Friday, January 27, 2017

Shopping di website Guardian



Salam Readership. Hari ni nak review pengalaman shopping guardian tapi beli dalam online. Dan-dan nak review barang baru sampai 😂. Selalu beli kat store dia je. Tapi dengan musim sekarang asyik hujan je sampai malas nak keluar 😴. Bestnya beli kat online ni kita nak barang tu, dia akan tunjuk ada ke tak. Kalau beli kat store kadang-kadang barang kita nak takde, so macam sia-sia juga pergi kalau barang takda 😪. Cumanya beli online ni macam biasa ada charge postage. 

Kisah kenapa tetiba nak beli online walaupun duit sekarang tak berapa nak ada 😅. Sebab utamanya SALE!!. Miela ternampak iklan Guardian buat sale 30% kat Facebook, apa lagi usha nak tengok. Kebetulan tengah nak cari cushion sebab dah habis. Akhirnya jumpa la cushion yang sesuai, harga pun memang murah sangat. Kemudian tambah lagi item bath scrub alang-alang dah shopping

Harga murah sangat siap dapat free item lagi

Delivery pula patut barang dah sampai semalam sebab dah 3 hari dah, siap abam gdex call beria-ria nak bagi barang semalam, tapi tak sampai pun 😓. Maybe sebab hujan lebat sangat semalam. Tapi apa-apa pun barang dah sampai hari ni 😄. Bukak je puas hati, dapat extra barang pulak. Packing kotak product dia comel-comel je 😍. 


Barang pun dah sampai

Ingatkan free gift dapat satu barang je, tetiba dapat pencuci muka free fair & lovely

Review secara kasar untuk cushion AA Catty Doll ni, puas hati beb sebab dapat harga diskaun 30%. Selalu tengok kat online harga RM50 macam tu kot, tapi bila tengok harga asal RM29. Tapi beli harga diskaun kat guardian hanya RM20.83 😱!!. Ingat senang ke cari cushion yang murah tapi berkualti. Kalau tak percaya boleh tengok review kat Youtube pasal cushion AA Catty Doll ni, ramai beauty vlogger pakai.

Comel gila cushion powder dia 😍

Yang bath scrub pula belum try lagi pun, baru beli kan tak sempat guna. Tapi bukak botol dia bau dia wangi sangat. Untuk next if Guardian ada sale gila-gila of course I beli lagi kat online. Guardian dekat sini pun tak banyak and jauh. Kalau korang nak beli barang guardian secara online boleh ke online.guardian.com.my .


Wednesday, January 25, 2017

Umur berapa target untuk kahwin?


Sumbe gambar : Google

Salam Readership. Tak berapa pasti samada umur sekarang ni sesuai nak sebut kahwin ni ke tak. Ada yang cakap awal lagi tak payah kalut sangat tapi yang heran ramai jugak dah kahwin umur macam ni 😒. Masa zaman sekolah dulu ada juga target umur berapa nak kahwin, gatal jugak dulu noh 😂. Nasib tak pernah bercinta lagi zaman sekolah.

Tahun ni dengan rasa tuanya, umur nak masuk 23 tahun. Sebenarnya Miela target kahwin umur 24 sebab suka number genap haha *apa kaitan doh?. Tapi nak dekat dengan target barulah realize ingat senang nak cari jodoh?. Eh tak, Miela ni jenis pemalu memang jenis menunggu orang confess huhu. Sedarlah sebenarnya takde siapa minat kat kau, ok fine 😭.

Tapi pada yang sama kan bila nak dekat target sebenarnya tak ready langsung nak masuk alam perkahwinan ni. Walhal baru ambik kursus kahwin dalam dua bulan lepas itupun saja-saja je ambik. Sebenarnya perkahwinan banyak tanggungjawab bak kata Cik Epal perkahwinan bukan macam fairytale. Lagipun kan umur 23 tahun baru nak habis study, belum ada duit sendiri. Tak puas jadi anak dara lagi. Bila umur 20 lebih barulah kenal dunia remaja sebenar macam pergi tengok wayang ke, makan kat cafe hipster, baru tau makeup sikit walaupun bunyi dia nampak jakun sikit haha. Sebab zaman muda-muda dulu takde benda macam ni sebab takda pendedahan, kesian 😆.

