Sunday, June 23, 2019

Tips pastikan karpet sentiasa bersih dan bebas kuman jika bela kucing

Salam Readership. Jujur sebelum ni Mila memang tak ambil tahu tentang kepentingan produk detol melainkan sabun detol je. But lately tetiba datang alahan gatal sikit. Bila cari punca rupanya dari karpet bilik I duduk tu.Dah cuci habis dah, setiap 2-3 hari siap vacumm nak hilangkan gatal, padahal dah buat segala benda. Maybe penyakit mai datang tiba-tiba sebab kucing sekarang tido dalam bilik, nak halau tak sampai hati.

Satu hari tu terjumpa group facebook tanya cara nak cuci carpet. Macam-macam ada, tapi nak instant buat hari-hari depa rekomen Dettol Disinfectant Surface Spray, sebab katanya boleh hilangkan bau dan kuman. So Mila cari benda alah ni, but I terkejut jumpa kat Shopee harga murah giler RM10.20 jer. Sedangkan tengok tempat lain harga mau dekat RM20 jugak. Jimat banyak, so tanpa ragu-ragu terus beli

Yang ini paling murah hampa boleh dapat dekat Shopee, campoq postage still murah

Taadaa barang pun dah sampai, mari tengok detail dia


So produk ni memang akan claim ada bau wangi dan mampu hapuskan kuman

Bila lepas pakai:
Untuk first impression bau memang wangi tapi macam bau ubat. Semboq sekali memang dah kuat bau. Normally guna semboq dekat carpet dengan tempat tidur. The result memang takde gatal-gatal walaupun kucing dok melawat bilik banyak kali.Dengan harga RM10.20 rasa berbaloi beli, tapi I still sayang nak guna hari-hari takut habis haha. So hampa nak rasa bersih rumah, nak hilangkan kuman-kuman yang tak nampak boleh guna yang ni

Trip ke South Korea 6 hari 5 malam PART 2

Destinasi seterusnya, tempat yang wajib sangat pergi of courselah Pulau Nami. Pulau Nami memang terkenal dengan drama Winter Senota. Kitaorang pergi ke Nami Island naik subway, cuma kena berhenti banyak stop juga. Untung the day pergi Pulau Nami tengah salji. Bayangkan tengah salji pergi pulau tempat cantik , feeling sangat. Tapi masa turun salji tu bila ke luar Seoul macam Pulau Nami memang sejukkk gilerrrrrrrr dari Seoul. Rasanya masa tu 0 atau negatif celsius tak silap.

Masa ni sajli tengah lebat, sempat lagi nak bergambar walupun tangan dah kebas masa tu

Nampak tak sajli punya banyak masa ni 


Sampai juga di bumi Winter Sonata

Lepas kitaorang spend beberapa jam di Pulau Nami, kami pergi Petite France. Dengar dekat je, rasanya dalam 15-20 minit dari jeti. Jalan ke Petite France agaklah pening sikit sebab banyak giler selekoh tambah pulak hampa rasa pelik jalan dekat Korea pemandu belah kiri haha, jadi jalan kiri dan kanan pun bertukar.



Petiti France pernah jadi tempat pengambaran Running Man dan My Love from the Star. Rekaan bangunan dekat sini unik-unik berunsurkan france gituu.

Kitaorang juga berpeluang dapat melawat Sungkyunkwan University. Dari Seoul ke Sungkyunkwan University ambil masa dalam sejam juga sebab luar Seoul. Universiti ni famous juga sebab diasaskan pada zaman Disnati Jaseon. Tujuan pergi ke Sungkyunkwan University sebab nak tengok adik konvo. Konvo dorang biasa-biasa je tak semeriah dekat Malaysia, konvo pun tak lama sejam je. Tap kalau buku tamat universiti doraang memang gempak la siap ada photoshoot untuk buat kenangan. 






Musim sejuk dapat rasa kopi panas dengan roti bakar icing vanila memang best. Sedap giler harga cuma 5000won kat Sungkyunkwan University


Lepas tu kitaorang pergi ke Myeongdong. Tempat ni kalau memang tak sah pergi pasar malam dia. Yang famous makanan halal boleh makan kebab arab, banana nutella, roti telur lepas tu dah tak ingat dah haha



Di Myeongdong kitaorang sempat merasa bingsu original Korea di Cafe Sulbing. Adik cakap bingsu boleh makan kat cafe sulbing halal, so seronok dapat makan bingsu walaupun masa tu musim winter. Selalu makan bingsu dekat Malaysia je. Ni bila makan dekat Seoul, serius memang tak boleh lawan bingsu kat Malaysia

