian. So kalau rasa malas nak beriadah jauh-jauh, korang beriadah main pentaque pun kira oklah. Tapi apa menariknya lagi, kat  kmpk korang boleh berbasikal di atas bukit. Yelah kmpk memang sudah azali bertapak di bukit, kalau berbasikal memang best. Sorry memang tak da untuk part berbasikal ni, sebab Miela berbasikal di kmpk cuma sekali je, haha. 


Specialnya kmpk ada rekabentuk ala-ala coliseum. Kat situ ada padang, astaka dan pelbagai gelanggang. Luas jugaklah kalau tengok. Tapi yang penting pemadangan memang cantik. Memang tak akan jumpa di matrik lain selain kmpk. Pastikan kalau nak mohon matrik tu, pilih kmpk sebagai pilihan pertama ye adik-adik?.


Untuk gambar yang last ni, dalam blok setiap bilik ada 4 atau 5 katil. Bilik dia agak luaslah, kalau nak berguling-guling atas lantai pun boleh. Miela tak dapat tunjukkan gambar bilik Miela kat matrik sebab bilik Miela berselerak sikit, so nak lebih selamat Miela tunjukkan gambar dari sebuah blog. Bilik ni dipercayai bilik lelaki. Haha macam tak percaya pulak, selalu bilik lelaki macam tongkang pecah. Setiap bilik ada lampu, almari, penyidai tuala, plug, meja, kerusi dan dashboard. Kalau tak cukup, pergilah jumpa penyelia blok. Boleh tambah apa yang tak cukup.

Sumber gambar : Pak Cik Google dan Fage Kolej Matrikulasi Perak (KMPk)

Sunday, June 02, 2013

Sebenarnya...... saya bukan isteri dia

sekadar hiasan
Salam readership. Sebenarnya Miela nak habaq satu rahsia besaq ala-ala rahsia besar negara *cehwah. Besaq tak besaq sebenarnya Miela bukan isteri dia. Hah dia tu siapa?. Dia buat hati  pengeran jantung, Izzue Islam. Dia sebenarnya bukan suami saya lagi. Sejak... sejak huhu tak sanggup nak cerita. baca sendirilah.

Hanya sekali lafaz tepat jam 9.45 pagi, Muhammad Izzul Islam Bin Mazlan atau lebih dikenali sebagai Izzue Islam, 23, sah bergelar suami kepada Nurinafilah Binti Waharudin atau Awin Nurin di Dewan Shah Alam.
Izzue Islam dan Awin Nurin telah diijabkabulkan oleh bapa Awin sendiri, Waharudin Bin Jonit, 58, dengan mas kahwin berjumlah 11 dinar dan wang hantaran berjumlah RM11,111.11.
IMG-20130602-WA0002
Majlis pernikahan ini menyaksikan pihak lelaki memberikan 7 dulang hantaran berupa set barang kemas, wallet dan jam, sebuah Al-Quran, wang hantaran, cincin, beg tangan berjenama Fossil dan sepasang jubah.
Manakala pihak perempuan pula membalas dengan 9 dulang hantaran berupa sepasang baju melayu, set minyak wangi Paco Rabanne, set sejadah dan Al-Quran, tepak sireh, ‘passport holder’ berjenama Tissot, sebuah laptop Macbook Air, dan juga manisan berupa coklat.
IMG-20130602-WA0000
Untuk pengetahuan, majlis pernikahan kedua mempelai ini turut disaksikan oleh pihak keluarga dan juga rakan-rakan terdekat.
Majlis persandingan Izzue Islam dan Awin Nurin akan diadakan di dewan yang sama berkonsepkan ‘indoor garden’, tepat pukul 1 tengah hari ini. Menariknya, persalinan pengantin untuk majlis potong kek telah ditaja sepenuhnya oleh pereka fesyen terkenal, Hatta Dolmat.

Jangan bersedih ya peminat Izzue. Tahu ramai yang frust. Memang ramai termimpi-mimpi nak jadi di tempat awin. Tapi bukan jodoh dengan artis kan?, haha. Kita doakan kebahagiaan Izzue dan Awin. Faham.... faham..., Miela pun sedih kini Izzue bukan lelaki bujang, hukhuk :'). Memang Miela minat gila kat dia. Hmm tak apalah, walaupun Izzue dah kahwin ke tak, aku tetap minat dia jugak. Dan sebenarnya Awin isteri Izzue Islam yang sah :'). Selamat pengantin baru buat Izzue Islam dan Awin Nurin.

kredit : Oh Bulan

Saturday, June 01, 2013

Entri Bergambar: Detik-detik akhir di kmpk part 2

Salam readership. Setelah sekian lama, Miela membiarkan entri ni tertangguh tanpa kesinambunganya akhirnya hari ni baru ada semangat rajin untuk meyudahkan cerita yang tertangguh pada 2 minggu lepas. Kan? dah masuk bulan enam pun. Haha takpe takpe, barulah orang curious nak tau kisah kesinambangannya. Kita biarkan orang tertunggu-tunggu :P.

