Saturday, January 16, 2016

Tips Mengatasi Masalah Pelajar Poket Kering



Salam Readership. Baru-baru ni kecoh tentang student tak cukup duit, sampai terpaksa mengikat perut di hujung semester. Masalah ini selalu berulang setiap hujung semester, cumanya disebabkan kos sara hidup yang meningkat, ramai mahasiswa menyuarakan masalah ini. Miela juga tidak terkecuali terasa juga tekanan ekonomi sekarang. Tapi nak buat macam mana, kena survive jugak.

Bayangkan study di kawasan bandar, Penang pulak tu. Memang antara bandar yang mahal kat Malaysia ni. Dugaan banyak, tambah-tambah dikelilingi kedai makan, shopping mall dan tempat nak yang menarik. Hati kena ketal beb, nafsu membazir kena kawal. So entri ni nak kongsikan sedikit Tips Mengatasi Masalah Pelajar Poket Kering yang Miela amalkan di universiti. Belum pernah lagi sampai tak makan seminggu, cuma prinsip dia berjimat dalam berbelanja. Harap membantu :).




1. Merancang pembelajaan
Sesuatu pekara kalau nak buat sesuatu mestilah merancang. Firtsly sentiasa tengok baki dalam akaun bank berapa. Daripada wang kita ada, so kita boleh rancang bajet dalam sebulan nak belanja berapa. Contoh target paling maksimun belanja RM480 sebulan, kalau boleh jangan lebih dan lebih baik kurang daripada jumlah tersebut. Ada orang cakap kita hanya merancang last-last tak jadi. Ingat kalau tak merancang, bila lagi nak start?. Jangan pernah gagal merancang. 

2. Simpan duit
Setiap kali duit biasiswa atau pinjaman seeloknya 15-20% daripadanya kita buat simpanan. Kalau rasa diri tu boleh kawal berbelanja sila pindahkan duit simpanan ke akaun bank lain. Macam Miela, setiap kali masuk duit pt, akan ambil 20% daripada duit pt kemudian simpan ke bank BSN. Lepas tu sekali dengan kad bank BSN tinggalkan kat rumah. So dekat situ, bila kat universiti takdelah terguna duit simpanan bila kad akaun bank tak bawa. Kalau tetiba masa tu darurat nak guna duit, barulah kita guna duit tu.


3. Beli Printer
Miela rasa printer lah banyak save cost sebenarnya. Memang awal-awal beli makan budget, tapi lama-lama korang akan rasa berbaloi beli printer. Sebab apa?, sebab boleh jimat kos print assignment dan nota, kedua boleh bisnes printing at same time. Tapi Miela sarankan kalau korang nak beli printer, beli printer jenama HP because very cost effective. Dahlah ink dia murah around rm30++ pastu boleh tahan dalam satu semester. Cuba bandingkan kos print note dan assignment di kedai dengan print sendiri?. Berbaloi sebenarnya beli printer. 

4. Jangan beli air
Maksudnya disini disarankan sentiasalah bawa air sendiri kemana-mana pun. Buat apa pergi kedai order ayaq teh, milo, horlick tapi sebenarnya hampa boleh buat ayaq sendiri kat bilik?. Ramai ja kawan-kawan Miela buat macam ni. Kadang-kadang selamber jaa bawa botol ayaq ke kedai makan kat luaq, sebab tak nak order ayaq. Paling bajet pun order ayaq kosong kat kedai, buat apa nak malu kan?. Tapi seriously memang berbaloi kalau bawa air sendiri daripada beli kat luar.


5. Jauhi kawan-kawan suka menghabiskan duit
Miela ni semua orang boleh berkawan, cuma rapat atau tidak je. Yang selalu jalan-jalan makan cafe hispter, suka travel, beli barang berjenama bagai tu tak rapat sangat pun. Tahu diri ni kena ukur baju dibanda sendiri huhuhu, takut terpagaruh juga nanti. Betulah orang cakap, kawan-kawan memang banyak bawak banyak pengaruh, kena pandai pilih kawan terutama kat universiti yang berbeza latar belakang.


6. Join kelab/pesatuan/sekretariat
Sejak aktif join sekretariat kat universiti, jadi agak busy sikit daripada aktiviti melagha kuikui. Bila busy takda masa nak tengok barang-barang online. Dan tiada juga masa nak jalan-jalan berhibur tiap-tiap minggu walaupun study kat Penang banyak tempat best-best. Tapi enjoy join benda ni, hang akan rasa pengalaman hidup student sebenarnya. Lagi satu, kalau ada program yang ada makanan free, hampa join ja. Dapat jimat duit makan juga pengalaman dan ilmu. 

