Tuesday, October 19, 2021

Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand™ 2021 Menyokong Kehidupan, Menggalakkan Penjagaan Kesihatan dan Membantu Kelangsungan Hidup 3 NGO di Perak



Ipoh, Oktober 18, 2021 – Pandemik COVID-19 merupakan satu tempoh yang amat mencabar kepada semua, dengan organisasi-organisasi kebajikan merupakan antara pihak yang paling terkesan ekoran pengurangan sumbangan daripada sektor korporat dan masyarakat awam.


Ayam Brand™, satu jenama makanan sihat dan mudah dalam tin yang terkenal dengan kualiti, tanpa penggunaan bahan pengawet dan MSG tambahan, terus memberi sokongan kepada rakyat Malaysia dengan penganjuran semula Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand 2021. Bertemakan #AyamBersamaMu, ia menggalakkan pilihan gaya hidup yang lebih sihat menerusi konsep 3S dalam Pinggan Sihat Malaysia, membantu kelangsungan hidup melalui program #AyamFutureCreator, pada masa sama menyumbang bekalan selama dua bulan produk Ayam Brand kepada rumah-rumah amal yang mengambil bahagian.

    Antara peserta dan speaker yang menyertai Pelancaran Secara Maya Kempen Tanggungjawab Sosial
#AyamBersamuMu di Perak



Kempen yang diadakan secara maya dan mematuhi SOP bagi memelihara keselamatan dan kesihatan peserta, ini membenarkan pakar pemakanan dari Hospital Pakar KPJ Damansara dan usahawan serta pencipta kandungan terkenal berusia 18 tahun, Arianna Natasha dari Arianna Kitchen, untuk berinteraksi dengan kanak-kanak di seluruh negeri.


Usaha ini akan membantu dan mendidik 1,500 kanak-kanak dari 32 rumah amal di seluruh Malaysia, selain turut menyediakan 230,000 hidangan Ayam Brand yang sihat kepada mereka. Antara penerima sumbangan berkenaan adalah 75 kanak-kanak dari Pertubuhan kebajikan Anak yatim Tasawwur Islam, Asrama Anak - Anak Yatim Budi Mulia Nurul Huda, dan Persatuan Kebajikan Kanak Kanak Yatim Rumah Visi.






Menurut Pengurus Besar Ayam Brand™, Cik Chin Lee Foon, kempen CSR yang kini memasuki tahun ke-14 itu, telah menyumbang lebih 2 juta sajian sihat kepada lebih 25,000 individu dari 539 rumah amal dan NGO.


“Terdapat penekanan lebih dalam menyediakan makanan kita sendiri, memberi tumpuan kepada kepentingan kesihatan tubuh dan mental. Pasukan Ayam Brand memberi pertimbangan terhadap faktor-faktor ini dalam membentuk kempen #AyamBersamaMu agar ia bertepatan pada masanya, bersifat relevan dan berguna kepada semua peserta dengan memberikan asas dalam amalan pemakanan yang sihat dan memberikan ilham agar berupaya menjadi pencipta kandungan yang bagus pada masa hadapan dan pada masa sama menyediakan sokongan ketara menerusi sumbangan bekalan selama dua bulan berupa produk Ayam Brand kepada setiap rumah amal yang mengambil bahagian. Tambahan lagi, para peserta #AyamFutureCreator berpeluang untuk memenangi RM6,000 dalam bentuk pelan simpanan SSPN Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).” ujar Cik Chin.


Setiap rumah amal yang mengambil bahagian menerima kit permulaan #AyamBersamaMu yang terdiri daripada peralatan dapur, aksesori pencahayaan dan rakaman serta produk Ayam Brand untuk membantu permulaan pengalaman mereka menjadi pencipta kandungan. Bekalan produk Ayam Brand selama dua bulan turut merangkumi pilihan kegemaran kanak-kanak yang kaya dengan protein dan mengandungi Omega-3 khasnya Tuna Mild dan Pedas Ayam Brand, Saba Deli Natural Ayam Brand serta Kacang Panggang Keju Ayam Brand.