Oklah, Miela nak sambung balik cerita pasal matrik kebanggaan ni. Matrik mana tu? matrik peraklah. Dah setahun pun berlalu dari hari mula-mula daftar. Sampaikan dah seminggu junior daftar matrik, sungguh cepat masa berlalu. Gila kau tak rindu? of courselah rindu sessssanggat. Aik merepek apa pulak ni?.

Yang dibawah ni pulak gambar selepas malam dinner. Ada lagi aktiviti kami buat sebelum menamatkan zaman matrik. Antaranya ialah dinner dengan classmate sendiri n sekali dengan aktiviti ala-ala camp fire. Paling best dapat me "sumbangkan" suara dengan classmate. Maaflah suara saya tak sedap macam najwa latif apatah lagi dengan Datuk Siti. Bagai bumi dengan pluto, jauh bezanya cik kak oi.

Dinner kita orang ni buat kat cafe mama. Cafe mama ni boys cadangkan, maklumlah cafe mama ni murah. Memang tak hairan kalau malam-malam lepas maghrib cafe mama dah macam cafe asrama lelaki. Penuh laki dalam cafe mama, ada beberapa kerat je girl dalam cafe mama. Nak kata sedap, bolehlah. Miela suka masakan cafe mama cuma banyak minyak. Kalau nak kurang minyak, masak sendiri jawabnyer.


Menu malam dinner kami ialah chicken chop *kelas gitu. Sedap tak sedap tak sedap makan je. Dah bayar RM8 tak silap, memang kena makanlah. Chicken chop ni kurang tang kuah tu, rasa hangit sikit. Arghh peduli apa, Miela makan je. Tapi Miela bab-bab makan beradab. Sebenarnya............ saya tak reti makan chicken chop pakai pisau ngan sudu garfu. Tapi terpaksa jugak buat gaya-gaya ala pro, dah aku duduk sebelah selunggok budak laki kelas aku kena control cara makan haha. 

Kek ni memang sadis. Sebab Miela tak berpeluang langsung makan kek secret recipe. Orang pelawa, aku cakap dah full. Kang perut melutop siapa yang susah?. Kenyang kot makan chicken chop, tak boleh masuk makanan lain. Hmm takda rezeki kan?. Tu namanya mahu tapi full, haha.

 Makan jangan tak makan

Lepas je makan, kami buat aktiviti. Mula-mula mennyanyi macam-macam lagu. Makin ramai yang nyanyi makin bertambah volume sumbang menyumbang, bhahaha. Lepas seronok menyanyi, ada aktiviti luah perasaan. fuhh nasib baik tak main true or dare, kalau tak mampus gue. Aktviti luah perasaan nilah buat wa menitiskan air mata, serius masa tu rasa tak nak berpisah je dengan dorang ni. Tapi apatah daya takdir menentukan untuk berpisah.

Tak puas malam tu, dua hari tiga kemudian, kami buat photoshoot. Disebabkan budak kelas Miela ada seorang photograpfer, so kos dia freelah. Takpe nanti kalau aku nak kawin, aku cari kau yer mukmin. Nasib badan dapat phootoshoot wending free, hahaha. Mesti korang hairan kenapa baju semua merah?. Oh itu tshirt kebanggaan matrik kamilah. Matrik mana tu? matrik perak!. Haa tahu pun :P.

Ni budak laki kelas aku. Handsome tak?. Oh maaflah yer kwang soo saya handsome lagi :P

Ni pulak dengan girl classmate. Ramai kan?. Pemandang kat belakang memang cantik. Cuba teka kami photoshoot kat mana?. Padang golflah. Ingat matrik takda padang golf. Ada k? cuma taklah luas mana pun.


Cik Miela pun nak berphotoshoot jugak yer. Dah macam budak sekolah aku tengok. Elok dah gambar, dok tambah editnyer. Tengok siap ada rimau dan rusa lagi. Miela edit gambar ni guna pisc art. Pics art ni boleh doawnload google store. So, sampai sinilah cerita detik-detik akhir kat matrik ni. Dan hasilnya dah jadi pelajar lepasan matrikulasi sesi 2010/2013. Alhamdulilah.