Saturday, August 16, 2014

Resepi mudah kek coklat marble


Salam Syawal. Dah 6 hari tak update blog. Nak kata sibuk, bukannya sibuk mana. Cuti sem masih berbaki 3 minggu. Lepas raya jadi makin bosan pula, asyik buat benda yang sama sahaja. Makan, tidur, tengok drama, baca novel semua tu dok ulang macam astro pula. Tak payah basa basi sangatlah, cakap je tak mood nak update blog kan. Kah kah kah.

Dahlah malas Miela bebel bukan-bukan. Sebenarnya kann Miela nak share resepi kek coklat marble. Resepi hasil gabungan resepi yang ada kat goggle dan bahan yang sedia ada. Resepi ni mudah, sebab Miela kan suka yang mudah dan simple!


Bahan - bahan:
2 cawan tepung gandum *diayak*
1 cawan marjerin Daisy *Daisy menyebabkan kek mudah kembang dan lembut*
1 cawan gula *boleh kurang kalau tak nak manis sangat*
1/2 cawan susu pekat 
4 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
1/2 sudu makan serbuk penaik *diayak*
2 sudu makan serbuk koko
sedikit pewarna

Cara-cara:
1. Pukul marjerin sehingga kembang
2. Masukan gula
3. Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji sehingga kembang dan sebati.
4. Masukan esen vanila dan susu pekat
5. Masukkan tepung dan serbuk penaik yang telah diayak bersama, sedikit demi sedikit ke dalam adunan.
6. Bahagikan 2 bahagian * 3 bahagian pun boleh*
Adunan 1: Masukan pewarna * kacau sebati*
Adunan 2 : Masukan serbuk koko *kacau sebati*
7.  Masukan adunan 1 dan 2 secara berselang-seli ke dalam acuan
8. Bakar adunan kek selama 45 minit dalam suhu 180c 


Monday, August 11, 2014

Segmen : blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

Salam Syawal


Tempoh: 5/8/2014 sehingga 31/8/2014

Klik sini untuk join. Jom meriahkan lagi segmen blogwalking merdeka bersama Ayu Insyirah

P/s : Sambil tu siapa yang belum join Giveaway #CikMielaBukaKedai, boleh join disini. Hadiah menarik disediakan.

Saturday, August 09, 2014

Tudung Fareeda versi labuh

Salam syawal. Hari ni nak buat entri bergambar sikit, padahal setiap entri ada gambar lol~. Banyak-banyak tudung di Malaysia yang paling femes dan hot of courselah tudung Fareeda. Memang terbukti sebab ada orang sanggup beratoq panjang-panjang semata-mata nak dapatkan tudung Fareeda.


Tak cukup dengan itu, harga tudung Fareeda juga dikatakan mahal. Tapi bagi Miela tak salah pun tudung tu di jual dengan harga yang mahal sebab tudung tersebut ada patern dan diperbuat dari kain berkualiti dari luar negara  plus tudung Farreda merupakan pasaran monopoly yang membolehkan sesuatu pernigaaan meletakkan harga sesuka hati tanpa dipengaruhi oleh pesaing. Kalau hampa belajar ekonomi fahamlah kan.

Lagi satu yang hotnya pasal tudung Fareeda, ramai orang complaint yang tudung Farreda ni singkat lah, tak menempati tudung ciri-ciri Muslimah. Ya iyalah dah nama pun tudung Farreda, bukannya tudung Akel. Macam korang pergi kedai Gucci, tapi nak cari jubah. Tawaf satu kedai memang tak akan jumpa. Tapi jangan risau tudung Fareeda ni ada jual versi labuh, hampa ja tak tahu. Semuanya pilihan di tangan kita.


Fareeda Mariya

Fareeda Nourra

Fareeda Aisya

Fareeda Mariya 4 layer


Haaa yang ni betul-betul labuh siap boleh bawak pergi solat lagi

Dan banyak lagi......
*sumber gambar dari FAREEDA..Nyata Jelita*

p/s : Cara taip entri macam pernah beli tudung Fareeda tapi sebenarnya Miela tak pernah sentuh lagi tudung Fareeda apatah lagi menjejakkan kat kaki ke butik Fareeda T.T sob sob. Maklumlah student belum ada pendapatan lagi, tunggu orang hadiahkan tudung Fareeda. Kalau ada nak hadiahkan, Miela nak tudung Fareeda Noura versi labuh. Demand sangat kau Miela...