Friday, April 01, 2016

Kisah baucer buku



Salam Readership. Bersua kembali pada 1 April bersamaan setahun sudah jangka hayat GST bertapak di Malaysia ni, huhu. Soalnya ada kaitan ke baucer buku dengan GST?. Takda sebab buku merupakan barang yang tidak dikenakan GST. Tapi kalau awak dengan saya ada kaitan, sebab saya berkenan dengan awak Cia Cia Cia.

Berbalik kisah tentang baucer buku ni. Miela sudah dapatkan baucer sejak hari isnin lepas. Well Miela ni memang budak baik, dapat baucer buku terus pergi kedai beli buku rujukan *naik lift tekan button sendiri*. Bukan Miela saja, coursemate dapat baucer buku terus terjah ke kedai buku beli buku rujukan ni. 

Buku ni kami kena beli

Apa disebalik cerita tentang buku ni sampai dapat baucer buku terus pergi beli. Kalau nak tau harga buku RM183!!. Haa buku ni kami kena wajib beli. Bayangkan kalau dari keluarga yang tak seberapa mana nak cekau duit beli buku ni. Nasib ada baucer buku, syukur sangatttt. Buku ni mahal sebab ada code. Code kami kena guna untuk buat latihan yang lecturer tentukan nanti. Ni pun termasuk coursemark okay. Tak beli hilang coursemark. Ibaratnya nak dapat gred elok pun, kena beli jugak coursemark ni huhuhu.

Bagi Miela selama 3 tahun berlajaq bercoursekan management, memang setiap kali dapat baucer banyak dilaburkan dengan buku rujukan. Hampa ingat budak medik ja pakai buku mahal-mahal?. Course management boleh tahan juga. Selalu kami beli buku original bila buku tu ada code untuk assessment coursework. 

Bagi Miela baucer buku RM250 tak cukup. 60 70% tambah tolak selalu dilaburkan dengan beli rujukan. Yang lain of course beli buku kegemaran macam novel, buku motivasi, buku agama termasuk buku resepi pun gegeh beli selagi baucer tak habis. Dari kecil sampai besar, Miela suka membaca buku. Kalau kecik-kecik dulu rajin gila baca novel PTS ONE tu. Kalau anugerah NILAM tak payah cakap, memang dapat lah.

Berbanding orang lain. Miela tau memang ramai jugak tak puas hati dapat baucer buku ni. Yelah depa nak guna apa guna baucer buku ni. Buku rujukan tak perlu beli, tambah kalau yang last semester atau tengah intern. Macam tak tau nak guna untuk apa. Agaknya boleh kaitkan peribahasa seperti monyet dapat bunga ?.



Last-last ada yang tukar baucer buku dengan wang. Baru teringat kelas muamalat tadi. Memang ada orang tanya isu tukar baucer dengan duit. Katakan hampa dapat rm200 hasil tukar baucer yang bernilai RM250. Baucer tu hutang kerajaan kepada peniaga tetapi dalam bentuk baucer buku. Bila tukar, dah less RM50. Ini bermakna ada unsur RIBA disitu. Sebab apa??.  berlaku pertukaran matawang dengan baucer tetapi tidak sama nilai. Ok kalau nak sure lagi boleh tengok sini . 

Itu satu, satu lagi baucer buku tu kan amanah kerajaan untuk beli buku. Agak tidak beretika kalau beli benda lain atau menjualnya ibarat pecah amanah. Itulah Miela ingat ustaz cakap masa kelas muamalat petang tadi. Tapi kalau dah terdesak atau daurat nak tukarkan baucer buku kepada wang terpulang kepada masing-masing.

Bagi Miela, hampa guna lah baucer buku sebaiknya. Belilah buku meskipun tak membaca. Mungkin kawan, adik beradik atau anak cucu kita sekalipun akan membacanya dan mengamalkannya. Jika kita meninggal dunia, Insyallah dapat pahala berterusan. Tak pun beli al-quran, wakafkan mana-mana surau atau masjid niscaya dapat pahala juga. Nampak tak baucer buku boleh kita buat modal pahala berterusan?. 

Nak jual atau beli benda selain buku adalah hak masing-masing. Miela hanya menasihati sahaja. Kalau nak bagi baucer atau buku-buku kat Miela , Kecik Tapak Tangan Pulau Mutiara Miela tadahkan hahahaha.




Last, 5 buku ja Miela beli tak termasuk satu buku rujukan Miela sebut yang meleburkan baucer buku RM150. So baki, RM100 mampu beli 5 buku sahaja. Huhu tak cukup. Sebenarnya banyak wishlist buku nak kena beli T_T. Tunggu tahun depan nampaknya, sebab masa tu tengah intern memang boleh guna sebaiknya baucer buku RM250.


P/S: Gunakanlah sebaiknya baucer buku diberi. Nampak remeh tapi baucer tersingkap satu amanah. Faham budaya orang Malaysia memang jenih payah nak baca buku, tapi tips golongan susah membaca mulakan membaca buku bacaan ringan atau buku yang mempunyai gaya penulisan santai. Insyalllah boleh jumpa minat membaca.

Monday, March 21, 2016

Jam Tangan Terkini




Salam readership. "Masa itu Emas" itulah orang kita dok cakap. Disebabkan masa itu memang sangat berharga, sudah tentu jam tangan menjadi aksesori paling penting!. Kalau takda jam tangan, tangan rasa ringan dan kosong. Sedangkan Miela sendiri kalau keluar bilik baru kunci pintu terlupa pakai jam tangan, sanggup masuk balik bilik nak pakai jam tangan. Punyalahhhhh.

