Friday, December 22, 2017

Malaysia Airlines (MAS) Pilihan Penerbangan Terbaik Untuk Bercuti

Salam Readership. Hai hampa. Agak-agak kan kalau kita nak pergi ke Sabah, Indonesia, Korea, Landon atau tempat yang  jauh-jauh tu, kita mesti kena naik flight kan? heee. Hampa naik flight bukan untuk bekerja je, boleh juga pi untuk bercuti ke ataupun kalau ada games di negara lain yang mesti menggunakan flight atau kapal terbang.

Bila naik flight ni memang memudahkan kita untuk bergerak dari satu tempat ke tempat lain tak perlu naik kapal yang ambil berhari-hari untuk sampai. Selain tu,  kita boleh pergi ke tempat yang jauh dari tempat kita. Walaupun ada baik atau buruk naik flight ni, penerbangan airlines masih ramai lagi digunakan. Paling hampa nampak kelebihan dia sangat menjimatkan masa. Sebelum ni, kalau kita nak pi satu tempat, kita mesti naik kereta atau kapal, dan lama jugak nak sampai. Contohnya, macam kalau kat Malaysia, orang dulu-dulu akan naik kapal untuk menunaikan ibadah Haji kat Mekah dan perjalanan tu ambil masa dalam 3 ke 4 minggu juga nak sampai ke sana. Tapi zaman laa ni, kita dah boleh naik flight untuk pergi ke Mekah. Kat Malaysia ni, terdapat banyak jenis airlines yang ada seperti AirAsia, MAS, Malindo, FireFly dan macam-macam lagi. Tetapi kalau hampa nak tau, MAS atau Malaysia Airlines merupakan sebuah syarikat penerbangan yang terawal dan tertua di Malaysia sebelum adanya airlines yang lain. Kira syarikat MAS ni penerbangan yang lagend laa.


Gambar zaman dulu-dulu naik kapal pergi mekah

Dan hampa tau tak,  yang MAS ataupun Malaysia Airlines adalah sebuah syarikat penerbangan nasional Malaysia yang menawarkan mod pengangkutan yang terbaik untuk terbang ke, dari, dan sekitar Malaysia. Sebagai ahli perikatan satu dunia,MAS menawarkan pengalaman perjalanan yang lancar ke lebih daripada 1,000 destinasi di lebih daripada 150 buah negara. Seyies banyak kan?.  Malaysia Airlines juga menawarkan tiga jenis kelas penerbangan, seperti Kelas Ekonomi, Kelas Perniagaan, dan Kelas Pertama. Tapi based on pengalaman kawan mila sendiri, naik kelas ekonomi dengan MAS pun dah selesa sangat better lain airlines lain.



Contoh kelas pernebangan pertama MAS airline

MAS juga mampu mengakses ke lebih daripada 650 lapangan terbang lapangan terbang di seluruh dunia. Hampa mesti kagum kalau Miela cakap yang pada awal 2016, Malaysia Airlines menandatangani perkongsian codeshare dengan Emirates untuk mengendalikan penerbangan di seluruh Asia, Afrika, Amerika, dan Timur Tengah.  Kiranya satu pecapaian yang besaq oleh Malaysia Airlines ialah Syarikat Penerbangan 5-Bintang dari Skytrax pada tahun 2009, 2012 dan 2013. Malaysia Airlines juga telah dinamakan Airline Utama Asia pada tahun 2010, 2011 dan 2013 oleh World Travel Awards. Kagum kan dengan MAS. Kalau kagum, selalu-selalu lah naik MAS hehe.

Alang-alang dah cerita tentang MAS, Miela nak bagi cara beli tiket flight MAS melalui Traveloka yang agak mudah untuk beli tiket flight ni. Mula-mula hampa kena la cari dahulu lepas tu dan tempah tiket penerbangan Malaysia Airlines hampa dalam talian melalui Traveloka untuk mendapatkan harga dan promosi terbaik. Di Traveloka, bila dah daftar hampa akan dapat promosi diskaun dari Traveloka setiap minggu. Jadi hampa jangan  risau kalau hampa nak pi mana-mana pun naik flight, dengan Traveloka, dah dapat diskaun.



Kini dah boleh booking flight melalui Traveloka

Berbalik pada membeli tiket flight tadi. Habis tu bagaimana nak membuat tempahan tiket?. Ini adalah cara yang hampa boleh buat untuk menempah tiket Malaysia Airlines melalui online:

