Tuesday, June 23, 2020

Tips untuk online bisnes untuk BEGINNER



Disebabkan ramai tanya I tips online bisnes, so rasa nak share satu entri. Nak kata Miela bisnes berjaya tak juga tapi tiap-tiap bulan jarang rasa duit tak cukup Sebab target Miela bisnes cuma sekadar part time sahaja untuk tambah income selalain blogging. Daripada tak untung sampai pernah buat sale sampai 2k sebulan secara part time. 

Memang best buat part time bisnes ni, rasa duit takda keluar sangat, tengah-tengah bulan pun duit masuk. If jadi apa-apa tak risau sebab ada backup. Kalau teringin nak cuba buat bisnes, jangan pernah takut okay. Sebab tak semua bisnes perlukan modal ringgit.

Minat kena ada!
Orang cakap nak buat sesuatu biar ada passion, of course bila ada minat if ada halangan apa-apa kita susah untuk down. Walaupun belum ada minat bisnes sepenuhnya tapi at least korang ada minat barang hampa jual. Contoh minat makanan, jual makanan. Minat makeup, jual barang makeup. Dari minat kita nak terangkan produk dekat orang kadang-kadang korang jadi kreatif bila nak promote sesuatu barang. Apa-apa start dulu jual apa yang kita suka okay.


Channel Jualan
Promosi paling penting kalau korang nak orang beli barang korang. First basic start jual dekat orang terdekat macam kawan-kawan dan family. Dari situ mana tahu orang-orang terdekat hebahkan dengan orang lain supaya beli barang korang tu. Cara lain juga nak jual yang terdekat boleh promote melalui status wasap atau group wasap. Kalau promote status wasap, buatlah hari-hari atau selang sehari. Kalau boleh pebagaikan bahan-bahan promosi di status wasap. Kita fikir kalau orang tengok banyak kali akan menyampah, tapi sebenarnya benda tu akan tanam minda orang melihat kita ni jual apa. Sedangkan iklan dekat tv berkali-kali supaya tanamkan minda penonton ingat produk tersebut. Kemudian boleh cuba channel yang lain seperti Facebook, Instagram atau Shopee, nak terangkan panjang bab promosi so I terang benda yang basic jer.

Boleh ke berniaga tanpa perlukan modal?
Sebenarnya ada perniagaan tidak perlukan modal jika kita join dropship tanpa bayaran. Dia bergantung bayaran ahli paling murah dapat RM10 - RM30 . Tapi dropship merupakan peniagaan paling kurang risiko tanpa keluarkan modal besar. Kebanyakan founder-founder kat Malaysia sebelum dorang berjaya start dengan dropship dulu. So apa-apa I suggest kalau jual barang start dropship dulu untuk kenal market korang macam mana. Bila ada banyak permintaan atau ada pelanggan tetap, bolehlah upgrade ke next level.

Inspiration
The last part is inspiration. Contoh korang jual tudung korang dapat  inspiration cara promosi dari penjual tudung. Ini tak bermaksud meniru yer, tetapi tiruvasi dengan upgrade atau dengan cara kita sendiri. Tak semestinya kita perlu rujuk brand besar-besar, mungkin tengok dropship selevel kita cara dorang promote. Macam hari tu I tengok orang promote dalam group telegram, dari situ buat promosi telegram tapi dengan cara berbeza. Takkan nak copy sebijik, mesti ada uniqueness apa yang kita jual. 


Sebenarnya jugak banyak nak share especially bab nak cari pelanggan paling minimal, tapi secara keseluruhanya bab promosi jangan pernah cepat putus asa. Kalau takda orang beli, maybe kena tukar gaya promosi atau barang kita jual. Kadang-kadang sesetengah barang ikut "luck" juga. Eh ada ehhh??, tapi bagi I macam tu sebab ada orang jual skincare tak jalan tapi bila dia tukar benda dijual dengan jual makanan terus meletup bisnes dia. gittuuuu

Friday, June 19, 2020

INISIATIF PANTRI KOMUNITI AYAMBERSAMAMU TULAR DI PERAK! - Sukarelawan Kongsi Kemeriahan Hari Raya dengan Rumah Kebajikan yang Menguruskan Projek Pantri dengan Hidangan Masakan Ayam Brand




Walaupun sambutan Hari Raya tahun ini agak terjejas oleh wabak Covid-19 dan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP), kemurahan hati rakyat Malaysia telah meringankan beban golongan yang kurang bernasib baik menerusi inisiatif pantri #AyamBersamaMu di 13 buah komuniti. 


