Wednesday, May 05, 2021

Perdebatan Hebat Rendang Raya Santan Ayam Brand™ Menyerlahkan Keenakan Rasa Tradisi

SHAH ALAM, 03 Mei, 2021 – Apakah memori Raya yang paling manis anda? Bagi anak-anak kampung, kemeriahan bergotong-royong memasak rendang, ketupat dan dodol mungkin antara kenangan Raya paling awal mereka. Dengan bau semerbak santan yang kian masak di atas kayu api, serta kehingaran ruang yang diisi dengan irama Hari Raya daripada radio berhampiran dan gelak-tawa jiran tetangga yang sibuk memasak, pastinya akan menggamit ingatan kemeriahan sambutan.

 


Bagi keluarga dengan ibu bapa mereka yang berasal dari negeri yang berbeza, Perdebatan Hebat Rendang Raya pasti muncul menjelang berakhirnya Ramadan. Setiap pihak akan mempertahankan mengapa sajian rendang dari negeri mereka adalah lebih hebat, baik dari segi rasa, aroma, tekstur, tahap kepedasan sehinggalah keenakan baki rendang yang ada.


Ada keluarga yang akan memilih untuk menyediakan rendang daging, ayam, kerang, kambing mahupun makanan laut dalam pelbagai cara bagi menenangkan kedua-dua pihak, dan menggembirakan tetamu mereka. Pilihan ini juga akan mencetuskan lagi perdebatan tentang rendang mana yang lebih enak, sekali gus membuktikan tiada pihak yang menang mahupun kalah dalam Perdebatan Hebat Rendang Raya ini. Sebaliknya, ia mampu menggembirakan selera dan perut yang lebih kenyang.


Terdapat empat komponen untuk menghasilkan rendang yang hebat: rempah, pes, daging atau makanan laut, serta santan yang lemak berkrim. Chef, tukang masak di rumah mahupun connoisseur rendang bersetuju bahawa santan berkualiti merupakan ramuan utama bagi rendang yang enak.


Ayam Brand™ memahami cabaran yang dihadapi dalam menghidupkan resipi-resipi tradisi yang diturunkan dari satu generasi ke generasi lain, serta keperluan gaya hidup hari ini seperti kebimbangan terhadap pemakanan yang berkaitan kesihatan dan masa terhad untuk masak.


Sejak berdekad lamanya, Ayam Brand™ menyediakan rasa hebat dan manfaat kesihatan santan dalam pek mudah. Dalam persekitaran yang bersih, Santan Ayam Brand™ diperah daripada kelapa-kelapa terpilih dengan santan yang terhasil kemudiannya dimasukkan dalam pek tetra menggunakan teknologi ultra tinggi (UHT). Kaedah yang digunakan adalah sama baik dengan perahan menggunakan tangan. Bezanya, anda tidak perlu berhadapan dengan kerja-kerja membersih perkakas selepas santan diperoleh. Penstandardan kualiti, kepekatan dan kuantiti dalam setiap pek akan memudahkan individu yang memasak, menyingkirkan kaedah agak-agak yang sebelum ini diamalkan.


Terdapat pelbagai pilihan Santan Ayam Brand™ bagi memenuhi segenap cita rasa. Anda boleh memilih, Santan Trim Ayam Brand (45% kurang lemak) atau Santan Super Light Ayam Brand (hanya 5% kandungan lemak!).

 


Bersempena sambutan Hari Raya ini, Ayam Brand™ telah memperkenalkan pek edisi terhad Santan Ayam Brand™ 200ml dengan penutup senang dibuka - agar anda dapat menggunakan santan mengikut keperluan dan menyimpan baki yang ada dengan mudah di dalam peti sejuk sebelum digunakan lagi. Walaupun pek santan baharu ini ditawarkan dalam tempoh yang terhad, namun rasa dan resipi Santan Ayam Brand™ yang dikenali ramai masih lagi sama.


Bekerjasama dengan tiga tukang masak di rumah yang berpengalaman, Ayam Brand™ membawakan anda tiga resipi rendang yang unik. Setiap resipi merupakan khazanah keluarga yang telah dicuba dan disempurnakan oleh turun-temurun dengan penuh kasih-sayang.


Sekiranya anda masih belum memutuskan pilihan rendang bagi Hari Raya ini, masih ada masa untuk mencuba resipi-resipi ini untuk mengetahui yang manakah rendang kegemaran anda. Adakah ia Rendang Kerang, Rendang Ayam Cili Padi dengan Puluh Kuning atau Rendang Daging Pedas Perak?


Hidangan Rendang Kerang ini merupakan sajian tradisi bagi Wana Kamal (@wanakamal_79) dan membawanya ke zaman silam kerana ia merupakan rendang kegemaran arwah ayah beliau setiap kali sambutan Hari Raya. Wana masih ingat memori ketika kecil. Beliau akan memetik cili padi yang ditanam di rumah dan mengupas kerang bersama saudara perempuannya sebelum rendang dimasak.

