Monday, January 25, 2016

Segmen Bloglisted by Misya 2016



Salam Readership. Dah lama tak join segmen daripada blogger lain rasanya. Kali ni Miela join Segmen Bloglisted by Misya 2016. Harap-harap bertuah lah yer. Klik banner untuk join. Tarikh tutup penyertaan 31 Januari 2016 jam 12.00 tengah malam.

Friday, January 22, 2016

Muzium menakutkan di Penang : Ghost Museum

Salam Readership. Kat Penang kalau korang nak tahu, memang macam-macam muzium ada. Muzium 3D, Muzium terbalik, Toy Museum, Food Museum dan banyak lagi laa. Tapi yang ini Miela nak review pasal Ghost Museum.

Alkisahnya lepas pergi ESCAPE Penang , alang-alang dah keluar berjalan. Berjalan biar sampai penat kannn. Tetiba teringin nak pergi Ghost Museum , why not?? try betul ka seram kat Ghost Museum tuu?. Seperti biasa kami memang tak tahu jalan, berkat telunjuk waze sampai jugak ke destinasi. Untuk pengetahuan korang muzium ni terletak di 57, Lebuh Melayu, George Town, 10300 George Town, Pulau Pinang.

Alamak gambar pulak tak jelaih. Nebes sangat  nak masuk Ghost Musuem kot, haha

Disebabkan gambar di atas tu tak jelaih, so nak habaq pasal harga tiket:

Untuk Warganegara Malaysia yag ada MyKad
Adult : RM 18
Kids : RM 8
Senior : RM 8
Student : RM 10

Bukan Warganegara yang takdak MyKad
Adult : RM 36
Kids : RM 16
Senior : RM 16
Student : RM 16

Pendek kata tak kira mana-mana muzium kat penang termasuk Ghost Museum, asal ada student card korang boleh dapat harga diskaun. Settle pasal harga tiket sekarang nak story pasal pengalaman di Ghost Musuem. Yang menarik muzium ni, korang boleh kenal hantu serata dunia seperti Malaysia, Eropah, Timur dan Barat. Nampak macam menarik kan?.

First time datang, terdengar suara-suara yang menjerit ketakutan. Terfikir juga seram sangat ka muzium ni?. Jadi curious pula, sebab Miela peminat cerita seram ni, hihi. Lepas bayar korang kena tunggu turn masuk. Korang juga akan diberi pilihan sama ada nak masuk bersama guide sambil menerangkan jenis hantu di serata dunia *if korang ni jenis penakut masuk sendiri haha. Atau nak masuk sendiri tanpa guide *ni paling best, korang boleh merasa adengan kejut mengejut sendiri

Dah nama pun Ghost Museum, bila masuk je memang gelap gila. Jalan-jalan sikit mai pulak hantu sergah kita, rupa-rupanya patung je *spoiler . Yang lain boleh tengok gambar di bawah ni. Macam-macam jenis hantu ada wei.

Si ponti tengah menyisir rambut

Hantu daun pisang

Hantu Cina

Hantu Padang Pasir
Ni tak pasti nama hantu ni, lupa pula ehh

Acah-acah dinner dengan family dracula, hahaha

Pengalaman di Ghost Musuem agak menyeronokan. Sampai korang tau hantu yang korang tak pernah tahu seumur hidup. Nampak je muzium ni kecil, tetapi depa pandai design sebuah premis kecil menjadi satu muzium yang terdapat pelbagai jenis hantu. Tentang seram ke tak muzium ni dia terpulang tahap takut korang hahaha. Mula-mula je seram tapi lama-lama korang enjoy dengan hantu-hantu siap selfie bagai, percayalahhh. Pergi Ghost Museum dan alami sendiri. Untuk maklumat lanjut, boleh ke Facebook Ghost Museum Penang.


