Tuesday, May 05, 2015

Ladies First


Salam readership. Pada waktu 1.35 pagi, ketika ini masih terdapat mahasiswa mahasiswi sibuk bertungkus lumus menyiapkan tugasan yang hampir expired tarikhnya sementara Cik Miela sibuk menaip blog ketika ini hoho. Ah kejap je, assignment dah buat separuh. Ni nak rehat sat untuk update blog.

Btw, Miela baru habis cuti 4 hari sempena hari pekerja dan hari wesak. Hampa tak payah tanya balik ke tak kampung?, Of course lah balik rumah dekat baq hang. Lagipun sidang ni USM tak dak cuti mid sem. Sedih noks, sebab tulah ramai dok pakat balik cuti 4 hari. Bukan senang nak balik tertutama hat dok jauh, kalau dok dekat lainlah, hehe.

Semasa cuti ni, Miela ada pergi Big Aeon Seberang Jaya. Dulu Big Aeon seberang Jaya ni Carrefour tapi depa dah tukaq contract sebab apa tah, hmm. Tapi yang penting lepas Big Aeon ganti banyaklah perubahannya. Salah satunya di bawah ni.

Parking khas untuk Wanita

Untuk pertama kalinya Miela nampak benda ni. Mungkin hampa pernah tengok benda ni, tapi bagi kami yang student sibuk dengan pelajaran dan aktiviti persatuan memang takda masa melawat tempat parking macam ni haha. Usaha bina tempat parking khas untuk perempuan sangat bagus. Biasalah ladies first dulu yerr. Tapi ada hikmah disebaliknya kenapa ada parking khas untuk wanita macam kami ni.

Sebenarnya di luar negara sudah lama menyediakan parking khas untuk wanita cuma kat Malaysia ni masih baru kot. Parking khas wanita biasanya terletak betul-betul depan mall untuk memudahkan pergerakan membeli belah. Tambahan pulak bila parking wanita dekat dengan pusat membeli belah yang ramai boleh mengelakkan kes tak diingini. Betul tak?. 

Jadi gunalah kemudahan sebaik-baiknya. Jangan hat laki dok gatal parking tempat parking kami. Tampaq sat lagi mau? *buat-buat garang*. Haha takdalah, pandai-pandai dah besaq tahu peraturan ditetapkan macam mana. Jangan pentingkan diri sendiri pastu langgaq peranturan. Harap-harap usaha sebegini diteruskan, lagi bagus buat parking khas wanita sampai ke universiti hoho. Nanti senanglah ceq parking depan kelas tak payah susah-susah buang masa cari parking sampai lambat pi kelas. Okay gurau ja haha.


Friday, April 24, 2015

Eh sempat lagi nak update blog?

Salam readership. Hampa faham-fahamkan kehidupan kat Universiti, sibuk sampai Miela tak terupdate blog. Lagi-lagi bila "ter" involve banyak program, pegang jawatan sana sini dan kehidupan makin menjadi kelam kabut bila test nak dekat, baru kalut nak study. Haru.

Eh sempat lagi nak update blog?. Hidayah nak mengupdate blog ni datang pun lepas baca buku Catatan Matluthfi. Entahlah kenapa baca buku teringat pulak blog kesayangan ni. Ada kaitan?? . Actually Miela tak tahu nak merapu apa dengan entri kali ni. Just mungkin nak cerita tentang kehidupan kat universiti seidikit.

Tak habis baca lagi nokss

Pernah tak korang pegang mana-mana jawatan and that time korang busy gila sampai pelajaran terkejar -kejar ?? . Waktu first year dulu Miela pasif, just join jadi peserta, pergi ceramah dan event-event untuk mengejar My Csd atau dikenali sebagai merit untuk mendapatkan hostel. Alhamduliah mycsd cukup-cukup makan masih dapat hostel lagi huhu.

Bila masuk second year, rezeki melimpah luah. Tak tau depa nampak apa kat Miela ni, dapat tawaran pegang jawatan and handle some other project. Hmm why not kan? boleh cari pengalaman. But bila dah join benda masa ni, masa tu dah jadi sangat-sangat berharga bak hang. Time management sangat penting. So setiap minggu mila akan tulis dekat sticky note apa yang perlu diselesaikan dahulu. Biasalah manusia selalu lupa.

Reminder
Hai nasib baik minggu ni tak involve mana-mana program, kalau ada pun nak "berehat" sat sebab nak focus kepada assignment yang due date makin dekat. Tapi at same time, Miela kena planning program talk series untuk Isnin ni T.T . Dah lah prepare last minute. Aduhai harap ini program terakhir aku jadi pengarah, lepaih ni bagi peluang kat budak junior nohh.