Di Perak, Pertubuhan Baitul Aini Anak-Anak Yatim Miskin Ipoh berganding bahu bersama Ayam Brand mengurus pantri komuniti setempat yang mengguna pakai konsep ‘Ambil apa yang perlu, tinggal apa yang boleh’. Pantri kalis cuaca tersebut dibekalkan dengan barangan keperluan harian seperti bekalan produk Ayam Brand. Ia dipasang di luar kawasan halaman untuk membolehkan penjarakan sosial, dan terbuka kepada umum 24 jam. 


Para petugas dan penduduk setempat berkongsi maklumat mengenai stok atau apa yang diperlukan dalam kumpulan komuniti menerusi media sosial dan aplikasi mesej. Usaha mereka telah menularkan inisiatif ini. 


Para sukarelawan membalas jasa baik mereka dengan menyediakan hidangan masakan ala rumah terbuka menggunakan produk Ayam Brand™. Antaranya adalah seperti hidangan tradisional Roti Jala dengan kari sardin dan salad buah makaroni! 



Noor Haida Bt Zaibidin dan Salina Jalaludin turut menawarkan diri untuk memasak buat kanak-kanak sebagai sumbangan beliau kepada pantri komuniti tersebut. 


“Terdapat banyak mesej dalam aplikasi WhatsApp secara berkumpulan oleh penduduk setempat berkenaan pantri makanan tersebut dan barangan yang diperlukan. Pertubuhan Baitul Aini Anak-Anak Yatim Miskin Ipoh telah banyak membantu penduduk di sini. Menyediakan hidangan ala rumah terbuka buat mereka adalah sumbangan ikhlas kami berdua. Kami ingin berikan yang terbaik buat mereka. Penggunaan tuna, ketulan nenas dan santan menjadikan penyediaan makanan lebih mudah. Kanak-kanak gemar Nasi Lemak Ayam Goreng dan Mini Pizza Tuna yang kami siapkan,” jelas Salina Jalaludin. 




“Kami berbangga dapat menyumbang terhadap inisiatif ini kerana ia menunjukkan semangat #KitaJagaKita yang telah membantu Malaysia mengharungi wabak Covid-19,” tambah beliau. 


Desas-desus mengenai pantri komuniti AyamBersamaMu ini telah memperkenalkan Pertubuhan Baitul Aini Anak-Anak Yatim Miskin Ipoh kepada lebih ramai penduduk di sekitar daerah. Ini membawa kepada lebih banyak sumbangan buat pantri makanan, serta kanak-kanak di rumah kebajikan tersebut. 


“Komuniti kami berpakat untuk menerapkan semangat #KitaJagaKita dan menjadikan Hari Raya kali ini sesuatu yang akan dikenang. Orang ramai memaklumkan kepada golongan kurang bernasib baik tentang bantuan barangan keperluan yang ditawarkan di sini. Ramai juga yang menyumbang barang. Sukarelawan seperti Noor Haida dan Salina menyediakan hidangan lazat buat kanak-kanak. Apabila kita memberi dengan ikhlas, amal yang baik akan dibalas baik. Pantri #AyamBersamaMu telah menyatukan komuniti kami dan membina ikatan yang berkekalan. Kami sedia berkongsi dengan organisasi lain bagaimana untuk memulakan dan menguruskan pantri komuniti,” jelas pentadbir Pertubuhan Baitul Aini Anak-Anak Yatim Miskin Ipoh, Datin Hajah Noraini Bt Abdullah. 


Sehingga kini lebih 5,000 produk Ayam Brand telah diambil dari pantri makanan di seluruh negara dan ribuan barangan lain telah disumbangkan oleh individu, syarikat dan NGO bagi membantu mereka yang dalam kesusahan. 


