Thursday, July 09, 2015

Realiti hidup sebagai seorang student



Salam Ramadhan. Hari ni Miela nak bincang topik yang agak santai hari ni. Seperti anda pernah tonton drama-drama television, kisah bertapa sweetnya hidup universiti seperti adegan terlanggar bahu buku terjatuh, anak orang kaya jatuh cinta dengan orang miskin, ambil buku kat celah rak ternampak crush tu semuanya hampir TIDAK PERNAH BERLAKU di dalam zaman Universiti yaa. *hancur harapan T.T*

Tapi sebenarnya ada baiknya juga dipaparkan kisah seperti itu. Mungkin ianya boleh bangkitkan semangat untuk belajar sampai ke universiti??. Contoh filem Ali Setan ketika dahulu mecetuskan fenomena *zaman ni Miela belum lahir *. Di mana filem itu membuatkan anak muda bersemangat untuk belajar bersungguh-sungguh sampai ke Universiti. Kalau berlaku seperti dalam drama atau filem cuma 10% je kot ada. Tapi realiti hidup sebagai student like............




1. Kelas CANCEL
Mungkin ada student suka bila diberitahu kuliah atau kelas cancel mesti rasa bahagia seketika. Mana taknya bila kelas cancel, boleh buat aktiviti lain seperti sambung tidur, berjoli, melepak dan semua aktiviti lagha  tu. Tapi jangan ingat bila kelas cancel boleh biar macam tu ja ka?. Tidak sama sekali ya, mesti ada class replacement. Tambah-tambah class replacement buat waktu malam, tentu rasa berat nak pergi. Tapi paling annoying sekali bila kau bangun awal pergi kelas tetiba sampai di muka pintu kelas dapat message kelas cancel. Anda rasa bagaimana?



2. Bangun LEWAT
Orang cakap tak studentlah kalau tak pernah bangun lewat. Biasalah student tidur 2 3 4 pagi tu normal untuk stay up siapkan assignment atau study, hmm tapi ada jugak stay up maraton tengok drama korea sampai ke subuh haha. Bayangkan kelas pukul 8 pagi, tapi kau bangun pukul 7.50 pagi. Kat situ ada dua pilihan samada untuk ponteng kelas atau datang kelas lambat. Which one??.



3. Masalah DUIT
Wang sangat penting bagi kita untuk hidup yang lebih berkualiti. Tapi tak semua student mampu menguruskan wang dengan betul. Sehari makan average dah RM10. Belum masuk belanja print dan photostat nota, beli buku rujukan, belanja beli barangan keperluan harian dan juga yuran univerisiti. Itu baru belanja untuk survive hidup di universiti belum termasuk belanja untuk berhibur,outing dan makan makanan mewah. Kadang-kadang kita teringin gunakan duit untuk memenuhi kepuasan, dan itu memang tak salah. Cuma itulah, bila terlebih guna hujung-hujung sem terpaksa mengikat perut sebab duit dah nak habis.




4. Friendzone
Kadang kala hidup di Universiti tak semestinya indah seperti di dalam drama dimana wujud perasaan cinta suka sama suka. Tetapi hakitkatnya banyak confession di page confession memaparkan banyak kisah di friendzonekan. Oh yaa maksud friendzone ialah di mana lelaki dan perempuan bersahabat tetapi salah seorang wujud perasaan cinta melebihi sahabat malangnya di reject. Memang hancur hati kan?. Sebab itu ada lebih baiknya kita fokus dengan study daripada bercrush-crush ni.





5. Assignment
Tentang assignment memang tak payah cerita panjang lebar semua student mengalaminya sendiri. Memang mereka pernah berada di satu tahap bila assigment bertimbun setinggi-tinggi gunung tapi dateline pula makin dekat. Tambah-tambah pulak blur dengan assignment diberi, pening jugak dibuatnya. Boleh tak cukup tidur nak siapkan assignment. Tidak termasuk kes kena reject assignment dengan lecturer, sedihnya hanya tuhan yang tahu huhu. 





