Saturday, October 31, 2015

Nasi 7 Benua Koo Boo Cafe

Salam Readership. Eh bulan 10 takda entri lagi?? Ok hari ni Miela tambah entri baru dipenghujung bukan Oktober. Huhu susah betul nak curi masa nak update blog sekarang ni.



Ini minggu lepas punya cerita. Nasi 7 Benua dah lama Miela mengidam dari semester lepas. Tapi asyik-asyik plan tak jadi. Padahal Nasi 7 Benua ni dekat je dari USM, just 15 minit perjalanan. Bila dah ada bawa motor kat U, apa lagi bila ada masa free merempit terus ke restorant ni.

Punya gegeh lah balik dari Bukit Jambul dengan roomate, time tu dah macam nak hujan. Masa perjalanan tu hujan tiba-tiba nasib tak lebat, basah sikit je. Sampai sana, tengok-tengok ramai orang pulak. Kebetulan waktu tu, waktu tengah hari. No wonderlah ramai lunch kat situ. Ambik masa 30 minit juga beratur tunggu turn. Dan akhirnya penantian Nasi 7 benua...............


Ini Miela punya

Ini roomate punya

Harga Nasi 7 Benua sangatlah BERPATUTAN. Harga sepinggan Nasi 7 Benua bergantung kepada lauk yang kita ambil. Hari tu bayar sepinggan dapat RM6.50 kalau tak silap dapat lauk ayam goreng dan ikan bilis . Nasi dengan lauk dia memang sedap. Dok sebut-sebut Nasi 7 Benua, tahu tak apa jenih nasi dalam tu??.  Dalam Nasi 7 Benua ada 7 nasi iaitu nasi putih, nasi lemak, nasi tomato, nasi lamuni, nasi minyak, nasi kacang dan nasi hujan panas. 

Bagi yang nak merasa Nasi 7 Benua, mohon google atau waze ekk?? haha. Nasi 7 Benua terletak dekat Sungai Ara jalan ke Bayan Lepas, restorant dia tepi jalan sahaja. Nak cerita lebih-lebih, ceq tak tau nak terangkan macam mana. Boleh like juga di page Nasi 7 Benua Koo Boo Cafe untuk maklumat lanjut.

Monday, September 28, 2015

Surat cinta dari ????



Salam readership. Alhamdulilah ada juga ruang masa nak update blog ni. Sejak ada jawatan ni, memang agak sibuk sedikit. Kena bahagi masa dengan study lagi kan. Walaupun korang tengok orang ada jawatan sentiasa sibuk, penat semua tu tapi seronok sebenarnya. Bila kita aktif di Universiti, memang kita akan kenal ramai orang. Wujudlah ukhwah disitu. Takdelah balik kelas terperap dalam bilik je pastu just kenal coursemate je. 

Kite segan nak bagitau jawatan apa, bukan bangga pun. Jawatan kecik-kecik je huhu. Tapi sebagai pemulaan cerita untuk entri ni. Takda permulaan, takdalah pertengahan dan ending ceritanya dok?. Miela pegang jawatan sebagai Ketua Kluster Air dalam sekreteriat Kampus Sejahtera. Dalam KS, ada 6 kluster seperti Air, Pengurusan Sisa, Kesihatan, Biodervisiti, Agrotecture dan Kecekapan Tenaga. Secara ringkasnya KS ni satu badan di USM yang memperjuangkan agenda kelestarian supaya warga kampus mengamalkan gaya hidup lestari.

Dalam setiap kluster ada anak-anak buah. Lagi ramai ramai anak buah, lagi banyak cabaran nak kena hadapi. Lepas anak buah baru isi borang daftar sebagai sukarelawan KS, dibahagikan masuk mengikut kluster ditetapkan maka adalah perjumpaan pertama. Campur ahli lama dengan ahli baru dekat 200++ ahli. Glup!! telan air liur. Berdebar jugak, macam mana aku nak urus budak-budak ni?. Tapi demi tugas, kasi rendah jelah hahaha.

Maka Isnin minggu lepas Miela buat meeting dengan ahli kluster. Perkenalkan MT dan bahagi projek adalah agenda dia. Sementara nak tunggu orang yang baru habis kelas malam, Miela buat aktiviti sedikit. Saja nak lenggahkan masa sementara tunggu ahli lain. Aktivitinya, Miela minta depa ni ambil kertas tulis tentang kelestarian Air. Haa awal-awal dah bagi kerja, hahaha. Dan hasilnya..........

Selonggok kertas

Macam-macam jawapan depa tulis, ada yang tulis 4 5 patah perkataan je.  Ada yang tulis macam karangan pun ada. Miela tunjuk sedikit beberapa kertas yang Miela dapat. 

Ayat bawah sekali tu comel betul. Bangun pagi siram pokok bunga yer.
Kertas banyak ruang kosong, tulis 7 patah je. Akak tak suruh bazir kertas dik


Good answer
The last one. Walaupun jawapan ada lari sikit, tapi jawapan ni agak panjang dia beri.

Sebenarnya takda surat cinta sangat pun haha. Surat cinta dari anak-anak buah jer. Mimpi dapat surat peminat selonggok macam tu. Tapi dari survey surat "cinta" yang Miela dapat, rata-rata depa faham Kelestarian Air = Jimat Air. Betul juga jawapan tu tapi kurang tepat. Kelestarian Air bukan semata-mata jimat air juga merangkumi cara pengunaan air secara berhemah tanpa mencemarkan alam termasuk melidungi, menjaga dan memanfaatkan pengunaan air yang betul.