Thursday, January 14, 2016

Tips Jimat Air


Salam Readership. Miela tahu sekarang musim panas gila-gila terutama kawasan yang belah utagha tu. Orang cakap panas lit lit, boleh berpeluh-peluh dibuatnya even dalam bilik. Akibat cuaca panas berterusan boleh menyebabkan ayaq kt muka bumi ni kering tau. Bila ayaq makin kering, sumber ayaq pun makin berkurang

So hari ni nak kongsi serba sedikit tentang tips jimat air. Actually tips ni Miela rangkumkan sendiri berdasarkan sumber-sumber dari internet. Kemudian tips ni disebarkan melalui page untuk memdidik mahasiswa cakna tentang kelestarian air. Sebenarnya tips ni adalah lebih fokus kepada student, tapi orang biasa boleh amalkan juga kan? *ikut kesesuaian. Jom ikuti tips ini



1. Jangan biarkan air mengalir dari pili air.


Air adalah penting untuk kita setiap hari. Air yang mengalir dari pili air mempercepatkan kadar pengunaan air seterusnya boleh menaikan bil air. Tutup pili air jika kita tidak mengunakannya.



2. Baiki dengan segera semua kebocoran pili, paip dan sistem tandas.


Kebocoran pili, paip dan sistem tandas menyebabkan berlakunya pembaziran air. Jika berlaku kebocoran air di kampus segera laporkan kepada pihak berwajib seperti Pejabat Desasiswa atau Jabatan Pembangunan.



3. Kurangkan kekerapan mencuci kereta atau motosikal.

Tidak salah kita mencuci kereta atau motorsikal kerana fungsi air juga digunakan untuk mencuci. Namun jika terlalu kerap mencuci juga boleh menbazirkan air . Jika anda perlu mencuci, gunakan air baldi dan span ataupun kain basah.



4. Gunakan mesin pencuci hanya dengan muatan basuhan penuh
Sewaktu membasuh pakaian, basuh pakaian apabila muatan pakaian penuh kerana biarpun separuh muatan, tetap akan menggunakan jumlah air yang sama. Namun begitu amat digalakan membasuh pakaian tanpa mesin kerana mencuci tanpa mesin lebih menjimatkan air pada masa yang sama dapat menjimatkan tenaga elektrik.



5. Gunakan Air Hujan


Air hujan merupakan sumber air semula jadi kepada penduduk bumi. Dengan menadah air hujan dan mengunakan air hujan untuk aktiviti menyiram ataupun mencuci dapat digunakan secara percuma.



6. Kurangkan masa mandian dan gunakan pancuran mandian bertekanan rendah.


Bilik air merupakan tempat di mana penjimatan perlu ditekankan kerana 3/4 air digunakan di bilik air. Kita sepatutnya meminimakan penggunaan air semasa mandi dengan mengurangkan masa madian dan mengunakan pancuran mandian bertekanan rendah. Ketika bersabun tutup pancuran mandian sebentar supaya air tidak membazir begitu sahaja.




7. Jimatkan air di Tandas


Meletakan sebotol air mineral 500 ml ke dalam tangki tandas merupakan cara paling mudah untuk menjimatkan air tanpa menggangu keupayaan tandas tersebut. Kaedah ini dapat menjimatkan air sebanyak 30% pengunaan air. 


Wednesday, January 13, 2016

Unofficial 22




Salam readership. Cuti semester sudah bermula, maka bolehlah nak update entri sebanyak mungkin. As usual waktu study, memang tak dapat nak update entri kerana sibuk hal di universiti. Ini adalah entri pertama bagi 2016. Masuk tahun 2016, secara tak rasminya Miela sudah berumur 22, huhuhuhuhu. Sekejap je masa, rasa still sweet 18 lagi uwekkkkk hahaha. Btw, banyak benda Miela belum capai lagi  dalam hidup dan ada juga still  in progress.


Salah satu moments study di USM


Study
Alhamdulilah sekarang sudah masuk tahun ke-3 belajar di USM, dah masuk semester ke 6 dengan baki 2 semester sebelum pratikal. Actually masa sekolah dulu Miela tak pernah expect study sampai USM ni, sebab dulu-dulu target nak masuk politeknik or universiti biasa-biasa je. Sapa sangka perancangan tuhan, tup tup dapat benda yang lebih baik daripada kita jangka. So far sangat bersyukur dapat study di USM meskipun banyak pancaroba ku tetap tempuhi harungi jua, cewahhh gitu. Insyallah tahun depan depan grad dengan memegang Ijazah Sarjana Muda Pengurusan. Kite lambat sikit grad sebab program 4 tahun.