6. Homesick
Bohonglah bila duduk berjauhan dengan keluarga di rumah untuk jangka masa yang lama tak rindu dengan keluarga. Tambahan pula universiti jauh beribu batu notika dari rumah, mesti rindu gila. Sedangkan yang rumah dekat tak tahan daulat duduk lama-lama di hostel, paling lama pun 3 minggu sekali balik inikan yang duduk jauh. Adatlah hidup berjauhan dengan keluarga. Cuma kena pandai kawal penyakit homesick ni, jangan terus hilang semangat study. Kalau rindu mereka dikampung, contactlah mereka yaa.




p/s: Entri ini ditulis sekadar suka-suka sahaja. Mungkin ada fakta ingin ditambah??. Silakan komen di entri ini huhu.

Wednesday, July 08, 2015

Segmen Jom Raya By Sweet Rose

Salam Readership. Mood hari ni nak join segmen dari blogger Sweet Rose . Semua reader dijemput join yaa

http://bungakayangan.blogspot.com/2015/07/segmen-jom-raya-2015-by-sweet-rose.html
Klik banner untuk join

 Syarat-syarat:

1. Create 1 entry bertajuk Segmen Jom Raya 2015 By Sweet Rose.
2. Copy paste banner di atas dalam entry anda dan backlink kan ke entry ini.
3. Follow Blog Sweet Rose
4. Like Page FB Rose Fesyen
5. Publish page dan tinggalkan link entry anda di ruangan komen di link ini.


Tarikh Tutup : 31 Julai 2015 (berakhir pada 11.59pm)
 

10 blog bertuah akan diberi hadiah berupa Fridge Magnet Selamat Hari Raya by Sweet Rose, manakala rose akan memilih 15-20 orang untuk dimasukkan dalam bloglist rose
 

Sunday, July 05, 2015

Cara transfer duit mengunakan Maybank2u

Salam Ramadhan. Dulu Miela pernah ajar cara transfer duit mengunakan mesin atm dan cdm BSN dalam entri Mudahnya BSN. Tapi kali ni Miela nak ajar cara transfer duit mengunakan Maybank2u pula. Miela tahu ramai kat luar sana ada akaun Maybank2u sebab dengan adanya Maybank2u hampa tak perlu nak pergi atm jika urusan boleh dilakukan secara online. Malah mostly kedai online di dalam internet mengunakan Maybank2u sebagai alternatif untuk urusan jual beli.

Ini memudahkan lagi hampa untuk lakukan pembayaran. Tapi mungkin ada belum tahu bagaimana untuk transfer duit mengunakan Maybank2u. Syaratnya perlu ada akaun Maybank2u barulah boleh buat transaksi, kalau yang takdak tu sila pergi ke cawangan Maybank untuk daftar. Harus diingatkan tutorial ini hanya untuk transfer duit dari akaun Maybank ke akaun Maybank yang lain.


Cara-cara transfer duit mengunakan Maybank2u (Maybank ke Maybank):-

1. Log ke Maybank2u

2. Klik Accounts & Banking


3. Kemudian klik Transfer

4. Klik New 3rd party account transfer




5. Isi detail untuk transaksi seperti di dalam gambar;



Amount: Jumlah ingin di transfer
To 3rd Party Account Number: Nombor akaun penerima
Effective date: Masa aktif transaksi. *kalau nak transfer laaa tu jugak, so pilih today
Recipient email: Email penerima *kalau penerima takdak email, letak email sendiri pun boleh hoho
Recipient reference: Nama transaksi *contoh boleh letak nombor order ke, or apa-apa subjek transaksi ingin diletakkan
Other payment details: Maklumat lain ingin diletakkan dalam transaksi *tak letak pun takpa

6. Selepas maklumat transaksi dirasa betul boleh tekan confirm. Kemudian request TAC number untuk aktifkan transaksi. Nanti server akan hantar nombor tersebut melalui message ke nombor hampa daftarkan. Lepas tu boleh isi TAC number dan tekan confirm.

7. Apabila transaksi berjaya, dia akan jadi gambar seperti ini. Ini contoh transaksi Miela buat masa shopping dengan Nile hari tu.



Semoga tutorial ini membantu anda!!!