Tuesday, November 05, 2013

Love You Mr. Arrogant

Salam readership dan salam maal hijrah. Alhamdulilah dah masuk tahun baru dah pun. Dan hari ini Miela dapat mengupdate blog. Maaflah, sejak jadi student jarang sikit nak update blog. Mujur minggu ni cuti mid sem, ada masa nak update blog. Habuk bukan main banyak dalam blog ni, hahaha.

Jadi student U ni, bukannya study memanjang. Bila tension tengok drama tak pun running man. But, satu hari ramai recommended kan cerita Love You Mr.Arrogant. Mula-mula arrogant sungguh Miela dengan cerita ni, macam tak best je, macam tak syiok je pelakon die. haha. Last-last tengok jugak, hilang terus arrogantnya, hehe. But yang menyesalnya tahun lepas pi kedai buku punyalah berlambak novel LMA ni, tapi tak tak beli pun. Sekarang nak cari buku LMA ni pun payah, sebab banyak stock dah habis.

Mula-mula tak berkenan betul dengan pelakonnya, 
tapi sekali tengok haahhh

Sebagai jalan penyelesainya. Beli buku online kat karyaseni. Save duit minyak, save energy dan yang pasti save duit. Sebab bila beli kat karyaseni, dapat diskaun 3 ringgit. 3 ringgit tu jimat, boleh beli nasi lemak dua bungkus haa. Harga novel asal LMA RM18 terus jadi RM15. Tengok-tengok dah sampai buku kat tangan, excited je baca. Masa tu juga, dok layan cerita ni bila habis kuliah.

Sinopisis belakang novel:
Zaara Amirah punya impian yang sama seperti impian tipikal gadis biasa, iaitu membina rumah tangga yang bahagia bersama insan yang dicintainya. Namun impiannya musnah sebaik saja dia terjerat di dalam perangkap lamaran paksa dari seorang jejaka yang asing dalam hidupnya, Zafriel Irham. Dek kerana ingin terlepas dari genggaman Sherry, menantu pilihan ibunya, Zafriel Irham memaksa Zaara Amirah menjadi isterinya dengan menjadikan sebuah janji sebagai modal.
"Itu harga yang kau perlu bayar sebab tak kotakan janji. Sekarang jangan banyak cakap, kahwin dengan aku. Titik." – Zafriel Irham
Demi sebuah janji, Zaara Amirah reda menerima kehendak Ilahi. Biarpun tiada cinta, Zaara Amirah rela demi menjaga maruah diri dan keluarganya dari dipijak-pijak jejaka bongkak itu sewenang-wenangnya.  Namun Zaara Amirah tidak menyangka, keputusannya itu membuatkan hidupnya kacau-bilau melayan karenah Zafriel Irham yang berhati kering dan tinggi egonya. 
"Apa? Atas lantai ni?"
"Kat mana-mana saja yang kau suka. Tapi bukan atas katil mahal aku ni. Buat kotor saja."
"Kotor? Awak yang nak kahwin dengan saya kan, lepas tu awak cakap saya kotor pulak? Kalau awak tahu saya kotor, buat apa awak kahwin dengan saya? Awak fikir tak perasaan saya bila awak paksa saya kahwin dengan awak dulu? Awak fikir pasal diri awak saja, kan? Pasal saya ni awak tak fikir langsung. Awak ni memang tak guna!"
Berhadapan pula dengan Puan Sri Maryam, ibu mertuanya dan Sherry yang membenci dirinya, hidup Zaara Amirah tidak lagi aman. Kehadiran Hadry Hakimi, sepupu Zafriel Irham yang cuba merapatinya, mengeruhkan lagi keadaan.
Keadaan bertambah parah apabila tanpa sedar, dia telah jatuh hati pada suaminya biarpun dia tidak dilayan seperti seorang wanita yang bergelar isteri.
"Aduhh! Kenapa dengan aku ni? Kenapa aku rasa rindu sangat ni? Macam orang gila bayang saja lagaknya ni. Padahal baru beberapa jam dia pergi. Takkanlah aku dah jatuh hati dengan mamat berlagak tu? Aduhh… tapi..." – Zaara Amirah
Adakah kebahagiaan akan menjenguk hidup Zaara Amirah apabila dia sudah jatuh hati pada jejaka bongkak itu? Atau menunggu balasan jejaka itu ibarat bulan pada waktu malam menanti matahari menjelma pada waktu siang? Zaara Amirah terus menanti...

