Wednesday, December 23, 2020

Kempen Cerahi Kehidupan Bersama TOP Amalkan Norma Baharu Bantu Anak Orang Asli Kembali ke Sekolah Dengan Selamat



Kuala Lumpur, 21 Disember 2020 – Dengan peningkatan kes COVID-19 di Malaysia dan peralihan pembelajaran dalam talian, kanak-kanak tidak sabar ingin kembali ke sekolah pada tahun 2021. Namun wabak Covid-19 yang telah menjejaskan ekonomi negara terutama dalam kalangan pelajar Orang Asli telah membantutkan rancangan mereka untuk kembali ke sekolah.


TOP, pemenang anugerah Platinum Putra Brand Award 2019 bagi kategori produk keperluan rumah, kini kembali dengan kempen amal ‘Cerahi Kehidupan Bersama TOP’ dengan matlamat menyediakan kelengkapan kembali ke sekolah bagi 364 orang pelajar Orang Asli di Pahang, Perak dan Johor bagi sesi persekolahan tahun 2021. 


Kanak-kanak  di sekitar SK Kudong, Johor


Senyuman kegembiran kanak-kanak dari Sekolah Kebangsaan Terisu, Pahang

Bagi mengurangkan risiko kanak-kanak ini dijangkiti COVID-19, TOP akan menyumbang dua pelitup muka kain guna semula di samping kelengkapan kembali ke sekolah seperti pakaian seragam baharu, kasut, stoking, beg sekolah, set alat tulis, pensil warna dan buku latihan untuk setiap kanak-kanak. Sumbangan ini bertujuan menyuntik semangat kanak-kanak ini untuk hadir ke sekolah dan meringankan beban kewangan ibu bapa mereka serta meyakinkan ibu bapa ini bahawa anak-anak mereka dilindungi daripada pandemik. 


Selama lima tahun ia berlangsung, kempen ini telah membantu kira-kira 2,500 orang kanak-kanak berumur antara 7 ke 17 tahun dari 79 komuniti yang memerlukan termasuk Orang Asli, NGO anak yatim dan anak dari keluarga ibu bapa tunggal.


Dengan kerjasama JAKOA, TOP telah menyenarai pendek sekolah yang dihadiri sepenuhnya oleh pelajar Orang Asli dari komuniti yang paling terjejas mata pencarian mereka akibat pandemik, di samping meraikan kepelbagaian, pencapaian dan ketabahan komuniti ini. Tiga buah sekolah rendah Orang Asli yang menerima kelengkapan kembali ke sekolah adalah SK Kampung Kudong, sebuah sekolah Orang Asli berpretasi tinggi di dalam hutan simpan di Bekok Johor; SK Pos Dipang di Jeram, Perak yang telah mempamerkan semangat kental dalam pemulihan selepas tanah runtuh, banjir dan tragedi lain; dan SK Terisu di Cameron Highlands, Pahang yang terpencil dan terjejas mata pencarian.


SK Pos Dipang juga terlibat dalam program Cerahi Kehidupan bersama TOP

Dana akan dikutip menerusi sumbangan sebanyak RM0.30 dari jualan produk detergen TOP di pasaraya TESCO dan TESCO Online dari 1 Disember ke 31 Disember 2020. JAKOA akan menghantar kelengkapan kembali ke sekolah ini kepada komuniti Orang Asli menjelang 15 Januari 2021 sebelum bermulanya penggal persekolahan yang baharu. 

TOP dari Lion Jepun tekenal dengan konsep kehidupan yang bersih menyeluruh dengan menggalakkan cucian pakaian yang lebih bersih, selesa dan kesejahteraan hidup yang lebih baik menerusi inovasi teknologinya. TOP Micro-Clean dengan teknologi Anti-Sebum menanggalkan kotoran ketara dan kotoran yang tidak kelihatan dengan berkesan.

Populasi Orang Asli merupakan antara yang paling terjejas mata pencarian akibat COVID-19. Dalam kerjasama kami dengan JAKOA, kami telah mengenalpasti penambahan pelitup muka jenis kain boleh guna semula sebagai satu cara untuk membendung penularan COVID-19 dengan melindungi kanak-kanak dan pada masa yang sama meringankan beban kewangan keluarga mereka.”

