Sunday, August 25, 2019

Makan ala-ala boat noodle di One Ninety Cafe, Bandar Bharu Kedah

Salam Redership. Bersama kita dengan food review lagi yer. Aish macam mana nak kurus macam ni kalau koje dia asyik makan je 😂.

Iouls rasa bertuah tinggal dekat dengan Parit Buntar sebab sebab bersempadanKedah dengan Penang, so kalau nak pergi Penang ke Kedah sekejap je sampai. Bandar Bharu betul-betul sepadan dekat dengan Parit Buntar Perak.

Kalau korang perasan entry Mila ada cerita makan ala-ala boat noodle dekat Cafe Mozuibsa Station, Kamunting Perak, boleh baca entry di sini. Kali ni Miela try pula dekat Bandar Bharu. Sedap ke idok, jom baca lebih lanjut.


Apa-apa yang Miela suka makan dekat sini, menu banyak sangat pilihan ioulss tak tahu nak pilih yang manaa. Dia kan serupa hampa pergi kedai RM2, pastu rambang mata nak beli apa.


Feeeling-feeling sebelum nak makan


Untuk menu yang kitaorang untuk 3 orang:

Nasi Lemak: RM1.90
Mini Chicken Chop: RM1.90
Laksa: RM1.90
Roti Telur Goyang: RM1.90
Air Anggur: RM1.90
Air Limau : RM1.90
Nasi Goreng Cina: RM1.90
Set Combo 1 plate: RM9.90
 Jus Epal : RM2.90

Total : RM26.10

Memang berbaloi makan untuk 3 orang, itupun kenyang hehe. I recommended ambil set combo RM1.90 memang puas hati makan. Nasi lemak also not bad, sedap ada bau nasi lemak dengan sambal tak lebih dan tak kurang menepati ciri-ciri nasi lemak Malaysia asli gituu. Itulah I, memang hantu nasi lemak. So kalau I kata nasi lemak sedap, memang sedap la. Kalau duduk dekat Bandar Bharu atau Parit Buntar bolehlah mai dekat One Ninety Cafe, Bandar Bharu Kedah.

One Ninety Cafe
Facebook : One Ninety Cafe
No telefon: 019-476 3372
Alamat; Jalan Bandar Baharu, Serdang Bandar Baharu 34950 
(8-10 minit dari Parit Buntar)

Sunday, August 18, 2019

Lunch Nasi Lemak Chicken Chop di Cafe Mozuibsa Station 90sen

Selalu kita biasa dengar dan makan Chicken Chop tapi agak rare sedikit Nasi Lemak Chicken Chop. Jangan hampa terkejut Nasi Lemak Chicken Chop boleh dapat RM5.90 sahaja hanya di Mozuibsa Station 90sen.



Nampak sedap kan?? tapi memang sedap giler. Kuah chicken memang melimpah banyak, memang puas makan. Ayam pula memang tak keras dan rasa enak kat mulut. Miela dah lama sebenarnya nak review makanan di Mozuibsa Satation sebab Chicken Chop harga bajet paling terbaik pernah rasa gituu. Kedai ni tengah hari dah bukak, so selalu waktu lunch every week kitaorang makan dekat sikit sebab boleh dapat makanan harga bajet bermula RM1.90.


Harga semurah RM1.90 boleh makan Lontong, Mee Rebus, Bihun Sup, Mushroom Shop, Garlic Bread dan lain-lain.


Menu-menu wastern semua harga bajetlah. I recommended Chicken Chop dan Grilled Chicken for the best tasted



Cafe Mozuibsa Station 90sen
Alamat: 163, Jalan Kg JanaKamunting 34600, Taiping 
Waze: Mozuibsa station 90sen
Waktu Operasi: 12.00 Tengah Hari - 9.00 Malam (Isnin - Sabtu)

Saturday, August 17, 2019

DIY Sticker Barang Dapur MUDAH

Salam Readership. Nampak tak trend ibu-bu sekarang label barang sticker cantik ni. Nampak makin sistematik dan kemas. Tak perlu susah cari barang dapur sebab semua ada label, jadi proses nak memasak lagi cepat.  Tahu tak korang sebenarnya kita boleh buat sendiri dengan sangat-sangat low cost. Yang belum tahu jom ikut tutorial ni!


Untuk buat sticker cantik seperti ni, Miela gunakan Microsoft Words buat label. Kalau nak buat sebijik macam gambar diatas itu mula guna tulisan font stay wildy dan gunakan shape warna macam bentuk dibawah


Nak masukan tulisan dalam kotak sama ada boleh taip terus dekat kotak atau create text box sendiri tapi kena kosongkan outline dan fill supaya tulisan nampak transparents. Kemudian buat lagi sampai korang rasa cukup label tu dan print.


