Thursday, August 05, 2021

Swab Test dengan Rapid Antigen Test jenama Salixium

Baru-baru ni Miela ada memcuba Kit ujian kendiri  jenama Salixium COVID-19 Rapid Antigen Test. Maklumlah sekarang kes covid tinggi, kebetulan memang terdedah risiko bila asyik ke tempat kerja so saya cuba insiatif buat ujian kendiri untuk kepuasan diri jugak supaya tidak menjadi penyebar jangkitan kepada orang lain. Memang test kit ni pun senang didapati di farmasi.

Miela dapatkan Rapid Antigen Test jenama Salixium di Siang Pharmacy secara walk in, itupun nak pergi ada cuba contact pihak farmasi ada ke tak jual disebabkan test kit agak cepat habis stock. Kebetulan masa saya beli tinggal 20pcs sahaja. Alhamdulilah ada rezeki nak memcuba test kit ni. Kalau sold jugak dekat farmasi boleh cuba beli di Lazada di link sini

Jenama Salixium antara diperakui oleh KKM

Satu kotak untuk satu test sahaja


Dalam test kit ada instruction, jangan risau arahan dia  sangat mudah untuk difahami. Boleh jugak rujuk tutorial di youtube [sini] ataupun tiktok



Ada dua batang swab, satu untuk calitan hidung satu calitan dalam mulut



Alhamdulilah ujian saya buat negatif. Jangan lupa setiap kali ujian secara kenduri perlu laporkan dalam aplikasi my sejahtera. Mudah dan pantas, sesuai untuk digunakan untuk dapatkan keputusan segera. If korang buat ujian positif, korang  wajib buat test sekali lagi dengan  kaedah PCR. Test kit memang perlu ada di setiap rumah sekiranya ada simpton. 



Tuesday, July 20, 2021

Tips & Cara nak masuk video tiktok dalam FYP (For Your Page)

 


Aplikasi TikTok merupakan sosial media yang semakin trendy dan mendapat tempat hati penguna sosial media. Dengan logarithm video dipaparkan dalam FYP mengikut citarasa dan minat penguna boleh membuatkan orang  boleh menghabiskan masa  berjam-jam di aplikasi berkenaan. TikTok juga mampu menghasilkan ramai content creator newbie tanpa memerlukan populariti yang dikenali di sosial media lain. Siapa saja mampu menjadi content creator berjaya

Di sini Miela nak berkongsi tips cara nak masuk video dalam FYP yang memang pihak TikTok ada beri tips pada apps dalam bahagian Report a problem> Feedback and help > I want to grow my account 



1. Kenal pasti siapa audiens kita
Gunakan fungsi analytics pada video anda untuk mengenalkan pasti engangement dan video paling trendy dalam kandungan tiktok anda. Lihat juga siapa pengikut anda seperti like, video dan komen yang ada akaun tiktok anda. Anda boleh galakkan penguna memberi reaksi seperti komen, like atau share pada video tiktok anda untuk naikkan engagement .

Contoh analytics toll untuk creator account




2. Ikutserta cabaran dan hashtag yang sedang trending
Hashtag  trend adalah cara kreatif untuk mencari topik baru yang akan menjadikan kandungan anda terdedah kepada lebih banyak penonton. Menyertai cabaran juga membantu anda berepontensi untuk video anda naik di fyp. Anda boleh lihat cabaran dan hastag yang sedang trending pada bahagian discover.

contoh video sedang trend pada bahagian discover



3.Posting video secara berkala
Bersikap konsisten dan setiasa aktif dalam menyiarkan pada tiktok anda. Menyiarkan 3-5 video amat digalakkan setiap minggu terbukti berjaya untuk pertumbuhan yang stabil. Dan tips lain adalah menyediakan content konsisten sebagai contoh aundiens atau pengikut tiktok anda suka content anda memasak, banyakkan video tentang tips, cara dan aktiviti memasak anda


4. Berhubung dengan komuniti anda di luar TikTok
Jangan lupa untuk share video anda di luar Tiktok seperti facebook, whastapps, twitter atau instagram. Disetiap kali anda share di luar tiktok, feature sangat unik pada Tiktok iaitu setiap video akan ada nama pemilik video sendiri membuatkan pemilik tiktok mudah dikenali dan dicari dalam aplikasi tiktok



Jadi diharapkan tips yang diberikan akan membantu menaikkan semangat untuk menghasilkan kadungan yang menarik. Jangan lupa kalau sudi follow lah TikTok saya di akaun @salmilandia .

Friday, July 16, 2021

Aktiviti PKP : Paint by number

Salam Readership uolss. Disebabkan negara kita masih lagi PKP, dan banyak aktiviti luar terbatas memang banyak habiskan masa dengan Shopee ni. Ada barang yang Miela jumpa pasti korang tak kan sempat rasa bosan, sebab nak siapkan benda ni makan hari. Jadi barang tersebut ialah set canvas painting dekat Shopee serendah RM11.80.