 
 Tadaa novel dah sampai


Review: Novel ni memang best. Drama di adaptasi di TV 3 hampir sibijik apa yang ada dalam novel. Even dari segi lagu music dan baju pun boleh sama dalam drama. Selalunya kalu drama adaptasi ni ubah banyak. Ni 90% sama, yang 10% ubah mengikut kesusuaian. Disebabkan Zarra gagal nak bayar hutang dekat Mr.Arrogant, di terpaksa kahwin untuk tebus kesalahannya. Bila dia Zarra kahwin, 3 serangkai mak mentua, kak ipar dan si buah ceri anti dengan Zarra. Kesian kat Zarra, dah kena kahwin paksa lepas tu kena hadap 3 serangkai tu pulak. Nasib baik ada Mr.Arrogant, selalu cover Zarra dari si tiga serangkai , sweet gitu. Walaupun arrogant, si Mr.Arrogant tetap ambil berat pada Zarra. Kiranya Mr.Arrogant sebenarnya sayang pada Zarra cuma dia tak luahkan tapi sebaliknya dia tunjuk kasih sayang dari perbuatan.

p/s: Lusa drama Love You Mr.Arrogant dah nak habis, baru nak review heee.

Sunday, October 13, 2013

Pengalaman menghadiri kursus felt craft

Salam Readership. Yohoo akhirnya sampai jugak home sweet home, haha baget macam dari penjalanan yang sangat jauh. Padahal dekat je U dengan rumah, sejam dah sampai. Okay okay okay, hah macam mana wa nak start story ni?. Belasah je lah.

Minggu lepas, Miela  telah pergi kursus felt craft. Eh macam mana tetiba Miela berhajat pergi ke kursus tu?. Haaa, actually sebenarnya Miela tak expect nak hadiri kursus ni. Seriuosly, Miela sebenarnya suka belajar benda-benda seni, sebab sangat enjoy k?.  Masa nak tick borang kursus belajar seni lebih kurang laa, ingat nak tick kursus animasi tapi laptop masih problem kalau nak guna pun. So ambil kursus ni, lagipun kalau pandai buat kraf felt ni boleh buat duit, hahaha duit je kau ingat :P.

Kursus ni buat dalam USM, so tak payahlah bersusah payah keluar cari tempat. Berbekalkan ilmu jahit tangan jelujur, Miela datang je kursus tu. Sebenarnya, Miela tahu jahitan jelujur je, itu pun jarang sungguh nak aplikasikan ilmu mejahit mengunakan tangan. Yang Miela paling pro jahit mesin je, haha main-main kaki je. Maklumlah dah lama tinggalkan ilmu menjahit mengunakan tangan sejak habis belajar ekonomi rumah tangga masa form 3.

Belajar cara jahit kraf ni best. Mula-mula disediakan peralatan seperti kain felt, ring, reben, gunting dan benda-benda alah lain. Mula-mula excited je nak belajar, tapi bila masuk bab jahit insang pari, dah blur. Buat banyak kali, tetap tak kemas. Nama pun budak baru belajar. Ada satu benda yang Miela baru tahu bila belajar buat benda ni, jahit kain felt mesti ada 4 layer, mean selalu jahit ada 2 layer kan. Tapi kalau jahit felt kena double supaya jahit tu nampak dan tak mudah putus.


Tadaa hasil belajar jahit kain felt ni. Nampak tidak kekemasan jahitan di situ?. Bolehlah bagi budak baru belajar macam kami, hehe. Sebenarnya takde susah mana pun belajar benda ni, tahu jahit bolehlah buat. Kalau tak suka benda yang perlukan ketelitian yang tinggi, erm tak payah la kot, hee. Lupa pula nak bagi tahu, Miela belajar benda dari Artsy'z Suzie Collection. So kalau korang duduk di sekitar penang, boleh belajar cara jahit felt ataupun tempah kraf felt yang comel boleh lah contact empunya kedai tu.

Hasil kerja Artsy'z Suzie Collection

Thursday, October 03, 2013

Kisah tak da air

Salam readership. Dipagi yang indah, udara yang dingin ku bangun penuh semangat. Yelah kan kelas pun start pukul 12.00 p.m. Ku ke bilik mandi seperti biasa ku lakukan setiap hari untuk membasuh muka. Ku buka paip, rupa-rupanya "AIR TAKDAK!!". Rasa nak menjerit pun ada. Anoyying betul.

Masa zaman matrik dulu, ketiadaan air adalah perkara biasa. Sudahlah duduk dihujung pinggiran, air takda. Memang sadless betul. Ingat lagi, sanggup turun bawah dari tingkat dua ambil air. Dan bawa air ke tingkat dua semula. Tapi air dalam baldi tinggal hampir separuh bila dah sampai tingkat dua. Itu belum lagi, orang dah simpan air tapi tak tahu la seorang hamba Allah ni ambil air kat baldi orang. Masa takda air, rasa nak balik rumah je. Kisah ketiadaan air ni betul-betul menguji kitaorang masa zaman matrik


Hari ni pula sejarah berulang kembali. Aduhai desasiwa saujana takda air lah pulak. Sebelum ni senior ada bagitahu, desasiwa saujana ni memang selalu takda air sebab duduk atas bukit. Ok memang ku ditakdirkan tinggal di atas bukit, haha. Apa boleh buat, redha jelah............hmm

Ketika entri ditaip, si penaip keyboard ni sedang mennunggu air penuh dalam baldi dengan masa yang lama kerana air paip keluar nak tanak je. Kesian untuk diri sendiri..