TOP memasukkan pelitup muka tiga lapis guna semula dengan penapis tersedia dalam saiz kanak-kanak ke dalam kelengkapan kembali ke sekolah kerana pelitup muka jenis ini tahan lama dan ekonomi dalam jangka masa panjang berbanding pelitup muka jenis pakai buang. Sebagai melengkapkan usaha kelestarian ini, TOP akan menyumbang serbuk pencuci TOP Super Hygienic kepada setiap keluarga Orang Asli bagi menyediakan serbuk pencuci berprestasi tinggi yang boleh membersihkan pakaian mereka dengan lebih sempurna termasuk pakaian seragam sekolah dan pelitup muka kain.

Sesuai untuk basuhan baju seragam sekolah dan pelitup muka, menghapuskan 99.9% bakteria dan bau hapak.


“Serbuk pencuci TOP Super Hygienic Powder dan cecair pencuci TOP Odour Buster Liquid Detergent amat sesuai digunakan terutamanya pada musim pandemik kerana formulasi anti bakterianya mampu menghapuskan 99.9% bakteria* untuk perlindungan maksimum dan ia juga mempunyai wangian anti peluh berprestasi tinggi bagi menghilangkan bau hapak, bau peluh dan menanggalkan sebum yang terperangkap. Kempen ini telah mendapat sambutan baik pengguna TOP selama lima tahun kebelakangan ini. Kami berharap mereka akan terus menyokong ‘Cerahi Kehidupan Bersama TOP’ pada tahun ini kerana keperluan kali ini lebih memerlukan,” kata Pengurus Pemasaran Southern Lion Sdn Bhd (Bahagian Penjagaan Fabrik) Cik Ling Ai Li.

Kempen ini selaras dengan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013-2025 yang menekankan pemulihan nasib pelajar Orang Asli menerusi kerjasama antara kerajaan dan swasta dalam mendekati ibu bapa dan komuniti bagi mengubah sistem pendidikan. Ia juga tepat pada masanya di saat negara sedang dilanda gelombang ketiga COVID-19.


“Pandemik yang melanda ini secara tidak langsung memberi kesan yang mendalam terhadap masyarakat Orang Asli. Ada keluarga yang berasa bimbang dengan kesihatan anak-anak mereka kerana tidak mampu membeli pelitup muka, namun tidak mahu anak-anak ketinggalan dalam bidang akademik. Pembelajaran secara dalam talian agak sukar bagi komuniti ini yang tiada sambungan internet dan peranti elektronik yang diperlukan di rumah malah guru-guru perlu menghantar kerja rumah terus ke rumah para pelajar. Komuniti Orang Asli dan JAKOA mengalu-alukan sokongan rakyat Malaysia terhadap kempen kembali ke sekolah ‘Cerahi Kehidupan Bersama TOP’ dan penambahan pelitup muka kain guna semula yang pasti akan membantu melindungi kanak-kanak, memberi keyakinan dan meringankan beban ekonomi ibu bapa,” kata Ketua Pengarah JAKOA, Prof Juli Edo.


Semasa tempoh kempen dari 1 hingga 31 Disember 2020, produk detergen TOP akan ditawarkan pada harga istimewa di semua pasar raya TESCO dan TESCO online.


Untuk maklumat lanjut, layari http://www.southernlion.com.my atau hubungi talian khidmat pelanggan di 1800-88-0133.

Cerahi Kehidupan Bersama TOP 2015 hingga 2019


Tahun

Bil. Pelajar Yang Mendapat Manfaat

NGO/Komuniti

2015

440

20

2016

400

16

2017

439

18

2018

500

18

2019

674

7

Jumlah

2,453

79

Sunday, November 29, 2020

Tempat Instagramable di Penang : BookXcess Gurney Paragon

Hai guys, masa sebelum pkpb Miela sempat berjalan-jalan di Gurney Paragon di Penang. Gurney Paragon memang femes tempat membeli belah barang mewah . Antara port lepak masa study USM dulu hehe. Miela sempat jalan-jalan level 7 &8 Gurney Parangon dekat atas sekali. Rupa-rupanya ada tempat port bergambar baru iaitu BookXcess Paragon.

