Saturday, May 06, 2017

Cara Mohon Sijil Matrikulasi KPM

Salam Readership. Sebenarnya dah hampir lupa tentang sijil matrik. Dah lama kot mohon sijil, dalam hujung bulan 1. Dan dalam  bulan Mei baru dapat, lama kan?? 😂. Ada terdetik nak call pihak KPM kenapa lama sangat sijil tak sampai-sampai ni, tapi dah dapat it's okay 😉. Dapat pun sebelum habis intern, nanti habis intern nak mohon keja boleh show off sijil matrik hoho 😎.

Sebelum korang tanya, baik ioulss bagitau cara macam mana nak dapatkan sijil matrik. Sijil matrik tak kira mana-mana batch boleh dapatkan walaupun dah 10 tahun dah habis matrik. Dapatkan sijil matrik tau, hak kita tuu huhu. Tak susah pun nak mohon.

Inilah rupa sijil matrikulasi. Simple je


1. First pergi laman web kat sini untuk pemohonan sijil matrik. Klik link biru tu and download.

2. Baca panduan dan isi borang. Baca dengan teliti okay panduan tu. Dia ada dua option sama ada nak hantar borang by email or surat. Yang duduk jauh dari putrajaya better hantar surat sebab korang kena hantar sampul pos ekspress sekali untuk pihak matrikulasi hantar balik sijil ke rumah.

3. Kalau nak hantar borang permohonan biaq sampul surat tu besaq dari sampul surat sampul pos ekspress. Beli sampul ekspress dalam 353 x250 mm (A4 size) untuk pihak matrikulasi masukan sijil dalam tu nanti. So dalam sampul surat ada borang permohonan + sampul pos ekspress untuk di hantar. 

3. Kalau cop pengesahan pulak boleh dapatkan daripada pegawai kerajaan kumpulan A macam lecturer, pegetua sek menengah, pengawai daerah etc. List pegawai kerajaan A boleh tengok disini

Korang akan dapat sampul pos ekspress yang dihantar ke KPM setelah sijil tu siap

Pesanan Cik Miela, better nak mohon silalah mohon sekarang. Proses agak lama, jangan expect mohon bulan ni bulan depan dapat. Berapa batch yang mohon sijil matrik, belum campur satu Malaysia lagi, huhu. Tapi lama atau cepat, janji dapat. Kita kena bangga sijil matrik sekarang dah laku wei.

 


p/s: Entri asal daripada post saya di Facebook sini. Tapi version blog saya update version membebel lebih sikit haha. Thanks for reading 😘.

Wednesday, April 26, 2017

Ezbuy Mudah Murah dan Cepat !!

Salam Readership. Mana nak cari website shopping global yang murah kalau bukan Ezbuy Malaysia. Banyak jugak pelbagai jenis barang, baju, makanan, kasut dan pelbagai barang international. Pendek kata hampir semua ada boleh didapati harga berpatutan malah ada yang lebih murah daripada harga produk local di Malaysia. Jadi korang tak perlu lah tempah tiket flight semata-mata nak dapat barang luar negara sebab segalanya ada di Ezbuy!!.



Untuk pengetahuan korang Ezbuy Malaysia dimiliki oleh EZbuy Holdings Limited sebuah syarikat yang menawarkan servis membeli belah profesional di atas talian. Barang-barang yang dijual merangkumi barang daripada negara seperti China, Korea, USA dan Taiwan. Jom kita tengok produk apa yang menarik di Ezbuy:


Klik gambar untuk lihat product Kdrama


Kdrama Product
Product macam ni paling Miela suka sangat 😍😍😍. Kalau dapat ni boleh feeling-feeling jadi watak herion, cuma hero je takda 😝. Antara barang dijual inspirasi daripada drama favoret korang seperti Goblin, Weightlifting Kim Book Joo, The Legend of The Blue Sea and Descendants the Sun.

Klik gambar untuk lihat Goblin doll

Antara produk kategori Kdrama, Miela suka Goblin Doll, omoooo nomu-nomu cutetaaa. Walaupun drama Goblin lama dah habis, tapi macam tak boleh move lagi nampaknya 😂.


Klik gambar untuk lihat K-Beauty product

K-beauty Product
Seperti kita tahu, di Korea juga terkenal natural product terdiri barang makeup dan skin care. Kalau rasa nak jadi persis artis korea macam Song Hye Kyo, Lee Sung Kyung, Kim Soo Hyun boleh bolehlah memcuba dengan harga berpatutan. Pelbagai jenama dalam kategori K-Beauty dijual seperti Etude House, Nature Republic, Laneige, The Face Shop dan lain-lain. Mostly barang K-beauty dijual direct daripada Korea so takda ragu-ragu samada produk tu fake atau tidak. 

Klik gambar untuk lihat Laneige BB Cushion Pore Control

Leneige BB Cushion memang antara product BB Cushion terbaik di dunia. Memang recommended untuk beli sebab bila apply rasa smooth je muka. Di Ezbuy korang boleh dapat harga diskaun sebanyak 40%.

Klik gambar untuk lihat K-Fashion product


K-Fashion Product
Dah pakai skin care dan makeup product dari korea, try pulak K-Fashion barulah rasa macam orang korea betul 😂. Dalam Ezbuy, banyak fashion inspirasi dari Korea seperti dress, blouse, skirt, topi dan sweater memang cantik la. Harga berpatutan hanya boleh dapat di Ezbuy je.

Klik gambar untuk lihat topi Kang Gary
Paling terkejut sekali bila tengok harga topi Kang Gary, serious weh murah. Selalu tengok tempat lain mau harga mahal berpuluh-puluh. Sini dapat belas-belas je, berbaloi kalau korang beli.


Banyak kan barang-barang menarik di Ezbuy. Ezbuy juga ada pakej menarik iaitu Prime Membership Program. Kelebihan Prime Membership Program korang dapat harga shipping fixed iaitu RM8.80 tidak mengira berat, size parcel ataupun kuantiti. Kalau nak tahu lebih lanjut boleh klik info Prime Mambership Program.

Alang-alang dah cerita tentang Ezbuy, Miela nak share korang RM15 voucher. Caranya klik RM 15 voucher dan jangan lupa register yer. Then, enjoy your shopping 😘.