Sunday, August 09, 2015

Kem Pemimpin Muda Prihatin Air-ESD di Taiping

Salam Readership. Dalam minggu terakhir Julai 2015, dapat call dari seorang kawan "Mila hang nak jadi fasi Kem Air tak?". What??, masa tu memang terkejut sebab Miela tahu RCE memang dah ada wakil 5 orang student untuk jadi Fasi kem tersebut tapi disebabkan sorang tak dapat balik USM untuk buat persiapan maka depa fikir saya boleh mengantikan disebabkan rumah dengan USM tidaklah berapa jauh mudah untuk pulang ke sana memadangkan persiapan masa itu tinggal sehari lagi. 

Selepas dah ready segala persiapan maka tibalah hari Kem Pemimpin Muda Prihatin Air tu. Kem tu berlangsung selama 3 hari 28 -30 Julai. Program ini merupakan kerjasama antara RCE Penang bersama-sama Suruhanjaya Kebangsaan UNESCO Malaysia (SKUM)dan UNESCO-International Hydrological Programme (UNESCO-IHP Malaysia). Sebanyak 51 orang pelajar sekolah menengah dan 16 orang guru seluruh Malaysia telah terlibat dalam program selama 3 hari 2 malam ini. *yang bold saya copy paste je haha.


Budak-budak pun sampai di tempat kem. Tempat Kem di buat di Kolej Multimedia Taiping

Pelajar-pelajar yang mai kem ni diajar mengikut modul yang diberi oleh beberapa buah agensi seperti UTHM, Jabatan Pengairan dan Saliran, Kementerian Kesihatan Malaysia,  Institut Alam Sekitar dan Pembangunan (LESTARI) UKM dan agensi yang lain. Manakala tugas Miela sebagai co-fasi kem ni tugasnya adalah menjaga budak-budak ni, pastikan flow program berjalan dengan lancar pastu bantu dorang siapkan modul. Ni first time jugaklah jadi fasi, memang program ni amat berbeza dari program Kampung Selamat yang Miela pernah join.


Ni masa ice breaking. Entah apalah Miela dok merapu dengan budak-budak ni haha.
Ini gambar masa hari perasmian. Majlis perasmian ni dirasmikan oleh Prof Datuk Dr Omar Osman, Naib Canselor USM

Hari pertama program lebih kepada pengenalan dan teori tentang air. Biasalah sebelum nak buat aktiviti praktikal kena faham teori dulu. Kemudian hari kedua terdapat banyak aktiviti luar bermula di Burmese Pool sehinggalah ke Kuala Sepetang. Aktiviti hari kedua agak menarik sambil belajar kita aplikasikan kemudian kita lebih nampak dan jelas dengan demo depa tunjuk tu. Contohnya modul Bio-indikator di mana student kena tangkap haiwan tidak bertulang di sungai untuk nak tahu kualiti air.

Sebelum nak start aktiviti kena buat aktivi regangan dulu
Ini pula sesi modul air bawah tanah. Siap tunjuk demo lagi cari bagaimana depa ambik air tanah.
Melawat kilang arang
Tak jauh dari kilang arang pergi pula ke hutan paya bakau
Waktu petang kami naik bot menyusuri sungai di Kuala Sepetang
Selepas selesai aktiviti di Kuala Sepentang, kami pi pekena mee udang Mak Jah dulu.


Hari ketiga merupakan hari terakhir kem di Kolej Multimedia, seperti biasa ada persembahan dan juga majlis penutup.

Ini sesi bagi hadiah semasa majlis penutup, tahniah kepada pemenang. Ni Miela tak pasti yang ini pemenang nombor berapa, lupa haha.

Selesai saja majlis penutup maka tamatlah Kem Pemimpin Muda Prihatin Air-ESD di Taiping. Satu pengalaman yang sangat berharga walaupun Miela  bertugas co-fasi sekadar pantau budak-budak join kem tapi dalam masa sama dapat juga mengenai isu kelestarian air. Insyallah nanti buka semester boleh aplikasi ilmu yang ada ni untuk Kampus Sejahtera.  



Thursday, August 06, 2015

Dah besar pun dapat duit raya!!

