Tuesday, September 02, 2014

PEMENANG GIVEAWAY #CikMielaBukaKedai


Salam readership. Tibalah hari yang ditunggu-tunggu. Dalam giveaway ni sebanyak 33 orang pemenang. Banyak tu kan?. 30 orang tu mesti tertanya-tanya, apakah hadiah misteri tuuu. Actually hadiah misteri tu berupa voucher diskaun dari Ladya Shops. So voucher boleh guna untuk beli apa-apa saja barang di Ladya Shops. Suka kan?? hehe. Dan kita ada lagi 3 pemenang, ditentukan oleh random.org *cepat tengok nombor masing-masing disini*. Jeng jeng jeng siapakah pemenang dia?

Pemenang hadiah misteri (Voucher diskaun 10%) 

30.  http://raradeluxe.blogspot.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html

Pemenang Hadiah Topup RM10


Pemenang hadiah Long Tee

33. http://ceritahatiputriayu.blogspot.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html

Pemenang maxi dress

49. http://alyanimatshah.blogspot.com/2014/08/cikmielabukakedai.html

Tahniah diucapkan kepada semua pemenang, yang tak berjaya boleh cuba lain kali. Yang penting kita enjoy hehe.

CARA TUNTUT HADIAH:
Pm Miela disini atau terus melalui Ladya Shops berserta butir peribadi yang berkaitan:
Nama:
Url entri penyertaan:
No peserta :
No telefon:
Alamat :

Monday, September 01, 2014

Giveaway #CikMielaBukaKedai tamat


Salam Readership.
Dengan ini, Giveaway #CikMielaBukaKedai telah tamat pada 11.59 p.m pada 31 Ogos 2014 bersamaaan hari kemerdekaan negara semalam.
Seramai 93 peserta telah menyertai giveaway ini .
Sepanjang giveaway dijalankan Ladya Shops telah mencapai 202 likes
Untuk menyemak nombor giveaway masing-masing boleh, ke link ini . *SILA SEMAK*
TERIMA KASIH KEPADA SEMUA YANG MENYERTAI GIVEAWAY #CikMielaBukaKedai

Insyallah esok jugak Miela akan umumkan pemenang giveaway ni, sebab Miela nak settle benda ni cepat-cepat sebelum balik USM. Allhamdulilah, tak sangka giveaway ni dapat sambutan yang hangat dari blogger. Ini semangat nak buat giveaway lagi, hehe.

P/s : Ahad ni kena balik USM dah, sob sob T.T

Sunday, August 31, 2014

Giveaway #CikMielaBukaKedai

Salam Syawal. Ingat tak 2 hari lepas dalam entri Cik Miela bukak kedai ada Miela nyatakan yang Miela akan buat giveaway tak lama lagi. Setelah dirancang akhirnya Miela ingin melancarkan Giveaway #CikMielaBukaKedai . Siapp ada hastang lagi okayyy.

Hadiah:
1x Long dress
1 x Long Tee
1 x Toup RM10 
30 x mystery gift untuk 30 peserta pertama
Gambar hadiah: 

Syarat-syarat:
1. Follow Blog Cik Miela
                                               2. 
3. Share album Sporty cat Long Tee *publickan post

4. Buat entri Giveaway #CikMielaBukaKedai
5.  Komen di entri dan sertakan 
Nama:
FB Link:
Url Blog:

*Setiap penyertaan akan disemak*

Tempoh : 5/8/2014 - 31/8/2014


Thursday, August 28, 2014

Resepi Samosa Daging Burger


Salam Readership. Kali ini kita berada di rancangan ketuk-ketuk Merdeka, ehhh???. Mimpilah hang Miela nak buat rancangan memasak sendiri, lengkuas dan halia pun tak gheti nak beza cehhhh *malu sekejap*. Relakssss kakak semua, hari ni Miela nak kongsi resepi samosa daging. Tak guna pun halia lengkuas kunyit semua tu. Guna daging burger uollzzz, tak payah nak rebus daging dah.  Ini resepi punya senang saja, sebab Miela suka yang ringkas haaaa. Ok mula-mula kita nak masak samosa kena sediakan muka yang cantik dan comel *ok gurau je*.