Rendang Kerang merupakan hidangan tradisi keluarga Wana Kamal


“Bagi memudahkan kerja, saya akan merebus kerang terlebih dahulu agar kulit kerang akan terbuka dan menyenangkan isi dikeluarkan. Namun, saya perlu peka dengan masa merebus kerana kerang yang direbus terlalu lama akan menjadi keras dan liat. Bagi menyediakan rendang yang enak, anda memerlukan dua genggam cili padi dan Santan Ayam Brand™,” kata Wana yang amat merindui masa yang dihabiskan bersama keluarga untuk menyediakan hidangan istimewa tersebut.


Walaupun banyak pihak yang berpendapat bahawa daging merupakan ramuan paling sempurna bagi rendang yang lazat, namun Amirah (@mira.sofia.saufi) merasakan rempah dan santan yang digunakan dalam Rendang Ayam CIli padi menyerlahkan lagi rasa sedap ayam kampung, terutamanya apabila ia dipadankan dengan pulut.


Rendang Ayam Cili Padi adalah resepi warisan untuk Amirah sekeluarga


“Ketika membesar saya didedahkan dengan pelbagai jenis hidangan Rendang tetapi bagi Hari Raya, Rendang Ayam Cili Padi wajib ada. Ibu telah mengajar saya cara untuk menyediakannya, dan saya akan meneruskan tradisi ini. Beliau akan menggunakan banyak cili padi berbanding saya kerana sememangnya suka pedas. Bagi menyediakan masakan ini, saya gemar menggunakan Santan Ayam Brand™, lebih-lebih lagi ia didatangkan dengan penutup yang mudah dibuka. Tekstur santan ini juga lebih pekat dan berkrim, berpadanan dengan tahap kepedasan ramuan. Rendang ini sesuai dipadankan dengan pulut kerana ia mempunyai kuah. Ia juga enak dimakan bersama lemang mahupun ketupat!” tambah Amira.


Mereka yang berasal dari Perak memang dikenali sebagai pengemar makanan pedas. Rendang kegemaran Zarra (@zarra.riana) adalah Rendang Daging Pedas yang disediakan keluarganya kerana tekstur rendang yang memuaskan rasa.

Tekstur Rendang Daging Pedas yang istimewa menjadi hidangan kegemaran Zarra sekeluarga


“Sementara Rendang Tok menggunakan kerisik, Rendang Daging Pedas menggunakan kelapa parut bagi mendapatkan tekstur lembut yang serupa dengan Serunding. Bagi mendapatkan daging yang empuk bersama rasa sempurna rempah dan herba serta ‘berkawan’ dengan Santan Ayam Brand™, hidangan ini dimasak di atas api yang perlahan untuk tempoh yang lama,” jelas Zarra.


Oleh itu, siapakah bakal menjadi pemenang Perdebatan Rendang Hebat Raya ini? Keputusannya di tangan anda - sediakan ketiga-tiga resipi warisan ini dan jadikan ia kegemaran anda.


Jangan lepaskan peluang untuk merasai kemudahan Santan Ayam Brand™ dengan penutup edisi terhad ini dan menyertai peraduan Masak dan Menang Ayam Brand™. Anda hanya perlu memasak rendang atau hidangan-hidangan lain dengan menggunakan santan Ayam Brand™, ambil gambar dan memuat naik ke laman Facebook atau Instagram anda dengan menggunakan tanda pagar #santanayambrand. Anda berpeluang untuk memenangi hadiah menarik bernilai sehingga RM17,200 dari innochef! Untuk butiran lanjut, layari laman https://www.ayambrand.com.my/masakdanmenang.


Dapatkan resipi-resipi ini dan pelbagai maklumat lain di www.ayambrand.com.my.

Wednesday, April 21, 2021

Pengalaman Beli Susu Pisang Dutch Lady secara online

Salam readership uolss. I excited nak story dekat uolss tentang barang dah sampai ni. Sebelum ni pernah cuba susu pisang hat kecik comel yang kat kedai tu, serious memang sedap gila harga berbaloi RM1.50 jer. Pastu mai bulan posa, tetiba teringin balik susu pisang tu. Maka Miela carilah kat kedai. Merata-rata cari, habis terus susu pisang dutch lady. Maklumlah barang viral, cepat ja habis.

Jadi Miela pun ambil keputusan beli kat Shopee ja, alhamdulilah jumpa kedai Shopee Mall under Mydin jual susu tu. Mula-mula just letak add to cart. Tetiba malam tu beli habis pulak. Adehh dahlah frust mencari, kat shopee pun sold out lagi!

Pastu beberapa hari kemudian, tetiba rajin nak tengok cart, wah dah restock. Apa lagi pakat dok beli, terus beli 3 kotak tak pikiaq lama dah. Maklumlah beli RM15 ke atas dapat free shipping. Satu kotak just RM5.39, bila beli 3 tolak coin shopee dapat 3 kotak jadi RM13.50 ja. Untuk delivery Miela pilih dhl, sebab I tau dhl kalau hantaq barang memang cermat sikit.




Kotak yang sampai


Dalam dia




Alhamdulilah susu sampai dalam keadaan selamat. Ternyata barang sampai berada dalam keadaan sangat baik. Sesuai untuk uolss yang tak da masak nak shopping boleh cuba beli barang product dari Shopee Mall.