Bila barang sampai ia didatangkan set canvas dan juga frame kayu. Frame kena add on dekat cart jadi total semua RM24++. Set canvas diberi dengan colour, canvas dengan dua berus. Tapi kalau tak cukup brush boleh tambah lagi dalam cart. Masa Miela order ambil masa kurang dua minggu untuk sampai sebab barang dari China.

Hari pertama painting

Hari ketiga

Jangan risau untuk tak reti menwarna, just ikut numbor diberi dan warna sahaja. Kesusahan menwarna ikut design lukisan, kalau susah boleh jadi sebulan juga nak siapkan. Tapi untuk design yang Miela warna bagi Miela level moderate. So ambil masa dalam 6 hari sahaja untuk siapkan. Kalau urat jari lenguh tu perkara normal sebab mewarna lukisan begini memerlukan ketelitian sedikit.


Bila dah siap rasa puas hati sangat

Bila dah siap, serious sangat puas hati. Berbaloi untuk habiskan masa berhari-hari untuk siapakan. Selalunya kalau beli canvas yang dah siap print walaupun simple RM60++ lebih dekat pasaran tapi yang ini siap boleh pasang sendiri dan boleh gantung dekat dinding tak sampai RM30. Malah boleh pilih design lawa-lawa dekat sini




Jom beli dekat kedai Painting By Number untuk isi masa lapang







Wednesday, July 14, 2021

Cuba Nestle Ice Cream Onde Onde

Pernah tak terfikir akan wujud ice cream berperisa onde-onde?. Tapi kini sudah jadi realiti dengan Nestle apabila dorang dah release ice cream Ice Cream Onde Onde. Harga dia RM2.50 jer untuk dapatkan sebatang ice cream ni. Miela berjaya dapatkan ice cream baru viral dekat Speedmart, itupun tinggal sikit nak habis 😆



Beli 3 terus sekali untuk orang dekat rumah


Sesuai sangat makan time panas. Tapi time mendung belasah jugak makan
sebab nak cuba 😂

Rasa ice cram ni apa  yang Miela boleh gambarkan memang sebijik rasa onde-onde. Tak terlalu manis gila-gila  tapi kalau pejam mata ibarat kuih onde-onde masuk dalam mulut. Yang best dekat dalam ada rasa macam gula melaka yang bahagian keras sikit tu. Overall rasa 4.8/5 , pasti akan repeat lagi! Boleh dapatkan dekat kedai runcit or mall berdekatan.


Saturday, June 26, 2021

Komitmen Organik Alce Nero : Bebas Pestisid, Bahan Cemar dan GMO Memperkenalkan Tiga Produk Pasta Baharu Untuk Menambah Pilihan Pemakanan Sihat Semasa PKP 3.0


Diasaskan pada tahun 1970-an, Alce Nero merupakan perintis perladangan organik di Itali. Dibangunkan oleh koperatif petani muda yang bimbang akan kesan negatif pertanian komersial yang intensif, Alce Nero telah berkembang sebagai salah satu jenama makanan organik terkemuka di negara berkenaan, dengan kehadiran yang semakin bertambah di pasaran global





Inspirasi Alce Nero

Dalam Bahasa Itali, ‘alce’ bermakna elk atau rusa besar, manakala ‘nero’ adalah warna hitam. Alce Nero dinamakan mengikut dukun puak Lakota, Chief Black Elk (1863-1950) yang telah memberi ilham kepada para pengasas jenama ini melalui kecintaan beliau terhadap Bumi, komitmennya untuk hidup secara harmoni bersama alam semula jadi serta menghormati tradisi yang diamalkan. Logo jenama ini telah diolah untuk menggambarkan Chief Black Elk berkuda sambil menyebarkan mesej pengawasan ekologi.


Visi Organik

Visi organik Alce Nero adalah ‘dari ladang kami ke hidangan anda’ dengan hanya beberapa langkah di antaranya kerana ahli-ahli koperatif Alce Nero memanfaatkan kaedah pertanian dan perkilangan tradisional bersama penyelidikan berteknologi terkini.


Asal-Usul dan Kebolehkesanan

Alce Nero adalah unik kerana petani kami merupakan pengeluar dan pemegang yang berkepentingan. Oleh itu anda akan sentiasa dapat mengetahui asal-usul setiap produk kerana ia tertera pada label yang disediakan. Kesemua produk berasal daripada ladang-ladang kami, ditanam tanpa menggunakan pestisid atau bahan kimia sintetik, tidak mencemarkan alam dan tiada organisma yang diubahsuai secara genetik (GMO) bagi memenuhi standard pensijilan organik di peringkat global. Kesemua rangkaian produk Alce Nero telah menerima pengiktirafan organik daripada badan-badan terkemuka seperti Pensijilan Organik Eropah dan Pensijilan Organik Jepun.