Gambar sampul raya je, duit raya dah kebas habis :P

Salam readership. Well Miela tahu syawal pun dah nak habis hujung-hujung tapi baru nak up cerita kisah raya, haha peduli apa kite nak cerita jugak!!. Padahal masa menaip entri ni jenuh jugak nak cari feel raya, maklumlah dah tak sehangat raya masa minggu pertama syawal huhu.

Alhamdulilah raya tahun ni baju raya 4 pasang, ada yang sponsor ada yang Miela beli sendiri. Tapi ada baju raya tak sempat nak pakai, mungkin boleh pakai masa lain nanti. Meriah raya cuma dapat rasa 1 minggu lebih, sebab ada kawan-kawan sibuk kembali bekerja dan belajar. Maka tinggal Miela yang mereput menghabiskan cuti semester.

Sebagai anak dara yang unofficial 21 tahun, masih juga layak mendapat duit raya kihkih. Orang memberi kita menerima ye tak??. Setiap sen dan ringgit memang amat bermakna especially student like me. Lain lah kalau kawan yang sudah bekerja, itu sudah layak memberi duit raya hehe. Untung jugak dapat kawan yang sudah berkerja, sudi jugak beri duit raya walaupun kita ni malu-malu kucing nak terima duit raya dorang. Tak payah malu-malu kucing sangatlah Miela!!.

Hasil tangkapan duit raya tahun ni not bad lahh. Kiranya antara tangkapan duit raya terbanyak berbanding tahun sebelum ni. Ada dalam ratus sikit macam tu, boleh buat simpanan untuk hari tua #ehh. Nasib lah ada yang memahami bagi duit raya lebih. Dah tak perlu nak pakai kad matrik bila beraya, lagipun ada orang ingat kita ni budak sekolah lagi haha. Apa yang orang bagi banyak ka sedikit ka kita terima sahaja. Ingat tangan yang memberi lebih baik daripada tangan menerima.



Nota: Dulu masa kecik dapat duit raya orang mesti suruh simpan untuk sambung belajar. Last-last bila nak sambung belajar pakai loan atau biasiswa.

Tuesday, August 04, 2015

Sibuk dengan penanda buku felt

Salam Readership. Dalam seminggu ini blog agak sunyi dari sebarang entri. Minggu lepas pulak kena balik USM secara mengejut selepas mendapat call untuk ganti orang dan menjalankan tugas sebagai co-fasi untuk sebuah kem. Selepas kem pula, sibuk nak menghabiskan sisa kain felt untuk buat penanda buku. Tengok-tengok cuti tinggal sebulan ja, sibuklah nak kena tambah stok penanda buku ni.

Actually biasanya waktu cuti sem Miela akan buat seberapa banyak penada buku felt untuk dijual masa bukak semester nanti. Miela takkan buat penanda buku ni masa belajar tau, sebab Miela tahu bukak semester mesti sibuk dengan study dan juga aktiviti persatuan. So cuti daripada duduk saja baik kita buat kerja kan?.

Design penada buku yang ada
Biasanya design penanda buku yang laku ialah design character watak kartun contohnya Baymax. Memang hot selling lah, tambah masa tu musim kartun Baymax. Selain tu Miela ada  buat design penanda buku Hello Kitti, Emoji, Elmo dan watak kartun yang lain lagi. Miela buat design kartun yang simple ja huhuhu. Sebab Miela pun guna 200% gunting pakai tangan tanpa mesin. Mesin pontong kain felt memcecah RM500+, tak mampu nak beli. Lagipun buat penanda buku felt cuma kerja part time saja.

Penada buku felt yang dah siap simpan elok-elok dalam kotak

Dah dua kali cuti semester Miela buat benda ni dan alhamdulilah laku jual jual penanda buku felt. Selalunya Miela jual kat bilik je, jiran-jiran bilik selalu mai nak beli penanda buku yang comel ni. Lagi satu Miela selalu meminta orang ketiga  jual dalam ekspo WUS. WUS atau dikenali sebagai subjek Keusahawanan di Universiti. So ada satu task di mana student kena jual barang dalam tarikh ekspo ditetapkan. Dari situ Miela boleh generate money setiap semester, cukuplah nak tampung makan sikit. 


Nota: Student memang suka cari extra money walaupun sudah ada duit pinjaman atau biasiswa. Biasalah zaman muda macam-macam keperluan dan keinginan nak tampung.