Thursday, April 08, 2021

Ikrar Systema untuk ‘Gumbatte Towards Healthy Gums & Teeth’ bersama Rakyat Malaysia




Kuala Lumpur, 7 April 2021 – Anda mungkin antara 94 peratus golongan dewasa Malaysia yang mengalami penyakit gusi berdasarkan data National Oral Health Survey of Adults 2010.

 

Punca utama penyakit gusi adalah plak, satu lapisan lembut dan melekit yang mengandungi berbilion-bilion bakteria. Apabila plak terkumpul di antara gigi, di sepanjang garisan gusi dan di dalam poket gusi, toksin dari bakteria akan merosakkan tisu gusi.

 


Kajian oleh Lion Corporation baru-baru ini ke atas 450 orang dewasa di Malaysia menunjukkan 80% responden mempunyai sekurang-kurangnya satu tanda dan gejala penyakit gusi yang ketara dan kebiasaanya adalah gusi berdarah atau bengkak, namun hanya 1% menyedari bahawa mereka mempunyai penyakit gusi (Projek Katsu 2017).

Kesihatan oral terbukti mempunyai kaitan rapat dengan kesihatan sistem badan. Kajian menunjukkan korelasi di antara penyakit gusi dengan masalah kesihatan lain termasuk penyakit jantung, strok, diabetes, artritis reumatoid dan yang terbaharu, Alzheimer.

 

Langkah pencegahan dalam kesihatan oral seperti pengesanan awal dan rawatan penyakit gusi boleh mengubah keselanjaran penyakit oral, satu cara untuk menangani beban kumulatif ke atas kesihatan awam.

 

Systema, pakar kesihatan gusi dari Jepun, kini berganding bahu dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan Persatuan Doktor Pergigian Malaysia (MDA) dalam kempen Tanggungjawab Sosial Korporat untuk membantu orang awam ‘Gumbatte Towards Healthy Gums and Teeth’, dalam usahanya untuk meneruskan dan meningkatkan lagi kerjasama yang terjalin pada tahun-tahun sebelumnya.

 

Kempen tersebut bertujuan mendidik rakyat Malaysia dan meningkatkan amalan penjagaan oral mereka untuk kesihatan gusi yang lebih baik dengan mengedar maklumat kesihatan oral berasaskan fakta dan disokong oleh kajian kepada 2 juta orang Malaysian. Pemeriksaan gigi percuma bagi mengurangkan kadar penyakit gusi secara beransur-ansur dalam kalangan orang dewasa juga disediakan untuk menolong rakyat Malaysia mengenal pasti dan mencegah masalah kesihatan oral seperti penyakit gusi sebelum menjadi lebih serius.

 

Pengarah Kanan Kesihatan Pergigian, Program Kesihatan Pergigian (KKM), Dr Noormi Binti Othman (KIRI) dan Pengarah Dasar dan Perancangan Strategik Kesihatan Pergigian (KKM), Dr Chia Jit Chie (KANAN) wakil kepada barisan hadapan KKM telah menerima sebanyak 10,000 saiz percubaan dan 9,000 unit ubat gigi Systema saiz penuh

Kempen CSR yang holistik ini turut melibatkan pengagihan 10,000 unit ubat gigi Systema saiz percubaan kepada orang awam, 9,000 unit ubat gigi Systema saiz penuh kepada petugas barisan hadapan kesihatan oral, laman web interaktif www.gumhealthcheck.com yang memberi pendidikan mengenai tanda dan simptom penyakit gusi dan aplikasi penilaian kesihatan gusi percuma, pemeriksaan gigi percuma oleh klinik MDA yang mengambil bahagian, aktiviti pendidikan serta meningkatkan kesedaran di media sosial dan diskaun hebat produk Systema bagi memastikan produk kesihatan oral berkualiti mampu diperolehi oleh semua.


Satu kempen media sosial akan diadakan dengan menampilkan influencers dan pengguna untuk mendorong orang ramai supaya Gumbatte Towards Healthy Gums and Teeth serta menyokong kempen ini dari 1 April hingga 30 April 2021.

 


Penyakit gusi kini berleluasa namun boleh dicegah. Tahap kesedaran mengenai penyakit gusi, kesannya terhadap kualiti hidup dan kaitannya dengan penyakit serius lain adalah rendah. Kita perlu sama-sama berusaha membantu rakyat Malaysia meningkatkan tahap kesihatan gusi untuk mengurangkan beban kumulatif terhadap kesihatan umum. Kajian menunjukkan terdapat korelasi antara penyakit gusi dan penyakit jantung serta diabetes. Jika pengesanan dan rawatan awal mampu mengurangkan korelasi antara penyakit berbahaya ini, kita perlu meneroka dengan teliti. Diabetes dan penyakit jantung juga telah dikenal pasti sebagai komorbiditi bagi COVID-19. Rakyat Malaysia perlu belajar mengenal pasti tanda dan simptom penyakit gusi supaya mereka boleh mengenalpasti masalah dan segera mendapatkan rawatan.”

Systema dan MDA sedang giat berusaha menyediakan sumbangan dalam bentuk produk, bahan pendidikan, pemeriksaan gigi dalam talian dan di klinik, sokongan dan khidmat media sosial bagi membantu orang awam di kala klinik pergigian kerajaan sedang terbeban. Kempen ini boleh membantu Program Kesihatan Pergigian, KKM dalam mendidik orang awam mengenai keperluan penjagaan gusi dan kesihatan oral yang lebih baik, melengkapkan mereka dengan produk dan menggalakkan mereka kepada pemeriksaan gigi percuma untuk penilaian.