Ayam Brand™ menekankan sumbangan produk-produk sardin, mackerel dan tuna memandangkan kebanyakan rumah kebajikan kekurangan sumber yang mencukupi Omega-3 iaitu asid lemak yang penting tetapi tidak mampu dihasilkan oleh tubuh. Omega-3 membantu mencegah penyakit berkaitan jantung; menggalakkan aktiviti saraf yang sihat; menyokong penyerapan vitamin; memelihara sistem imunisasi yang baik dan menggalakkan perkembangan sel- sel di dalam badan termasuk perkembangan penglihatan dan otak kanak-kanak.




Pasukan Perkhidmatan Pemakanan KPJ Damansara mengelolakan bengkel maya berkenaan Pinggan Sihat Malaysia, atau lebih dikenali sebagai #SukuSukuSeparuh, yang mengesyorkan setiap sajian terdiri daripada suku bahagian protein, suku bahagian karbohidrat kompleks dan separuh bahagian sayur-sayuran serta buah-buahan berdasarkan saiz tangan, genggaman dan tapak tangan. Panduan mudah dilihat ini boleh membantu amalan pemakanan sihat individu sepanjang hayatnya.



“Kami sentiasa percaya bahawa pencegahan adalah lebih baik daripada mengubati. Oleh itu, kami komited dalam mendekati komuniti dan berkongsi pengetahuan kesihatan yang penting. Kita perlu mula mengajar golongan muda berkenaan amalan kehidupan sihat, khususnya ketika pandemik. #SukuSukuSeparuh mudah difahami dan diikuti golongan dewasa mahupun kanak-kanak untuk mereka menjalani hidup yang lebih baik.” kata Cik Boh Shi Hui, Pakar Pemakanan Kanan di Hospital Pakar KPJ Damansara.



Pertandingan Pamerkan Pinggan Sihat Anda telah memperlihatkan pasukan-pasukan dari setiap rumah amal menyediakan hidangan sihat berpandukan konsep #SukuSukuSeparuh. Satu pasukan akan dinobatkan sebagai johan setiap negeri dan akan menerima trofi kemenangan, sijil penyertaan dan cenderahati dari Ayam Brand. Rumah kebajikan lain juga akan menerima sijil penyertaan dan cenderahati.



Arianna Natasha, Pengasas Arianna Kitchen dan pencipta kandungan terkenal yang berusia 18 tahun, dan mempunyai hampir 4,000 pengikut atau followers di Instagram telah memastikan bengkel #AyamFutureCreator menarik dan mudah diikuti para peserta muda.

Arianna Natasha, Pengasas Arianna Kitchen



“Saya harap program seumpama ini ada ketika saya mula menjadi pencipta kandungan. Membentuk kandungan yang menarik melibatkan usaha keras yang memerlukan kemahiran, kesabaran dan kreativiti. Program #AyamFutureCreator boleh menjadi permulaan kerjaya dan perniagaan bagi kanak-kanak ini, sekali gus membantu menjana pendapatan kepada mereka.” ujar Arianna sambil memaklumkan bahawa sandwic Ayam Brand merupakan antara snek terawal beliau pelajari semasa kecil. “Ianya amat mengagumkan kerana saya dapat bekerjasama dengan salah satu jenama kegemaran saya dan dapat membimbing yang lain”.



Peraduan #AyamFutureCreator memerlukan kumpulan kanak-kanak menghasilkan sebuah video masakan selama 1 hingga 3 minit dengan menggunakan rangkaian produk Ayam Brand dan prinsip Pinggan Sihat Malaysia #SukuSukuSeparuh, berdasarkan tutorial oleh Arianna. Kanak-kanak terlibat perlu merakam, edit, tag, meletakkan tanda pagar dan mempromosikan video mereka di laman sosial untuk mengasah kemahiran sebagai pencipta kandungan. Arianna, pasukan Ayam Brand dan Pakar Pemakanan KPJ Damansara akan menentukan para pemenang yang berpeluang memenangi pelan simpanan SSPN PTPTN yang berjumlah RM6,000.