Ok biarlah Miela buat konklusinya. Dengan takde calonnya dan jugak diri sendiri belum sendiri belum bersedia nampak kena delay juga target ni 😅. Miela suka nombor genap, so paling awal pun umur 26 tak pun 28, paling lambat 30. Kalau tak capai jugak, redha jelah noh. Serius memang tak ready lagi, nak capai benda lain sebelum melaksanakan benda yang ini. Kepada yang kahwin awal, hampa memang insan terpilih sebab Allah bagi tanggungjawab sebagai isteri/suami pada usia yang muda. Jodoh akan sampai bila kita dah bersedia. So chill, ada hikmahnya tak kira awal ke lambat. 



p/s: Kepada en.suami ketika baca entri ni saya belum jumpa awak lagi sebab awak tak muncul lagi 😂.

Monday, January 23, 2017

Officially tamat zaman study


Salam Readership. Kali nak ceta bahawasanya Cik Miela dah tamat zaman study 😄. Sepatutnya update entri tajuk ni pada awal bulan satu selepas habis paper terakhir degree pada 4 haribulan *ingat lagi 😂. Tapi mood update muncul hari ni. Rasanya tak terlambat lagi kan?, huhu. 

Korang tengok tajuk pun dah tahu. Actually officially dah habis zaman belajar tapi belum rasmi jadi alumni USM sebab ada lagi satu semester iaitu satu sem focus totally to internship. Lepas ni takde nak pergi kuliah macam selalu. Takdalah sibuk kejar due date assignment. Paling penting dah tak jumpa manusia yang menstresskan hidup😪. Tinggal kat USM dah tak lagi, sebab dah dapat tempat pratikal dekat rumah.

Ada kawan tanya Miela, tak rindu ke USM?. Giler kau tak rindu, 3 tahun setengah duduk kat USM. First Miela akan rindu kawan-kawan yang banyak membantu Miela susah senang masa kat univerisiti. Even nampak jarang whatsapp dengan depa nak tanya khabar tapi Miela jenis prefer jumpa atau otp dengan kawan baik untuk tanya khabar. Sebab bila bercakap lagi puas daripada bermesej atau whatsapp untuk lepaskan rindu.

Second thing rindu everthing about penang. Makanan dan tempat memang best kat penang. Tau lah kan penang femes dengan makanan sedap-sedap. Even entri blog ni banyak update pasal makanan 😂. Masa duduk kat USM kalau keluar je tempat paling kerap pergi Bukit Jambul itupun kalau nak shopping beli bekalan makanan. Kalau melepak sikit tengok wayang kat Queensbay. Dua-dua tempat ni memang dekat giler memang jadi port budak USM outing. Dalam 10-15 minit dah boleh sampai.

Third ni Miela rasa sapa yang habis study confirm akan rindukan ini, kehidupan sebagai student. Even kadang-kadang stress nak capai gred lah sampai satu tahap rasa lulus pun dah okay. Belum masuk lagi dapat group assignment yang hackkan markah group assignment 😥. Dan kisah nak pergi kuliah sampai tersesat pun ada. Eh banyak benda nak ceta kehidupan zaman study ni. Tak cukup, well 3 tahun setengah begitu banyak pahit manis sebagai student ni.

Ok sebenarnya Miela bajet-bajet sedih lah konon 😝. Memang lepas ni kehidupan tak kan sama yang dulu. Tapi penang punyalah dekat 3 kali tol dah sampai USM *perjalanan ke USM ambil masa  lebih kurang 1 jam 15 minit. So rindu je, ada masa boleh melawat jaa penang. Cuma nombor satu dan tiga tu tak nafikan takkkan kekal ada masa hang kena lepaskan dan akan merindui dalam memori. Tapi nombor dua tu, penang kot dekat jah cik oi. Penang duduk situ jugak.

Perancangan lepas ni, bulan 3 akan start berpratikal selama 4 bulan. Ada lagi kawan-kawan tak sama course dan jugak junior kat USM. So kalau ada masa nanti I melawat depa-depa kat sana. Perjalanan sikit je lagi nak habis degree ni. Insyallah diizinkan Allah, hujung tahun ni dapat bergraduasi. Amin.