 

Pengurus Besar Kanan Southern Lion Sdn Bhd, Cik Carmen Foo, berkongsi matlamat sosial Systema untuk meningkatkan kesedaran mengenai kesihatan oral untuk gusi sihat dan gigi yang sihat untuk sepanjang hayat di kala dunia bergelut dengan wabak COVID-19.

 


“Sudah setahun pandemik ini meletakkan kita dalam situasi berjuang untuk hidup. Kini tiba masa untuk kembali fokus kepada isu penting seperti kesihatan gusi. Gusi dan gigi yang sihat adalah penting untuk kualiti hidup yang lebih baik, oleh itu marilah kita semua ‘Gumbatte’! Systema boleh membantu dengan mengajak lebih ramai orang prihatin mengenai tanda dan simptom penyakit gusi serta menyedari ia boleh sembuh pada peringkat awal dengan hanya memberus gigi dan gusi dua kali sehari,” kata Cik Foo.

“Kempen CSR ini mempunyai matlamat untuk menilai keberkesanannya dalam kalangan orang awam dan petugas barisan hadapan. Ia menyediakan data mengenai apa yang berkesan supaya kita boleh menyediakan sokongan yang lebih terperinci di masa hadapan bagi menambah baik kesihatan mulut. Orang ramai boleh membuat penilaian kesihatan gusi secara dalam talian, manakala mereka yang memerlukan boleh mendapatkan pemeriksaan gigi percuma di klinik-klinik ahli MDA. Kempen Systema Gumbatte pada 2019 telah membolehkan hampir 50,000 orang mendapat pemeriksaan kesihatan gusi dalam talian secara percuma dan lebih 10,000 orang berkunjung ke klinik ahli MDA yang mengambil bahagian untuk pemeriksaan gigi percuma,” terang Cik Foo.

 

 Dr. Chong Zhen Feng, Ketua Setiausaha Kehormat Persatuan Pergigian Malaysia



Setiausaha Kehormat Persatuan Doktor Pergigian Malaysia, Dr Chong Zhen Feng, berkongsi sejak bermulanya wabak COVID-19, ramai orang menangguhkan rutin pemeriksaan gigi dan para profesional pergigian melihat penurunan kadar kehadiran ke klinik. Ini secara tidak sengaja melambatkan pengurusan dan boleh membawa kepada situasi penyakit oral yang bertambah buruk.


“Pihak MDA telah berganding bahu dengan Systema dalam kempen kesihatan oral saban tahun. Di Malaysia, penyakit gusi berleluasa disebabkan kurangnya kesedaran mengenai kepentingan penjagaan kesihatan oral yang baik. Menerusi kempen Gumbatte Towards Healthy Gums and Teeth, kami ingin menawarkan pendidikan penjagaan kesihatan oral di seluruh negara dengan matlamat meningkatkan kesihatan gusi dan kesihatan rakyat Malaysia secara umumnya. Bilangan orang yang bakal menerima kesan positif inisiatif ini adalah amat menggalakkan.

“Pelihara kesihatan oral anda dengan melayari laman web www.gumhealthcheck.com untuk menilai status gusi anda dan jika perlu, hadir ke klinik gigi ahli MDA yang mengambil bahagian untuk pemeriksaan gigi percuma.”

 



Ujar beliau, ahli Persatuan Doktor Pergigian Malaysia akan menawarkan pemeriksaan gigi percuma bagi menyokong kempen ini. Semua orang digalakkan untuk berkunjung ke klinik gigi sekurang-kurangnya sekali setahun.

Kempen “Gumbatte Towards Healthy Gums and Teeth” mengambil nama sempena teriakan motivasi Jepun ‘Ganbatte’ yang bermaksud ‘anda boleh melakukannya’ sebagai kata-kata semangat supaya rakyat Malaysia mengawal kesihatan oral, termasuk ketika pandemik. Layari www.gumhealthcheck.com untuk mendapatkan pemeriksaan gusi dalam talian anda hari ini.

 

Sunday, April 04, 2021

Beli Ipad 8 th Generation di website Apple Education

Finally selepas melihat berpuluh-puluh video unboxing Ipad 8th Generation, kini Miela dah berjaya memilik sndiri ipad tersebut. Pada mulanya nak beli walk in kat kedai je tapi sebabkan mostly kedai Switch out of stock. So, Miela beli website Apple Education dengan harga student less than RM100 dari harga asal.





From RM1869 jadi RM1769 jimat sebanyak RM100


Bila order website Apple mengunakan  pakai debit/credit card, just masuk nombor card sahaja. Awal purchase memang tolak duit dalam akaun tu. But 2 weeks dia refund balik I don’t why so terus call centre dia. Rupa-rupanya masa ship nanti baru dorang tolak duit balik.

Tempoh untuk menunggu Ipad order melalui website agak lama hampir sebulan walaupun tak engrave nama. Tapi better Ipad tak engrave supaya nanti kita nak jual balik lagi mudah. Walaupun agak lama, penantian agak berbaloi memadangkan boleh dapat harga less, tambah pula memang kedai takda stock so option dia order secara online.