Resepi Samosa Daging Burger


Bahan-bahan

kulit popia secukupnya5 keping daging burger *dipontong cincang*
1 biji bawang besar dihiris *dipontong dadu*
3 ulas bawang putih *di pontong cincang*
1 sudu besar rempah kari
1 sudu besar lada hitam *hancurkan*
Garam secukup rasa
1 tangkai daun kari *optinal*
500g ubi kentang di pontong dadu *lupa nak letak*
sedikit minyak untuk menumis
Telur putih secukupnya

Cara-cara

1. Tumis bawang besar dan bawang yang telah dipontong sehingga naik bau.
2. Masukkan lada hitam dan tambah sedikit air.
3. Tambah garam secukup rasa.
4. Masukkan daging, kacau sehingga masak dan kering. Tutup api.
5. Ambil satu keping kecil kulit popia. Masukkan inti.
6. Lipat kulit popia dalam bentuk segitiga, boleh tengok tutorial disini.
7. Di pehujungnya gamkan dengan telur putih.
8. Sedia untuk digoreng

p/s : Pssssssstttt, Giveaway #CikMielaBukaKedai tinggal dua hari sahaja lagi. Yang belum join, jemput join. Mana tahu anda orang bertuah tu kan. 

Thursday, August 21, 2014

Aku Mahu Kamera Polaroid


Salam Readership. Amboi tajuk bukan main ala-ala tajuk buku Ain Maisarah aku mahu aku mahu je. Hehe dulu-dulu masa zaman sekolah menegah rendah selalu jugak  baca novel Ain Maisarah ni siap buat koleksi lagi. Tapi novel-novel tu dah hilang mana entah. Hmm tak sempat lah anak-anakku nak menbaca koleksi novel Ain Maisarah tu ehhh.

Ok now sekarang ni trend kamera polaroid semakin menjadi-jadi disebabkan bentuk kamera yang comel sekali. Geram tau tengok, bentuk macam maianan. Ditambah pula dengan fenomena Rindu Awak 200% tu, mana taknya Si Armel Aisya pun guna polaroid tau. So Miela sedikit sebanyak sebenarnya suka terpangaruh benda-benda macam ni. Orang ada kita pun nak jugak, childish sungguh haha!!.

Kalaulah aku Armel Aisyah, confirm nak always dekat dengan Abang Zill je haha

Awal perancangan memang nak beli kamera DSLR or mini DSLR tapi memadangkan bajet dah lari nak kena beli handphone baru so tak dapat nak beli kamera tu. Tapi bila tengok-tengok dalam facebook macam comel kamera polaroid ni, arghhh nak jugak!. Bayangkan korang tangkap gambar guna kamera polaroid, beberapa minit kemudian keluar bunyi srehhhhhh *bunyi main hetam je* pastu keluaq gambaq. Tentu excited kan?. Boleh lah Miela nak guna baki bajet konon nak beli kamera DSLR tu, untuk beli kamera polaroid ni kan.

Tiffany SNSD pun selfie guna kamera polaroid

Sebut pasal harga kamera ni, bagi Miela tak lah mahal, harga mampu milik RM200++ . Tapi ada jek harga RM300, RM400 sampai RM500. Tapi orang cakap lagi mahal, lagi bagus kualiti dia. Btw ada yang cakap kualiti gambar kamera polaroid cantik lebih kurang macam DSLR, erm tak tau betul ke tak. Merasa pun belum. Cuma kalau nak beli film tu, hmm 20pcs RM40++. Maknanya 1pcs lebih kurang RM2. Buatnya korang tangkap tak jadi, tetitba kena ayaq ka. Mau menangis tepi pintu. Lagipun nak beli benda ni, ada kesan jangka panjang, maknanya walaupun kamera tu murah tapi duit kau tetap mengalir keluaq bila nak beli  film baru. Hmmmmm.