“Sebagai langkah mematuhi SOP yang ditetapkan, kami tidak menganjurkan sebarang acara sejak tercetusnya pandemik Covid-19. Tentunya kanak-kanak amat gembira apabila kami mengaturkan acara maya #AyamBersamaMu. Mereka amat menyukai bengkel #SukuSukuSeparuh kerana dapat mempelajari perancangan pemakanan, para dewasa juga menyukainya. Mereka sukakan bengkel #AyamFutureCreator kerana kesemuanya ingin menjadi pencipta kandungan yang terkenal suatu hari nanti. Kami berterima kasih kepada Ayam Brand™ kerana menyokong pihak NGO bertahun-tahun lamanya. Kami amat gembira kerana terpilih menerima bekalan produk Ayam Brand selama dua bulan, khasnya pada ketika ini sumbangan adalah amat terhad. Kami amat menghargai Ayam Brand™ kerana sentiasa bersama kami dan menjaga kebajikan komuniti,” jelas Cik Siti Nur Fatihah daripada Asrama Anak-Anak Yatim Budi Mulia Nurul Huda.



“Saya perlu memakan lebih sayur, buah-buahan, protein dan Omega-3 untuk jadi lebih sihat, tinggi dan kuat. Saya rasa saya mampu menang pertandingan #AyamFutureCreator dan memulakan perniagaan macam Kak Ary. Terima kasih Ayam Brand kerana membantu saya menjadi pencipta kandungan!” kata salah seorang peserta.



Untuk mengetahui lebih lanjut berkenaan kempen CSR #AyamBersamaMu dan program #AyamFutureCreator, layari laman https://www.ayambrand.com.my atau https://www.facebook.com/ayambrandmalaysia.

Thursday, September 16, 2021

Pengalaman Swab Test PCR di BP Healthcare under MyEG

Dua hari lepas baru sahaja Miela selesai swab test PCR di BP Healthcare, Parit Buntar. Menariknya swab test di buat sangatlah murah pada harga RM150 sahaja under MyEG. Cara nak dapatkan swab test murah kena apply website MyEG. Tempahan dibuat mesti dibuat 3 hari sebelum swab test, agak ambil masa yang lama untuk buat appointment tetapi harga berbaloi dan result PCR semamangnya puas dengan accurate 99%


Selepas buat appointment di website myeg, dalam masa 24 jam agent myeg akan call untuk confirmkan tarikh, dan situ nanti dorang bagi kita borang untuk kita isi. Kemudian baru dapat ticket pergi swab test nanti

Email confirmation untuk swab test


Kemudian pada kejadian, BP Healthcare call untuk tanya plat kereta, ini kerana proses swab test di buat secara drive thru. Masa sampai tu awal 10 minit, dah proses tak lama tak sampai 10 minit pun. Layanan pun bagus tak sakit sangat masa swab test.

proses swab test secara drive thru


Manakala keputusan dikeluarkan ambil masa 25 jam, dari masa swab test pukul 10.30 dan keputusan keluar dalam masa 11.30 pagi diberikan melalui email. Alhamdulilah keputusan result negatif covid. Proses swab test dengan BP Healthcare tersangatlah smooth. Memang recommended untuk swab di BP Healthcare ni


Resepi Mentai Rice Mudah Guna Bahan Yang Ada

Sebenarnya nak buat mentai rice tersagat la mudah, tambah-tambah ada Air Fryer sangatlah mudah. Jangan risau kalau takda bahan, boleh ganti bahan yang lain. Contoh takda isi ayam boleh ganti dengan nugget atau isi ketam. Yang penting sos kena ada. Jom kita review resepi metai rice


Bahan-bahan

- Nasi sushi atau boleh guna nasi biasa

- Perasa

- Isi ayam/isi ketam/nugget

- Sos cili

- Sos tomato

- Mayonis

- Serbuk seaweed jik ada

- Minyak Bijan


Cara-cara

1. Gaulkan nasi dengan perasa. Optional untuk letak minyak bijan atau seewead untuk lebih sedap dan lembut.

2. Untuk isi pastikan masak isi ayam/ketam atau nugget. Racikkan atau potong halus untuk taburkan atas nasi

4. Untuk sos ratio sos cili, sos cili, mayonis dalam 2:2:1 . Kalau nak pedas sikit boleh letak serbuk cili. Dan gaulkan semua