Selfie sebelum makan bingsu


The next day pula kitaorang shopping di namdaemun market. Recommeded sangat kalau korang nak beli souvenir. Murah-murah belaka. Serius paling tak boleh move on dengan accessories sebab design berkualiti and tak sama design kalau beli accessories dekat negara sendiri. Harga gelang boleh dapat semurah 2000won jer, kalau 5000won lagi cantik. Rambang mata dibuatnya




The last one, part paling excited nak share video Trip Seoul Feb 2019. Dari hari pertama sampai last semua ada kat situ. Jangan lupa tengok yer



Sunday, April 14, 2019

Trip ke South Korea 6 hari 5 malam PART 1

Salam Readership. Ambik mood juga yea nak update entri ke South Korea. Sebenarnya dah pergi ke Korea bulan 2 masa musim winter hari tu. Masa tu sempat merasa kesejukan musim winter. Gila sejuk bak hang, sejuk macam hampa beremdam dalam ketul ais tau.

Masa pergi Seoul dulu Miela naik MAS. Serius memang servis terbaik la. Asyik makan dalam flight je, kenyang wei. Kalau tak silap menu masa naik MAS dapat rasa makan nasi ayam, nasi lemak, breakfast dengan roti dan paling famous kacang masin dia. Sampai sorok bawak balik kacang masin turun dari flight.

Makanan dalam MAS Airline. Air pun dapat dua okay. Siap boleh mintak refill kopi tu

Sampai di Incheon Airport selepas 6 jam perjalanan

Sampai Incheon nanti kena serahkan arrival card kat imigresen. Takut juga sebab dengar imgresen kat Korea ketat tapi masa pergi tu biasa je sebab tak nampak mencurigakan kot. Tapi kat sana takde dah nak cop pasport, dia bagi slip je pastu hampa simpan sampai nak balik Malaysia nanti.

Sebelum nak jalan-jalan di Seoul kami tingalkan bag semua dekat guesthouse dulu. Tak boleh check in lagi sebab kami sampai awal sebelum check in. Nak tunggu pun 2 jam baru boleh masuk, so tinggal beg semua kat Namsan Guesthouse terus jalan-jalan.

Sebut Namsan Guesthouse ni. Namsan Guesthouse ni ada banyak kelebihan. Kitaorang tinggal Namsan Guesthouse 2. 5 minit je jalan dari Myeongdong Station. Tempat sangt strategik boleh jalan dekat Myeongdong. Miela hari tu booking direct dari website Namsan Guesthouse, boleh klik link  ni untuk usha. Untuk 5 orang dapat 200,00 krw bersamaan RM143.80 seorang untuk 6 hari 5 malam. Oklah memang budget sangat, so bilik agak sempit tapi ada kemudahan memasak dan laundry kira berbaloi. Yelahkan pergi sana bukan nak memerap dalam bilik haha.

Dapur Namsan Guesthouse 2. Kamera gegor pula
Pemadangan luar guesthouse, memang sama je macam dalam


Lagi satu kenapa Miela pilih Namsan Guesthouse dekat dengan Restaurant Halal iaitu KampungKu. Wajib tau pergi sebab harga berpatutan boleh dapat satu hidangan bawah 10,000 krw. Sesetangah kedai makanan halal cekit darah portion atas 10,000krw. Kalau rasa tak boleh move on masaakan malaysia, silakan pergi Namsan Guesthouse sebab ada masakan melayu.


Nasi Goreng Kimchi cuma 600 krw tak silap, sedap dan murah


Tempat pertama kami pergi Gyeongbokgung Palace.  Tempat ni memang wajib pergi, lagipun free je masuk kecuali sewa hanbook. Tempat zaman-zaman raja Jaseon dulu. Dapat feel macam drama korea ala-ala Scaralet Heart. Selalu orang pergi tempat ni mesti pakai hanbook untuk bergambar. Untuk sewa hanbook harga dalam 30,000 won untuk dua jam. 

Sebelum pakai Hanbok

Ada orang tanya tak sejuk pakai Hanbok saja. Sejuk wei, actually kami pakai dua lapis baju sorang kurang sejuk sikit. Plus orang yang sewakan hanbok ni bagi hotpack free
Di gyeongbokgung palace setiap jam ada pertunjukan tau


Dapat bergambar dengan pengawai istana. Serius je muka depa

Sampai sini sahaja part 1, kalau nak ceritakan semua berscroll hampa nak baca haha. Doakan Miela dapatan next entri part 2. Malas nak buat banyak part dah, nanti macam tergantung cerita. Insyallah iouls cuba siapkan entri part 2 dalam bulan ni yer.