Tuesday, April 19, 2011

Tutorial:letak realplayer dalam blog



Yeah hari nie, cik mila dapat cuti sempena hari kesultanan perak..Untuk hari ni cik mila nak buat tutorial cam mane nak letak lagu relplayer youtube dekat blog..Yup, memang mudah sangat, cik mila nak buat tutorial hari nie sebab ada blogger baru tanya cam ne nak letak realplaer dekat blog..so sambil nak mengajar, korang follow la blog blogger baru nieh ok?

1. Dah nama realplayer youtube dah sah2 cari kat youtube, so go to youtube.com. The, cari lagu yang korang nak, tapi nasihat cik mila la jangan ambik lagu yang ada dialog, buat menyemak je..Ambik lagu yang tak de dialog ok.

2. Memadangkan youtube sudah di naik taraf, mesti korang tak jumpa code embed. So klik buton share, pastu jumpa la tab embed..kilik ja situ, nak jelas tengok gambar.

3. Untuk keselamatan(ceh wah) copy code embed and paste kat notepad dulu sebelum kita paste HTML/Java scirpt sebabnya kita kena edit dulu.

Sebelum


4. Untuk edit,kita tukar width="200" height="25..cik mila gariskan width and height, tu tukar tau..Lepas tu pulak tukar &rel kepada &autoplay

Selepas


5. Dan akhir sekali lentak <center> di awal dan hujung code...tak paham tengok la gambar tau..maka terdengar la lagu kat blog korang..semoga berjaya


credit: Atika Aula

1 comment:

  1. adess nape jadi len , kalau nak yang macam awak punye tu cmner ?

    ReplyDelete