Monday, March 05, 2012

Tips menulis entri blog



Inilah masalah sering dihadapi oleh blogger terutama blogger newbie, tidak tahu menulis entri yang bombastik. Cik Miela bukan bangga diri sebab entri-entri blog Cik Miela bagus tapi sekadar berkongsi tips dan padangan sahaja sesama blogger. Cukuplah entri blog kita dapat menyampaikan mesej yang tersirat dan mudah difahami kepada pembaca. Bukan entri berjela-jela tetapi pengisiannya kosong (teringat lagu najwa latif yang baru- kosong. hehe). Berkat pengalaman Cik Miela berblog hampir 3 years, Cik Miela nak kongsi tip-tip menulis entri, kena alert tau!.

1. Idea
Ni adalah main problem http://www.emocutez.com oleh si penulis blog. Idea tak da, tak tahu nak tulis apa?. Mungkin ada alasan tersendiri iaitu tiada story istimewa hendak di cerita, lainlah blogger tu ada kehidupan yang bagus hampir tiap-tiap hari update kehidupan dia. Tidak semestinya ada story "wow" baru sibuk-sibuk taip entri. Cuba fikir dalam 24 hours, apa yang kita lakukan?. Mungkin memasak,hangout dengan kawan-kawan?. Benda begitu boleh dijadikan story dalam blog tapi biarlah berpada-pada jangan sampai benda pravicy http://www.emocutez.com pun hendak dicerita. Isu semasa pun boleh dijadikan story, contoh paling senang perkahwinan lisa and yusri, kita boleh taip entri tentang pendapat kita mengenai perkahwinan tersebut.

2. Copy and Paste
Benda macam ni blogger gemar lakukan sebab kita tak perlu perah otak http://www.emocutez.com nak taip entri. Mereka gemar copy paste lirik lagu, berita dari online, dan hal-hal agama. Tapi yang tak sedap di dengar, ada pula si blogger copy paste entri dari blogger lain seperti tutorial, entri dari tulisan blogger sendiri tanpa meminta kebenaran mahupun menulis credit atau link dari entri yang dicopy. Ingatlah, jika anda selalu berbuat begitu, anda tiada identiti sendiri http://www.emocutez.com . Tak salah kita copy paste tapi kenalah tahu adabnya, mungkin kita boleh kreatifkan dengan entri copy paste dengan meletakan pendapat kita dibawah entri copy paste.

3. Short form
Kepada blogger tolonglah elakkan menulis tulisan short form seperti yg, x, dan bkn. Jangan MALAS http://www.emocutez.com menaip tulisan penuh, bukan apa mudahkan pembaca untuk membaca blog anda meskipun mereka faham jika anda menulis short form. Lebih sedap mata memadang jika anda sifar dari short form sekali gus mengurangkan pencemaran Bahasa Melayu yang semakin meruncing.

4. Gambar
Tak letak gambar dalam entri pun tak pe, tak wajib. Tapi sebab gambar ramai orang tetarik untuk membaca entri anda. Kadang-kadang anda tak perlu taip-taip apa pun tapi meletakan beberapa gambar http://www.emocutez.com dalam entri, sudah cukup dapat menyampaikan maksud yang tersirat sebab hanya sekeping gambar orang dapat faham apa benda hendak disampaikan. Tapi kalau hendak entri tu KUAT http://www.emocutez.com, letaklah gambar walaupun anda ambil dari pak cik Google dan jangan lupa letak ayat entri anda.


Itu je yang mampu Cik Miela kongsikan tips untuk korang, tapi kalau korang tak setuju dengan tips ni, Cik Miela tak marah sebab ini cuma perkongsian bukan peraturan. Sory ayat-ayat tips kat atas tadi skema sebab dah lama sangat tak tulis karangan Bahasa Melayu, giler rindu kot. Ok, harap tips-tips nie dapat menbantu korang dalam menulis entri yer.

Saturday, March 03, 2012

Artis+ Korea= keyword??


Halo-halo semua http://www.emocutez.com, cik miela hari ni bukan nak cerita pasal artis korea kegemaran korang tapi pasal KEYWORD. Korang tengok gambar bawah nie pun dah tahu kan. Cer tengok dulu..

Sory gambar kecik, dah upload memang kecik. Haha saja nak wayang hari ni, ini keyword untuk bulan nie, memang nombor dia sedikit sebab baru awal bulan. No 1 adalah artis korea wanita. Cuba tengok betul-betul kebanyakan seacrh keyword asyik-asyik korea je. Blog Cik Miela ni blog artis korea ke?http://www.emocutez.com. Haa, ni mungkin sebab ada entri Cik Miela mengenai artis korea tu banyak dalam list.

Cinta Melody pun ada. Pelik juga http://www.emocutez.com, sekarang nie bukan musim sinetron Cinta Melody, uh whatever la. Lelaki pun masuk dalam carta keyowrd, huhu kenapa asyik keyword artis je dalam blog cik miela?. Tak de benda lain ke http://www.emocutez.com. Tak pe at least ada jugak naik trafik blog biru nie.

Ada satu je perkara berfaedah dalam carta keyword iaitu logo sekolah menengah kebangsaan sri kurau. Ini mesti junior-junior exschoolmate Cik Miela cari untuk buat folio ataupun my teacher cari logo sekolah. Keyword lain malas nak cerita, tengok jelah. Sebagai penutup nak tunjuk satu gambar dibawah nie list post popular untuk bulan nie. Kebanykan dimanopoli oleh KOREA haha http://www.emocutez.com.



Thursday, March 01, 2012

Selamat datang Mac, selamat tinggal Februari

Salam readership. Hari nie 1 Mac, maknanya makin hampir lah budak lepasan SPM 2011 macam cik miela akan dapat slip yang akan menentukan masa depan kami. Glupp, alamak-alamak seramnya, takut sampai susah nak tidur fikir pasal sehelai slip keputusan. Sungguh cepat masa berlalu, dah masuk bulan tiga. Harap bulan tiga ni akan memberikan khabar gembira buat cik miela dengan keputusan SPM yang diharapkan.

Agak tertarik cik miela apabila membaca satu status yang berkaitan dengan entri cik miela hari ini. Cuba baca status dibawah ni.


Ada benarnya kata-kata status ni. Kita sibuk duduk counting tarikh, tapi amalan.. Faham-faham jelah. Sebenarnya sebagai manusia kita memang tidak lepas buat kesilapan. Sekarang ni seperti entri cik miela sebelumnya banyakkan berdoa sementara menunggu result. Cik miela teringat satu pesan cikgu kimia iaitu Cikgu Juriah, kalau nak doa tu biarlah doa untuk semua. Cik Miela teringin sangat satu kelas dapat result yang gempak, sama-sama gembira tiada sorang pun berduka cita atas kekurangan result tu.

Yang lawaknya status di atas tu, " Jangan sibuk duk takut-takut pasal keputusan nie. Rileks jewlah". Haha rileks?, buat masa sekarang memang boleh rileks tunggulah dua tiga hari coform semua gelabah tak kiralah masa periksa kita jawab elok ke tak. Sebab itu slip masa depan. Tapi bila dapat result JANGAN LUPA ALLAH tidak kira kita tu teruk atau tak. Ingat yaa