Sampailah minggu keempat dapat message dari Apple yang ipad tu dah delivery dari Singapore. So proses mengambil masa kurang dari seminggu. Penghantaran di hantar by dhl, memang selamat dan Ipad yang nak delivery  diletakan di tempat tempat duduk pemandu, supaya elok je sampai. Takdelah tunggang terbalik ipad tu.


Tadaaa sampai ipad



Okay I letak accessories yang beli kat shopee, so nampak mini laptop. 


Jadi uolss kalau nak tengok I unboxing ipad, boleh tengok tiktok I dibawah. Jangan lupa follow sekali tau kalau nak tengok content yang lain. 


Unboxing my new ipad ##unboxingipad ##ipad8thgeneration ##tiktokmalaysia

♬ On The Ground - 로제 (ROSÉ)

Wednesday, March 03, 2021

Review Sambal NyetKhairul Aming

 Salam Readership. Actually dah hampir sebulan beli sambal nyet khairul aming, cuma hari ni berkesempatan nak review dalam bentuk entri. Miela rasa bertuah sangat sebab I antara lucky person yang berjaya dapatkan sambal nyet setelah berpuluh-puluh kali berperang kat Shopee nak dapatkan sambal nyet ni. Sebabnya sambal dia selalu je sold out.





Sebelum Miela nak review lebih detail, I nak bagi tips nak dapatkan sambal nyet Khairul Aming ni. First of all hampa kena pastikan duit dalam  shopee pay dah siap top up dengan jumlah memcukupi untuk beli sambal nyet. Kalau masa nk beli baru nak bank in, alamatnya takdan bayar memang sold out. Sambal Nyet selalu sold out tak sampai beberapa minit je. Second kalau uolls nampak  kedai dia online, korang kena refresh sebanyak mungkin, kemungkinan bila online dia tengah restock sambal. Masa tu bila sambal dah restock, masa nilah hampa kena check out secepat mungkin duit baki shopee pay dah ada.

Alhamdulilah selepas order, hari tu jugak sambal dipost. Memang proses delivery cepat masa tu. Dari segi packaging memang secure, takda satu kuah yang tumpah. Bila bukak btol, bau sambal dia buat lagi tak sabar nak cuba



Terus Miela makan sambal nyet dengan nasi ayam penyet. Fuhh memang ngam dia. Rasa tak pedas sangat, bau dia memang amat menyelerakan. Tips nak sambal tahan lama, lepas buka nanti simpan peti ais sebab sambal memang normally tak tahan lama. Untuk sambal Khairul Aming Miela bagi 8/10 . Korang juga boleh video tiktok review sambal khairul aming kat bawah ni okay!




@salmilanadia

Finally, i managed to buy sambal nyet khairul aming after 153844637399979x refresh on shopee 😚 #sambalnyetkhairulaming #racunshopee #tiktokmalaysia

♬ Woah (feat. D3Mstreet) - KRYPTO9095

Monday, February 08, 2021

Kempen ‘Cerahi Kehidupan Bersama TOP’ Bantu 420 Pelajar Orang Asli dengan Kelengkapan Kembali ke Sekolah termasuk Pelitup Muka Guna Semula untuk Perlindungan Covid-19, Hasil Sumbangan Rakyat Malaysia


Kuala Lumpur, February 8, 2021 – Permulaan sekolah tahun 2021 melakar sejarah apabila Malaysia diletakkan di bawah Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bagi melawan pandemik Covid-19. Para pelajar terpaksa meneruskan pelajaran daripada rumah bagi memastikan generasi muda tidak ketinggalan dalam pelajaran walaupun keadaan ekonomi negara yang terjejas akibat pandemik, termasuk ekonomi golongan seperti Orang Asli.


Populasi Orang Asli merupakan antara yang paling teruk terjejas ekonominya. Banjir yang melanda baru-baru ini di Johor, Pahang dan Perak turut menyebabkan aktiviti ekonomi tergendala dan pada masa yang sama, mereka bimbang anak-anak mereka dijangkiti wabak Covid-19. Namun di sebalik halangan ini, keluarga Orang Asli masih bersemangat supaya anak-anak mereka meneruskan persekolahan demi menjamin masa depan.


TOP, pemenang anugerah Platinum Putra Brand Award 2019 bagi kategori produk keperluan rumah, dengan kempen amal ‘Cerahi Kehidupan Bersama TOP’ yang disokong oleh TESCO dan JAKOA, kena pada masanya bagi membantu 420 orang pelajar Orang Asli dari enam buah sekolah di Pahang, Perak dan Johor dengan kelengkapan kembali ke sekolah termasuk dua pelitup muka guna semula bagi setiap pelajar untuk perlindungan daripada Covid-19, dan serbuk pencuci TOP untuk basuhan sebersih-bersihnya pakaian sekolah untuk tahun persekolahan 2021 ini. Dana yang dikutip menerusi kempen ini lebih daripada jangkaan dan membolehkan TOP membantu 60 orang lagi pelajar sebagai tambahan kepada sasaran asal iaitu 360 orang pelajar.


