Saturday, May 28, 2016

Mee Udang & Ketam Parit 30, Kuala Kurau

Salam Readership. Lama jugak tak update blog. Tetiba hari ni update blog pasal makanan. Haha apa kes?. Ok sekarang ni Miela dah masuk minggu study week, minggu study balik la rumah memadangkan exam pun lambat start. Kat rumah study ke tak, itu belakang kira. Yang penting makan, yeahhh!!


Al-kisahnya Miela dah kempunan nak makan mee ketam, memadangkan jarang balik rumah sebab busy sikit hidup kat U. Sebelum ni dah 2 kali makan Mee Udang Parit Tiga Puluh. Tapi masa tu Mee Udang tu belum femes lagi kat fesbuk. Sekarang ni Kuala Kurau femes dah, sampai kawan-kawan dok tanya mee undang&ketam ni kat belah mana. Bangga jadi orang Kuala Kurau, sebabnya sebelum ni Kuala Kurau juga femes dengan Laksa Ketam, Shell Out, Mee Undang berasap dan Kerang Rebus. Pendek kata Kuala Kurau ni femes dengan keenakan makanan laut. Huhu.





Mee Udang & Ketam Parit Tiga Puluh terletak di Parit Tiga Puluh, Kuala Kurau sebelum nak ke Ban Pecah Tanjung Piadang. Jalan nak pergi kesana mengunakan jalan kampung, sambil-sambil nak makan boleh menikmati jalan kampung.

Makan bertiga

Mee Udang

Mee Ketam. Besar betul ketam dia

Mee kuah dia memang sedap sangat. Kalau yang tak suka makan mee boleh tukar dengan kuey teow atau meggi. Ada dua pilihan nak makan mee atau ketam. Kalau udang boleh dapat bawah RM 10 kot tak silap. Kalau hat yang ketam boleh dapat harga RM15.00 hingga RM25.00 sepinggan. Berbaloi dan murah!!. Ketam pulak besar-besar memang puas makan.

Untuk yang teringin nak makan Mee Udang & Ketam Parit Tiga Puluh, Kuala  Kurau boleh dapat location di facebook. Kat situ juga ada macam-macam review boleh korang tengok. Pasti meleleh ayaq lioq tengok depa post gambaq kat situ. Siap masuk dalam surat khabar dan tv lagi. Very recommended !!


p/s: Dengar ceta owner kedai ni tengah bina surau untuk kemudahan pelanggan beribadat. Semoga di murahkan rezeki selalu!.

Friday, April 01, 2016

Kisah baucer buku



Salam Readership. Bersua kembali pada 1 April bersamaan setahun sudah jangka hayat GST bertapak di Malaysia ni, huhu. Soalnya ada kaitan ke baucer buku dengan GST?. Takda sebab buku merupakan barang yang tidak dikenakan GST. Tapi kalau awak dengan saya ada kaitan, sebab saya berkenan dengan awak Cia Cia Cia.

Berbalik kisah tentang baucer buku ni. Miela sudah dapatkan baucer sejak hari isnin lepas. Well Miela ni memang budak baik, dapat baucer buku terus pergi kedai beli buku rujukan *naik lift tekan button sendiri*. Bukan Miela saja, coursemate dapat baucer buku terus terjah ke kedai buku beli buku rujukan ni. 

Buku ni kami kena beli

Apa disebalik cerita tentang buku ni sampai dapat baucer buku terus pergi beli. Kalau nak tau harga buku RM183!!. Haa buku ni kami kena wajib beli. Bayangkan kalau dari keluarga yang tak seberapa mana nak cekau duit beli buku ni. Nasib ada baucer buku, syukur sangatttt. Buku ni mahal sebab ada code. Code kami kena guna untuk buat latihan yang lecturer tentukan nanti. Ni pun termasuk coursemark okay. Tak beli hilang coursemark. Ibaratnya nak dapat gred elok pun, kena beli jugak coursemark ni huhuhu.

Bagi Miela selama 3 tahun berlajaq bercoursekan management, memang setiap kali dapat baucer banyak dilaburkan dengan buku rujukan. Hampa ingat budak medik ja pakai buku mahal-mahal?. Course management boleh tahan juga. Selalu kami beli buku original bila buku tu ada code untuk assessment coursework. 

Bagi Miela baucer buku RM250 tak cukup. 60 70% tambah tolak selalu dilaburkan dengan beli rujukan. Yang lain of course beli buku kegemaran macam novel, buku motivasi, buku agama termasuk buku resepi pun gegeh beli selagi baucer tak habis. Dari kecil sampai besar, Miela suka membaca buku. Kalau kecik-kecik dulu rajin gila baca novel PTS ONE tu. Kalau anugerah NILAM tak payah cakap, memang dapat lah.

Berbanding orang lain. Miela tau memang ramai jugak tak puas hati dapat baucer buku ni. Yelah depa nak guna apa guna baucer buku ni. Buku rujukan tak perlu beli, tambah kalau yang last semester atau tengah intern. Macam tak tau nak guna untuk apa. Agaknya boleh kaitkan peribahasa seperti monyet dapat bunga ?.



