Thursday, October 03, 2019

Jalan-jalan di Kundasang, Sabah

Wohooo dalam wishlist bila sampai ke Sabah, mestilah nak pergi Kundasang, Sabah. Nak jumpa lembu New Zealand katakan. Tempat Kundasang lain dari lain. Nak pergi dari Kota Kinabalu ke Kundasang ambil masa 2 jam. Masa lalu bolehlah nampak keindahan Gunung Kinabalu dalam perjalanan. Semasa di Kundasang sekitar lebih kurang 2 hari  1  malam kami stay di Kiram Village. 

So bila dah aim nak jumpa lembu New Zealand, mestilah ke pergi Desa Dairy Farm. Orang kata tempat wajib pergi kalau pergi Kundasang. Yang penting jangan lupa rasa susu dengan yougurt dekat Desa Dairy Farm. Oh yee tiket masuk cuma RM5 jer.






Pagar putih memang jadi port bergambar kalau sampai sini

Tips nak bergambaar nampak Gunung Kinabalu kena datang sebelum 10 pagi sebab nanti Gunung Kinabalu akan berkabus, so kureng sikit kalau nak bergambar sebab Gunung Kinabalu ditutupi kabus. Weekend selalunya penuh di Desa Dairy Farm ni dengan orang ramai. Jadi rancang perjalanan anda kalau datang waktu weekend



Di Kundasang jangan lupa beli Sayap Ayam Madu Wak Ali, recommeded sebab sedap serta perapan dan sos lain yang lain. Wajib tau cuba.



Ada satu restaurant menarik di Kundasang, BW Restaurant, lebih kurang 10 minit dari pekan Kundasang. Kat sini korang boleh makan sambil ootd. Masuk Restaurant korang kena bayar tiket bus RM5 untuk makan dalam bas.


Cara makan dekat sini korang pilih menu macam biasa. Contoh korang makan Nasi dengan Lamb Chop Blackpaper RM17.00, nanti bayar korang just bayar RM12, sebab dia akan tolak RM5 dari tiket bus korang masuk tadi. Kebanyakan menu dekat sini makanan wastern berserta nasi.


Kitaorang juga pergi War Memorial Park, masuk RM3 untuk macam kita yang ada IC. First impression ingat tempat bersejarah biasa je, tapi tempat dia cantik sangat boleh nampak view kampung tepi gunung.


Salah satu kawasan dalam War Memorial Park, cantik tempat ni ada pelbagai jenis bunga segar dekat sini. Sini pun tengah hari rasa sikit sejuk dia.



Next tempat kami pergi Kinabalu Park, so kitaorang masuk naik kereta je pusing dekat Kinabalu Park ni. Tiket masuk RM3. Kinabalu Park sebenarnya tempat trail untuk hiking. Kami datang bukan nak hiking pun hahaha, just cuci mata sahaja. Nak hiking boleh datang tempat ni.



Dalam perjalanan nak pulang semula ke Kota Kinabalu, kami singgah Melangkap Nabalu Refflesia. Tempat ni lebih kurang tempat rekreasi, boleh mandi sungai, bercamping, rafting dan boleh bergambar. Ketika datang sini memang tengah mendung tu, sempat tangkap beberapa gambar. Tiket masuk sini RM3 juga


Air sungai jenih sangat, berlakang tu pun boleh nampak bukit yang cantik. Sempat basuh kaki tepi sungai

Destinasi terakhir sebelum tiba di Kota Kinabalu ialah Jambatan Tamparuli. Korang boleh pergi sebelum pergi Kundasang atau pulang dari Kundasang. Tempat masuk ni free je. Jambatan Tamparuli sebelah jalan tak silap dan mudah dicari.


Signboard Jambatan Tamparuli



Lupa nak mention untuk ke Kundasang wajib sewa kereta, perjalanan jauh satu satu lagi kat sana takda transport awam macam kat Kota Kinabalu. Actually banyak juga tempat tak sempat cover tapi I tetap puas hati tempat dah pergi ni. Next entri akan story tentang penginapan di Kundasang

Review bermalam di Sakot Hostel, Kota Kinabalu

Wednesday, October 02, 2019

Review bermalam di Sakot Hostel, Kota Kinabalu



Sumber: Sakot Hotel

Kali ni Miela nak review tempat kedua kitaorang tidur di Kota Kinabalu. But I kesalkan kat sini I betul-betul terlupa ambil satu gambar pun dekat Sakot Hostel ni 😭. Mungkin sebab masa tu penat sangat balik dari Kundasang, and just bermalam disini sebelum balik ke airport. Tak apalah review picisan ni boleh bantu korang nak cari penginapan di Kota Kinabalu.

Sakot Hostel dia macam dorm juga tapi dia ada bilik by bilik. Ada satu bilik boleh kongsi 6 orang, ada bilik double room dan juga ada 4-Bed Mixed Dormitory Room. 4-Bed Mixed Dormitory Room  macam 4 orang satu bilik ala-ala dorm. So bilik ni kami pilih dan paling best kali ni penginapan ada privacy sikit. So bilik mandi tak perlu share dengan orang.

