Saturday, July 27, 2019

Booking Penginapan Mengunakan Apps Agoda Tanpa Bayaran

Hai hampa. Ada tak nak plan nak bercuti-cuti mana?. Sedang nak cari hotel untuk menginap?. Miela suggest pakai Agoda je. Miela dah compare website lain Agoda still the best bab price ni. Alkisahnya Miela sedang mencari tempat menginap bila sampai ke Kota Kinabalu. Insyallah hujung bulan 9, takde aral melintang sampailah ke bumi Sabah. Alang-alang I taip entri ni, boleh buat tutorial cara nak booking melalui apps Agoda tanpa payment.

Seriuslah boleh booking tanpa payment? Yang best sekali korang boleh cancel booking tanpa cancelation fee. Untuk booking tanpa payment, korang boleh booking tanpa payment sehingga 5 hari sebelum menginap. Lagi 5 hari nak menginap nanti dia akan auto debit. Untuk free cancelation, korang boleh je cancel free sebelum 5 hari nak menginap, kalau cancel last minute kemungkinan dapat bayaran separuh atau non  refundable.

Cara-cara booking melalui Agoda :


Mula-mula isi detail destinasi, tarikh check in dan check out dan berapa orang.


Nanti dia akan keluar macam ni. Korang boleh scroll puas-puas cari hotel yang berkenan sesuai dengan bajet


So Miela pilih Audrey Capsule hostel sebab harga bajet tapi banyak review yang ok. Lagipun aktiviti kat sana banyak berjalan je, just booking tempat untuk tidur sahaja



Klik Book Now


Isi detail yang patut



Bahagian payment korang kena take noted. Korang boleh pilih antara Pay Now atau Pay Later. Untuk pay now korang boleh bayar direct pakai Maybank2u, CIMB Cliks semua tu. Tapi untuk pay later korang kena pakai kad debit. Kad debit boleh guna kad bank korang je. Tengok kad bank korang ada logo Visa ke, Master Card. Kalau Visa pilih Visa and masukkan nombor kad. If kad korang memang tak boleh untuk payment ni, cuba try kad lain pula


Last sekali nak apa-apa special request macam nak check in lambat ke, nak extra bed boleh letak kat nota. Dan slide to book untuk booking korang punya penginapan. Nanti dah booking dorang akan hantar email, nak keluar detalil dekat bahagian booking. 


Mudah kan booking dengan Agoda??. So yang pernah booking dengan Agoda share-share komen kat bawah atau pernah booking website boleh boleh korang story juga feedback macam mana.

Sunday, July 14, 2019

Trip Satu Hari ke Cameron Highland

Minggu lepas baru sahaja pergi Cameron Highland. Sebenarnya memang tak puas pergi Cameron Highland satu hari je, tambah-tambah weekend dengan jemnya dapat melawat beberapa tempat je. Kalau bukan weekend mungkin boleh cover banyak tempat. Sebab Cameron Highland ni lepas pukul 7 dah senyap sunyi sebab banyak tempat dah tutup.


Tempat pertama pergi BOH Sungai Palas Tea Centre, kononnya nak breakfast tapi breakfast pukul 11 sampai sebab jem giler, huhu. Dekat sini banyak teh boh pelbagai jenis, tapi malangnya Miela memang tak suka minum teh. Rugi dah dekat situ, tapi takpe pemadangan kat ladang teh memang cantik pun kira puas juga datang sini, boleh segarkan mata sikit.


Pemadangan ladang teh yang menghijau



Selfie dari cafe atas


Tempat wajib bergambar kalau datang sini


Seterusnya kitaorang pergi Restoran Taman Apple Cameron. Restaurant ni famous dengan steamboat tapi kitaorang sampai pukul 1, steamboat ada pukul 4 so kitaorang makan menu tengah hari je. Mila sempat merasa nasi kukus ayam rendang strawberry, not bad memang sedap tapi tak rasa addicted nak makan lagi haha.



Lepas makan Restoran Taman Apple Cameron, kitaorang bergambar kebetulan ada port cantik dekat sini.


Detinasi ketiga ke Kea Farm untuk shopping sayur. Malangnya tak teringat ambil satu gambar pun  dekat sini. Maybe mood I dah turnoff sebab hujan haha pun boleh, nak tangkap gambar lightning tak cantik. Sini kalau shopping sayur murah giler, 7 sayur boleh dapat RM10 je. Tapi apa yang I shopping jagung susu berapa tah tapi  RM10 dengan 1kg ubi purple kongsi dengan kawan RM10, sorang dapat RM5 je.

Detinasi terakhir, padahal dentinasi keempat Pasar Malam Cameron. Nak buat macam mana, disebabkan nak malam dan jem sempat sampai dentinasi ke empat jer. Tapi kira bertuah dapat pergi pasar malam Cameron, sebab dia hanya ada hari sabtu je. Dekat sini boleh try makanan rare yang ada dekat Cameron seperti strawberry coklat, bebobola ubi dan sayur goreng tepung. 



Ini sahaja itinerary yang super simple satu hari. Memang tak puas ceritanya haha, konon satu hari dapat pergi banyak tempat sebab perak ke Cameron dekat. Sekali buang masa kat jalan. Anyway, dapat juga release tension sikit berjalan-jalan ni sambil spend time dengan kawan. Nanti kalau nak pergi Cameron, kalau nak trip 1 day kalau boleh jangan pergi waktu weekend atau cuti sekolah la yer. 


Thursday, July 04, 2019

Shopping haul makeup Focallure lagi??

Hai uolls, berjumpa lagi. Kali ni nak share ngan hampa shopping makeup Focallure. Ini kali kedua shopping brand Focallure. Kalau hampa tengok dekat shoppe brand Focallure mesti rambang mata sebab murah giler and banyak review best-best. Sebelum ni Miela pernah beli kali pertama dan Review makeup brand Focallure . 


Kali ni beli eyebrows, contour dengan highlighter. Eyebrows dia best giler pakai, ini kedua Mila beli. Kalau pakai eyebrows dari pagi ke siang masih elok ja. Boleh baca entri ni untuk detail review tentang eyebrows, Miela pernah review detail tentang produk ni. Untuk contour dengan highlighter first time beli, saja nak cuba katakan. 


So Miela beli code Gold 02 dengan Coffee 03 sebab macam sesuai dengan warna kulit Miela.


Best part packaging dia, nampak berkualiti siap ada penutup walaupun harga RM6.04


So total shopping RM17.18 jer selepas tolak shopping coin RM4.40. Hampa mesti tertanya kenapa I macam addict dengan brand Focallure. Actually taklah addict sangat, cuma nak cuba mana produk brand focallure yang okay sambil nak belajar makeup. Sebelum ni pernah beli produk Focallure, ada yang best dan tak best. Sebab murah boleh try and error. Sebelum Miela nak tamatkan entri, nak share 3 tutorial makeup focullure dari 3 youtuber. Kotlah ada inspirasi nak bermakeup ni gituuu.



Tutorial Makeup Focallure dari Fatin Zaki 



Tutorial Makeup Focallure dari Lily Ibrahim




Tutorial Makeup Focallure dari Anys Nadhilah