Thursday, June 02, 2016

BBQ di Tasik Fajar



Salam Readership. Eh update pasal makan lagi?. Haha nasib lah kuat makan tapi badan masih kurus lagi. Huhu. Ok kalau hujung-hujung sem ni selalu makan dinner kat hotel. Tapi Miela pula lain ceritanya. Tak mampu uolzz. Kite bbq hujung sem dengan kawan-kawan. Best paaa bbq ni, dapat mengeratkan silaturahim. Dari awal-awal beli barang sampai dok bakaq ayam. Masa tu hampa boleh detect sapa yang tak reti masak muahahaha.

Kalau ikut semester ni ada 3 tak silap bbq Mila join, tapi nak cerita dua ja. Sebab yang first dah lama, buat awal semester. Yang dua ni buat hujung semester, masih baru lagi dalam 2 minggu ja. Kami selalu buat bbq kat Tasik Fajar dekat dengan Desasiswa Fajar Harapan. Nama lain panggil tasik bewak, sebab kat tasik tu banyak bewak hahaha.


Yang ni bbq Kluster Air. Bbq hat ni Miela anjurkan sebab nak hargai anak-anak buah dah bertungkus-lumus melaksanakan projek kluster sekali gus nak meraikan Miela yang bersara sebagai ketua kluster muahahhahaha. Miela yang anjur, depa banyak buat kerja perap dan bakaq ayam bbq semua. Nak berehat kononnya, yelah selama satu sidang macam-macam Miela sebagai ketua nak menghadap karenah anak buah ni. Ingat senang ka ketua weiiiiiiii, tapi best sebab boleh kenal ramai orang huhu.

Pulun depa bakaq. Tapi serious ayam depa perap sedap sebab depa pakai bahan blended

Anak buah lagi besaq dari hakak ni. Haha

Thanks for everyone who coming to BBQ event

Ok untuk next stroy, event bbq Kampus Sejahtera. Tujuan bbq ni dibuat untuk meraikan MT lama dan MT baru. So tiap tahun MT baru ni kena buli sikit kena prepare untuk bbq untuk MT lama. Tapi masalahnya Miela MT lama dan MT baru next sidang haha. Tapi takpa tahun lepas bbq, Miela balik kampung awal memang tak kena dua kali keja prepare bbq kat MT lama.




Bbq hat ni meriah sikit. Sebab tetamu hampir 100 orang jugak. Makanya tukang prepare ayam bbq banyak buat kerja, huhu.  Ayam pulak hampir 20 ekoq dibakar okay. Banyak tuu.

Geng cuci ayam

Bbq ni dari petang sampai malam okay

Kampus Sejahtera Family

The last, Miela sangat enjoy kedua-dua bbq ni. Sampai dah muak makan ayam bbq ni, huhu. Miela lebih suka acara makan bbq daripada majlis dinner. Even kena tahan bahang api bakar, bau asap, basuh ayam dan perap ayam semua tu tapi dari situ kita build memory dan menambah erat hubungan silaturahim dalam menjayakan majlis makan-makan ni. Yang penting save cost tak perlu bayar fee mahal-mahal.

Saturday, May 28, 2016

Mee Udang & Ketam Parit 30, Kuala Kurau

Salam Readership. Lama jugak tak update blog. Tetiba hari ni update blog pasal makanan. Haha apa kes?. Ok sekarang ni Miela dah masuk minggu study week, minggu study balik la rumah memadangkan exam pun lambat start. Kat rumah study ke tak, itu belakang kira. Yang penting makan, yeahhh!!


Al-kisahnya Miela dah kempunan nak makan mee ketam, memadangkan jarang balik rumah sebab busy sikit hidup kat U. Sebelum ni dah 2 kali makan Mee Udang Parit Tiga Puluh. Tapi masa tu Mee Udang tu belum femes lagi kat fesbuk. Sekarang ni Kuala Kurau femes dah, sampai kawan-kawan dok tanya mee undang&ketam ni kat belah mana. Bangga jadi orang Kuala Kurau, sebabnya sebelum ni Kuala Kurau juga femes dengan Laksa Ketam, Shell Out, Mee Undang berasap dan Kerang Rebus. Pendek kata Kuala Kurau ni femes dengan keenakan makanan laut. Huhu.





Mee Udang & Ketam Parit Tiga Puluh terletak di Parit Tiga Puluh, Kuala Kurau sebelum nak ke Ban Pecah Tanjung Piadang. Jalan nak pergi kesana mengunakan jalan kampung, sambil-sambil nak makan boleh menikmati jalan kampung.

Makan bertiga

Mee Udang

Mee Ketam. Besar betul ketam dia

Mee kuah dia memang sedap sangat. Kalau yang tak suka makan mee boleh tukar dengan kuey teow atau meggi. Ada dua pilihan nak makan mee atau ketam. Kalau udang boleh dapat bawah RM 10 kot tak silap. Kalau hat yang ketam boleh dapat harga RM15.00 hingga RM25.00 sepinggan. Berbaloi dan murah!!. Ketam pulak besar-besar memang puas makan.

Untuk yang teringin nak makan Mee Udang & Ketam Parit Tiga Puluh, Kuala  Kurau boleh dapat location di facebook. Kat situ juga ada macam-macam review boleh korang tengok. Pasti meleleh ayaq lioq tengok depa post gambaq kat situ. Siap masuk dalam surat khabar dan tv lagi. Very recommended !!


p/s: Dengar ceta owner kedai ni tengah bina surau untuk kemudahan pelanggan beribadat. Semoga di murahkan rezeki selalu!.