Sekarang Lazanda tengah buat offer tau, tapi entahlah tak confident nak beli kat Lazanda. Nak cuci-cuci mata boleh je, klik gambar.

p/s: Masih fikir nak beli ke tak kamera polaroid. Tengoklah kalau ada rezeki nanti

Saturday, August 16, 2014

Resepi mudah kek coklat marble


Salam Syawal. Dah 6 hari tak update blog. Nak kata sibuk, bukannya sibuk mana. Cuti sem masih berbaki 3 minggu. Lepas raya jadi makin bosan pula, asyik buat benda yang sama sahaja. Makan, tidur, tengok drama, baca novel semua tu dok ulang macam astro pula. Tak payah basa basi sangatlah, cakap je tak mood nak update blog kan. Kah kah kah.

Dahlah malas Miela bebel bukan-bukan. Sebenarnya kann Miela nak share resepi kek coklat marble. Resepi hasil gabungan resepi yang ada kat goggle dan bahan yang sedia ada. Resepi ni mudah, sebab Miela kan suka yang mudah dan simple!


Bahan - bahan:
2 cawan tepung gandum *diayak*
1 cawan marjerin Daisy *Daisy menyebabkan kek mudah kembang dan lembut*
1 cawan gula *boleh kurang kalau tak nak manis sangat*
1/2 cawan susu pekat 
4 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
1/2 sudu makan serbuk penaik *diayak*
2 sudu makan serbuk koko
sedikit pewarna

Cara-cara:
1. Pukul marjerin sehingga kembang
2. Masukan gula
3. Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji sehingga kembang dan sebati.
4. Masukan esen vanila dan susu pekat
5. Masukkan tepung dan serbuk penaik yang telah diayak bersama, sedikit demi sedikit ke dalam adunan.
6. Bahagikan 2 bahagian * 3 bahagian pun boleh*
Adunan 1: Masukan pewarna * kacau sebati*
Adunan 2 : Masukan serbuk koko *kacau sebati*
7.  Masukan adunan 1 dan 2 secara berselang-seli ke dalam acuan
8. Bakar adunan kek selama 45 minit dalam suhu 180c 


Monday, August 11, 2014

Segmen : blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

Salam Syawal


Tempoh: 5/8/2014 sehingga 31/8/2014

Klik sini untuk join. Jom meriahkan lagi segmen blogwalking merdeka bersama Ayu Insyirah

P/s : Sambil tu siapa yang belum join Giveaway #CikMielaBukaKedai, boleh join disini. Hadiah menarik disediakan.

Saturday, August 09, 2014

Tudung Fareeda versi labuh

Salam syawal. Hari ni nak buat entri bergambar sikit, padahal setiap entri ada gambar lol~. Banyak-banyak tudung di Malaysia yang paling femes dan hot of courselah tudung Fareeda. Memang terbukti sebab ada orang sanggup beratoq panjang-panjang semata-mata nak dapatkan tudung Fareeda.


Tak cukup dengan itu, harga tudung Fareeda juga dikatakan mahal. Tapi bagi Miela tak salah pun tudung tu di jual dengan harga yang mahal sebab tudung tersebut ada patern dan diperbuat dari kain berkualiti dari luar negara  plus tudung Farreda merupakan pasaran monopoly yang membolehkan sesuatu pernigaaan meletakkan harga sesuka hati tanpa dipengaruhi oleh pesaing. Kalau hampa belajar ekonomi fahamlah kan.

Lagi satu yang hotnya pasal tudung Fareeda, ramai orang complaint yang tudung Farreda ni singkat lah, tak menempati tudung ciri-ciri Muslimah. Ya iyalah dah nama pun tudung Farreda, bukannya tudung Akel. Macam korang pergi kedai Gucci, tapi nak cari jubah. Tawaf satu kedai memang tak akan jumpa. Tapi jangan risau tudung Fareeda ni ada jual versi labuh, hampa ja tak tahu. Semuanya pilihan di tangan kita.


