Saturday, April 30, 2011

TIPS STUDY: Salin, Highlight, Nota

Sekarang cik mila ada study la jugak sebab lagi dua minggu je nak peksa pown. Lagipun cik mila kan ambik exam spm (sijil paling mahal) pada tahun nie jugak. Kena la berlajar sungguh cikit. Tapi time last minit baru study gila-gila. Sekarang nie cikit-cikit je, bila ada mood study la, macam tulis blog la, ada mood tulis, tak mood tak tulis. Apa-apa pun hopefully dapat result bagus la. Kali nie cik mila nak kongsi cikit bagaimana cik mila study ye..



1.Salin

Kenapa salin?. Bagi korang yang memang malas nak jawab soalan latihan dalam buku atau memang tak tahu jawab, korang SALIN balik jawapan jew. Senang, boleh ingat balik apa yang kita tulis. Lagipun kita boleh la baca banyak kali. Kowt la soalan dalam buku latihan tue masuk.



2.Highlight

Kalau sebut highlight mesti korang terfikir pen HIGHLIGHT jenama Stabilo, Pastel, Faber Castle dan lain-lain. Tak kira la jenama apa pun ke atau tak de jenama ke yang penting korang gunakan untuk study. Cara nie memang berkesan pown, korang hightlight la isi penting pastu baca balik apa korang hightlight insyallah masuk dalam fikiran korang. Sebab warna-warna nie lagi kita mudah ingat sesuatu.




3. Nota

Sebenarnya cik mila dulu bukannya pandai buat short note tapi sejak dengar ceramah dari penceramah yang mana tah(lupa la tu) terus cik mila rajin buat NOTA ringkas. Tak susah pun, kalau cik mila buat nota ringkas, cik mila ambik kertas A4, pastu lipat kecik-kecik ataupun potong kecik-kecik then tulis nota ikut citarasa korang. Menarik jika korang rajin short note, time last-last minit ke, beberapa jam nak exam korang bolahla tengok balik nota korang tulis tu. Tapi jangan bawa sampai ke dewan peperiksann sudah lar

Wednesday, April 27, 2011

Lelaki dan kekacakan: 5 artis paling kacak di malaysia(part 1)

Selalunya orang mesti cakap wanita dan kecantikan, tapi entri cik mila ni LELAKI DAN KEKACAKAN. Uh kenapanyer?. Tapi post nie ada beberapa part, kalu nak sekali terus nanti korang penat menbacanya pastu tulis tutup blog nie. Seday cik mila tau..Kalau ada part2 nie, korang boleh la tengok blog cik mila nie selalu kan. Nie antara senarai 5 artis paling kacak di malaysia berdasar pandangan cik mila sendiri. Kalau tak puas hati ikut suka korang lar ek...



5. Zizan

Tiba-tiba pulak nama zizan nie muncul huhu. Tapi korang tentu setuju kalau cik mila katakan dia lar pelawak paling hesem huhu. Dengan hidungnya yang macung itu. Baru-baru nie dia dapat dapat anugerah artis komedi paling popular dan berjaya mengatasi Nabil .


4. Farid Kamil

Artis h nie yang popular dengan filem lagenda budak setan juga bagi cik mila hensem la . Filem Farid Kamil lakonkan memang best giler dan boleh korang buat korang nangis dalam Lagenda Budak Setan


3. Fahrin Ahmad

Sekerang nie muka dia selalu ada dalam drama2 kat Malaysia nie. Selain berlakon dia juga pernah menjadi pengacara di sebuah rancangan realiti iaitu sehati berdansa.


2 Ashraf Muslim

Ohoo, artis nie sebenarnya akan melangsungkan perkhawinan di mekah pada 1 syawal(tak silap cik mila la). Jadi kepada gadis di luar sana dah tak de peluang la kan. Drama yang dia lakonkan baru-baru nie ialah Ustaz Amirul tapi citenyer dah habis daa....




1 . Shahir Af8

Tadaa nie la artis malaysia paling kacak pada masa kini.Rupanya dah memang pun kacak, hatinya pun kacak juga. Dia nie artis yang terkenal dengan sifat sederhana menbuatkan makcik2 di luar sana sangat sukakkan artis nie. Dia juga hampir memenangi anugerah bintang popular tetapi shaheizy sam lebih menyelebahi undian.

p/s: Nie cuma pandangan cik mila lar. Kalau korang macam mana pulak??.Cite seterusnya bersambung di part 2 yer

Monday, April 25, 2011

Nak ramai follower

Tak tahu lar nak update ape http://www.emocutez.com..hehe, cik mila luahkan perasaan kat sini yer..Sebenarnya cik mila nak ramai sangat followerhttp://www.emocutez.com macam korang, lebih kurang 8 bulan blogging nie, tapi tak ramai sangat. Mungkin dulu-dulu cik mila jarang blogging. Apa-apa pun cik mila rasa gembira http://www.emocutez.com makin hari makin ramai yang follow blog nie walaupun jumlahnye agak sedikit. Sekarang nie dah 83 follower. Maknanya lagi 17 follower http://www.emocutez.com cukup seratus, gembiranya rasa..hakhakhak. Apa-apa pun barang siapa followe ke 100, pasti dapat award punya. Tapi kena lah tinggalkan link tau!!. Lau tak camana la cik mila nak promo blog korang oii http://www.emocutez.com....