 Cerahi Kehidupan Bersama TOP – Pengurus Jenama Southern Lion Sdn Bhd (Bahagian Penjagaan Fabrik) En. William Bee (kiri) dan Pengurus Pemasaran  (Bahagian Penjagaan Fabrik) Cik Ling Ai Li (kanan) menyusun kelengkapan kembali-ke-sekolah kepada 420 pelajar Orang Asli

Pengurus Pemasaran Southern Lion Sdn Bhd (Bahagian Penjagaan Fabrik) Cik Ling Ai Li merakamkan setinggi-tinggi terima kasih kepada TESCO, JAKOA dan pengguna jenama TOP atas sokongan mereka membina masa depan yang lebih cerah untuk anak-anak Orang Asli di masa sukar ini.


“Berdasarkan trend perbelanjaan pengguna, kami menjangka kutipan dana yang jauh lebih rendah, namun pengguna TOP yang berbelanja di Tesco tampil menyokong kempen kami kerana pendidikan dan kesihatan anak-anak Orang Asli merupakan usaha penting bagi mereka dan juga kami. Kami amat gembira dengan sikap prihatin dan kemurahan hati pengguna TOP. Walaupun pasukan kami tidak melawat sekolah-sekolah Orang Asli tahun ini demi menjaga kesihatan semua, matlamat kami melengkapi pelajar dari segi akademik dan membantu mereka melindungi diri daripada Covid-19 tetap diteruskan. Pasukan JAKOA membantu dengan menyalurkan maklumat dari lapangan dengan cekap di samping sokongan logistik bagi menyampaikan barangan keperluan pelajar ini ke komuniti yang terpencil. Terima kasih daripada kami buat semua termasuk Jabatan Pendidikan Negeri yang terlibat, para guru dan ketua-ketua kampung Orang Asli. Masa depan 420 orang anak Orang Asli kini lebih cerah hasil sumbangan anda!” jelas Cik Ling.


Cerahi Kehidupan Bersama TOP & TESCO! Ketua Bahagian Komunikasi dan Tanggungjawab Sosial Korporat Tesco Stores (Malaysia) Sdn Bhd, Cik Hanim Hamdan (kanan) menyerahkan sumbangan botol air dan bekas makanan kepada dfPemasaran  (Bahagian Penjagaan Fabrik) Cik Ling Ai Li (kiri) untuk pelajar Orang Asli di 3 buah negeri yang terlibat

Ketua Bahagian Komunikasi dan Tanggungjawab Sosial Korporat Tesco Stores (Malaysia) Sdn Bhd, Cik Hanim Hamdan berkata, Tesco sebagai firma peruncit terkemuka menyokong penuh matlamat kempen dan memilih untuk menyumbang botol air dan bekas makanan. Ini bagi membantu pelajar Orang Asli mematuhi prosedur operasi standard (SOP) Covid-19 iaitu penjarakan fizikal.


“Matlamat kempen Cerahi Kehidupan Bersama TOP adalah sejajar dengan nilai yang dipegang oleh TESCO iaitu “Setiap Bantuan Walau Sekecil Mana Pun Akan Membuahkan Hasil Yang Besar”. Kami berbesar hati dapat menjadi rakan runcit TOP bagi kempen ini buat tahun kedua berturut-turut kerana kempen ini berjaya membawa hasil positif kepada komuniti yang terjejas seperti ini. Pasukan kami memilih untuk menyumbangkan botol air untuk menggalakkan pelajar minum air dengan cukup dan bekas makanan untuk membawa bekal dari rumah bagi memelihara penjarakan fizikal dan kebersihan dengan makan secara berasingan di kala ancaman Covid-19 masih wujud. Harapan kami semoga kita semua dapat menjaga diri dengan mematuhi SOP pada masa ini,” kata Cik Hanim.


Sekolah rendah Orang Asli yang menerima kelengkapan kembali ke sekolah termasuk SK Kampung Kudong, sebuah sekolah Orang Asli berprestasi tinggi di dalam hutan simpan di Bekok, Johor; SK Pos Dipang di Jeram, Perak yang telah mempamerkan semangat kental membina semula setelah tanah runtuh, banjir dan tragedi lain; dan SK Terisu di Cameron Highlands, Pahang yang terpencil. Pelajar Orang Asli dari SK Kenering, SK Pahit dan SK Batu 4 di Perak turut menerima sumbangan.

 
Bantuan ikhlas untuk kehidupan yang cerah bersama TOP: Wakil dari JAKOA Cameron Highland, En Mohd Farizal Bin Mohd Zakhir menghantar sumbangan kelengkapan kembali-ke-sekolah bersama TOP kepada SK Terisu di Pahang.


Walaupun terdapat sekatan pergerakan rentas negeri dan banjir di beberapa kawasan, pasukan JAKOA berjaya mengatur penghantaran 150 karton kelengkapan kembali ke sekolah serba baharu terdiri daripada pakaian seragam, kasut, stoking, beg sekolah, alat tulis, kotak pensel, pensel warna, buku latihan, botol air, bekas makanan, dua helai pelitup muka guna semula dan satu pek 750gm serbuk pencuci TOP Super Hygienic untuk setiap pelajar, di samping alatan pendidikan seni dan ukulele untuk sekolah. Sumbangan ini diharap dapat melindungi para pelajar ini daripada wabak Covid-19, menyuntik semangat untuk kembali ke sekolah dan meringankan beban kewangan para ibu bapa.


