Sunday, May 10, 2015

Bila dah tahu buat POSTER


Salam Readership. Dulu zaman berhingus bila nak edit gambaq, lukis doodle atau buat header kite guna Paint, Photoscape and Pixlr je. Kite tak lah advance geti guna Adobe Photoshop, sebab blur dan langsung tak faham cara mengunakannya. Tapi bila dah pergi kursus Adobe Photoshop setahun yang lalu, Alhamdulilah tahulah cara nak mengunakannya yerr.

Adobe Photoshop CS6 sering Miela gunakan

Sebenarnya Miela minat bidang bab mengedit ni, tapi taklah pro sangat. Bolehlahhhhhh, itu pun tahu hat basic sahaja . Lepas kursus Adobe Photoshop adalah guna ilmu tu buat header, poster and logo. Dan sekarang pun masih proses belajar guna Adobe Photoshop berdasarakan ilmu basic sedia ada. Sambil buat sambil belajar, betul tak?. Memadangkan Miela bermajorkan Marketing, ada juga assignment kena buat poster huhu.

Poster asignment, gambar pun cilok dari Zalora hahah

Kemudian ada beberapa poster pernah buatkan untuk program di USM. Simple sahaja.

Ni antara poster mula-mula mila try buat untuk Program No Vehicles In Campus. Masa tu zaman guna Photoscape.


Ni advance sikit, masa tu dah mahir sikit guna Adobe Photoshop. Ini poster Water Rocket Contest under Kampus Sejahtera. Sedihnya program ditangguhkan sebab ada masalah tertentu huhu

Poster Water Warrior iaitu program audit tandas pun bawah Kampus Sejahtera. Walaupun Miela pengarah projek ni pun edit poster jugak sebab nak tolong ringan beban ajk



Logo Mahasiswa Berbakti. Mahasiswa Berbakti merupakan kumpulan mahasiswa/i dari pelbagai universiti yang mnjalankan aktiviti kemasyarakatan di sekolah tertentu. Mahasiswa Berbakti masih baru dan baru berkembang di sekitar daerah Kerian. Boleh like page Mahasiswa Berbakti untuk mengetahuI info tentang universiti dan tips belajar :) *promote sekejap*

Ok itu sahaja hasil kerja Miela tunjukkan di sini, sebenarnya ada lagi hasil kerja tapi takut jenuh hampa nak scroll blog ni heheh. Kebanyakan bahan-bahan digunakan untuk buat poster tu dari pakcik google, so kite pun main letak dan adalah edit sedikit supaya hasil kerja tu nampak lain dari lain

Tuesday, May 05, 2015

Ladies First


Salam readership. Pada waktu 1.35 pagi, ketika ini masih terdapat mahasiswa mahasiswi sibuk bertungkus lumus menyiapkan tugasan yang hampir expired tarikhnya sementara Cik Miela sibuk menaip blog ketika ini hoho. Ah kejap je, assignment dah buat separuh. Ni nak rehat sat untuk update blog.

Btw, Miela baru habis cuti 4 hari sempena hari pekerja dan hari wesak. Hampa tak payah tanya balik ke tak kampung?, Of course lah balik rumah dekat baq hang. Lagipun sidang ni USM tak dak cuti mid sem. Sedih noks, sebab tulah ramai dok pakat balik cuti 4 hari. Bukan senang nak balik tertutama hat dok jauh, kalau dok dekat lainlah, hehe.

Semasa cuti ni, Miela ada pergi Big Aeon Seberang Jaya. Dulu Big Aeon seberang Jaya ni Carrefour tapi depa dah tukaq contract sebab apa tah, hmm. Tapi yang penting lepas Big Aeon ganti banyaklah perubahannya. Salah satunya di bawah ni.

Parking khas untuk Wanita

Untuk pertama kalinya Miela nampak benda ni. Mungkin hampa pernah tengok benda ni, tapi bagi kami yang student sibuk dengan pelajaran dan aktiviti persatuan memang takda masa melawat tempat parking macam ni haha. Usaha bina tempat parking khas untuk perempuan sangat bagus. Biasalah ladies first dulu yerr. Tapi ada hikmah disebaliknya kenapa ada parking khas untuk wanita macam kami ni.

Sebenarnya di luar negara sudah lama menyediakan parking khas untuk wanita cuma kat Malaysia ni masih baru kot. Parking khas wanita biasanya terletak betul-betul depan mall untuk memudahkan pergerakan membeli belah. Tambahan pulak bila parking wanita dekat dengan pusat membeli belah yang ramai boleh mengelakkan kes tak diingini. Betul tak?. 

Jadi gunalah kemudahan sebaik-baiknya. Jangan hat laki dok gatal parking tempat parking kami. Tampaq sat lagi mau? *buat-buat garang*. Haha takdalah, pandai-pandai dah besaq tahu peraturan ditetapkan macam mana. Jangan pentingkan diri sendiri pastu langgaq peranturan. Harap-harap usaha sebegini diteruskan, lagi bagus buat parking khas wanita sampai ke universiti hoho. Nanti senanglah ceq parking depan kelas tak payah susah-susah buang masa cari parking sampai lambat pi kelas. Okay gurau ja haha.


Friday, April 24, 2015

Eh sempat lagi nak update blog?

Salam readership. Hampa faham-fahamkan kehidupan kat Universiti, sibuk sampai Miela tak terupdate blog. Lagi-lagi bila "ter" involve banyak program, pegang jawatan sana sini dan kehidupan makin menjadi kelam kabut bila test nak dekat, baru kalut nak study. Haru.

Eh sempat lagi nak update blog?. Hidayah nak mengupdate blog ni datang pun lepas baca buku Catatan Matluthfi. Entahlah kenapa baca buku teringat pulak blog kesayangan ni. Ada kaitan?? . Actually Miela tak tahu nak merapu apa dengan entri kali ni. Just mungkin nak cerita tentang kehidupan kat universiti seidikit.

Tak habis baca lagi nokss

Pernah tak korang pegang mana-mana jawatan and that time korang busy gila sampai pelajaran terkejar -kejar ?? . Waktu first year dulu Miela pasif, just join jadi peserta, pergi ceramah dan event-event untuk mengejar My Csd atau dikenali sebagai merit untuk mendapatkan hostel. Alhamduliah mycsd cukup-cukup makan masih dapat hostel lagi huhu.

Bila masuk second year, rezeki melimpah luah. Tak tau depa nampak apa kat Miela ni, dapat tawaran pegang jawatan and handle some other project. Hmm why not kan? boleh cari pengalaman. But bila dah join benda masa ni, masa tu dah jadi sangat-sangat berharga bak hang. Time management sangat penting. So setiap minggu mila akan tulis dekat sticky note apa yang perlu diselesaikan dahulu. Biasalah manusia selalu lupa.

Reminder
Hai nasib baik minggu ni tak involve mana-mana program, kalau ada pun nak "berehat" sat sebab nak focus kepada assignment yang due date makin dekat. Tapi at same time, Miela kena planning program talk series untuk Isnin ni T.T . Dah lah prepare last minute. Aduhai harap ini program terakhir aku jadi pengarah, lepaih ni bagi peluang kat budak junior nohh.