Thursday, August 06, 2015

Dah besar pun dapat duit raya!!

Gambar sampul raya je, duit raya dah kebas habis :P

Salam readership. Well Miela tahu syawal pun dah nak habis hujung-hujung tapi baru nak up cerita kisah raya, haha peduli apa kite nak cerita jugak!!. Padahal masa menaip entri ni jenuh jugak nak cari feel raya, maklumlah dah tak sehangat raya masa minggu pertama syawal huhu.

Alhamdulilah raya tahun ni baju raya 4 pasang, ada yang sponsor ada yang Miela beli sendiri. Tapi ada baju raya tak sempat nak pakai, mungkin boleh pakai masa lain nanti. Meriah raya cuma dapat rasa 1 minggu lebih, sebab ada kawan-kawan sibuk kembali bekerja dan belajar. Maka tinggal Miela yang mereput menghabiskan cuti semester.

Sebagai anak dara yang unofficial 21 tahun, masih juga layak mendapat duit raya kihkih. Orang memberi kita menerima ye tak??. Setiap sen dan ringgit memang amat bermakna especially student like me. Lain lah kalau kawan yang sudah bekerja, itu sudah layak memberi duit raya hehe. Untung jugak dapat kawan yang sudah berkerja, sudi jugak beri duit raya walaupun kita ni malu-malu kucing nak terima duit raya dorang. Tak payah malu-malu kucing sangatlah Miela!!.

Hasil tangkapan duit raya tahun ni not bad lahh. Kiranya antara tangkapan duit raya terbanyak berbanding tahun sebelum ni. Ada dalam ratus sikit macam tu, boleh buat simpanan untuk hari tua #ehh. Nasib lah ada yang memahami bagi duit raya lebih. Dah tak perlu nak pakai kad matrik bila beraya, lagipun ada orang ingat kita ni budak sekolah lagi haha. Apa yang orang bagi banyak ka sedikit ka kita terima sahaja. Ingat tangan yang memberi lebih baik daripada tangan menerima.



Nota: Dulu masa kecik dapat duit raya orang mesti suruh simpan untuk sambung belajar. Last-last bila nak sambung belajar pakai loan atau biasiswa.

Tuesday, August 04, 2015

Sibuk dengan penanda buku felt

Salam Readership. Dalam seminggu ini blog agak sunyi dari sebarang entri. Minggu lepas pulak kena balik USM secara mengejut selepas mendapat call untuk ganti orang dan menjalankan tugas sebagai co-fasi untuk sebuah kem. Selepas kem pula, sibuk nak menghabiskan sisa kain felt untuk buat penanda buku. Tengok-tengok cuti tinggal sebulan ja, sibuklah nak kena tambah stok penanda buku ni.

Actually biasanya waktu cuti sem Miela akan buat seberapa banyak penada buku felt untuk dijual masa bukak semester nanti. Miela takkan buat penanda buku ni masa belajar tau, sebab Miela tahu bukak semester mesti sibuk dengan study dan juga aktiviti persatuan. So cuti daripada duduk saja baik kita buat kerja kan?.

Design penada buku yang ada
Biasanya design penanda buku yang laku ialah design character watak kartun contohnya Baymax. Memang hot selling lah, tambah masa tu musim kartun Baymax. Selain tu Miela ada  buat design penanda buku Hello Kitti, Emoji, Elmo dan watak kartun yang lain lagi. Miela buat design kartun yang simple ja huhuhu. Sebab Miela pun guna 200% gunting pakai tangan tanpa mesin. Mesin pontong kain felt memcecah RM500+, tak mampu nak beli. Lagipun buat penanda buku felt cuma kerja part time saja.

Penada buku felt yang dah siap simpan elok-elok dalam kotak

Dah dua kali cuti semester Miela buat benda ni dan alhamdulilah laku jual jual penanda buku felt. Selalunya Miela jual kat bilik je, jiran-jiran bilik selalu mai nak beli penanda buku yang comel ni. Lagi satu Miela selalu meminta orang ketiga  jual dalam ekspo WUS. WUS atau dikenali sebagai subjek Keusahawanan di Universiti. So ada satu task di mana student kena jual barang dalam tarikh ekspo ditetapkan. Dari situ Miela boleh generate money setiap semester, cukuplah nak tampung makan sikit. 


Nota: Student memang suka cari extra money walaupun sudah ada duit pinjaman atau biasiswa. Biasalah zaman muda macam-macam keperluan dan keinginan nak tampung.