Wednesday, May 16, 2012

Kenangan hari guru


Semua orang tahukan hari ni adalah hari guru. Sempena hari guru yang indah ni kan, Cik Miela nak bercerita sedikit tentang kenangan hari guru. Maklum dah lepas sekolah, hanya sepirhan kenangan yang tinggal, kalau tak time sekarang mesti kat dewan sekolah sambut hari guru.

Teringat tahun lepas, Cik Miela lah ORANG KUAT dalam menyediakan hadiah hari guru. Hehe macam bangga pun ada,bhahahaha. Dulukan Cik Miela kan bendahari kelas 5 Sains 2, so Cik Miela kena prepare hadiah untuk cikgu yang mengajar 5 sains 2. Berbekalkan duit kelas yang dikongsi oleh warga 5 SAINS 2, kami bercadang hendak mebeli hadiah guru. Masa tu nak prepare hadiah kalut giler lah, sebab last-last minute baru teringat nak beli hadiah. Nasib baik ada kawan yang membantu temankan Cik Miela beli hadiah.

hadiah hari guru tahun lepas


Hehe korang nak tahu hadiah apa Cik Miela belikan untuk cikgu-cikgu Cik Miela?. Maaf Cik Miela lupa,hehe. Sebab terlalu banyak hadiah di beli, so payah nak ingat. Tapi paling istimewa hadiah itu berserta dengan penanda buku Cik Miela buat sendiri. Itulah istimewanya, terharu gak kalau Cik Miela pergi ke bilik guru, ternyata cikgu masih guna penada buku walaupun asalnya hanya sehelai kertas warna :) .


Sebagai penutup kata, khas untuk cikgu-cikguku SMK SRI KURAU:


Usatazah Mahani

Cikgu Rogayah

Cikgu N

Cikgu Juriah

Cikgu Shafian

Cikgu Hasni

Cikgu Tajul

Cikgu Halim

Cik Aziah


Dan lain-lain cikgu SMK SRI KURAU [maaf saya tak nyatakan nama cikgu lain, tak bermakna saya lupakan JASA cikgu yang lain]. Selamat Hari Guru dari saya bekas pelajar SMK SRI KURAU 2011.


Friday, May 11, 2012

Kesibukan melanda diri


Haha walaupun sibuk still nak update blog, biasalah tak lama lagi nak pergi matrik. Tinggal 17 hari lagi,glupp. Kena update puas-puas sebelum blog ini bersawang lagi. Tahu tak kenapa Cik Miela sibuk dalam beberapa hari ni?:

1. Sibuk dengan belajar kereta

Punyalah berat hati setiap kali nak belajar, pak cik yang ajar kite marah kite sebab kite tak berapa cekap nak tekan clucth. Hari demi hari berlalu, dan semalam test JPJ. Sebelum test JPJ, ada kawan dah FAIL test JPJ, jadi semalam dia buat ulangan test JPJ. Paling takut, tengok ada seorang gadis menangis sebab FAIL. Waa, masa tu buat Cik Miela rasa gerun. Dup dap dup dap, akhirnya "Saya Telah Berjaya dan LULUS dalam test JPJ". Tak payah nak pergi kat AMPU(Akademi Memandu Perak Utara) lagi. Happy sesangat.


2. Sibuk dengan kawan-kawan

Beberapa hari ini Cik Miela kerap bermain sms dengan ex-classmate. Tanya itu tanya ini. Soalan paling fomous la ditanya "Kau nak mana pergi lepas ni?" . Dengan humblenya "Erm, pergi matrik jeerrr". Bukan itu je, ada yang tanya pendapat la, tanya barang nak pergi matrik, tanya tarikh result rayuan upu dan lain-lain. Ingat Cik Miela ni kuanter pertanyaan?, relax Cik Miela jangan marah, cool. Nanti jarang nak main sms dengan depa kalau pergi Matrik. Ok, Cik Miela nak cerita jugak yang hari ini Cik Miela pergi dengan my bestfriend pergi sekolah nak tanya something about form 6 dan matrik. Dapat jumpa cikgu yang mengajar masa form 5. Masa tu tak cofident nak pergi matrik. Tapi cikgu bagi semangat supaya pergi matrik, jangan pedulikan orang lain. Terharu sangat. Sebelum nak balik, cikgu bagi nasihat dan bagi hadiah walaupun kecil. Huhu rasa nak nangis je [padahal belum pergi lagi].