5. Selepas sos digaul, ratakan sos atas isi. Masak dalam air freyer dalam 10 minit suhu 180c


Juga refer cara masak mentai dalam video tiktok dibawah


@khaleeda_nasuha

Resepi Mentai Rice.Mintak copy link je koranggg.pewlishh🥺#Fyp #fypシ #fypdongggggggg #MYFoodie #Foodreview #Resepiviral #viral #mentairice

♬ Starlight - CHA NI (SF9)


 


Tadaaa siap dah mentai rice, senang nak buat. Sedap pun sedap

Sunday, September 05, 2021

Entri Cuci Mata: Casing Shopee Unik dan Lawa di Shopee

Shopee memang menjadi pilihan e-commerce di hati rakyat Malaysia dengan banyak pilihan barang-barang menarik dan juga harga banyak sangat berpatutan. Entri bergambar kali ni nak share casing unik terutamanya untuk penguna Iphone, boleh dikatakan nak cari kat kedai memang susah tapi mudah beli di Shopee. Plus harga memang murah, boleh borong lagi!


Casing handbag, siap boleh letak barang kecik lagi link: https://shp.ee/ffqiefx



Casing boleh main game sekali 2 in 1. Bukan hiasan semata2, mmg boleh main game kat belakang. Tak percaya tgk review! https://shp.ee/3b9knyh?smtt=0.0.9


Casing bentuk sport car model real , nampak smart https://shp.ee/fq89zuf


Casing yang boleh letak card dekat belakang https://shp.ee/axwa5vm?smtt=0.0.9


Casing bibir, kalau selfie mirror memang lawa https://shp.ee/cb9bwaf


Casing comel ada bulu2, geram tgk 😍😍 https://shp.ee/negqqqz


Yang ni casing siap ada ring light, nak selfie tempat gelap pun tak pa https://shp.ee/xnwqqef


Casing bentuk handphone Nokia lagend https://shp.ee/fdquxs5


Macam beli kt aeon pulak, siap ada steak dgn sayur 😆 https://shp.ee/udzga4z


Pakai casing tapi design macam tak pakai casing. Rare https://shp.ee/qzip4ih


Ganas sikit casing macam ni https://shp.ee/s8h9z4t



Dan banyak lagi casing-casing handphone yang menarik di Shope, boleh cuba cari di Shopee. Nak tahu barang-barang menarik di Shopee jemput like Page Shopping Apa Hari ini ?

Thursday, August 05, 2021

Swab Test dengan Rapid Antigen Test jenama Salixium

Baru-baru ni Miela ada memcuba Kit ujian kendiri  jenama Salixium COVID-19 Rapid Antigen Test. Maklumlah sekarang kes covid tinggi, kebetulan memang terdedah risiko bila asyik ke tempat kerja so saya cuba insiatif buat ujian kendiri untuk kepuasan diri jugak supaya tidak menjadi penyebar jangkitan kepada orang lain. Memang test kit ni pun senang didapati di farmasi.

Miela dapatkan Rapid Antigen Test jenama Salixium di Siang Pharmacy secara walk in, itupun nak pergi ada cuba contact pihak farmasi ada ke tak jual disebabkan test kit agak cepat habis stock. Kebetulan masa saya beli tinggal 20pcs sahaja. Alhamdulilah ada rezeki nak memcuba test kit ni. Kalau sold jugak dekat farmasi boleh cuba beli di Lazada di link sini

Jenama Salixium antara diperakui oleh KKM

Satu kotak untuk satu test sahaja


Dalam test kit ada instruction, jangan risau arahan dia  sangat mudah untuk difahami. Boleh jugak rujuk tutorial di youtube [sini] ataupun tiktok



Ada dua batang swab, satu untuk calitan hidung satu calitan dalam mulut



Alhamdulilah ujian saya buat negatif. Jangan lupa setiap kali ujian secara kenduri perlu laporkan dalam aplikasi my sejahtera. Mudah dan pantas, sesuai untuk digunakan untuk dapatkan keputusan segera. If korang buat ujian positif, korang  wajib buat test sekali lagi dengan  kaedah PCR. Test kit memang perlu ada di setiap rumah sekiranya ada simpton. 