Actually nak masuk percuma ja, dan buku-buku kat BookXcess memang menarik dijual harga berpatutan. Dekorasi dekat sini memang unik, ala-ala Starfield Library dekat Korea tu. Rupanya dekat Penang pun ada okay. Jom kita tengok gambar yang Miela share di bawah


BookXcess di Gurney ada dua tingkat, so memang besar tempat dia



Di samping bermacam-macam buku english menarik, jugak dijadikan spot bergambar 
untuk content Instagram. Miela buat gambar ni siap sebagai lockscreen lagi tau.



Alang-alang datang mestilah kena bergambar, ye tak? 😝


Sini pun favourite place orang ramai untuk bergambar. Nampak besarnya  kedai buku bersaiz dua tingkat



Lastly after 1 hour bergambar, I beli jugak buku dekat sini dah alang-alang. Actually macam nak repeat lagi datang sini sebab banyak jugak buku menarik. Macam buku I beli untuk rujukan untuk work dan business. Banyak tau Penang tempat cantik bergambar, kalau nak tahu tempat lain boleh bergambar korang juga boleh baca entri lain dibawah :

Sunday, October 18, 2020

Jalan-jalan Tempat Menarik dan Makan Menarik di Kuala Sepetang & Taiping

Salam Readership. Jarang-jarang Miela nak share tentang jalan-jalan ke Taiping sebabnya selalu ke Taiping sebab dekat sangat. Jarak dari rumah Miela ke Taiping tidaklah terlalu jauh, dalam 40 minit. Tapi kali ni berbeza sedikit. Nak share tempat menarik yang mungkin ramai tak tahu, jadi Miela share disini.

Kami mulakan pagi perjalan direct terus ke Kuala Sepetang. Kalau jarak dari Taiping ke Kuala Sepetang kira-kira setengah jam sahaja. Tempat kami tuju ialah Pusat Eko Pelajaran Hutan Paya Laut Matang atau dikenali Matang Mangrove Forest Reserve.  Normally selalu Pusat Eko Pelajaran tempat lawatan budak-budak sekolah untuk lawatan sambil belajar. Dan ini bukanlah kali pertama Miela pergi, sebelum ni dah pergi tempat ni masa study dulu. Tempat ni orang luar ramai tak tahu sebenarnya, tapi kecantikan tempat  ni boleh buat port ootd untuk bergambar


Harga tiket masuk RM5, manakala satu kenderaan yang masuk dikenakan RM2/kenderaan



Keindahan pokok bakau amat menyenangkan





My Favorite picture!. Ala-ala dekat korea gituu


Lepas puas ootd dekat hutan paya bakau ni, of courselah lapar. Jadi terus ke Doli Kuey Teow Goreng. The best Kuey Teow Goreng dekat Taiping. Jarang tak penuh makan dekat sini. Kalau datang Taiping nak makan Kuey Teow Goreng wajib cuba . Doli Kuey Teow Goreng sederet jalan ke Taiping Mall.



Kuey Teow Goreng dan Mee Sup di Doli Kuey Teow Goreng


Tak puas lagi bergambar dekat Kuala Sepetang, sambung pula bergambar dekat Taman Tasik Taiping. Rugilah kalau ke Taiping tak singgah Taman Tasik Taiping, sebab kawasan sini banyak pokok-pokok terpelihara. Kira Taman Tasik ni ibarat kebangaan orang Taiping sebagai tapak warisan merupakan merupakan  Sustainable Global Top 100 Destinations Award . Tempat ni pun best untuk beriadah tau.






Last short trip kitaorang berakhir di Cendol Ansari untuk basahkan tekak. Ini pun sedap jugak cendol dia, dan memang sentiasa ramai orang. Cendol serendah RM2.50, sangat murah. Tak ingat kat mana, tapi dekat je dari Taman Tasik Taping. Kalau waze Ansari Famous Cendol confirm jumpa.