Hari tu join program motivasi jadi urusetia. 3 hari 2 malam dapat jimat duit belanja makan,
sebab dapat makan free. Yang best lagi dapat pergi Bukit Bendera free sebab bawak
budak-budak yang join program motivasi jalan-jalan. Nasib baik program ni di sponsor, huhu. 

7. Jana pendapatan sendiri
Kalau nak cari alternatif tanpa harapkan duit biasiswa/ptptn atau duit parents, boleh buat kerja part time jadi promoter ke, jurujual ke, buat student cab ke atau apa-apa sahaja. Tapi Miela tak mampu buat kerja part time tiap-tiap minggu sebab kekangan masa. Selalu jana duit sendiri bila masa free contohnya tolong design logo/poster tak pun jual craft felt. Blog yang sedang hampa baca ni pun sebenarnya boleh jana duit sendiri dengan nuffnang. Kadang-kadang 2 3 bulan tak aktif blog, masuk juga duit sikit-sikit. Lagi satu join program yang dapat elaun, dapat pengalaman dapat duit.


8. Banyakkan bersedekah
Dalam mengejar mengumpul harta dunia, jangan lupa bersedekah. Sedekah ni ibarat pelaburan dunia dan akhirat. Di akhirat pahala akan dihitung manakala di dunia Insyallah jika hati kita ikhlas bersedekah Allah akan bukakan rezeki buat kita. Lagipun sedekah inikan amalan sunnah Rasulullah.

Thursday, January 14, 2016

Tips Jimat Air


Salam Readership. Miela tahu sekarang musim panas gila-gila terutama kawasan yang belah utagha tu. Orang cakap panas lit lit, boleh berpeluh-peluh dibuatnya even dalam bilik. Akibat cuaca panas berterusan boleh menyebabkan ayaq kt muka bumi ni kering tau. Bila ayaq makin kering, sumber ayaq pun makin berkurang

So hari ni nak kongsi serba sedikit tentang tips jimat air. Actually tips ni Miela rangkumkan sendiri berdasarkan sumber-sumber dari internet. Kemudian tips ni disebarkan melalui page untuk memdidik mahasiswa cakna tentang kelestarian air. Sebenarnya tips ni adalah lebih fokus kepada student, tapi orang biasa boleh amalkan juga kan? *ikut kesesuaian. Jom ikuti tips ini



1. Jangan biarkan air mengalir dari pili air.


Air adalah penting untuk kita setiap hari. Air yang mengalir dari pili air mempercepatkan kadar pengunaan air seterusnya boleh menaikan bil air. Tutup pili air jika kita tidak mengunakannya.



2. Baiki dengan segera semua kebocoran pili, paip dan sistem tandas.


Kebocoran pili, paip dan sistem tandas menyebabkan berlakunya pembaziran air. Jika berlaku kebocoran air di kampus segera laporkan kepada pihak berwajib seperti Pejabat Desasiswa atau Jabatan Pembangunan.



3. Kurangkan kekerapan mencuci kereta atau motosikal.

Tidak salah kita mencuci kereta atau motorsikal kerana fungsi air juga digunakan untuk mencuci. Namun jika terlalu kerap mencuci juga boleh menbazirkan air . Jika anda perlu mencuci, gunakan air baldi dan span ataupun kain basah.



4. Gunakan mesin pencuci hanya dengan muatan basuhan penuh
Sewaktu membasuh pakaian, basuh pakaian apabila muatan pakaian penuh kerana biarpun separuh muatan, tetap akan menggunakan jumlah air yang sama. Namun begitu amat digalakan membasuh pakaian tanpa mesin kerana mencuci tanpa mesin lebih menjimatkan air pada masa yang sama dapat menjimatkan tenaga elektrik.



5. Gunakan Air Hujan


Air hujan merupakan sumber air semula jadi kepada penduduk bumi. Dengan menadah air hujan dan mengunakan air hujan untuk aktiviti menyiram ataupun mencuci dapat digunakan secara percuma.



6. Kurangkan masa mandian dan gunakan pancuran mandian bertekanan rendah.


Bilik air merupakan tempat di mana penjimatan perlu ditekankan kerana 3/4 air digunakan di bilik air. Kita sepatutnya meminimakan penggunaan air semasa mandi dengan mengurangkan masa madian dan mengunakan pancuran mandian bertekanan rendah. Ketika bersabun tutup pancuran mandian sebentar supaya air tidak membazir begitu sahaja.




7. Jimatkan air di Tandas


Meletakan sebotol air mineral 500 ml ke dalam tangki tandas merupakan cara paling mudah untuk menjimatkan air tanpa menggangu keupayaan tandas tersebut. Kaedah ini dapat menjimatkan air sebanyak 30% pengunaan air. 


