Monday, August 10, 2015

Segmen 12 Jam Bloglist #16 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan September dan Oktober 2015 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 10 Ogos 2015, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #16 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Ogos 2015.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Sunday, August 09, 2015

Kem Pemimpin Muda Prihatin Air-ESD di Taiping

Salam Readership. Dalam minggu terakhir Julai 2015, dapat call dari seorang kawan "Mila hang nak jadi fasi Kem Air tak?". What??, masa tu memang terkejut sebab Miela tahu RCE memang dah ada wakil 5 orang student untuk jadi Fasi kem tersebut tapi disebabkan sorang tak dapat balik USM untuk buat persiapan maka depa fikir saya boleh mengantikan disebabkan rumah dengan USM tidaklah berapa jauh mudah untuk pulang ke sana memadangkan persiapan masa itu tinggal sehari lagi. 

Selepas dah ready segala persiapan maka tibalah hari Kem Pemimpin Muda Prihatin Air tu. Kem tu berlangsung selama 3 hari 28 -30 Julai. Program ini merupakan kerjasama antara RCE Penang bersama-sama Suruhanjaya Kebangsaan UNESCO Malaysia (SKUM)dan UNESCO-International Hydrological Programme (UNESCO-IHP Malaysia). Sebanyak 51 orang pelajar sekolah menengah dan 16 orang guru seluruh Malaysia telah terlibat dalam program selama 3 hari 2 malam ini. *yang bold saya copy paste je haha.


Budak-budak pun sampai di tempat kem. Tempat Kem di buat di Kolej Multimedia Taiping

Pelajar-pelajar yang mai kem ni diajar mengikut modul yang diberi oleh beberapa buah agensi seperti UTHM, Jabatan Pengairan dan Saliran, Kementerian Kesihatan Malaysia,  Institut Alam Sekitar dan Pembangunan (LESTARI) UKM dan agensi yang lain. Manakala tugas Miela sebagai co-fasi kem ni tugasnya adalah menjaga budak-budak ni, pastikan flow program berjalan dengan lancar pastu bantu dorang siapkan modul. Ni first time jugaklah jadi fasi, memang program ni amat berbeza dari program Kampung Selamat yang Miela pernah join.


Ni masa ice breaking. Entah apalah Miela dok merapu dengan budak-budak ni haha.
Ini gambar masa hari perasmian. Majlis perasmian ni dirasmikan oleh Prof Datuk Dr Omar Osman, Naib Canselor USM

Hari pertama program lebih kepada pengenalan dan teori tentang air. Biasalah sebelum nak buat aktiviti praktikal kena faham teori dulu. Kemudian hari kedua terdapat banyak aktiviti luar bermula di Burmese Pool sehinggalah ke Kuala Sepetang. Aktiviti hari kedua agak menarik sambil belajar kita aplikasikan kemudian kita lebih nampak dan jelas dengan demo depa tunjuk tu. Contohnya modul Bio-indikator di mana student kena tangkap haiwan tidak bertulang di sungai untuk nak tahu kualiti air.

Sebelum nak start aktiviti kena buat aktivi regangan dulu
Ini pula sesi modul air bawah tanah. Siap tunjuk demo lagi cari bagaimana depa ambik air tanah.
Melawat kilang arang
Tak jauh dari kilang arang pergi pula ke hutan paya bakau
Waktu petang kami naik bot menyusuri sungai di Kuala Sepetang
Selepas selesai aktiviti di Kuala Sepentang, kami pi pekena mee udang Mak Jah dulu.


Hari ketiga merupakan hari terakhir kem di Kolej Multimedia, seperti biasa ada persembahan dan juga majlis penutup.

Ini sesi bagi hadiah semasa majlis penutup, tahniah kepada pemenang. Ni Miela tak pasti yang ini pemenang nombor berapa, lupa haha.

Selesai saja majlis penutup maka tamatlah Kem Pemimpin Muda Prihatin Air-ESD di Taiping. Satu pengalaman yang sangat berharga walaupun Miela  bertugas co-fasi sekadar pantau budak-budak join kem tapi dalam masa sama dapat juga mengenai isu kelestarian air. Insyallah nanti buka semester boleh aplikasi ilmu yang ada ni untuk Kampus Sejahtera.  



Thursday, August 06, 2015

Dah besar pun dapat duit raya!!

Gambar sampul raya je, duit raya dah kebas habis :P

Salam readership. Well Miela tahu syawal pun dah nak habis hujung-hujung tapi baru nak up cerita kisah raya, haha peduli apa kite nak cerita jugak!!. Padahal masa menaip entri ni jenuh jugak nak cari feel raya, maklumlah dah tak sehangat raya masa minggu pertama syawal huhu.

Alhamdulilah raya tahun ni baju raya 4 pasang, ada yang sponsor ada yang Miela beli sendiri. Tapi ada baju raya tak sempat nak pakai, mungkin boleh pakai masa lain nanti. Meriah raya cuma dapat rasa 1 minggu lebih, sebab ada kawan-kawan sibuk kembali bekerja dan belajar. Maka tinggal Miela yang mereput menghabiskan cuti semester.

Sebagai anak dara yang unofficial 21 tahun, masih juga layak mendapat duit raya kihkih. Orang memberi kita menerima ye tak??. Setiap sen dan ringgit memang amat bermakna especially student like me. Lain lah kalau kawan yang sudah bekerja, itu sudah layak memberi duit raya hehe. Untung jugak dapat kawan yang sudah berkerja, sudi jugak beri duit raya walaupun kita ni malu-malu kucing nak terima duit raya dorang. Tak payah malu-malu kucing sangatlah Miela!!.

Hasil tangkapan duit raya tahun ni not bad lahh. Kiranya antara tangkapan duit raya terbanyak berbanding tahun sebelum ni. Ada dalam ratus sikit macam tu, boleh buat simpanan untuk hari tua #ehh. Nasib lah ada yang memahami bagi duit raya lebih. Dah tak perlu nak pakai kad matrik bila beraya, lagipun ada orang ingat kita ni budak sekolah lagi haha. Apa yang orang bagi banyak ka sedikit ka kita terima sahaja. Ingat tangan yang memberi lebih baik daripada tangan menerima.



Nota: Dulu masa kecik dapat duit raya orang mesti suruh simpan untuk sambung belajar. Last-last bila nak sambung belajar pakai loan atau biasiswa.