Alce Nero Menambah Kepelbagaian Sajian FMCO Anda

Produk Organik yang dimanfaatkan sebagai sebahagian daripada pergerakan makanan sihat menyediakan pelbagai kebaikan. Sambil kita kekal di rumah semasa Perintah Kawalan Pergerakan Penuh (FMCO) ini, sebahagian besar daripada kita khususnya kanak-kanak, pasti menyukai kepelbagaian dan keseronokan pada hidangan yang disediakan.



Tiga Pasta Organik Baharu Alce Nero!

Kami memperkenalkan tiga pasta baharu Alce Nero - Organic Tricolore Spaghetti; Organic Tricolore Kids Pasta Sport Shapes dan Organic Whole Wheat Spaghetti.


Alce Nero Organic Tricolore Spaghetti dan Alce Nero Organic Whole Wheat Spaghetti dijual pada harga RM8.20 setiap pek, sementara Alce Nero Organic Kids Pasta Sport Shapes pada harga RM5.90. Pasta Alce Nero boleh didapati di bahagian makanan organik iaitu Ben’s Independent Grocer, Jaya Grocer, Village Grocer dan rangkaian AEON terpilih.




Pasta Organik Tricolore Alce Nero

Pasta tricolore Alce Nero - Organic Tricolore Spaghetti dan Organic Tricolore Kids Pasta Sport Shapes - didatangkan dalam tiga warna - neutral, hijau (berperisa bayam) dan jingga (berperisa tomato). Pasta Alce Nero adalah ditarik dengan gangsa, kaedah penyemperitan pasta Itali secara tradisional yang menghasilkan pasta bertekstur lebih kasar dan berliang, membentuk permukaan ideal bagi sos untuk melekat.


Pasta Organik Tricolore Alce Nero akan menyerikan sebarang hidangan, dan merupakan cara terbaik untuk memperkenalkan sayur-sayuran sihat dan berserat tinggi dalam cara yang tidak menakutkan dan penuh enak kepada anak-anak yang cerewet makan.


Alce Nero Organic Whole Wheat Spaghetti

Alce Nero Organic Whole Wheat Spaghetti atau Spageti Gandum Penuh Organik Alce Nero menggunakan semolina gandum penuh durum organic yang diperbuat dengan mengisar keseluruhan bijirin tanpa dimasukkan sebarang bahan lain. Mata air dari Pergunungan Dolomite digunakan untuk menyediakan doh tersebut bagi rasa yang lebih halus. Pasta gandum penuh ini kaya dengan serat dan ideal untuk dihidangkan bersama sos-sos tomato Alce Nero.


Resipi Pasta Organik Alce Nero dengan kelainan

Pasta membolehkan daya imaginasi anda bebas untuk berkarya di dapur. Pilih satu hidangan, rempah yang sesuai dan pasta bagi mencipta satu hidangan unik yang menyelerakan.





Spaghetti Pad Thai dengan Pasta Gandum Penuh

Pad Thai seringkali dipanggil sebagai makanan jalanan kebangsaan Thailand. Gantikan Alce Nero Organic Whole Wheat Spaghetti untuk mendapatkan tekstur dan rasa gigitan seperti mi Pad Thai biasa, tambahkan ramuan berprotein dan sayur-sayuran bagi sajian yang lebih sihat dan lazat.


Rebus Alce Nero Organic Whole Wheat Spaghetti mengikut arahan pada pek. Sementara spageti tersebut masak, panaskan sedikit Alce Nero Extra Virgin Oil di kuali, tumis bawang yang telah dicincang, diikuti ayam dan udang yang diperap. Kemudian, masukkan sedikit air asam jawa, gula perang, penambah perasa stok ayam, cili padi dan sos ikan. Masukkan spageti yang telah dimasak, taburkan daun kucai yang telah dipotong dan tauge. Hias dan perah limau pada hidangan. Selamat menikmati sajian fusion Itali anda!





Ayam Masak Masam Manis bersama Spageti Tricolore

Terperap di rumah tidak semestinya kita harus sentiasa berasa bosan dengan rutin harian. Serikan hari anda dengan Alce Nero Tricolore Spaghetti untuk sajian ayam masak masam manis ini.


Sediakan ramuan ayam masak masam manis. Perap ayam semalaman untuk rasa yang lebih menyerlah. Potong sayur-sayuran kegemaran anda: Kami menggunakan cendawan, lada benggala merah, lobak merah dan kacang hijau.


Rebus spageti dan kacang hijau dan ketepikan sebentar. Sediakan sos masam manis dengan mencampurkan kicap cair, cuka, sos tomato, gula perang dan tepung jagung.