Tuesday, July 20, 2021

Tips & Cara nak masuk video tiktok dalam FYP (For Your Page)

 


Aplikasi TikTok merupakan sosial media yang semakin trendy dan mendapat tempat hati penguna sosial media. Dengan logarithm video dipaparkan dalam FYP mengikut citarasa dan minat penguna boleh membuatkan orang  boleh menghabiskan masa  berjam-jam di aplikasi berkenaan. TikTok juga mampu menghasilkan ramai content creator newbie tanpa memerlukan populariti yang dikenali di sosial media lain. Siapa saja mampu menjadi content creator berjaya

Di sini Miela nak berkongsi tips cara nak masuk video dalam FYP yang memang pihak TikTok ada beri tips pada apps dalam bahagian Report a problem> Feedback and help > I want to grow my account 



1. Kenal pasti siapa audiens kita
Gunakan fungsi analytics pada video anda untuk mengenalkan pasti engangement dan video paling trendy dalam kandungan tiktok anda. Lihat juga siapa pengikut anda seperti like, video dan komen yang ada akaun tiktok anda. Anda boleh galakkan penguna memberi reaksi seperti komen, like atau share pada video tiktok anda untuk naikkan engagement .

Contoh analytics toll untuk creator account




2. Ikutserta cabaran dan hashtag yang sedang trending
Hashtag  trend adalah cara kreatif untuk mencari topik baru yang akan menjadikan kandungan anda terdedah kepada lebih banyak penonton. Menyertai cabaran juga membantu anda berepontensi untuk video anda naik di fyp. Anda boleh lihat cabaran dan hastag yang sedang trending pada bahagian discover.

contoh video sedang trend pada bahagian discover



3.Posting video secara berkala
Bersikap konsisten dan setiasa aktif dalam menyiarkan pada tiktok anda. Menyiarkan 3-5 video amat digalakkan setiap minggu terbukti berjaya untuk pertumbuhan yang stabil. Dan tips lain adalah menyediakan content konsisten sebagai contoh aundiens atau pengikut tiktok anda suka content anda memasak, banyakkan video tentang tips, cara dan aktiviti memasak anda


4. Berhubung dengan komuniti anda di luar TikTok
Jangan lupa untuk share video anda di luar Tiktok seperti facebook, whastapps, twitter atau instagram. Disetiap kali anda share di luar tiktok, feature sangat unik pada Tiktok iaitu setiap video akan ada nama pemilik video sendiri membuatkan pemilik tiktok mudah dikenali dan dicari dalam aplikasi tiktok



Jadi diharapkan tips yang diberikan akan membantu menaikkan semangat untuk menghasilkan kadungan yang menarik. Jangan lupa kalau sudi follow lah TikTok saya di akaun @salmilandia .

Friday, July 16, 2021

Aktiviti PKP : Paint by number

Salam Readership uolss. Disebabkan negara kita masih lagi PKP, dan banyak aktiviti luar terbatas memang banyak habiskan masa dengan Shopee ni. Ada barang yang Miela jumpa pasti korang tak kan sempat rasa bosan, sebab nak siapkan benda ni makan hari. Jadi barang tersebut ialah set canvas painting dekat Shopee serendah RM11.80.



Bila barang sampai ia didatangkan set canvas dan juga frame kayu. Frame kena add on dekat cart jadi total semua RM24++. Set canvas diberi dengan colour, canvas dengan dua berus. Tapi kalau tak cukup brush boleh tambah lagi dalam cart. Masa Miela order ambil masa kurang dua minggu untuk sampai sebab barang dari China.

Hari pertama painting

Hari ketiga

Jangan risau untuk tak reti menwarna, just ikut numbor diberi dan warna sahaja. Kesusahan menwarna ikut design lukisan, kalau susah boleh jadi sebulan juga nak siapkan. Tapi untuk design yang Miela warna bagi Miela level moderate. So ambil masa dalam 6 hari sahaja untuk siapkan. Kalau urat jari lenguh tu perkara normal sebab mewarna lukisan begini memerlukan ketelitian sedikit.