3. Sibuk persiapan pergi matrik

Dah nama nak pergi matrik, mestilah sibuk nak isi borang, beli barang, buat urusan pembayaran dll. Punyalah SEMANGAT my parents beli barang nak pergi matrik padahal lagi tiga minggu [yang Cik Miela relax sebab tak SEMANGAT nak pergi,huhu]. Tetiba dua hari lepas, mak dah bayar yuran matrik. Wah Ini lagi SEMANGAT. Bermakna sudah termaktub Cik Miela kena pergi matrik. Terlajak perahu tak boleh diundur. Kalau tukar fikiran tak jadi nak pergi, naya Cik Miela kena marah. Suka ka, hang tak suka ka, hang kena suka jugak [haha ayat siapa la tu].


Tamat. Sekian sahaja story Cik Miela pada hari ini. Diharap anda boleh ambil iktibar dari story ini :P.

Wednesday, May 09, 2012

Entri dukacita


Hari ni barulah nak update pasal benda ni,huhu. Sorry ya dua tiga hari Cik Miela tak update tentang result UPU, walaupun beriban-riban blogger sama age update tentang ni. Cik Miela je lambat, bukan apa dua tiga hari ni ada tetamu datang ke rumah. Siapa lagi kalau kawan-kawan Cik Miela, semua mai semata-mata nak tentang buat urusan dan tanya tentang UPU/matirk/ form 6 siap pinjam laptop lagi nak buka facebook, ==". Amboi bila susah baru nak mai rumah aku?, haha wayang jer ok.


Tepat pukul 12 tengah hari pada 7 mei 2012, saya Cik Miela try la bukan laman web UPU, Seperti biasa, internet jem bukan sebab jem nanas [haha merapu apa ni?]. Masa tu sabar jelah, padahal masa tu punyalah curios nak tahu.


Cuba punya cuba, akhirnya boleh. Namun first word iaitu Dukacita.......... . Ah menbuatkan Cik Miela, WHY?, kenapa tak dapat?. Hina sangat ke aku ni sampai tak dapat?. Result aku ok pe, takkan tak dapat?. Macam-macam persoalan ada di dalam benak fikiran. Siyes masa tu tak percaya langsung result tu, tapi bila tengok kat Facebook, ramai gak tak dapat even 6A tak dapat, apa cer?. Dengan redhanya, Cik Miela terima muka ni tak layak masuk ipta [ayat sedih nampak]. Oh Dukacita, kenapa kau muncul dalam result UPU aku?. Huhu sedih.


Jelous gak Cik Miela tengok ada blogger lain dapat UPU. Kepada yang dapat Tahniah yer, jangan sia-siakan masa belajar di U. Bersyukur dengan tawaran tu, orang lain sampai menagis-nagis tak dapat UPU. Maaf bukan saya yer, masa tu mampu ketawa je sebab muka ni tak layak masuk ipta [ayat ni lagi =="].


Masa ni Cik Miela baru bersyukur dapat matrik, wakakaka. No choice, Cik Miela terpaksa masuk Matrik. Ok Matrik pe?, dapat money money money[elaun]. Tak la, takkan nak masuk Matrik semata-mata nak money money money, tapi sebab nak menuntut ilmu. Jangan sebab tak dapat UPU, bermakna kita berputus asa dalam menuntut ilmu, No. Tuntulah ilmu hingga ke liang lahad, maknanya sampai mati pun kita masih perlu menuntut ilmu. Kolej Matrikulasi Perak i'm coming, yeah.