Wednesday, January 20, 2016

Pengalaman pergi ESCAPE Penang



Salam readership. Kali ni nak cerita pengalaman pergi Escape. Dah lama dah pergi masa bulan November 2015. Baru laa ni nak update story hihi. Escape ni sesuai untuk sukakan aktiviti lasak ni. Sangai berbaloi kalau pergi, best gila beb!. Tips kalau nak beli tiket, jangan beli on the spot sebab harga confirm lah RM75. Tapi kalau korang beli online boleh dapat harga serendah RM41.50!!. Tapi harga dia macam tiket flight juga, beli awal dapat murah. So yang paling murah harga tiket 2 bulan sebelum pergi. Kalau nak survey harga tiket boleh ke https://ticket.escape.my.

Ok dah settle story pasal tiket. Bila dah booking tiket, tiba hari kejadian maka dapatlah pergi ke Escape. Miela pergi dengan kawan berlima naik kereta dari USM ke Escape. Escape Penang ni terletak di Teluk Bahang. Jauh sikit dari USM. Kalau tak tau jalan, pakai waze Insyallah jumpa dan tak sesat kuikui.

Pagi-pagi dah ramai orang

Disarankan kalau nak pergi escape, better pukul 9 pagi dah terpacak kat sana. Sebab memang ramai orang unless pegi hari biasa. Tapi kalau pergi lambat tak best jugak, nanti tak sempat main semua game. Game kat sana semua best-best. Hampa bayaq satu harga, boleh main semua game sampai repeat game yang sama pun takpa. 

Sebelum masuk depa akan check barang kita. Makanan memang tak allowed bawak. 

Kalau pergi Escape tak sah kalau tak gambaq gelang tangan ni

Kalau nak tahu fungsi gelang tangan ni bukan semata-mata sebagai pas masuk escape tapi boleh digunakan untuk beli makanan dan kunci locker. Korang boleh topup ikut suka berapa. Tapi nanti bila keluar dari escape kalau ada baki duit lagi dalam gelang tu boleh dapat refund balik.

Barang korang bawak tu kenalah simpan dalam locker, yelah nak main takkanlah nak bawak beg bagai. Handphone tak bawak masa main game, nanti jatuh pula nangis tak berlagu. Korang kalau main game kat Escape serius dapat hilangkan stress. Dapat hilang segala tekanan dengan aktiviti lasak. 

Disebabkan handphone simpan dalam locker, so gambar masa main game takda. Tapi jangan risau, kat ESCAPE ada photographer khas dan free pulak tu. Si photographer ni akan tangkap gambar masa kita main dan akan upload gambar teresebut 2 3 hari kemudian di Facebook escape.my

Miela sebenarnya jenis takut aktiviti lasak ni, tapi sebab teringin nak memcuba pula. Tambah-tambah bila dah bayar harga tiket tu, amat tak berbaloi kalau tak try game sebanyak mungkin. Mula-mula ingat tak pass dalam game satu ni, sebab tak pernah main langsung. Last-last ketagih jugak nak main lagi, hehe. 


Kalau main game ni, jangan tengok bawah. Nanti korang takut nak terjun.
Bila terjun tak sampai 5 sc dapat sampai kat bawah, sekejap je

Miela dah try beberapa game di Escape seperti Monkey Business, Atan's Leap, Tubby Racer dan Flying Lemur. Yang spoilnya time petang tetiba hujan, so demi keselamatan tidak digalakkan bermain *lain kali kalau pergi pastikan cuaca betul-betul elok, huhu. So tak semua game dapat main T.T

Flying Lemur sangat recommended untuk main. Game ni ala-ala flying fox, tapi yang hat ni
lagi panjang laluannya. Main game ni boleh tengok keindahan alam kat situ sambil
menjerit-jerit main benda ni hahaha.

So kesimpulan Miela nak tekankan di sini kalau nak pegi ESCAPE silalah rancang sebaik-baiknya. Bila rancang korang boleh booking tiket awal, akan dapat harga yang lebih murah dari asal. Plus pastikan nak pergi jangan pergi musim hujan, sebab mosltly game di escape tak sesuai untuk waktu hujan. Sebaiknya pergi awal. Tak dinafikan makan disitu mahal sikit, so nak berjimat makan sebelum masuk or selepas keluar escape, huhu. Apa-apa pun memang berbaloi harga tiket dengan nikmat bermain kat situ. Trylah ke ESCAPE terutama yang duduk kat penang okay?.

Muka-muka yang dah pergi ESCAPE, anda bila lagi?