Tuesday, January 28, 2014

Gigih update

Caption dalam gambar tiada kena mengena dengan pemilik blog ini :P

Salam readership. Sebenarnya Miela dah tau nak update apa, tapi gigih juga nak mengupdate blog hihi. So Miela teruskan sesi merapu di depan lappy ni sambil feeling dengar lagu korea gitu. Hari ini hari keberapa cuti? ahhh malas nak kira dah berapa lama cuti, nanti sedih pula cuti tinggal berapa hari. Just enjoy my holiday. Memang enjoy holiday ni walaupun masa banyak habiskan di rumah. Cuti ni Miela macam-macam aktiviti di buat.  Buat kraf felt la, tengok cita korea, main game, memasak dan termasuklah blogging ni.

Tapi moment paling best bila cuti ni ialah menghabiskan masa dengan family. Siapa tak seronok dapat spent time with family kan?. Cuti ni Miela boleh tunjuk skill memasak depan family, sebab ada jugak yang makan. Walaupun ada kalanya masakan tu tak jadi, Miela tak berputus asa.  Macam quote salu orang dok kata tu, "belajar dari kesilapan". Kalau banyak kali tak jadi, taktau nak kata apa. Baik pencen sajalah jadi orang dapur, huhu.


Semasa entri ni taip, Miela tengah demam *takda modal nak cerita* . Demam di rumah tak mengapa, kalau demam di hostel mesti sedih je takda family disisi. Tapi Miela demam pun memang tak suka duduk diam, paling kurang pun baring atas katil bukak handphone. Seperti anda lihat sekarang, Miela gigih nak mengupdate blog haha. Siapa demam tapi tak reti duduk diam kita geng *sep sikit*. Oklah takat ni ja Miela update, dah blank nak teruskan menaip. Sebagai penghujung, marilah sama-sama baca gambar di bawah ni. Sekadar untuk peringatan diri sendiri dan pembaca blog ni, peace yoo ^-^V .

Thursday, January 23, 2014

Permohonan Kemasukan Ke USM Sidang Akademik 2014/2015


Salam readership. Cepat betul masa berlalu, rasa baru je buat permohonan USM sidang akademik 2013/2014 tuptup sekarang dah buka permohonan ke USM Sidang Akademik 2014/2015. Pemohonan di buka dari 21 Jan 2014 – 7 April 2014. Bagi  lepasan STPM/Matrikulasi/Diploma boleh menbeli nombor PIN USM (Saluran Perdana) di mana-mana cawangan BSN dengan RM40. Lepas tu bolehlah terus mohon di pohon.usm.my .

Mungkin ada yang tertanya-tanya mengenai pemohonan USM, so disini Miela cuba menjawab berdasarkan apa yang Miela tahu.

Syarat MUET minimum boleh mohon?
Sebenarnya syarat MUET boleh mohon ialah band 1 je bukan band 3 4 macam korang dengar tu. Tapi ikut course juga, macam course TESL tu of course nak band 4 la kan. Don't worry band 1 2 pun pass masuk USM. Apa-apa sila rujuk syarat khas sebelum nak mohon.

Minimum pointer berapa boleh mohon?
Depands on course tetapi secara keseluruhanya, moslty dia nak pointer 3.00. Cuma ada sesetangah course nak 2.67 seperti course komunikasi, sains kemasyarakatan, seni halus dan lain-lain. 

Segala persoalan lain-lain: USM FAQ & USM ADMISSIONS

Itu sahaja mampu Miela jawab. Miela baru first year, baru lepas semester satu hehe. Kalau korang nak tanya tentanglah course lain tu hmm minta maaflah sebab Miela ambil course Pengurusan. Nak jawab, rasanya ada yang lebih pakar. Kalau korang rasa layak, why not mohon. kann??.

Tuesday, January 21, 2014

Order makanan dengan Food Panda


Salam Readership. Rasa lapar tapi malas nak keluar beli makanan. Jangan risau adik-adik kakak-kakak semua, zaman dah maju sekarang. Semuanya hanya dihujung jari. Food Panda salah satu food delivery website yang agak popular di Malaysia. Tempahan boleh dibuat terus melalui website foodpanda.my atau call +6-03-26-144-155. But now, food panda in your pocket. Apakah itu?? haa sekarang food panda boleh order terus melalui phone dengan aplikasi food panda dalam Google play atau Apps store. Antara makanan yang disediakan oleh food panda seperti The Chicken Rice Shop, Dome, Secret Recipe dan lain-lain.


Macam-macam ada

Food panda sangat-sangatlah sesuai untuk Miela as student yang study di penang ni. Kadang-kadang study sampai lewat malam, tetiba rasa lapar nak keluar takut pula bila malam-malam ni. Oh yaa sebenarnya perkhidmatan food panda hanya terdapat di kawasan tertentu seperti Penang, Kuala Lumpur, Johor Bahru dan lain-lain. Apa-apa pun check dulu kat foodpanda, ada tak perkhidmatan food panda dekat tempat korang.

Dua minggu lepas sebelum habis final exam, malam tu rasa lapaq sangat. Yelah kan breakfast ja makan, konon-konon nak diet sangat kan. Tapi kalau dah lapaq sangat, study pun tak boleh masuk. Apalagi terus order makanan dekat food panda. Sekali lapaq terus order Kenny Quater Meal. Campur harga makanan dengan service fee, delivery dan cukai gst semua tu total RM24.75. Oklah tu, kalau pergi Queensbay campur kos pergi balik nak bas rapid sama jugak harganya.



Makanan orang malas, order online jer

Cuma mungkin sebab hari tu jem sangat kot *fikir positif* makanaan lambat sampai dalam 20 minit gitu. Tapi takpalah janji makanan sampai. Lagipun orang kata kalau makan time betul-betul lapaq, memang puaslah. Lain kali Miela order makanan lain pula, tapi kalau order delivery hari-hari mau hujung bulan makan kangkung :3. Perkhidmatan food panda not bad, sebab food panda banyak pilihan makanan, lagipun Miela memang suka order cara macam ni daripada call sebab mungkin bila orang salah dengaq terus jadi salah order. Bila order makanan online, kita boleh nampak rupa dan bentuk makanan cuma takda rasa ja hahaha, so dari situ kita senang nak pilihan makanan.