Jam tangan di pasaran ada macam-macam jenis tidak kira lelaki dan wanita. Secara asasnya jam tangan dianggap sebagai alat mengetahui masa. Tapi bila dah masuk zaman moden ni, jam tangan sekarang sudah diupgrade dengan dari segi rekaan dengan sentuhan yang kreatif dan moden seiring perkembangan trend fesyen terkini dalam dunia yang serba moden.

Pada zaman sekarang ni jam tangan pun dah berfungsi aksesori untuk menonjolkan penampilan tau. Percaya tak, bahawa seutas jam tangan sebenarnya mampu membuatkan imej seseorang kelihatan lebih menarik dan bergaya?. Kadang-kadang orang pakai pakaian biasa pun, tapi bila orang lain nampak jam tangan yang dia pakai sangat stail dah nampak cool kan?. Apa yang pasti korang haruslah dapatkan the latest watches collection yang ada dalam pasaran. 


Jom tengok macam-macam stail jam tangan terkini popular untuk lelaki dan wanita yang boleh digayakan seperti di bawah ini.



Koleksi jam tangan wanita terkini yang boleh korang lihat dalam pasaran sekarang ini dibanjiri dengan macam-macam seleksi pilihan yang cukup menarik. Mengekalkan rekaan yang feminine untuk dipadankan bersama gaya yang lebih lembut tetapi jam tangan wanita sekarang ini lebih bergaya sesuai dengan trend fesyen terkini yang sedang popular dalam pasaran.


Manakala di bawah ini pula dua gaya yang paling popular dalam kalangan lelaki dalam menggayakan jam tangan untuk stail lelaki urban gitu






Bagaimana? Macam menarik kan? Miela pasti stail jam tangan di atas untuk lelaki dan wanita dapat memberikan idea untuk menggayakan jam tangan terbaru. Korang juga boleh dapatkan gaya inspirasi daripada artis feveret korang untuk kelihatan lebih bergaya. Get inspired from their styles and mix it with to suit with your taste for a revamped look!


Tuesday, March 01, 2016

Buat duit online untuk pelajar



Salam Readership. Siapa yang masih student kat sini angkat tangan??. Eh macam ramai jugak. Miela pun masih student lagi. Untuk entri kali ni Miela nak kongsikan cara-cara nak buat duit secara online terutama student. Biasalah student macam kita kadang-kadang busy tapi pada yang sama kita perlukan duit yang lebih. Cara paling mudahnya kita boleh buat duit secara online tanpa memakan masa yang banyak hanya perlu hadap depan laptop atau smartphone.



1. Nuffnang
Nuffnang merupakan iklan blog berbayar. Macam korang tengok iklan dalam blog ni merupakan iklan berbayar. Nuffnang paling mudah nak masuk income untuk blog view yang tinggi. Kadang-kadang korang tak update blog sebulan, duit masuk je. Sebab CPC dan CPUV tinggi. Yang penting blogger kena rajin berusaha naikkan ranting blog supaya CPC dan CPUV masuk macam ayaq gituu.




2. 8share
Berbanding dengan nuffnang, 8Share boleh jana income melalui laman sosial seperti Facebook dan Twitter. Korang hanya perlu share link di laman sosial, dan setiap unique per click akan masuk RM0.20. Alhamdulilah sebelum ni Miela pernah cashout melalui 8Share, memang berbaloi sebab langsung tak pakai modal.


3. Dropship
Dropship memang sangat sesuai yang nak mulaikan bisnes tapi takut risiko nak keluarkan modal. Dropship korang hanya perlu promote barang dan ambik order dari customer sahaja. Sekarang ni banyak kedai online offer dropship, grab je peluang tu. Mana tahu dropship boleh memabantu untuk menjana pendapatan tambahan.



4. Jawab survey
Jawab survey mudah ja sebenanrnya cuma korang perlu sabar bila dapat jawab soalan survey 30-40 minit. Lagi lama atau banyak soalan survey yang ditanya lagi banyak point masuk. Bila points dah cukup korang boleh tebus baucer atau wang. Toluna, AIP Survey, Ipanelsurvey antara laman web survey yang popular yang menawarkan ganjaran. 



5. Freelance designer
Miela sebenarnya pernah berpengalaman jadi freelance designer. Tak perlu jumpa face to face pun, boleh hubungi client secara online. Lagi menjimatkan masa. Cuma jadi masalah sikit buat kita nak buat design, client bagi arahan secara online kadang-kadang mengelirukan jugak la. So setiap kali kalau dapat tempahan kena faham arahan client betul-betul. Agak lumayan upah designer ni. Kalau pandai mendesign ni, korang jangan sia-sia kan. Boleh menjana pendapatan tambahan.


Itu sahaja Miela kongsikan tentang pengalaman buat duit online ni. Sebenanrnya banyak cara lagi buat secara online seperti join affiliate, isi data, review produk dan lain-lain. Cuma Miela tak pernah join lagi so tak berani nak bagi review dulu. Kalau yang ada pernah join selain point yang Miela bagi juga boleh kongsikan di ruangan komen. Jadi ambillah peluang dengan kemudahan internet yang ada untuk menjana pendapatan sampingan. 


10 ebook tentang suatu cara buat duit online (Ebook percuma).
-> http://ariffcs.com/10_ebook_percuma