Fareeda Mariya

Fareeda Nourra

Fareeda Aisya

Fareeda Mariya 4 layer


Haaa yang ni betul-betul labuh siap boleh bawak pergi solat lagi

Dan banyak lagi......
*sumber gambar dari FAREEDA..Nyata Jelita*

p/s : Cara taip entri macam pernah beli tudung Fareeda tapi sebenarnya Miela tak pernah sentuh lagi tudung Fareeda apatah lagi menjejakkan kat kaki ke butik Fareeda T.T sob sob. Maklumlah student belum ada pendapatan lagi, tunggu orang hadiahkan tudung Fareeda. Kalau ada nak hadiahkan, Miela nak tudung Fareeda Noura versi labuh. Demand sangat kau Miela...

Friday, August 08, 2014

Pra-order T-Shirt RUNNING MAN ASIAN DREAM CUP 2014


Salam Syawal. Eh masih mood raya lagi ke? masihlah kan sebab raya kan sebulan yee dokk?. Alhamdulilah hari ni dah masuk hari ketiga Giveaway #CikMielaBukaKedai , tak sangka dapat sambutan yang mengalakkan dari rakan blogger. Kalau siapa yang belum join, boleh join Giveaway #CikMielaBukaKedai . Syarat giveaway ni sangat simple, sesiapa pun boleh join. Then yang dah join boleh check nombor dekat Senarai Peserta Giveaway#CikMielaBukaKedai, kalau takda habaq kat Miela naa.

Kita tutup cerita pasal givaway tu sekejap. Korang minat running man tak?. Pernah tengok running man episode 200?. Ala yang depa main bola kat Indonesia sempena perlawanan Dream Cup 2014. Guest episode tu Park Ji Sung. Haaa ingat tak? *ingat ingat* .

Bila Running Man beraksi

Sekarang Ladya Shops telah membuka pra-order T-Shirt RUNNING MAN ASIAN DREAM CUP 2014. Menarik kan?. Tempahan di buka dari 5.8.2014 hingga 20.82014. Lepas tarikh tu takde order dah, limited time only. Harga T-Shirt ni cuma RM55 include postage sekali. Sebab kenapa harga T-Shirt RM Asian Dream Cup ialah  RM55 ada dua sebab. Pertama diimport dari Indonesia dan kedua T-shirt ini diperbuat daripada kain jersey (Microfiber)

Boleh didapati 8 nama : Jaa Suk, Kwang Soo, Kim Jong Kook, Song Ji Ho, Gary, Ji Suk Jin, Haha dan Captain Park Ji Sung.

Memadangkan T-shirt ini diimport dari Indonesia saiz pun kena ikut saiz baju di indonesia. Sebenarnya lebih kurang saiz dengan Malaysia. Sebelah kiri saiz baju Malaysia, manakala seblah kanan saiz baju Indonesia.

Berminat?? Boleh ke page Ladya Shops atau pm disini . Ingat pra-oder cuma sampai 20.8.2014. Jangan tangguh-tangguh nanti rugi, hehe. 


Tuesday, August 05, 2014

Senarai nama peserta Giveaway #CikMilaBukaKedai


Salam Syawal. Woo tak sangka dalam masa sehari,  lebih 30 orang join dah laku  macam goreng pisang. Lupa nak bagitahu yang pemilih pemenang ada 100% guna random.org . So semua orang ada chance nak menang, dan 30 orang pertama yang join akan dapat hadiah misteri, hadiah apa tungguuuuuuu.  Here senarai peserta giveaway #CikMielaBukaKedai