Bila dah siap rasa puas hati sangat

Bila dah siap, serious sangat puas hati. Berbaloi untuk habiskan masa berhari-hari untuk siapakan. Selalunya kalau beli canvas yang dah siap print walaupun simple RM60++ lebih dekat pasaran tapi yang ini siap boleh pasang sendiri dan boleh gantung dekat dinding tak sampai RM30. Malah boleh pilih design lawa-lawa dekat sini




Jom beli dekat kedai Painting By Number untuk isi masa lapang







Wednesday, July 14, 2021

Cuba Nestle Ice Cream Onde Onde

Pernah tak terfikir akan wujud ice cream berperisa onde-onde?. Tapi kini sudah jadi realiti dengan Nestle apabila dorang dah release ice cream Ice Cream Onde Onde. Harga dia RM2.50 jer untuk dapatkan sebatang ice cream ni. Miela berjaya dapatkan ice cream baru viral dekat Speedmart, itupun tinggal sikit nak habis 😆



Beli 3 terus sekali untuk orang dekat rumah


Sesuai sangat makan time panas. Tapi time mendung belasah jugak makan
sebab nak cuba 😂

Rasa ice cram ni apa  yang Miela boleh gambarkan memang sebijik rasa onde-onde. Tak terlalu manis gila-gila  tapi kalau pejam mata ibarat kuih onde-onde masuk dalam mulut. Yang best dekat dalam ada rasa macam gula melaka yang bahagian keras sikit tu. Overall rasa 4.8/5 , pasti akan repeat lagi! Boleh dapatkan dekat kedai runcit or mall berdekatan.


Saturday, June 26, 2021

Komitmen Organik Alce Nero : Bebas Pestisid, Bahan Cemar dan GMO Memperkenalkan Tiga Produk Pasta Baharu Untuk Menambah Pilihan Pemakanan Sihat Semasa PKP 3.0


Diasaskan pada tahun 1970-an, Alce Nero merupakan perintis perladangan organik di Itali. Dibangunkan oleh koperatif petani muda yang bimbang akan kesan negatif pertanian komersial yang intensif, Alce Nero telah berkembang sebagai salah satu jenama makanan organik terkemuka di negara berkenaan, dengan kehadiran yang semakin bertambah di pasaran global





Inspirasi Alce Nero

Dalam Bahasa Itali, ‘alce’ bermakna elk atau rusa besar, manakala ‘nero’ adalah warna hitam. Alce Nero dinamakan mengikut dukun puak Lakota, Chief Black Elk (1863-1950) yang telah memberi ilham kepada para pengasas jenama ini melalui kecintaan beliau terhadap Bumi, komitmennya untuk hidup secara harmoni bersama alam semula jadi serta menghormati tradisi yang diamalkan. Logo jenama ini telah diolah untuk menggambarkan Chief Black Elk berkuda sambil menyebarkan mesej pengawasan ekologi.


Visi Organik

Visi organik Alce Nero adalah ‘dari ladang kami ke hidangan anda’ dengan hanya beberapa langkah di antaranya kerana ahli-ahli koperatif Alce Nero memanfaatkan kaedah pertanian dan perkilangan tradisional bersama penyelidikan berteknologi terkini.


Asal-Usul dan Kebolehkesanan

Alce Nero adalah unik kerana petani kami merupakan pengeluar dan pemegang yang berkepentingan. Oleh itu anda akan sentiasa dapat mengetahui asal-usul setiap produk kerana ia tertera pada label yang disediakan. Kesemua produk berasal daripada ladang-ladang kami, ditanam tanpa menggunakan pestisid atau bahan kimia sintetik, tidak mencemarkan alam dan tiada organisma yang diubahsuai secara genetik (GMO) bagi memenuhi standard pensijilan organik di peringkat global. Kesemua rangkaian produk Alce Nero telah menerima pengiktirafan organik daripada badan-badan terkemuka seperti Pensijilan Organik Eropah dan Pensijilan Organik Jepun.