Goreng ayam yang telah diperap dan keluarkan daripada kuali. Dalam kuali yang sama, goreng dengan pantas sayur yang telah disediakan. Masukkan ayam, pasta, kacang hijau dan sos yang telah disediakan sebelum ini dan gaul dengan sempurna.


Hidangkan sajian anda dalam piring berasingan dan makan malam telah sedia! Pasta tricolore menambah warna dan rasa pada hidangan kegemaran Asia ini.





Minestrone Pasta Sports Shapes

Minestrone adalah hidangan klasik menenangkan hati dari Itali yang digemari kanak-kanak. Jika anak anda seorang yang cerewet makan, anda boleh ‘menyorokkan’ lebih banyak sayur-sayuran dalam hidangan minestrone berbanding hidangan yang kurang berkuah lain.


Menggunakan Alce Nero Organic Tricolore Sport Shape Pasta dalam resipi ini meningkatkan rupa hidangan yang pasti dapat menarik perhatian Si Kecil. Pasta yang mengandungi bayam dan tomota ini turut membantu dari aspek kandungan serat.


Hidangan dalam satu periuk ini juga adalah pilihan terbaik jika anda tidak mempunyai masa yang banyak. Dalam sebuah periuk, tumis bawang, saderi dan lobak merah yang telah dipotong dalam minyak zaitun sehingga lobak merah lembut. Tambahkan bawang putih yang telah dicincang dan garam. Kemudian, masukkan kacang hijau, sos pasta Alce Nero, air dan masak sehingga mendidih. Masukkan kacang pea dan Alce Nero Organic Tricolore Sport Shapes, masak sehingga pasta al dente - kira-kira 10 minit. Hidangkan ketika masakan masih panas bersama parutan keju parmesan dan daun selasih.


Dapatkan maklumat lanjut mengenai Alce Nero di https://alcenero.asia/recipes.html atau layari laman Facebook https://www.facebook.com/AlceNeroMalaysia/ dan laman Instagram Alce Nero https://www.instagram.com/alceneromy/ untuk resipi-resipi lain yang menarik dan mudah disediakan.

Sunday, June 13, 2021

Beli Shopee Saving Pass

 


Para pembeli tegar di Shopee mesti kena tahu Shopee sekarang menawarkan saving Shopee Pass dimana akan dapat 2 voucher Free Shipping + RM5 diskaun yang bernilai total RM10. Menarikanya harga terkini Shopee Saving Pass boleh dibeli dengan harga RM3 untuk ketiga-tiga voucher tersebut. Meh sini Miela ajar cara-cara nak beli dan guna Shopee Saving Pass.

1. Mula-mula pergi profile, klik Shopee Saving Pass


2. Klik Get It Now  dan Aktifkan sekarang. Kena tengok tarikh dekat sini, sebab lepas tarikh tamat vocher tak dapat digunakan. Kalau dekat sini 23 Jun, maknanya 24 Jun dah tak boleh guna dah




3. Selepas selesai payment pergi Notifications > Shopee Update >  Claim Shopee Saving Pass


4. Sekarang boleh shopping macam biasa. Yang penting bayar pakai shopee pay okay!




Macam contoh di atas pembelian ini mengunakan dua voucher ( Free Shipping+ Shopee Cash Voucher RM5). Jadi total dibayar RM11 sahaja. Memang berbaloi beli Shopee Saving Pass,  RM3 pembelian Shopee Pass tapi dapat 3 voucher. Harap tutorial dapat membantu korang buat pembelian

*UPDATE*

Pembelian Shopee Saving Pass boleh  juga beli terus Offical Saving Pass di sini




Wednesday, June 09, 2021

Beli Sunset Lamp di Shopee

Hai lama tak buat entri beli barang kat shopee. Maklumlah sekarang ni banyak buat content dekat Tik Tok je 😁. Barang Shopee kali ni pun punca racun dari Tik Tok. Actually Sunset Lamp viral dekat Tik Tok bermula seorang dari ahli BlackPink, Rose suka tangkap gambar mengunakan Sunset Lamp. Maka ramailah terjebak jugak beli termasuk tuan punya blog ni.