40. http://eyqayushaiza.blogspot.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html
41. http://www.mamaniza.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html
42. http://kinderbueno-wolf.blogspot.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html
43. http://mass-naim.blogspot.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html
44. http://uniquebell.blogspot.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html
45. http://greenfarra.blogspot.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html
46. http://hairuliza-anakku.blogspot.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html
47. http://prettyiz.blogspot.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html
48. http://sayasukala.blogspot.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html
49. http://alyanimatshah.blogspot.com/2014/08/cikmielabukakedai.html
50. http://naalisaa.blogspot.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html
51. http://sayasukala.blogspot.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html
52. http://cikdelimamerah.blogspot.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html
53. http://shapurplegirl.blogspot.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html
54. http://sunshine4butterfly.blogspot.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html
55. http://eyranasrin.blogspot.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html
56. http://cintanelly.blogspot.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html
57. http://nuyushahidarahim.blogspot.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html
58. http://hajarashikin.blogspot.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html
59. http://storyainull.blogspot.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html
60. http://msermzni.blogspot.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html
61. http://loveyoucontest.blogspot.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html
62. http://umikasum.blogspot.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html
63. http://cikgufaizcute.blogspot.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html
64. http://hanwoohwan.blogspot.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html
65. http://inlove-wanda.blogspot.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html
66. http://jombercontest.blogspot.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html
67. http://sweetsmelodypinky.blogspot.com/2014/08/giveaway-cikmiela-buka-kedai.html
68. http://eirna-nurasikin.blogspot.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html
69. http://mummysupplementshop.blogspot.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html
70. http://amirahamer.blogspot.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html
71. http://www.syahidahfadilah.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html
72. http://httpterataiungu.blogspot.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html
73. http://siszetty.blogspot.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html
74. http://aadhirahfarhana.blogspot.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html
75. http://zahiyazainuddin.blogspot.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html
76. http://schomells.blogspot.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html
77. http://intxnnad.blogspot.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html
78.  http://queenof-annabella.blogspot.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html
79. http://cikmadiah.blogspot.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html
80. http://adierhero.blogspot.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html
81. http://peminattv.blogspot.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html
82. http://bontokje.blogspot.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html
83.  http://syazdanny2329.blogspot.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html
84. http://supernaddyss.blogspot.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html
85. http://cahayaalammaya.blogspot.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html
86. http://qaean92.blogspot.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html
87. http://kulseverywhere.blogspot.com/2014/08/cikmielabukakedai.html
88. http://farahadibahkmr.blogspot.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html
89. http://sallyyatiey.blogspot.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html
90. http://ciklindaaalol.blogspot.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html
91. http://lifeisgreatwithme.blogspot.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html
92. http://eurukaseven.blogspot.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html
93.http://setabah.blogspot.com/2014/08/giveaway-cikmielabukakedai.html

Sunday, August 03, 2014

Cik Miela bukak kedai


Salam Syawal. Alhamdulilah dah seminggu kita menyambut lebaran. Esok dah start kerja, sekolah kan?. sedangkan Miela masih menikmati cuti sem yang berbaki sebulan lagi. Raya tahun ni kami sambut secara sderhana je Nak tengok gambar raya boleh tengok kat instagram, malas nak upload kat sini, huhu.

Memadangkan cuti sem tinggal sebulan, so Miela telah membuka satu kedai di alam maya dengan nama diberi Ladya Shops. Dari mana dapat nama tu,shhhhh tu rahsia. Buat masa sekarang Miela jual baju fesyen ala-ala korea dulu, yelah baru bukak bisnes mana boleh terus nak jual semua. Kalau hampa belajaq marketing, dekat introduction stage orang jual produk sikit-sikit dulu kannn.