Alce Nero Menambah Kepelbagaian Sajian FMCO Anda

Produk Organik yang dimanfaatkan sebagai sebahagian daripada pergerakan makanan sihat menyediakan pelbagai kebaikan. Sambil kita kekal di rumah semasa Perintah Kawalan Pergerakan Penuh (FMCO) ini, sebahagian besar daripada kita khususnya kanak-kanak, pasti menyukai kepelbagaian dan keseronokan pada hidangan yang disediakan.



Tiga Pasta Organik Baharu Alce Nero!

Kami memperkenalkan tiga pasta baharu Alce Nero - Organic Tricolore Spaghetti; Organic Tricolore Kids Pasta Sport Shapes dan Organic Whole Wheat Spaghetti.


Alce Nero Organic Tricolore Spaghetti dan Alce Nero Organic Whole Wheat Spaghetti dijual pada harga RM8.20 setiap pek, sementara Alce Nero Organic Kids Pasta Sport Shapes pada harga RM5.90. Pasta Alce Nero boleh didapati di bahagian makanan organik iaitu Ben’s Independent Grocer, Jaya Grocer, Village Grocer dan rangkaian AEON terpilih.




Pasta Organik Tricolore Alce Nero

Pasta tricolore Alce Nero - Organic Tricolore Spaghetti dan Organic Tricolore Kids Pasta Sport Shapes - didatangkan dalam tiga warna - neutral, hijau (berperisa bayam) dan jingga (berperisa tomato). Pasta Alce Nero adalah ditarik dengan gangsa, kaedah penyemperitan pasta Itali secara tradisional yang menghasilkan pasta bertekstur lebih kasar dan berliang, membentuk permukaan ideal bagi sos untuk melekat.


Pasta Organik Tricolore Alce Nero akan menyerikan sebarang hidangan, dan merupakan cara terbaik untuk memperkenalkan sayur-sayuran sihat dan berserat tinggi dalam cara yang tidak menakutkan dan penuh enak kepada anak-anak yang cerewet makan.


Alce Nero Organic Whole Wheat Spaghetti

Alce Nero Organic Whole Wheat Spaghetti atau Spageti Gandum Penuh Organik Alce Nero menggunakan semolina gandum penuh durum organic yang diperbuat dengan mengisar keseluruhan bijirin tanpa dimasukkan sebarang bahan lain. Mata air dari Pergunungan Dolomite digunakan untuk menyediakan doh tersebut bagi rasa yang lebih halus. Pasta gandum penuh ini kaya dengan serat dan ideal untuk dihidangkan bersama sos-sos tomato Alce Nero.


Resipi Pasta Organik Alce Nero dengan kelainan

Pasta membolehkan daya imaginasi anda bebas untuk berkarya di dapur. Pilih satu hidangan, rempah yang sesuai dan pasta bagi mencipta satu hidangan unik yang menyelerakan.





Spaghetti Pad Thai dengan Pasta Gandum Penuh

Pad Thai seringkali dipanggil sebagai makanan jalanan kebangsaan Thailand. Gantikan Alce Nero Organic Whole Wheat Spaghetti untuk mendapatkan tekstur dan rasa gigitan seperti mi Pad Thai biasa, tambahkan ramuan berprotein dan sayur-sayuran bagi sajian yang lebih sihat dan lazat.


Rebus Alce Nero Organic Whole Wheat Spaghetti mengikut arahan pada pek. Sementara spageti tersebut masak, panaskan sedikit Alce Nero Extra Virgin Oil di kuali, tumis bawang yang telah dicincang, diikuti ayam dan udang yang diperap. Kemudian, masukkan sedikit air asam jawa, gula perang, penambah perasa stok ayam, cili padi dan sos ikan. Masukkan spageti yang telah dimasak, taburkan daun kucai yang telah dipotong dan tauge. Hias dan perah limau pada hidangan. Selamat menikmati sajian fusion Itali anda!





Ayam Masak Masam Manis bersama Spageti Tricolore

Terperap di rumah tidak semestinya kita harus sentiasa berasa bosan dengan rutin harian. Serikan hari anda dengan Alce Nero Tricolore Spaghetti untuk sajian ayam masak masam manis ini.