Ketua Pengarah JAKOA, Prof Juli Edo, memuji TOP, TESCO, pasukan JAKOA, para guru dan orang awam yang telah bermurah hati menyumbang kepada kempen ini.


“Ramai dalam kalangan komuniti Orang Asli tidak mempunyai ekonomi yang kukuh. Pandemik Covid-19 telah menjejaskan lagi mata pencarian mereka manakala banjir yang melanda turut menghalang proses pemulihan sesetengah kampung. Kempen kembali ke sekolah Cerahi Kehidupan Bersama TOP adalah tepat pada masanya kerana ia meringankan beban kewangan ibu bapa, memberi motivasi dan melengkapi anak-anak ini untuk kembali ke sekolah, di samping sumbangan pelitup muka guna semula yang melindungi daripada wabak Covid-19. Kami dapat melihat keprihatinan terhadap komuniti Orang Asli dalam kempen tahun ini dengan tambahan sumbangan serbuk pencuci TOP Super Hygienic bagi setiap pelajar dan satu kilogram serbuk pencuci TOP untuk kira-kira 3,000 orang penduduk kampung yang amat kami alu-alukan. Kemurahan hati rakyat Malaysia, TOP dan Tesco ini akan sentiasa diingati,” kata Prof Juli Edo.


Wakil dari SK Pos Dipang, Perak menerima set lengkap Kembali-ke-Sekolah dari TOP oleh Timbalan Pengarah Jakoa Negeri Perak, Khairul Anuar Bin Che Zakaria (kiri), kepada 107 pelajar Orang Asli


Pasukan logistik JAKOA yang membantu menghantar lebih 200 karton serbuk pencuci TOP membawa keceriaan kepada ratusan keluarga Orang Asli dengan meringankan beban kewangan dan memberi semangat kepada anak-anak mereka untuk bersekolah.


TOP dari Lion Jepun terkenal dengan konsep kehidupan bersih menyeluruh dengan menggalakkan cucian pakaian yang lebih bersih, keselesaan dan kesejahteraan hidup yang lebih baik menerusi inovasi teknologinya. Teknologi Micro-Clean yang termasyhur menanggalkan kotoran ketara dan kotoran yang tidak kelihatan dengan begitu berkesan supaya kebersihan basuhan adalah lebih terjamin.


Sesuai digunakan untuk mencuci pakaian seragam sekolah dan pelitup muka guna semula kerana ianya mampu menghapuskan 99.9% kuman dan bau hapak. Lebih dari 3,000 kg TOP Super Hygienic Powder disumbangkan kepada sekolah Orang Asli dan penduduk kampung yang terlibat dengan kempen ini


TOP menyumbangkan serbuk pencuci TOP Super Hygienic kepada setiap pelajar dan kira-kira 3,000 orang penduduk kampung bagi memberi mereka serbuk pencuci berprestasi tinggi yang mampu mencuci pakaian mereka dengan sebersih-bersihnya termasuk pakaian seragam sekolah dan pelitup separa muka kain.

“Serbuk pencuci TOP Super Hygienic dan cecair pencuci TOP Odour Buster amat sesuai digunakan terutamanya semasa pandemik ini kerana formulasi anti bakterianya mampu menghapuskan 99.9% bakteria* untuk perlindungan maksimum. Ia juga mempunyai teknologi anti peluh berprestasi tinggi bagi menghilangkan bau peluh dari pakaian yang sangat kotor, memberi keharuman yang menyegarkan kepada fabrik,” tambah Cik Ling. Berlangsung selama enam tahun berturut-turut, Kempen Cerahi Kehidupan Bersama TOP memberi motivasi kepada pelajar dari komuniti terjejas dan isi rumah B40 untuk berusaha mencapai kemajuan dengan merangsang keyakinan diri dan harga diri serta mendidik para pelajar mengenai penjagaan pakaian supaya kekal bersih. Kempen ini telah membantu hampir 2,900 kanak-kanak sekolah berusia antara 7 ke 17 tahun dari 85 komuniti yang memerlukan termasuk Orang Asli dan NGO anak yatim serta anak-anak ibu/bapa tunggal.


 En Hamzah Bin Yusof, Tok Batin dari Kg Sg Telimau menerima sumbangan detergen TOP Super Hygienic Powder dari wakil JAKOA, En Mohd Farizal Bin Mohd Zakhir. Lebih dari 311 penduduk kampung menerima 1kg detergen TOP Super Hygienic Powder kerana iainya sebahagian dari kempen Cerahi Kehidupan Bersama TOP

Menurut Tok Batin masyarakat Kampung Orang Asli Sg. Getan, Pos Terisu, Cameron Highlands, Pahang, ahli komunitinya amat gembira dengan bantuan yang diterima memandangkan ramai yang sedang menanggung beban kewangan dan bimbang akan keselamatan anak-anak mereka apabila kembali ke sekolah.