Last-last ada yang tukar baucer buku dengan wang. Baru teringat kelas muamalat tadi. Memang ada orang tanya isu tukar baucer dengan duit. Katakan hampa dapat rm200 hasil tukar baucer yang bernilai RM250. Baucer tu hutang kerajaan kepada peniaga tetapi dalam bentuk baucer buku. Bila tukar, dah less RM50. Ini bermakna ada unsur RIBA disitu. Sebab apa??.  berlaku pertukaran matawang dengan baucer tetapi tidak sama nilai. Ok kalau nak sure lagi boleh tengok sini . 

Itu satu, satu lagi baucer buku tu kan amanah kerajaan untuk beli buku. Agak tidak beretika kalau beli benda lain atau menjualnya ibarat pecah amanah. Itulah Miela ingat ustaz cakap masa kelas muamalat petang tadi. Tapi kalau dah terdesak atau daurat nak tukarkan baucer buku kepada wang terpulang kepada masing-masing.

Bagi Miela, hampa guna lah baucer buku sebaiknya. Belilah buku meskipun tak membaca. Mungkin kawan, adik beradik atau anak cucu kita sekalipun akan membacanya dan mengamalkannya. Jika kita meninggal dunia, Insyallah dapat pahala berterusan. Tak pun beli al-quran, wakafkan mana-mana surau atau masjid niscaya dapat pahala juga. Nampak tak baucer buku boleh kita buat modal pahala berterusan?. 

Nak jual atau beli benda selain buku adalah hak masing-masing. Miela hanya menasihati sahaja. Kalau nak bagi baucer atau buku-buku kat Miela , Kecik Tapak Tangan Pulau Mutiara Miela tadahkan hahahaha.




Last, 5 buku ja Miela beli tak termasuk satu buku rujukan Miela sebut yang meleburkan baucer buku RM150. So baki, RM100 mampu beli 5 buku sahaja. Huhu tak cukup. Sebenarnya banyak wishlist buku nak kena beli T_T. Tunggu tahun depan nampaknya, sebab masa tu tengah intern memang boleh guna sebaiknya baucer buku RM250.


P/S: Gunakanlah sebaiknya baucer buku diberi. Nampak remeh tapi baucer tersingkap satu amanah. Faham budaya orang Malaysia memang jenih payah nak baca buku, tapi tips golongan susah membaca mulakan membaca buku bacaan ringan atau buku yang mempunyai gaya penulisan santai. Insyalllah boleh jumpa minat membaca.

Monday, March 21, 2016

Jam Tangan Terkini




Salam readership. "Masa itu Emas" itulah orang kita dok cakap. Disebabkan masa itu memang sangat berharga, sudah tentu jam tangan menjadi aksesori paling penting!. Kalau takda jam tangan, tangan rasa ringan dan kosong. Sedangkan Miela sendiri kalau keluar bilik baru kunci pintu terlupa pakai jam tangan, sanggup masuk balik bilik nak pakai jam tangan. Punyalahhhhh.

Jam tangan di pasaran ada macam-macam jenis tidak kira lelaki dan wanita. Secara asasnya jam tangan dianggap sebagai alat mengetahui masa. Tapi bila dah masuk zaman moden ni, jam tangan sekarang sudah diupgrade dengan dari segi rekaan dengan sentuhan yang kreatif dan moden seiring perkembangan trend fesyen terkini dalam dunia yang serba moden.

Pada zaman sekarang ni jam tangan pun dah berfungsi aksesori untuk menonjolkan penampilan tau. Percaya tak, bahawa seutas jam tangan sebenarnya mampu membuatkan imej seseorang kelihatan lebih menarik dan bergaya?. Kadang-kadang orang pakai pakaian biasa pun, tapi bila orang lain nampak jam tangan yang dia pakai sangat stail dah nampak cool kan?. Apa yang pasti korang haruslah dapatkan the latest watches collection yang ada dalam pasaran. 


Jom tengok macam-macam stail jam tangan terkini popular untuk lelaki dan wanita yang boleh digayakan seperti di bawah ini.



Koleksi jam tangan wanita terkini yang boleh korang lihat dalam pasaran sekarang ini dibanjiri dengan macam-macam seleksi pilihan yang cukup menarik. Mengekalkan rekaan yang feminine untuk dipadankan bersama gaya yang lebih lembut tetapi jam tangan wanita sekarang ini lebih bergaya sesuai dengan trend fesyen terkini yang sedang popular dalam pasaran.


Manakala di bawah ini pula dua gaya yang paling popular dalam kalangan lelaki dalam menggayakan jam tangan untuk stail lelaki urban gitu






Bagaimana? Macam menarik kan? Miela pasti stail jam tangan di atas untuk lelaki dan wanita dapat memberikan idea untuk menggayakan jam tangan terbaru. Korang juga boleh dapatkan gaya inspirasi daripada artis feveret korang untuk kelihatan lebih bergaya. Get inspired from their styles and mix it with to suit with your taste for a revamped look!