Saturday, April 11, 2020

Cara nak sambung bayar dari penangguhan bayaran pembiayaan melalui Maybank2U

Salam Readership. I just nak share short artikel mengenai cara mudah terutamanya rasa masih lagi mampu nak bayar auto debit bulanan melalui maybank2u. Tutorial just untuk auto debit daripada Maybank sahaja, kalau bank lain kena rujuk bank berkenaan.


Maybank telah membuat kenyataan di Facebook kepada penguna yang ingin meneruskan pembayaran debit bulanan boleh isi form dekat Maybank2U sehingga 15 April. Cara dia mudah sahaja boleh ikut step dibawah

1. Log in Maybank2U
2. Klik OPT OUT NOW dekat bahagian kiri


3. Select loan yang nak diteruskan bayaran bulanan, selepas baca agreement betul-betul klik Agree & Submit

4. Request SMS TAC


5. Masuk TAC number dan confirm. Done!!

Jika masih perlukan tutorial secara video, boleh tonton video dibawah. Selamat Mencuba


Tuesday, April 07, 2020

Kampung Agong, Penaga, Penang

Salam Readership. Bila dah lama PKP ni, tetiba rindu dunia luar. Alang-alang tu nak throwback jalan-jalan ke Kampung Agong Penanga, Penanga. Masa kami pergi dulu lebih kurang seminggu sebelum Perintah Kawalan Pengerakan.

Tempat ni memang famous untuk dijadikan port bergambar suasuana ala-ala kampung dengan dekorasi ala-ala Bali. Tak perlu pergi ke luar negara cuma RM5 tiket masuk je. Biasa waktu weekend memang ramai tambah-tambah musim kenduri, lepas kenduri orang singgah sini. Samalah kami lepas kenduri singgah sini jugak hahaha.


Cantik kan ala-ala love


naik boyan bawah pokok


Ada jugak boyan sarang burung


Memang kat sini banyak pokok kelapa, tapi kena hati-hati takut buah kelapa
jatuh tak kepala pasal-pasal masuk hospital 😅








So kami dapat ambil beberapa gambar dia Kampung Agong, Penaga, Penang lebih kurang sejam. Sebenarnya tak cukup tu, kena 2 jam lebih baru puas haha. Cara nak pergi senang je Waze Kampung Agong, Penaga, Penang nanti jumpa kawasan betul-betul banyak pokok kelapa. Boleh masuk wishlist tempat nak pergi lepas pkp okay?

Thursday, March 26, 2020

Resepi Pancake Mudah

Salam Readership semua. Untuk resepi quarantine Miela nak share satu resepi mudah untuk disediakan dengan mengunakan bahan yang ada didapur. Padahal baru first time buat, gigih nak share resepi jugak. Okay kita baca sampai habis untuk tahu cara-cara membuat pancake



Bahan-bahan
1  cawan tepung gandum
1 cawan susu segar
2 sudu gula
1 sudu kecil soda birkabonat/baking powder
1 biji telur
2 sudu besar majerin/planta

p/s: kalau nak buat banyak boleh gandakan 2x dari bahan-bahan diatas


Cara-cara
1. Masukan semua bahan dalam blender
2. Blender semua bahan dalam 1-2 minit
3. Panaskan pan non stick, sapu majerin sikit dekat kuali
4. Ceduk satu adunan pada pan, biar masak dibahagian bawah
5. Kemudian terbalikan sehingga masak tetapi jangan terlalu garing
6. Sedia untuk hidangkan. Boleh hidang bersama coklat, madu, jem atau susu pekat



Actually Miela gunakan krimer susu manis coklat untuk hidangkan bersama pancake, lagi mudah tak perlu nak panaskan coklat. Kalau nak lebih detail boleh tengok video tiktok dibawah. Maklumlah bila kena quarantine , tahap bosan sampai buat video tiktok la 😂. Selamat Mencuba!
@salmilanadia

Just simple pancake ##stayathome ##cookathome ##quarantinechallenge ##tiktokmalaysia

♬ Summer Days - Martin Garrix / Macklemore / Patrick Stump