Friday, April 24, 2015

Eh sempat lagi nak update blog?

Salam readership. Hampa faham-fahamkan kehidupan kat Universiti, sibuk sampai Miela tak terupdate blog. Lagi-lagi bila "ter" involve banyak program, pegang jawatan sana sini dan kehidupan makin menjadi kelam kabut bila test nak dekat, baru kalut nak study. Haru.

Eh sempat lagi nak update blog?. Hidayah nak mengupdate blog ni datang pun lepas baca buku Catatan Matluthfi. Entahlah kenapa baca buku teringat pulak blog kesayangan ni. Ada kaitan?? . Actually Miela tak tahu nak merapu apa dengan entri kali ni. Just mungkin nak cerita tentang kehidupan kat universiti seidikit.

Tak habis baca lagi nokss

Pernah tak korang pegang mana-mana jawatan and that time korang busy gila sampai pelajaran terkejar -kejar ?? . Waktu first year dulu Miela pasif, just join jadi peserta, pergi ceramah dan event-event untuk mengejar My Csd atau dikenali sebagai merit untuk mendapatkan hostel. Alhamduliah mycsd cukup-cukup makan masih dapat hostel lagi huhu.

Bila masuk second year, rezeki melimpah luah. Tak tau depa nampak apa kat Miela ni, dapat tawaran pegang jawatan and handle some other project. Hmm why not kan? boleh cari pengalaman. But bila dah join benda masa ni, masa tu dah jadi sangat-sangat berharga bak hang. Time management sangat penting. So setiap minggu mila akan tulis dekat sticky note apa yang perlu diselesaikan dahulu. Biasalah manusia selalu lupa.

Reminder
Hai nasib baik minggu ni tak involve mana-mana program, kalau ada pun nak "berehat" sat sebab nak focus kepada assignment yang due date makin dekat. Tapi at same time, Miela kena planning program talk series untuk Isnin ni T.T . Dah lah prepare last minute. Aduhai harap ini program terakhir aku jadi pengarah, lepaih ni bagi peluang kat budak junior nohh. 

Friday, March 20, 2015

Big Bad Wold Books at Penang Times Square


Salam Readership. Hoho agak lama Miela tak update blog di sini. Alasan klise: sibuk, sibuk menyambung pelajaran. Memang betul pun. Tapi cuma hari ni, rasa-rasa macam nak rehat dari buat assignment. Maklumlah hari ni ada kelas paling favourite, kelas cancel HAHAHAHAHAHA.


Minggu lepas Miela berkesempatan pergi ke Big Bad Wolf kat Penang Times Square. Dah ada orang nak bawak, kita ikut jelah. Lagipun ingat nak habiskan baucer, tapiiiiiiiiii *cerita kemudian. Terima kasih kepada uncle Waze akhirnya sampai juga kami ke Big Bad Wolf. Sebenarnya kami tak tau jalan, walaupun dah 2 tahun Miela study kat USM hikhik.

Kira-kira kol 11 lebih sampai juga ke Big Bad Wolf. Perghh gila ramai baq hang, kat situ. Oh macam menarik je then masuk. Rupa-rupanya kat situ banyak jual buku english. Masalahnya Miela ni jarang baca buku english kecuali buku teks pelajaran itu pun tak pernah khatam huhu. Btw, teringin juga nak baca buku macam ni, mungkin lebih banyak beza dengan buku Melayu.

Buku Melayu ada ja jual tapi tak banyak, cuma 3-4 table je. Yang bestnya Big Bad wolf jualan buku terpakai 75%-95% . Jangan ingat buku terpakai tu buruk-buruk, masih elok lagi macam buku baru!!. Contohlah novel melayu harga asal RM20, tapi korang cuma dapat RM5 sahaja. Begitu jugak dengan buku english, boleh dapat harga RM10, RM15 dan RM20. Tersangat berbaloi lah kalau pergi sini



Tadaaa ni lah buku yang Miela beli di Big Bad Wolf. Ingatkan nak habiskan baucer RM250, tapi nilainya terlalu besar. Kalau habis RM250, kena bawak bagasi la gamaknya sebab buku terlalu banyak. Jadi Miela dapat habiskan sekeping baucer RM50 untuk 8 buah buku. Berbaloi kan?. Miela  pun try-try beli buku english itu pun buku kanak-kanak hahahaha. 

Kepada yang dok di sekitar penang yang belum pergi lagi. Jemputlah datang ke Big Bad Wolf di Penang Times Square. Sempat lagi aihh nak pi, sampai 23 haribulan ni. Jom pakat-pakat serbu naa.