Sediakan ramuan ayam masak masam manis. Perap ayam semalaman untuk rasa yang lebih menyerlah. Potong sayur-sayuran kegemaran anda: Kami menggunakan cendawan, lada benggala merah, lobak merah dan kacang hijau.


Rebus spageti dan kacang hijau dan ketepikan sebentar. Sediakan sos masam manis dengan mencampurkan kicap cair, cuka, sos tomato, gula perang dan tepung jagung.


Goreng ayam yang telah diperap dan keluarkan daripada kuali. Dalam kuali yang sama, goreng dengan pantas sayur yang telah disediakan. Masukkan ayam, pasta, kacang hijau dan sos yang telah disediakan sebelum ini dan gaul dengan sempurna.


Hidangkan sajian anda dalam piring berasingan dan makan malam telah sedia! Pasta tricolore menambah warna dan rasa pada hidangan kegemaran Asia ini.





Minestrone Pasta Sports Shapes

Minestrone adalah hidangan klasik menenangkan hati dari Itali yang digemari kanak-kanak. Jika anak anda seorang yang cerewet makan, anda boleh ‘menyorokkan’ lebih banyak sayur-sayuran dalam hidangan minestrone berbanding hidangan yang kurang berkuah lain.


Menggunakan Alce Nero Organic Tricolore Sport Shape Pasta dalam resipi ini meningkatkan rupa hidangan yang pasti dapat menarik perhatian Si Kecil. Pasta yang mengandungi bayam dan tomota ini turut membantu dari aspek kandungan serat.


Hidangan dalam satu periuk ini juga adalah pilihan terbaik jika anda tidak mempunyai masa yang banyak. Dalam sebuah periuk, tumis bawang, saderi dan lobak merah yang telah dipotong dalam minyak zaitun sehingga lobak merah lembut. Tambahkan bawang putih yang telah dicincang dan garam. Kemudian, masukkan kacang hijau, sos pasta Alce Nero, air dan masak sehingga mendidih. Masukkan kacang pea dan Alce Nero Organic Tricolore Sport Shapes, masak sehingga pasta al dente - kira-kira 10 minit. Hidangkan ketika masakan masih panas bersama parutan keju parmesan dan daun selasih.


Dapatkan maklumat lanjut mengenai Alce Nero di https://alcenero.asia/recipes.html atau layari laman Facebook https://www.facebook.com/AlceNeroMalaysia/ dan laman Instagram Alce Nero https://www.instagram.com/alceneromy/ untuk resipi-resipi lain yang menarik dan mudah disediakan.

Sunday, June 13, 2021

Beli Shopee Saving Pass

 


Para pembeli tegar di Shopee mesti kena tahu Shopee sekarang menawarkan saving Shopee Pass dimana akan dapat 2 voucher Free Shipping + RM5 diskaun yang bernilai total RM10. Menarikanya harga terkini Shopee Saving Pass boleh dibeli dengan harga RM3 untuk ketiga-tiga voucher tersebut. Meh sini Miela ajar cara-cara nak beli dan guna Shopee Saving Pass.

1. Mula-mula pergi profile, klik Shopee Saving Pass


2. Klik Get It Now  dan Aktifkan sekarang. Kena tengok tarikh dekat sini, sebab lepas tarikh tamat vocher tak dapat digunakan. Kalau dekat sini 23 Jun, maknanya 24 Jun dah tak boleh guna dah




3. Selepas selesai payment pergi Notifications > Shopee Update >  Claim Shopee Saving Pass


4. Sekarang boleh shopping macam biasa. Yang penting bayar pakai shopee pay okay!




Macam contoh di atas pembelian ini mengunakan dua voucher ( Free Shipping+ Shopee Cash Voucher RM5). Jadi total dibayar RM11 sahaja. Memang berbaloi beli Shopee Saving Pass,  RM3 pembelian Shopee Pass tapi dapat 3 voucher. Harap tutorial dapat membantu korang buat pembelian

*UPDATE*

Pembelian Shopee Saving Pass boleh  juga beli terus Offical Saving Pass di sini