Wednesday, January 13, 2016

Unofficial 22




Salam readership. Cuti semester sudah bermula, maka bolehlah nak update entri sebanyak mungkin. As usual waktu study, memang tak dapat nak update entri kerana sibuk hal di universiti. Ini adalah entri pertama bagi 2016. Masuk tahun 2016, secara tak rasminya Miela sudah berumur 22, huhuhuhuhu. Sekejap je masa, rasa still sweet 18 lagi uwekkkkk hahaha. Btw, banyak benda Miela belum capai lagi  dalam hidup dan ada juga still  in progress.


Salah satu moments study di USM


Study
Alhamdulilah sekarang sudah masuk tahun ke-3 belajar di USM, dah masuk semester ke 6 dengan baki 2 semester sebelum pratikal. Actually masa sekolah dulu Miela tak pernah expect study sampai USM ni, sebab dulu-dulu target nak masuk politeknik or universiti biasa-biasa je. Sapa sangka perancangan tuhan, tup tup dapat benda yang lebih baik daripada kita jangka. So far sangat bersyukur dapat study di USM meskipun banyak pancaroba ku tetap tempuhi harungi jua, cewahhh gitu. Insyallah tahun depan depan grad dengan memegang Ijazah Sarjana Muda Pengurusan. Kite lambat sikit grad sebab program 4 tahun.

Duit
Baru-baru ni kecoh isu tentang isu mahasiswa tak cukup duit sampai terkoyak usus disebabkan tak makan beberapa hari. Kalau diikutkan umur sekarang ni, teringin nak ada duit sendiri even tengah belajar. Miela tak mampu nak kumpul duit banyak-banyak time study dengan kata lain #2kerja dalam satu masa, sebab sibuk komitment dengan study dan jawatan dalam sekretariat. Cuma kalau ada masa terluang tolong design poster,baju atau logo. Ada upah sikit dapat. Ohh baru teringat, bisnes felt, haha walaupun tak aktif sangat jual, tapi adalah hasil. Yang best lagi bila ada blog, pun boleh jana duit secara tak langsung dengan nuffnang. Insyallah for future, ada kerja sendiri baru ada duit sendiri. Masa tu boleh beli barang macam-macam, bagi duit kat parents, pergi melacong dan tak lupa nak kena bayaq balik ptptn tu, hurm.



Jodoh
Hahahahahahahahahaha mampu gelak ja wei. Jawapannya belum jumpa lagi. Siapa cakap bila study senang jumpa calon?, susah sebenarnya lagi-lagi bila kau study di universiti yang majoriti ramai perempuan. Lain lah kalau study di universiti majoriti lelaki. However, sebenarnya malas nak fikir lagi, masih jauh perjalanan walaupun ada rakan sebanyak yang dah jumpa calon atau jodoh. Kalau dah bersedia, Insyallah satu hari nanti adalah tuuu *ayat penyedap hati.

Makin Matang
Seganlah pula nak cakap makin matang ni, hehe. Rasanya belum cukup lagi, muka pun orang cakap ingat masih sekolah lagi. Cuma kalau dibandingkan dengan perangai dulu-dulu dengan perangai sekarang banyak dah berubah. Mungkin dulu kurang confident, sekarang makin confident. Dulu-dulu nak speaking bi pun tak reti, sekarang boleh lah sikit sebab dah terbiasa dengan enviroment school (falkuti) yang mengamalkan english sebagai bahasa pengantar. Dulu asyik-asyik jadi follower, sekarang dah berani nak pegang jawatan macam-macam *ohh macam gila kuasa pulak, haha*. Pendek kata aku yang dulu bukannya sekarang heyy!!.




Blog
Sejak Ogos 2010 tak silap Miela start berblogging. Maknanya tahun ni dah masuk tahun 6 berblogging. Asalnya buat blog unexpected, buat suka-suka takdalah sampai follower 800++ dan boleh mampu menjana pendapatan sampingan. But I love with my own blog because when a lots of memory. Kadang-kadang kau lupa memori dan kisah dulu-dulu bila baca balik entri dapat ingat balik walaupun agak "sengal" masa zaman dulu. Sekarang dulu blog biasa-biasa, sekarang pageview 273113 *terkini semasa entri ini ditulis. Untuk masa hadapan pula, semoga blog ni pageview naik dan semakin dikenali ramai. Kalau boleh tahun ni nak capai 1k follower pulak, hehe.


Ini sahaja Miela cerita serba sedikit apa tentang overall yang telah dicapai dalam hidup. Tapi banyak lagi kalau boleh nak letak ni, masalahnya lupa hahaha. Sedangkan azam tahun lepas tak ingat. Cuma Miela tak harap banyak, harapnya hidup di dunia di permudahkan disamping juga dapat menambahkan pahala-pahala semasa hidup dimuka bumi ini.