Rupa bila pasang sunset lamp, pastikan bilik tu gelap baru cantik gambornyer



Ini rupa kotaknya bila sampai, walaupun kemek tapi elok barang dia

So alang-alang taknak cerita banyak, hampa boleh tengok video review penuh dekat video tiktok I buat kat bawah ni:


@salmilanadia

After watching many time unboxing sunset lamp ##shopeecheck ##sunsetlamp ##fyp

♬ kiss me more - xxtristanxo


Jadi kalau hampa nak beli, just search sunset lamp dekat Shopee di link sini. Harga tak mahal tak sampai RM30 jer. Sesuai musim PKP, tak dapat pergi mana, spend time dengan sunset lamp dekat bilik hehe 

Monday, May 24, 2021

Komitmen TOP untuk Inovasi Teknologi Pencuci Pakaian Berterusan Menghasilkan Detergen yang Menyingkirkan 99.9% Virus Tepat Pada Masa untuk Pemulihan Pandemik


Kuala Lumpur, 11 Mei 2021– Wabak COVID-19 masih berada dalam kalangan kita. Sementara pelaksanaan program imunisasi sedang berjalan, rakyat Malaysia juga bertindak dengan penuh tanggungjawab mengikut seruan kerajaan untuk lindung diri, lindung semua, dengan mengambil berbagai langkah berjaga-jaga untuk mengawal penularan virus COVID-19 ini.


Sementara duduk di rumah, mengamalkan penjarakan sosial, memakai pelitup muka, mencuci atau sanitasi tangan, pemeriksaan suhu badan adalah sebahagian daripada norma baharu kita, Malaysia yang bersemangat #kitajagakita menyukai inovasi teknologi pencuci pakaian terbaru TOP yang terbukti menyingkirkan 99.9% virus termasuk virus SARS-CoV-2 yang mengakibatkan COVID-19, dan Influenza A2.


Pautan di media sosial dengan hashtag (#TOPcaresforYOU #TOPsayangisemua #TOPneversettles) telah membanjiri laman media sosial setelah orang ramai kembali ke tempat kerja, sekolah dan berada di luar rumah berkongsi cara menangani norma baharu iaitu membersihkan baju dengan pencuci pakaian anti-virus TOP untuk melindungi mereka yang berada di rumah.



TOP, jenama pencuci pakaian No 13 di seluruh Malaysia, memperkenalkan “Advanced Micro-Clean TechTM” sebagai respon secara langsung kepada kebimbangan pengguna terhadap kemungkinan virus berbahaya yang masih melekat pada baju yang telah dicuci, dan seterusnya membawa risiko kepada mereka yang tersayang. “Advanced Micro-Clean Tech” TOP mampu untuk menanggalkan 99.9% virus, bukan sekadar bakteria.


“Advanced Micro-Clean TechTM” TOP menerusi revolusi “Anti-Microbial Tech” daripada Lion Jepun menggunakan teknologi pencuci pakaian generasi baru yang berkesan menyingkirkan 99.9% virus berbahaya (SARS-CoV-2, lebih dikenali sebagai COVID-19 & Influenza A) dan bakteria2. Rumusan khas ini bertindak segera dengan mengunci virus dan bakteria lalu menyingkirkannya daripada pakaian dengan satu cucian berkuasa.


“Advanced Micro-Clean Tech” TOP mempertingkatkan prestasi rumusan yang tersedia dengan semua fungsi TOP yang terkenal termasuk anti-sebum, anti bau hapak, anti-debu hama, ditambah dengan keberkesanan menyingkirkan 99.9% virus berbahaya dan bakteria untuk perlindungan optimum. Ia juga menembus jauh ke dalam serat pakaian untuk menarik keluar kesan peluh, minyak badan dan kotoran yang terperangkap, disamping mencegah kotoran dalam air basuhan daripada melekat kembali pada pakaian, memastikan pakaian anda bersih menyeluruh setiap masa dan berbau segar.




“Advanced Micro-Clean Tech” TOP dengan Anti-Microbial Tech telah dilancarkan tepat pada masa kepada mereka yang inginkan ketenangan minda dan memastikan telah mengambil langkah untuk mengurangkan risiko daripada menyebarkan virus kepada orang tersayang dan masyarakat secara tidak sengaja.


Menurut Southern Lion Sdn Bhd, Pengurus Besar Kanan, Cik Carmen Foo, pelanggan Malaysia telah membuat pilihan bijak dengan memilih “Advanced Micro-Clean Tech” TOP untuk fungsi penyingkiran 99.9% anti-virus, yang dapat menanggalkan virus COVID-19 dari fabrik, di mana ia pilihan yang penuh tanggungjawab untuk mereka sendiri, ahli keluarga dan masyarakat. Rumusan ini telah diuji oleh makmal bebas di Jepun dan terbukti berkesan menanggalkan virus sehingga 99.9% terutamanya COVID-19 & Influenza A.


“Bahkan sebelum wabak ini, Lion Corporation di Jepun telah mengkaji teknologi pencuci pakaian anti-virus untuk memberi gaya hidup yang lebih bersih menyeluruh kepada pengguna kami. Kami memperkenalkan teknologi pencuci pakaian yang inovatif dan penting ini kepada Malaysia hanya selepas memastikan rumusan yang lengkap supaya ia berkesan melawan virus, terutamanya SARS-CoV-2. Rakyat Malaysia menghargai tawaran produk inovatif kami kerana ia sesuai dengan norma baharu kita, dan memberi ketenangan minda kepada mereka. Untuk TOP, kami berasa bangga kerana menyumbang kepada #kitajagakita dengan menawarkan rangkaian pencuci pakaian inovatif ini.”


