Friday, June 19, 2015

Soalan mengenai matrik

Salam Ramadhan. Pernah dak hampa bila bukak email atau message rupa-rupanya dah berbulan-bulan tapi baru sekarang nak baca. Some with me T__T. Alahai rasa bersalahnya "kenapa aku baru baca message sekarang?. Hmm mesti depa ingat ceq sombong" . Minta maaf naa, Miela betul-betul tak perasan message tu. Facebook pun satu, tak bagi notifications bila dapat message.


Ada yang PM Miela tanya tentang Matrikulasi, mungkin sebab depa google pasal matrik jumpa blog ni pastu baca, kemudian terus PM Miela. Haaaa begitulah andaian Miela rasa. Walaupun message tersebut dah lama, Miela nak jawab jugak soalan hampa ni. Mungkin boleh dijadikan rujukan junior lain pada masa akan datang.

Dari Nisa:



Walaikumsalam. Untuk soalan pertama, matrik tak pernah mewajibkan student bawak laptop, even ramai je kawan akak masa matrik tak bawak laptop. Tak pakai sangat pun sebenarnya tapi tak tahu laa sistem matrik yang sekarang macam mana. Adakah mengalakkan student mengunakan laptop dalam sesi pembelajaran?. Kedua, koperasi ni depends ikut tempat matrik, kalau matrik Perak dulu bukak sampai kol  10-11 malam kalau tak silap. Manakala untuk jawapan ketiga, kelas biasanya start dari pukul 8 pagi hingga pukul 4 petang. Dan akan ada gap 1-2 untuk makan tengah hari dan solat.


Dari Nur Liyana:

Walaikumsalam. Terlebih dulu nak ucapkan tahniah kepada Nur Liyana sebab dapat melanjutkan pelajaran ke matrik. Pilihan Liyana untuk study kat matrik Insyallah satu jalan yang sangat berbaloi sebenarnya. Berkaitan soalan tadi, Akak tak pasti bagaimana saluran untuk melanjutkan ke luar negara dengan course akaun ni. Kalau melalui universiti  swasta memang jalan mudah tapi memakan duit yang banyak kecuali dapat biasiswa. Kalau melalui awam, itu tak berapa pasti macam mana. Actually, walaupun study dalam universiti awam, ada peluang untuk merasa study di luar negara tetapi hanya satu semester jelah. Ia dikenali sebagai study exchange program. Contoh kat USM ni, kalau ada yang berminat untuk sertai exchange program kena melalui interview dan result yang bagus.


Itu sahaja jawapan Miela mampu berikan. Hehe maaflah tak dapat jawab dengan baik, tapi Miela try jawab. Jika ada khilaf sepanjang mejawab soalan ni, harap dimaafkan. Miela menjawab sekadar Miela tahu sahaja, takut jugak kalau buat tahu-tahu ni. Untuk pengetahuan hampa, dah lama Miela tinggalkan zaman matrik hampir 3 tahun. Miela masuk matrik pada May 2012 dan sekarang study di USM, nak masuk tahun ketiga dah pun. Huhu rasa dah tua lah pulak, sekejap sahaja masa berlalu tinggal zaman matrik ni.

Sunday, June 14, 2015

2 paper lagi!!



Salam readership. Waktu petang begini daripada Miela terperap di bilik asyik dok scroll FB dan Twitter, hmmmm apa kata Miela update blog pulak. Nak study waktu sekarang, orang cakap study lepas asar tak masuk. Baik buat benda lain. Lagipun trafik blog ni makin lama makin merudum T.T , memang blog ni memang jarang update time belajaq ni. Nanti lepas habis exam nak catch up balik trafik blog huhu.

Jadual exam

Alhamdulilah Miela dah selesai jawab 4 paper, lagi 2 paper to go, yeahhhhh. Miela habis exam 22 haribulan, memang tak mention pun dalam jadual kalau hampa nampak jadual tu. Sebab hat * ni exam kempulan kecil, so boleh ditentukan sendiri nak exam bila. So bincang dengan classmate akhirnya paper penyelidikan pemasaran tu exam pada 22 haribulan.