Duit
Baru-baru ni kecoh isu tentang isu mahasiswa tak cukup duit sampai terkoyak usus disebabkan tak makan beberapa hari. Kalau diikutkan umur sekarang ni, teringin nak ada duit sendiri even tengah belajar. Miela tak mampu nak kumpul duit banyak-banyak time study dengan kata lain #2kerja dalam satu masa, sebab sibuk komitment dengan study dan jawatan dalam sekretariat. Cuma kalau ada masa terluang tolong design poster,baju atau logo. Ada upah sikit dapat. Ohh baru teringat, bisnes felt, haha walaupun tak aktif sangat jual, tapi adalah hasil. Yang best lagi bila ada blog, pun boleh jana duit secara tak langsung dengan nuffnang. Insyallah for future, ada kerja sendiri baru ada duit sendiri. Masa tu boleh beli barang macam-macam, bagi duit kat parents, pergi melacong dan tak lupa nak kena bayaq balik ptptn tu, hurm.



Jodoh
Hahahahahahahahahaha mampu gelak ja wei. Jawapannya belum jumpa lagi. Siapa cakap bila study senang jumpa calon?, susah sebenarnya lagi-lagi bila kau study di universiti yang majoriti ramai perempuan. Lain lah kalau study di universiti majoriti lelaki. However, sebenarnya malas nak fikir lagi, masih jauh perjalanan walaupun ada rakan sebanyak yang dah jumpa calon atau jodoh. Kalau dah bersedia, Insyallah satu hari nanti adalah tuuu *ayat penyedap hati.

Makin Matang
Seganlah pula nak cakap makin matang ni, hehe. Rasanya belum cukup lagi, muka pun orang cakap ingat masih sekolah lagi. Cuma kalau dibandingkan dengan perangai dulu-dulu dengan perangai sekarang banyak dah berubah. Mungkin dulu kurang confident, sekarang makin confident. Dulu-dulu nak speaking bi pun tak reti, sekarang boleh lah sikit sebab dah terbiasa dengan enviroment school (falkuti) yang mengamalkan english sebagai bahasa pengantar. Dulu asyik-asyik jadi follower, sekarang dah berani nak pegang jawatan macam-macam *ohh macam gila kuasa pulak, haha*. Pendek kata aku yang dulu bukannya sekarang heyy!!.




Blog
Sejak Ogos 2010 tak silap Miela start berblogging. Maknanya tahun ni dah masuk tahun 6 berblogging. Asalnya buat blog unexpected, buat suka-suka takdalah sampai follower 800++ dan boleh mampu menjana pendapatan sampingan. But I love with my own blog because when a lots of memory. Kadang-kadang kau lupa memori dan kisah dulu-dulu bila baca balik entri dapat ingat balik walaupun agak "sengal" masa zaman dulu. Sekarang dulu blog biasa-biasa, sekarang pageview 273113 *terkini semasa entri ini ditulis. Untuk masa hadapan pula, semoga blog ni pageview naik dan semakin dikenali ramai. Kalau boleh tahun ni nak capai 1k follower pulak, hehe.


Ini sahaja Miela cerita serba sedikit apa tentang overall yang telah dicapai dalam hidup. Tapi banyak lagi kalau boleh nak letak ni, masalahnya lupa hahaha. Sedangkan azam tahun lepas tak ingat. Cuma Miela tak harap banyak, harapnya hidup di dunia di permudahkan disamping juga dapat menambahkan pahala-pahala semasa hidup dimuka bumi ini. 

Wednesday, December 16, 2015

Semester 5 dah nak habis



Salam Readership. Faham-faham lah korang, bila sibuk dengan kehidupan universiti memang tuan blog ni jarang mengupdate blog. Geram tau, banyak cerita nak letak dalam ni, tapi masa takda. Sampai minggu terakhir kuliah, barulah ada masa nak update. Inipun nak update cerita ringkas-ringkas sahaja.

Kalu boleh semua nak cerita dari suprise birthday, pergi escape, pergi makan-makan, karenah anak buah, pergi pantai semua tu. Boleh kata A sampai XYZ Miela nak ceritanya. Erm, tunggu cuti semester lah kot nak update story. 

Dalam minggu terakhir kuliah ni, Miela cuma ada 2 kelas sahaja. Hoho untung kan kelas dah habis awal. Sekarang ni memang takda kelas, Jumaat ni baru ada last kelas. Merepot sekejap 2 hari tunggu last class. Lepas tu start study week kemudian final exam. 


Maka inilah jadual exam Miela. Bestlah jugak, ada gap sedang-sedang gitu. Kiranya 2 subjek ada satu minggu. Ada masa nak study, study week rasa tak cukup nak study actually T.T. Agak sadis semester ni sibuk dengan urus sekretariat sampai tak sedar semester dah nak habis. Sampai tak sedar, sebenarnya semester aku belajar apa ek?, lost jugak. Tapi nasib baik mid term mark tu boleh tahan la, not so good, not bad. Tapi perlu banyak improvement

Doakan kan terbaik untuk Miela menghadapi final exam yang mendatang ni. Terangkan hati dan minda masa nak jawab soalan final ni. Risau juga, tak start study apa lagi. Baru semak-semak nota dan chapter apa nak kena study ni. Nanti lepas habis exam, tinggal 3 semester to go before graduation. Ok tak sabar nak sebenarnya nak habis study walapun lambat lagi haha.