“Kepercayaan dan keyakinan para pengguna telah mendorong TOP untuk menjadi jenama pencuci pakaian nombor satu di Malaysia selama bertahun-tahun. Kami berterima kasih kepada mereka melalui komitmen kami untuk terus berinovasi berdasarkan pandangan pengguna dengan tujuan menjadikan kehidupan dan gaya hidup mereka lebih baik dan bersih,” jelas Cik Foo.


“Kami berasa bangga dapat meningkatkan kesedaran warga Malaysia dari peringkat masyarakat untuk mengambil berat melalui inovasi termaju TOP. Kita masing-masing dapat memainkan peranan penting dengan mengambil langkah-langkah kecil seperti memakai pelitup muka, membersihkan tangan dan mencuci baju dengan pencuci yang boleh menyingkirkan virus.”




“Sejak saya kembali bekerja, saya bimbang sekiranya ada terbawa balik virus bersama pakaian, sebab nenek saya tinggal bersama kami. Oleh itu, kami harus berhati-hati. Bila saya mendapati TOP dapat menyingkirkan 99.9% virus termasuk COVID-19, terus saya mendapatkannya untuk keluarga saya. Kami sudah biasa dengan menanggalkan baju kotor dan meninggalkannya dalam bakul baju yang tertutup sebaik sahaja sampai di rumah, sebelum mandi. Kami akan mencuci baju setiap petang untuk mengurangkan risiko penularan. Saya berasa senang hati menggunakan TOP sebab ia menyingkirkan 99.9% virus,” kata Wenny Soong, ibu kepada dua anak.




Muhammad Syahidee, pemandu e-hailing berasa bertanggungjawab untuk menggunakan pencuci pakaian yang boleh menyingkirkan 99.9% virus dan bakteria sebagai usahanya untuk mengurangkan risiko penularan.


“Sebelum wabak ini saya tidak tahu perbezaan antara virus dan bakteria. Saya risau akan menyebarkan penyakit ini kepada keluarga, kawan-kawan, pelanggan dan rakan sekerja secara tidak sengaja kerana saya pekerja barisan hadapan. Saya mendapati TOP menyingkirkan 99.9% virus termasuk COVID-19 dari pakaian saya, dan ia memberi jaminan dan ketenangan minda kepada saya. Menjaga kesihatan adalah tanggungjawab kita semua. Inilah #kitajagakita. Kini saya lebih pentingkan kebersihan berbanding dengan masa lalu. Tiada seorang yang harus menjadi penyebar virus,” jelasnya.



Pengguna TOP setia sejak sekian lama, Syakirah Yusof, rangkaian baru Antivirus 99.9% Advanced Micro-Clean Tech TOP adalah tepat pada masanya.


“Ibu bapa saya guna TOP, saya pun guna TOP untuk banyak tahun sebab fungsi anti bau hapak dan anti-sebum amat berkesan pada baju berbau peluh dan tiada bau semasa pengeringan dalam rumah. Saya amat gembira kerana TOP masih mengekalkan kesemua fungsi yang saya gemari dan berkesan menyingkirkan 99.9% virus termasuk penyebab COVID-19. TOP memang berkesan membersihkan kotoran biarpun yang dapat dilihat ataupun yang tidak kelihatan dan saya boleh merasainya. Saya juga suka bau wangi pada baju selepas mencuci dengan TOP,” kata Syakirah Yusof, peguam.




“Advanced Micro-Clean Tech” TOP 99.9% Antivirus terdapat dalam bentuk serbuk, cecair dan rendah buih untuk pilihan anda. Para pelanggan serbuk pencuci TOP boleh menikmati faedah “Advanced Micro-Clean Tech” melalui pilihan Super White, Super Colour, Super Hygienic, Blooming Freshness dan Silky Miracle. Untuk pelanggan rangkaian cecair TOP, mereka boleh memilih dari rangkaian Brilliant Clean, Colour Protect, Odour Buster, Stain Buster, Blooming Pleasures dan Silky Miracle. “Advanced Micro-Clean Tech” TOP juga terdapat dalam Super Low Suds dan Super Low Suds Blooming Garden (serbuk) serta Smart Clean (cecair) dalam rumusan rendah buih yang direka khas untuk mesin basuh muatan hadapan, demi cucian yang cekap dan berkesan. Pencuci pakaian TOP boleh didapati di peruncit seluruh negara dan atas talian melalui Kedai Rasmi Shopee dan LazMall.