So disini bermakna terpaksa Miela berpuasa di perantau selama 4 hari. Ini bakal masuk kali kedua puasa di perantau selepas zaman matrik. Ingatkan kalau habis 18 haribulan sempat buka puasa di rumah, tapi tersangkut pulak dek satu paper ni. Takpalah pasarah jelah ekkk. 

Tak taulah macam mana suasana berpuasa dekat USM. Ini mungkin satu pengalaman yang menarik bagi student. Sahur gaya student, kadang-kadang makn biskut dan roti je, itu yang sedih tuu. Kalau hat rajin tu sahur kat kedai mamak kot. Bila time berbuka mungkin meriah macam Miela berbuka puasa zaman matrik dulu sebab berbuka dengan kawan. Apa-apa pun 9 hari lagi nak balik. Cepat cepatlahhhh, hehe.

Monday, June 01, 2015

Tips untuk bangkitkan semangat study

Salam readership. Sejak bermenjak-menjak ni entah kenapa pula Miela rasa macam rajin nak update blog, padahal nak exam lebih kurang seminggu je lagi hoho. Waktu biasa, taknak pulak kau nak update blog bagai? hahaha. Entahlah, kali ni rasa update blog salah merupakan satu cara nak hilangkan stress selepas study.

Semangat study, jangan malu-malu tau datang 

Dulu sebelum masuk zaman belajaq a.k.a zaman sekolah atau dikenali zaman berhingus.  Miela ada cita-cita, "bila aku masuk U nanti, aku nak belajar bersungguh-sungguh sampai mak ayah aku bangga". Tapi bila dah masuk U ni kan, ermmm entahlah semangat study macam ke laut China Selantan. Kenapakah?? "Adakah bila kau dah dapat apa yang kau nak, aku malas nak berusaha?"

Semangat study ni dah ibarat masuk dalam hutan, susah nak cari line internet gitu, hahaha. But I try force myself to study. Tak study, A mana boleh turun dari langit kan. Try untuk cari semangat study. So disini Miela nak bagi tips kat hampa untuk bangkitkan semangat study tu :-

1. Kalau study week hang balik kampung, try tengok muka mak ayah korang. Ingat balik macam mana depa berkorban untuk hang supaya hang masuk univerisiti. Kalau hat tak balik rumah time study week sebab jauh, tengok gambaq pun bolehlah. Yang penting hampa kena ingat mak bapak hampa, jadikan depa sebagai inspirasi untuk belajaq.

2. Dengaq lagu universiti. Ingat tak masa minggu orentasi, hampa punyalah semangatlah bila nyanyi lagu universiti. Masa tu dah pasang tekad nak belajaq bersungguh-sungguh sampai grad. Bila hampa pasang lagu univerisiti, hampa jadi campak belakang masa minggu orentasi tu.

3. Study and reward. Ini Miela rasa ramai sangat student selalu buat. Lepaih study ada reward macam makan ke, tengok movie ke, layan whatsapp ataupun tidoq. Tapi tips ni macam kureng berkesan, sebab selalunya reward akan lebih daripada study hahahaha. Contoh study 5 minit, reward main facebook 2 jam, kahkahkah.

Ramai student selalu buat :3

4. Ok ni last, sebab Miela pun dah start mengantuk bila taip part ni, huhu. Selalu Miela akan terangsang semangat study bila tengok orang lain study. Bila orang dah study banyak, kalut lah nak study. Kalau boleh nak sama atau lebih ngan orang, semangat bersaing bak hang. Tapi kalau dapat kawan jenih malas study, kita pun jadi malas. Ini namanya pengaruh kawan.


Ini sahaja tips dari hamba Allah yang juga seperti pelajar lain sedang dibelenggu oleh sifat MALAS. Mari kita bebaskan diri penjara MALAS, jangan terus dibuai angan dan keseronokan. Ayuh semangat, kita berperang bersenjatakan BUKU. Selamat study week semua dan Good Luck for Your Exam!!