Lepas print dia akan jadi lebih kurang macam ni. Macam biasa korang potong elok-elok ikut line kotak cermat-cermat okay?. Then korang letakkan dengan sellotape yang besar dari size sticker korang baru nampak kemas. Kalau kecik kena buat dua kali tapi tak cantik nampak line, so better pakai selloptape size besar naa. Lepas tu lekat bekas kosong yang korang nak guna.


Dah siap!!. Mudah kan??. Sekarang korang boleh isi barang dapur korang dengan bekas yang comel ni. Makin kemas susun atur barang dapur lepas ni. 

Sunday, August 04, 2019

Corndog Cheese Korea kini di Taiping

sumber gambar : Moza Crunch

Pernah dengar tak  corndog cheese ala-ala makanan korea?. Sekarang ni memang famous corndog cheese ni selain boba tea tu. Mujurlah dekat Taiping ada satu kedai jual. Susah nak cari corndog Korea melainkan buat sendiri haha. Kedai tu namanya Moza Crunch. Dan lama bukak tak silap sebelum raya kot. Tapi baru merasa minggu ni padahal dekat sangat tempat kerja. Maklumlah masa awal-awal bukak asyik ramai beratur sampai sold out la. Ada orang ipoh sanggup turun ke Taiping semata-mata nak dapatkan corndog di Moza Crunch.


Jadi dengan kami 6 orang nie try food hunting corndog cheese ni, 5 orang ambil Original Moza yang dalam ada cheese dan sosej dan seorang ambil Moza Cocoyo. Kedua-dua dah try rasa, not bad. Yang original moza memang sekali makan pun memang puas, dengan cheese yang padu tuu. Makan boleh main tarik-tarik cheese sampai ke langit katakan.Corndong paling sedap makan bila baru lepas masak, panas-panas rasa kerangupan toping kat luar.



Untuk pengetahuan korang di Moza Crunch ada macam-macam menu seperti Moza Sausage , Original Moza, Moza Cocoyo (yang disalut oreo), Moza Corn (toping cornflakes and corn) dan Moza Pop (toping fries). Jadi kalau korang duduk di sekitar Taiping boleh dapatkan di Moza Cruch berhadapan Food Avenue, Tingkat 1.



Saturday, August 03, 2019

Review Kuntilanak 2 (2019)


Salam readership semua. Hari tu 30 haribulan cuti agong Miela berkesempatan tengok movie Kuntilanak 2 ni dekat TGV Taiping. Actually Kuntilanak 1 pun tak pernah tengok, terus skip Kuntilanak 2. Okay tapi sebelum nak review lebih dalam lagi nak bagi dulu sinopsis Kuntilanak 2. So let's go.

Sinopsis

Kuntilanak 2 mengisahkan Dinda, anak yatim yang tinggal di rumah Ibu Donna bersama beberapa anak yatim lain. Satu hari muncul seorang wanita bernama Karmila yang mengaku dia ibu kandung Dinda. Kemunculannya adalah untuk mengambil Dinda dan kembali tinggal bersamanya. Dari situ, bermulalah kisah menyeramkan apabila Dinda ingin pulang ke rumah Karmila dan turut ditemani adik-beradik angkatnya iaitu Julia, Kresna, Miko Panji, Ambar serta kekasih Julia, Edwin. Dari situ, barulah Dinda mengetahui dia adalah pewaris keturunan keluarga yang memuja Kuntilanak.

sumber: hmetro

Ulasan Cik Miela
Bagi yang tak pernah tengok Kuntilanak 1, kalau tengok Kuntilanak 2 boleh je faham jalan cerita dia sebab tiada kaitan dengan Kuntilanak 1. Awal-awal filem dia tunjuk situasi di funfair, kat situ boleh kenal peseonaliti watak kanak sorang-sorang yang comel dan lucu. Watak kanak-kanak dalam cerita ni yang membuat ada elemen lawak di sebalik filem seram ni. So cerita ni nampak meriah sikit. Dalam cerita ni ada juga orang dewasa iaitu Ibu Donna, Julia dan Edwin. Kisah bermula bila depa nak hantar budak nama dinda ke mak dia nama Karmila ke satu hutan apa nama tah yang cantik tapi sebenarnya seram namateyy hahaha. Hantu-hantu ni muncul bila dorang stay rumah tante Karmilla. Ikut pandangan secara kesuluruhan tak seram sangat tapi banyak elemen terkejut. Dan watak-watak dalam masing-masing protektif melindungi antara sama lain dan tak selfish langsung. Jangan cite ni tak de adengan bunuh-bunuhan tipikal. Yang penting ending dia tak mengecewakan.

Rating:
3.8/5