Untuk maklumat yang lebih lanjut, sila layari http://www.southernlion.com.my atau hubungi talian khidmat pelanggan di 1800-88-0133.


Mengenai Pencuci Pakaian TOP

TOP yang merupakan Jenama Pencuci Pakaian No 13 di Malaysia merupakan jenama yang inovatif, memberi tumpuan kepada pengguna oleh Lion Corporation Japan, yang telah menaikkan taraf cara kita mencuci pakaian di Malaysia melalui penyelidikan berterusan, menghasilkan inovasi termaju untuk berkhidmat dan memperbaikkan kehidupan pengguna.


Ia terkenal dengan perjuangan konsep kehidupan bersih menyeluruh melalui inovasi teknologi pencuci pakaian yang berterusan. “Advanced Micro-Clean Tech” TOP yang baharu dengan Anti-Microbial Tech oleh Lion Jepun menggunakan teknologi pencuci pakaian generasi baru yang menyingkirkan 99.9% virus berbahaya (SARS-CoV-2, lebih dikenali sebagai COVID-19 & Influenza A) dan bakteria2 secara berkesan. Rumusan khas ini bertindak segera dengan mengunci virus dan bakteria lalu menyingkirkannya daripada pakaian dengan satu cucian berkuasa.


Ia mempertingkatkan prestasi rumusan yang tersedia dengan semua kefungsian TOP yang terkenal termasuk anti-sebum, anti-bau hapak, anti-debu hama, ditambah dengan keberkesanan menyingkirkan 99.9% virus berbahaya dan bakteria untuk perlindungan optimum. Ia juga menembus jauh ke dalam serat pakaian untuk menarik keluar kesan peluh, minyak badan dan kotoran yang terperangkap, disamping mencegah kotoran dalam air basuhan daripada melekat kembali pada pakaian, memastikan pakaian anda bersih menyeluruh setiap masa dan kekal segar.


Sebagai sebuah jenama yang memenangi pelbagai anugerah, TOP dipercayai oleh pelanggan dan dikenali oleh industri. Antara anugerah yang dimenangi baru-baru ini: Pemenang Emas People’s Choice di Putra Brand Awards 2020.


TOP boleh didapati di seluruh negara melalui pasar raya besar, pasar raya, kedai cucian dan laman atas talian yang dipercayai, TOP boleh didapati dalam pelbagai bentuk dan saiz paket, bersesuaian dengan keperluan cucian yang berlainan. Untuk maklumat lanjut: layari http://www.southernlion.com.my

Kesemua Pencuci Pakaian “Advanced Micro-Clean Tech” adalah 

A close-up of a flower

Description automatically generated with low confidence

A picture containing text

Description automatically generated

Logo

Description automatically generated

A picture containing text, vegetable

Description automatically generated

Menyingkirkan 99.9% Virus Berbahaya (SARS-CoV-2, lebih dikenali sebagai COVID-19 & Influenza A) dan Bakteria2 untuk Perlindungan Optimum.

Menarik keluar Kesan Peluh, Minyak Badan dan Kotoran Terperangkap untuk Pembersihan Menyeluruh.

Mencegah Bau Hapak walaupun Dikeringkan di Dalam Rumah. 

Menyingkirkan 99.9% Debu Hama2 yang Menyebabkan Alahan.



Pencuci Pakaian Serbuk “Advanced Micro-Clean Tech” TOP 

Pencuci pakaian serbuk “Advanced Micro-Clean Tech” TOP terdapat dalam pilihan Super White, Super Colour dan Super Hygienic yang terdapat dalam 750g, 2.3kg dan 3.8kg; sementara Blooming Freshness dan Silky Miracle terdapat dalam saiz paket 750g, 2.1kg dan 3.6kg masing-masing dijual dengan harga runcit yang disyorkan RM5.50, RM14.95 dan RM23.40.

 

Setiap pilihan terdapat fungsi pencuci pakaian unik untuk keperluan tertentu anda.  

Super White 

TOP Super White menjadikan pakaian anda putih dan cerah hanya dengan satu cucian hasil gandingan Blue Marine Whitening Tech.

Super Colour 

TOP Super Colour melindungi warna pada fabrik dengan Innovative Colour Enhancement Tech yang mengekalkan warna berseri lebih lama.

Super Hygienic 

TOP Super Hygienic menghilangkan bau peluh daripada cucian dengan Advanced Deodorising Tech, supaya anda dapat menikmati gaya hidup aktif yang lebih segar. 

Blooming Freshness

Top Blooming Freshness mengujakan deria anda dengan Freshcare Tech yang memberikan haruman bunga berkekalan sehingga 30 hari2.

Silky Miracle

Top Silky Miracle adalah keajaiban luar biasa daripada lembutan sutera, penjagaan fabrik dan wangian mewah sehingga 100 hari*.

