Sunday, May 17, 2020

Pengalaman Bekerja Merentas Negeri Semasa Tempoh PKPB


Disebabkan ramai bertanya macam mana nak kerja kalau nak rentas negeri?, so I decide nak tulis entri ni. Sudah seminggu seminggu sebenarnya berkerja merentas negeri ni. Actually memang normal orang-orang daerah Kerian berkerja balik hari di kawasan Pulau Pinang dan Kedah disebabkan kawasan ni banyak peluang perkerja juga menawarkan gaji lebih dari tempat tinggal.

So Miela dari Bagan Serai bekerja merentas negeri ke Bandar Perda, Bukit Mertajam lebih kurang sejam sahaja perjalanan. Dokumen untuk merentas negeri untuk bekerja mesti perlukan surat dari company semasa tempoh PKPB. So surat wajib ada if pengawai polis tanya. Polis akan check juga bekerja area mana. Kalau jauh sangat tempat kerja tak logik juga merentas negeri ni.

Contoh surat merentas negeri

I suggest hampa bila dah sampai roadblock tu seeloknya letak surat dekat bahagian pemandu supaya memudahkan kerja polis untuk check. Yelah roadblock selalu lama juga bila time balik kerja, kadang sampai 1 km jem sebab roadblock huhu. Kesian abam polis kena check satu satu.


Apa Miela nampak polis selalu akan tahan kalau bawak lebih daripada seorang, orang-orang muda keluar tanpa tujuan yang jelas, kemudian yang bawak kanak-kanak. Selalunya orang yang tujuan berkerja akan senang lepas tambah tambah pakai baju kerja. Tapi kalau tahan tunjuk surat kerja sebab memang kita niat nak pergi kerja pun.

Sepanjang berkerja rentas negeri masa tempoh PKPB dari Bagan Serai ke Perda boleh jadi 2 atau 3 rodblock. First area bagan serai, kedua dekat sempadan selepas simpang 4 Pematang Tok Mahat dan ketiga di Plaza Tol Jawi. Mungkin minggu depan seminggu nak raya boleh jadi bertambah roadblock dekat Plaza Tol Juru.

Itu sahaja pengalaman boleh diceritakan, boleh jadi peraturan berubah mengikut perkembangan semasa. Cuma nak pesan jangan dok saja-saja rentas negeri tanpa sebab, tak pasal-pasal kena kompaun RM1000. Stay safe okay!


Senarai Pemenang Bloglist Cik Miela 2020


Salam Readership semua. First of all Miela nak mintak maaf sebab delay sehari nak umumkan Pemenang Segmen Bloglist by Cik Miela 2020. Seminggu ni agak sibuk sedikit sebab dah start masuk kerja, tambah pula bulan puasa banyak benda nak buat hehe. Taknak lengahkan masa jom kita lihat siapa pemenangnya.

Hadiah 10 bloglist:

5. Weolls

Bonus: 1 x Photobook & Bloglist

Tahniah kepada pemenang. Yang belum menang insyallah ada rezeki di lain kali. Terima kasih sangat sebab korang sudi join segmen ni. Maklumlah lama tak buat, tak sangka ada sambutan. Kepada  pemenang photobook boleh contact di link ni yea

Friday, May 15, 2020

Segmen Bloglist 2020 by Cik Miela


Sudah lama tak buat segmen, untuk tahun 2020 inilah segmen pertama Miela buat. Harap ramailah yang join sebab ada hadiah yang menarik

Syarat Penyertaan:

1. Follow Blog Cik Miela
2. Follow instagram @salmilanadia
3. Buat entri bertajuk " Segmen Bloglist 2020 by Cik Miela"
4. Jangan lupa komen link entri penyertaan dan username IG di entri ni untuk Miela follow back

Hadiah:
10 x bloglist selama 3 BULAN (dipilih secara random)

BONUS
1 x Photobook 6x6 + Bloglist 3 BULAN
(dipilih peserta paling aktif)

Segmen bermula hari ini 26/4/2020 sehingga 15/5/2020. Pemenang akan diumumkan pada hari keesokannya. Selamat bersegmen korang!