Sunday, September 22, 2019

Tutorial Lightroom : Filter Green Turqoise


Hai korang. Dalam banyak-banyak aplikasi edit gambar Lightroom antara favourite I tapi lihat dasarnya lightroom memang nampak  bosan sebab tak banyak filter and kena create sendiri. Tapi once korang pro pakai lightroom, gambar gelap tak payah risau confirm cantik daebakk. Lightroom kena explore barulah pro.

Untuk kali ni Miela nak ajaq edit gambar pakai filter ke preset apatah yang pasti tema Green Turqoise dengan mengunakan Lightroom. Lightroom boleh download free dekat Apps Store atau Google Store. Filter ni sesuai untuk gambar-gambar yang banyak warna hijau. Tak nak bebel panjang jom let's start!



Light
Exposure: +0.13
Contrast: -11
Highlights: -92
Shadows: +15
Whites: -45
Blacks: -13




Color
Temp: +20
Tint: +14
Vibrance: +26
Saturation: -11




Color Mix
Red: Hue +15, Sat +15, Lum -39
Orange: Hue -12, Sat +10, Lum +23





Color Mix

Yellow: Hue +28, Sat -28, Lum +21
Orange: Hue +100, Sat -90, Lum +100






Color Mix

Blue Sky: Hue +30, Sat +17, Lum +17
Blue Sea: Hue -24, Sat +12, Lum 0




Last sekali sebelum save klik Create Preset dan namakan Green Turqoise supaya lepas ni senang boleh masuk filter dan jimat masa nak edit. Setiap gambar akan berikan result berbeza bergantung lightning dan kualiti gambar. Tapi kalau macam kurang okay tu boleh adjust yang mana patut. Insyallah kalau banyak masa Miela akan share tutorial lightroom filter lain pula

2 comments:

  1. Ain pun tgh jinak2 guna lightroom. Dari phone je senang. Btw ni bukit larut kan? hehe

    ReplyDelete
  2. Nak belajar Lightroom tapi tak belajar belajar lagi. Rupanya boleh guna app dalam phone hehe

    ReplyDelete