“Terima kasih kepada TOP, Tesco, JAKOA dan semua yang tidak melupakan kami. Bantuan ini benar-benar meringankan beban yang kami tanggung. Banyak keluarga di kampung kami tidak mampu membeli pelitup muka untuk anak-anak mereka, namun masih mahukan anak-anak ini mendapat pendidikan yang sempurna supaya boleh berjaya. Anak-anak kami amat teruja dan gembira menerima kelengkapan kembali ke sekolah manakala ibu bapa berasa lebih yakin dengan perlindungan yang disediakan iaitu pelitup muka. Terima kasih juga atas sumbangan serbuk pencuci TOP. Inilah semangat sebenar #kitajagakita!” kata Ahmad bin Nanggong.

 

 

Cerahi Kehidupan Bersama TOP, 2015 to 2020

 

Tahun

Jumlah Pelajar yang Mendapat Manfaat

NGO/Komuniti

2015

440

20

2016

400

16

2017

439

18

2018

500

18

2019

674

7

2020

420

6

Total

2,873

85


Thursday, January 21, 2021

Shopee Haul : Drawer ala IKEA 4 tingkat

 

Salam Readership. Selamat datang ke entri racun shopee hehe. Kali ni Miela nak share benda yang best dan berbaloi beli Shopee. Hampa mesti tahu kan drawer ala IKEA memang famous, nampak cantik dan memang hot item kat Ikea. Tapi sekarang ni hampa boleh dapat di Shopee dengan harga lebih murah!

Korang boleh beli di kedai shopee bestworldcollection di link https://shopee.com.my/BEST-Tiigo-4-Drawers-Chest(White-Brown-Sonoma-Oak)-CH-8007-i.50333693.4048261115 sini ye.



Kalau promosi boleh dapat serendah RM122, tapi masa Miela beli harga RM128 + RM50 kos penghantaran. Sebab barang berat memang postage mahal sikit. Tapi still murah dan berbaloi beli. Masa beli, tak sampai seminggu pun tunggu, tup tup dah sampai. Penghantaran dorang hantar pakai The Lorry.


Masa barang ni sampai, memang memerlukan lelaki angkat benda ni. Sebab berat sangat. Better alamat post, guna alamat rumah yer. Sebab benda ni berat. Kalau hantar kat office, jenuh nak angkat huhu. Bila dah sampai rupa lebih kurang dalam gambar. So bila dah murah, makna kata kena pasang sendiri 💪 . Pemasangan ambik lebih kurang dua jam yer, ikut kecekapan. Seeloknya better lelaki yang tolong pasang yer 😆. Tapi penat memasang tu akan hilang bila dah jadi rupa drawer



Sekali padang macam drawer ikea betul


Ketinggian drawer tak setinggi Ikea punya drawer, tapi still boleh letak barang terutama baju budak-budak, barang makeup ke etc



Atas drawer boleh hias macam-macam bagi nampak lawa. Dari segi rupa dan betuk macam rak ikea sebenar. Tapi kualiti dia maybe tak macam Ikea  punya, so memang kena jaga elok dan jangan kena air. Sebab bila kena air, playwood akan kembang. Its okay sebab rak bukan letak barang basah kan. Tapi kalau sesuai dengan harga, so tak rugi pun beli.

Sunday, January 10, 2021

Makan petang di B'BIQ Korean Restaurant

Salam Readership. Kembali lagi sesi mereview makananan korea 🤣. Well makanan always my favourite. Pantang nampak memang nak cuba. Kali ni Miela cuba B'Biq Restaurant dekat Bukit Mertajam. Kedai dia betul-betul depan Aeon Bukit Mertajam.

So after working hours, Miela and my friend pergilah food hunting dekat B'iq Restaurant. Kat sini memang banyak menu berunsurkan Korea yang buat kami tertarik untuk memcuba.



Banyak menu korea dengan harga sangat berpatutan. Jadi kami telah pilih menu Gochujang Fried Rice dan Beef Dolsobap.



Masa kami sampai, macam tiada orang tau. Risau jugak kalau tak sedap. Tapi kami husnozon maybe masa kami pergi waktu hari biasa kot hehe



Tadaaa makananan dah sampai. Mangkuk dia memang feel korea betul. Memang portion makanan ni banyak. Tambah pulak nasi dia tak macam nasi biasa. I tau nak decribe macam mana, tapi ala korean la.  Kalau makan memang cepat kenyang. Untuk fried rice memang sedap, rasa pedas. Kalau I memang suka pedas dia, boleh masuk tekak takde berapi sangat. Tapi memang sedap.

Manakala menu Beef Dolsotbap atau dikenali sebagai bibimbap, nasi campur korea. First kalau dapat memang kena gaul dulu. Memang tak hairan kalau banyak sayur dalam nasi korea ni. Actually sedap je bibimbap ni cuma hampa kalau bukan kaki makan sayur memang bukan makanan korang haha. Kalau I, boleh masuk makanan korea sebab I hantu makanan korea hehe.



Total makam berdua tak sampai RM40. Minum air mineral, sebab tak rasa nak minum air manis pun. It's really like masa I kat Korea dulu, kalau nak kedai makan korea memang jarang dorang makan mintak air manis mesti minum air kosong je huhu. So next time, boleh cari terjah makanan korea yang lain kat penang pulak. Banyak lagi sebenarnya kedai yang belum p