1.      Pergi ke laman web Traveloka atau buka Traveloka App, Isikan butiran penerbangan dalam kotak carian, Pilih dan tempah penerbangan hampa, Isi maklumat hubungan dan butiran penumpang, . Okay settle bab isi maklumat ni
2.      Kemudian lengkapkan pembayaran melalui kaedah yang dipilih, hampa akan menerima e-tiket Malaysia Airlines dalam Tempahan Saya atau dalam e-mel.
3.      Lepas dah book, hampa kena la tahu cara untuk membayar tiket pula kan. Cara-caranya macam ni  boleh dibuat melalui kad kredit, perbankan internet, dan Cash on Counter. Untuk maklumat lengkap mengenai kaedah pembayaran, hampa boleh tengok kat Cara Bayar. E-tiket Malaysia Airlines. E-tiket Malaysia Airlines adalah bukti yang betul untuk tempahan penerbangan Malaysia Airlines. Hampa just kena tunjukkan tiket e-tiket semasa daftar masuk di kaunter Malaysia Airlines di lapangan terbang, atau gunakannya untuk daftar masuk diri, untuk mendapatkan pas masuk.
4.      Jika hampa belum menerima e-tiket dalam tempoh 60 minit selepas pembayaran selesai, hampa boleh hubungi Perkhidmatan Pelanggan Traveloka. Senang ja kan??. Hampaa boleh buat benda ni bila-bila masa je


That all. Jadi, hampa boleh plan la percutian sebaik mungkin dan book lah tiket flight hampa melalui MAS dan book hotel di Traveloka.

Saturday, December 16, 2017

Gambar photoshoot outdoor konvo

Salam readership. Hai dah sekejap dah masuk bulan 12 noh, huhu tak lama lagi umur meningkat. First of all I'm sorry for late update. Since dah kerja ni, dah jarang update blog sebab takda masa. Konvo dah sebulan dah berlalu. Time flies so fast. Tapi mood konvo ada lagi tau, so Miela nak tunjuk gambar photoshoot konvo. 

Kos photoshoot sangat jimat sebab Miela minta tolong kawan yang ada DSLR untuk shoot. Miela tak hire mana-mana photographer untuk ambik. Hmm sebab apa eh, sebab nak jimat duit kot 😂. Lagipun Miela reti edit gambar guna photoshop je tapi tak hebat mana pun. 


Gambar asal









Gambar yang telah diedit oleh Miela sendiri. Then gambar seterusnyaa.......











Time photoshoot ni laaa nak acah ala-ala model syiok sendiri. Lagipun nak dibuat kenangan katanya. Bukan senang pakai jubah purple tu,  4 tahun kena hadap assignment, test, presentation semua bagai. Ditambah perlu berhutang dengan ptptn untuk sambung belajar. Bila pakai, Miela rasa tak sangka, dah habis belajar rupanya aku. Insyallah kalau ada rezeki akan datang boleh sambung master tapi bukan dalam masa terdekat.

Sebelum nak menamatkan entri ni, Miela nak bagitahu shawl yang cantik yang mila pakai dari ErekaJuspoh dan tunic labuh ala oversea dari ByNurhafizah. Korang boleh klik di link bawah untuk lihat  lebih lanjut tentang produk keluarkan mereka ni. 

Sunday, November 12, 2017

My Graduation day!!

Salam Readership. Sudah tentulah hari bersejarah dalam hidup nak kongsikan dalam blog ni. Maklumlah kot anak cucu boleh tengok balik blog ni. Mila baru je konvo pada 31 oktober bertempat di USM Pulau Pinang. Sumpah rasa tak percaya jika dipikirkan jalan hidup Mila dari sekolah rendah macam takda harapan nak masuk U haha. Paling tinggi cita-cita nak ambik diploma dah cukup. Alhamdulilah pada 31 Oktober Mila dianugerahi Ijazah Sarjana Pengurusan Kepujian (Pemasaran). This is my first time my formal graduation, sebab Mila dulu skip ambik diploma sebaliknya ambik program matrikulasi dulu. Here I just wanna share a few picture on my graduation day.



Selfie dulu dengan kawan-kawan school sebelum naik pentas 😁




Berdebar-debar tak naik pentas?. Mula-mula kat tempat duduk rasa berdebar juga, tapi lama-lama tu rasa berdebar tu hilang sebab menunggu turn naik atas pentas sejam lebih. Alhamdulilah takde buat mistake apa kat atas pentas haha.  Yang penting gambar masa kat pentas tu cantik sebab kite cover cun 😝.


Lepas je keluar dewan tu dapat juga tangkap gambar dengan  family kawan baik. Bukan senang nak tangkap gambar macam ni family kawan baik. Tempat duduk dalam dewan jauh-jauh, ingatkan tak sempat jumpa lepas habis majlis.





Lepas tu pula, ada juga beberapa orang junior sudi datang majlis konvo kita. Mereka semua kenal sebab join program Kampus Sejahtera sama-sama. Masih ingat jugak lah kat hakak ni walaupun hakak dah habis study huhu.



Last but not least majlis konvo kurang bermakna kalau takda family sekali. Alhamdulilah Mila anak sulung dan yang pertama dapat ijazah dalam family.


Tak lupa juga yang sudi bagi hadiah konvo. Tau-tau je Mila memang minat gila doraemon 😂😂😂. Suka sangat hadiah depa bahagi.


Thats all the story about my graduation day. Segala usaha dan pahit manis dalam mencapai ijazah 4 tahun kini terbalas jua. Ada banyak lagi story nak update dalam blog. Cuma kekangan masa bila dah bekerja ni. Next entry insyallah tentang shoot outdoor konvo pula 😄.