Untuk facility dekat sini ada washing machine, iron board, mini bar dan ada satu balcony boleh tengok pemadangan luar yang cantik. Hostel ni betul-betul dekat tengah bandar Kota Kinabalu. So nak pergi Suria Sabah, Pasar Filipin, Gaya Street dan tempat attaction berdekatan tak sampai 1km pun. Miela pilih Sakot Hotel sebab dekat sangat Gaya Street dalam 5 minit dah sampai, and sempatlah pergi Ahad pagi sebelum fight pukul 1 Petang.


Yang best tentang harga, untuk Private Dormitory 4 orang  semalam cuma RM82 jer, tapi lepas tolak apa semua 1 pax/1 person dapat RM19.61. Murah sangattt dengan bilik air tak perlu kongsi. So I puas hati juga sebab dekat dengan kawasan bandar. Sebab kebanyakAN tempat kitaorang cari dekat bandar banyak sold out masa tu, dan bilik kitorang tempat tinggal satu je. So kalau nak cari tempat penginapan strategik dan murah mestilah kena tempah awal yer. 

Sakot Hostel
Lot 1 Jalan Masjid Lama Bandaran Berjaya 1 88000 Kota Kinabalu, Kota Kinabalu, Malaysia



Entri berkaitan:
Review Audrey Capsule Hotel, Kota Kinabalu Sabah

Tuesday, October 01, 2019

Berjalan di sekitar Kota Kinabalu, Sabah

Untuk kali ni nak story aktiviti sekitar di Kota Kinabalu. Semua tempat kitaorang pergi masuk free je tak payah bayar. Banyak tempat attraction rupanya dekat Kota Kinabalu, of courselah seafood di Sabah sangat-sangat murah.

Hari kedua day actually banyak more to pergi shopping mall sementara menunggu kawan yang lain sampai di Kota Kinabalu. Shopping Mall kitaorang dah tawaf Imago Shopping Mall, Jesselton Mall dengan Suria Sabah Shopping Mall. Suria Shopping Mall antara paling best sebab sebelah laut, and ada tempat ootd dekat food court sebelah laut.


Cantik tak laut sebelah Suria Sabah Shopping Mall? warna laut warna biru wehhh. Menariknya food court sebelah laut jer, boleh lihat pemadangan laut sambil makan. Makanan yang sedap food cort  Suria Sabah Shopping Mall ialah nasi ayam

Makan nasi ayam sambil menikmati pemadangan laut


Next tempat Tanjung Aru, Tanjung Aru sesuai untuk korang jalan lihat kawasan pantai sambil melihat matahari terbenam. Dekat sini boleh buat port untuk bergambar juga. Jangan lupa minum kelapa susu dekat sini yer.




Pemadangan ketika matahari terbenam di Tanjung Aru

Terus skip hari keempat sebab hari ketiga kitaorang pergi Kundasang, so akan diceritakan di lain entri. Seterusnya kitaorang pergi ke Signal Hill untuk menikmati pemadangan Kota Kinabalu




Pemadangan dari Signal Hill

Kemudian kitaorang cuci mata sebelum matahari terbenam dekat Todak Waterfront. Dekat Todak Waterfront betul-betul sebelah foodcourt seafood yang murah-murah. Foodcourt seafood ni buka sekitar 5.30 petang sampailah malam.



Tangkap gambar dulu walaupun masa ni tengah lapar hahaha

Lobster nampak mengancam dan segar

Set dinner yang kitaorang makan RM65 untuk 5 orang. Menu ialah udang masak butter dalam 14 ketul tak silap, ikan kerapu masak 3 rasa, sayur tauge dan sotong goreng. Semua segar-segar seafood dia.


Bila pergi Sabah memang tak sahlah kalau tak beli ole-ole. Naik flight mahal-mahal rugi pulak tak beli ole-ole 😆. Tempat yang wajib pegi Pasar Filipin. Dekat sini jual pelbagai kraftangan, perhiasan dan makanan orang Sabah. Apa yang Miela suka kat sini ada jual amplang. Amplang makanan wajib bawak balik sebagai ole-ole



Boleh cari kedai dry food, boleh amplang murah  4 bungkus RM10

Last day sebelum balik, luckily dapat singgah ke Gaya Street. Gaya Street tak selalu ada, cuma ada hari pagi Ahad. Pastikan kalau ada di Sabah wajib pergi Gaya Street. Disini pun ada juga barang kraftangan yang rare dan cantik. Dekat Gaya Street sesuai juga dijadikan port untuk sarapan pagi.


Pagi Ahad di Gaya Street

Itu sahaja itinerary simple di Kota Kinabalu, Sabah. Surprisingly semua tempat kami pergi free entrance je. Jimat banyak kan?, boleh save duit dekat makanan dan ole-ole. Dekat Kota Kinabalu selalu jem, so better sebenarnya pusing satu Kota Kinabalu naik Grab. Sebab kalau naik Grab tak perlu susah cari parking dan confirm tak sesat. Nantikan pula entri seterusnya tentang penginapan pula di Sabah




Entri berkaitan:
Review Audrey Capsule Hotel, Kota Kinabalu Sabah
Review bermalam di Sakot Hotel, Kota Kinabalu