*Mengandungi bahan-bahan aktif dan diuji di makmal Jepun. 


Pencuci Pakaian Cecair “Advanced Micro-Clean Tech” TOP 

Pencuci Pakaian Cecair “Advanced Micro-Clean Tech” TOP terdapat dalam pilihan Brilliant Clean, Colour Protect, Colour Buster, Stain Buster dalam saiz paket 1.8kg, 2.7kg dan 4kg dengan harga runcit yang disyorkan iaitu RM10.40, RM17.55 dan RM24.05; sementara Blooming Pleasures dan Silky Miracle terdapat dalam saiz paket 1.5kg and 3.6kg dengan harga runcit disyorkan RM10.40 dan RM24.05. 

Setiap pilihan terdapat fungsi pencuci pakaian unik untuk keperluan tertentu anda. 

Brilliant Clean 

TOP Brilliant Clean menanggalkan kotoran dan mencegah pakaian menjadi kusam dengan Superior Dispersion Power untuk cucian yang lebih bersih dan cerah. 

Colour Protect 

TOP Colour Protect melindungi warna pada fabrik dengan Innovative Colour Enhancement Tech yang mengekalkan warna berseri lebih lama. 

Odour Buster 

TOP Odour Buster menghilangkan bau peluh dan menyingkirkan 99.9% bakteria penyebab bau membiak atas pakaian dengan Advance Deodorising Tech untuk gaya hidup aktif yang lebih segar. 

Stain Buster 

TOP Stain Buster menembus setiap lapisan fabrik dengan Stain Removal Action untuk cucian yang bersih sepenuhnya dengan satu cucian. 

Blooming Pleasures

TOP Blooming Pleasures mengujakan deria anda dengan Freshcare Tech yang memberikan haruman segar berkekalan sehingga 30 hari2

Silky Miracle 

TOP Silky Miracle adalah keajaiban luar biasa daripada lembutan sutera, penjagaan fabrik dan wangian mewah sehingga 100 hari*.

*Mengandungi bahan-bahan aktif dan diuji di makmal Jepun. 


Pencuci Rendah Buih “Advanced Micro-Clean Tech” TOP 

Untuk mesin basuh muatan hadapan, cecair TOP Smart Clean terdapat dalam saiz paket 2.7kg and 4kg pada harga RM24.65 dan RM31.00, serbuk TOP Super Low Suds terdapat dalam saiz paket 3kg dan 5kg pada harga RM28.90 dan RM39.90, sementara serbuk TOP Low Suds Blooming Garden terdapat dalam saiz paket 4.8kg pada harga RM39.90. 

Smart Clean Liquid 

TOP Smart Clean adalah pilihan bijak untuk mesin basuh muatan depan dengan High Efficiency Low Suds Tech yang memberikan cucian yang cekap dan berkesan setiap masa. 

Super Low Suds Powder

TOP Super Low Suds adalah pilihan yang lebih bijak untuk mesin basuh muatan depan dengan High Efficiency Low Suds Tech yang memberikan cucian yang cekap dan berkesan setiap masa.

Super Low Suds Blooming Garden Powder 

TOP Super Low Suds Blooming Garden memberi keseronokan untuk mencuci dengan High Efficiency Low Suds Tech serta Freshcare Tech yang memberi wangian bunga segar berkekalan sehingga 30 hari2.


Tuesday, May 11, 2021

Idea aktiviti PKP 3.0 : Welcome back Plato

 


Hai uolls. Memadangkan sekali lagi kita akan menghadapi PKP  untuk kali ketiga, tambah pula time raya pulak tu. Mesti korang banyak masa terluang sampai tak tahu nak buat, maklumlah time PKP pun susah. I just nak memperkenalkan satu apps game ni, mungkin ada yang kenal masa PKP 1, nama dia Plato.

Apps Plato dia lain daripada apps game yang lain. Plato ni macam untuk orang tak reti main boleh main game. Kebanyakkan game kita dah biasa main masa kecik-kecik cumanya version maya. Dan yang best sekali korang boleh main game dengan kawan-kawan korang sekali walaupun jauh. Siap boleh chat tau

Boleh download dekat Apps dan Google Play Store


Dalam Plato ada macam-macam game macam bowling, archery, bankroll, ludo, basketball dan lain-lain. Macam contoh kat atas tu game BankRoll, game bankroll sebijik macam game jutaria tu. Cara untuk bermain-main ramai-ramai korang add username plato masing-masing dan  add mereka dalam satu group. Kemudian boleh start game yang korang suka.



Bermacam-macam game di Plato. Korang juga boleh main game dengan orang luar secara online tau. Plato antara best apps untuk mengisi masa PKP korang ni. Wajib try apps ni okay!