“Orang ramai memberi reaksi berlainan terhadap pantri ini. Ada yang hanya mengambil barang pada lewat malam kerana berasa segan atau malu. Ada yang bertanya dahulu sebelum mengambil, dan ada pula yang ingin berborak dan berkongsi kesukaran yang mereka hadapi. Ada juga penderma rahsia yang meninggalkan barangan di dalam pantri, sementara yang lain berkongsi tujuan mereka memberi. Kita ada kanak-kanak yang memberi gula-gula untuk kanak-kanak lain. Para peniaga menghantar telur, beras dan minyak masak. Ibu bapa menghantar lampin, susu bayi dan mainan, malah baju raya yang baru. Kami hargai semuanya,” tambah beliau. 


Projek pantri komuniti AyamBersamaMu kini mampu berdiri dengan sendiri setelah banyak permintaan untuk memulakan program yang sama diterima di lokasi lain, menurut Nathan Deverre, Pengurus Pemasaran Ayam Brand Malaysia. 


“Respons terhadap pantri komuniti ini amat menggalakkan. Petugas Ayam Brand amat berbangga dengan inisiatif ini dan telah menguar-uarkannya agar lebih ramai dapat menerima bantuan dan lebih ramai menyumbang. Konsep ‘Ambil apa yang perlu, tinggal apa yang boleh’ ternyata diterima dalam kalangan masyarakat tempatan. Jenama Mission telah menyertai kami dalam inisiatif ini. Kami berharap jenama lain akan turut serta momentum baik ini dapat dikekalkan,” ujar Daverre. 


Menerusi program Tanggungjawab Sosial Korporatnya yang telah berjalan sekian lama, Ayam Brand™ telah menyumbang lebih 2 juta makanan berkhasiat kepada pertubuhan amal, menyediakan makanan berkhasiat untuk lebih 22,500 orang dari 538 buah organisasi dan NGO amal sejak 13 tahun lalu. 


Jadi sebahagian daripada gerakan untuk menerima dan menderma barang-barang keperluan pada musim Raya ini. Berikut adalah senarai lengkap lokasi-lokasi Pantri Komuniti Ayam Brand: 




📌 KUALA LUMPUR: Anjung Singgah Lot 28-32 Jalan Hang Lekiu, 50100 Kuala Lumpur

📌 PAHANG: Rumah Anak Yatim Dan Fakir Miskin Baitul Husna, Lot 132 Kampung Pelindung, 26100 Beserah, Kuantan

📌 TERENGGANU: Rumah Kebajikan Anak-anak Yatim Al-Hijrah Lot 4972, Taman Alam Perdana Binjai, 24000 Kemaman

📌 KELANTAN: Pusat Jagaan Pertubuhan Anak Yatim dan Asnaf Kelantan Lot 723 Seksyen 49, Mukim Langgar, 15000 Kota Bharu

📌 PERAK: Pertubuhan Baitul Aini Ipoh PT 232242, Jalan Kuala Pari Hilir, Kg. Kuala Pari Hilir, 30100 Ipoh

📌 PENANG: The Children's Protection Society No. 118-A, Jalan Scotland, 10450 Penang

📌 KEDAH: Pusat Jagaan Insan Kesayanganku No.852 Taman Mahsuri Jitra, 06000 Jasmina

📌 PERLIS: Pertubuhan Kebajikan dan Amal Rumah Teduh Perlis No. 45, Lorong Haroom Bunga, Jalan Sekolah Derma, 01000 Kangar

📌 NEGERI SEMBILAN: Pertubuhan Kebajikan Anak-anak Istimewa Harapan Negeri Sembilan No. 43, Jalan TTJS 3/4, Taman Tuanku Jaafar, 71450 Sungai Siput, Seremban

📌 JOHOR: Pertubuhan Kebajikan Anak Yatim Shafar, No 15, Jalan Limau, Kampung Pasir, Tampoi, 81200 Johor Bahru

📌 SELANGOR: Pusat Jagaan Rumah Kasih Nurul Hasanah No 1, Jalan Pimping Kanan, Ukay Height, 68000 Selangor

📌 SARAWAK: Pertubuhan Kebajikan dan Pendidikan Nur Murni, No 22, Lot 1365, Lorong Field Force 8e, Taman Green Field, 93250 Kuching

📌 SABAH: Rumah Anak Kesayangan, No. 22, Lot 151, Jalan Mat Salleh, Taman Sempelang Sembulan, 88100 Kota Kinabalu



Untuk maklumat lebih lanjut mengenail inisiatif pantri komuniti #AyamWithYou, layari: https://www.ayambrand.com.my.
-