Setakat ni baru 12 like, kesiann. So nak minta saja semua untuk like page ni ye. Insyallah Miela merancang nak buat giveaway sempena pembukaan Ladya Shops. Kalau nak join, boleh like page ni siap-siap senang nanti hampa nak join. Harga baju di jual memang berpatutan, dalam range RM25-RM50. Senang cerita mostly baju bawah RM50. So apa tunggu lagi, jom cuci mata di Ladya Shops

Thursday, July 24, 2014

Bukan Mahram yang tak boleh salam masa raya

Salam Ramadhan. Alhamdulilah kita hampir ke pehujung Ramadhan dan menghampiri bulan syawal. Kejap je masa, semua sibuk buat persiapan nak raya. Balik kampung??, Miela tak balik kampung pun, sebab Miela memang duduk kat kampung hehe. Tapi bila time raya kita sering dihimpit dengan masalah bab bersalam dengan bukan mahram. Kalau tak salam, sat lagi depa kata sombong lah, bajet alim. Ketepikan semua tu, biaqlah depa nak kata apa pun yang penting kita tau batas-batas dalam bab bersalam. Ini bukan soal bajet alim ka apa, tapi memang sudah termaktub di dalam Islam bukan mahram memang tak boleh salam pun.

Di dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Saidina Aisyah mengenai bai'ah yang dilakukan oleh Rasulullah terhadap beberapa orang perempuan, Aisyah berkata: " Demi Allah, tangan baginda tidak menyentuh seorang perempuan pun dalam pembai'atan itu. Baginda hanya membai'ah mereka dengan perkataannya: "Benar-benar telah aku bai'ah kamu atas hal itu." (Riwayat Bukhari)

Hadith di atas memang jelas lagi bersuluh menunjukkan bahawa Rasulullah tidak bersalaman dengan wanita bukan mahram walaupun mereka menghulurkan tangan untuk bersalaman dengan Rasulullah, Rasulullah tidak menyambut mereka dengan bersalaman tetapi Rasulullah bersalam pula dengan lelaki iaitu para sahabat lelaki yang membai'ah baginda dengan cara bersalaman.



Secara ringkasnya kita tidak boleh bersalaman dengan:
Bagi Perempuan:-
1. Suami kepada adik beradik bapa
2. Suami kepada adik beradik emak
3. Adik beradik lelaki bapa mertua
4. Adik beradik lelaki emak mertua 
5. Anak lelaki adik beradik suami
6. Abang Ipar
7. Adik Ipar Lelaki
8. Sepupu Lelaki
9. Sepupu Ayah (lelaki)
10. Sepupu Emak
11. Bekas bf
12. Bekas tunang
13. Bf kawan
14. Tunang kawan
15. Suami jiran
16. Anak lelaki jiran
17. Staff lelaki
18. Tukang buat rumah
19. Security Tol
20. Staff kaunter 7-11
21. Polis wanita di kaunter pertanyaan
22. Bapak mertua tiri

Bagi Lelaki:-
1. Isteri kepada adik beradik bapa
2. Isteri kepada adik beradik emak
3. Adik beradik perempuan bapa mertua
4. Adik beradik perempuan emak mertua
5. Anak perempuan adik beradik isteri
6. Kakak Ipar
7. Adik Ipar perempuan
8. Sepupu perempuan
9. Sepupu Ayah (perempuan)
10. Sepupu Emak (perempuan)
11. Bekas gf
12. Bekas tunang
13. Gf kawan
14. Tunang kawan
15. Isteri jiran
16. Anak pompuan jiran
17. Staff pompuan
18. Cleaner
19. Juru Tol
20. Staff kaunter Burger King
21. Pekerja Kedai Top up
22. Mak mertua tiri

Tapi bagaimana cara nak elak bersalaman dengan bukan mahram ni?. Kalau depa huloq tangan kat kita, takkan kita buat boodo ja?. Sebenarnya banyak cara nak elak, boleh tengok video bawah ni. Memang cool betul idea dorang ni. Boleh guna taktik ni masa raya ni.


Kesimpulanya: Kita memang tak boleh salam derrrrr

Nota kaki: Dah nak dekat raya ni Miela nak ucap Selamat Hari Raya untuk semua yang baca blog ni. Macam awal je ucap salam raya ni, Miela nak bercuti seminggu tu ucap awal-awal ni. Miela minta ampun dan maaf kalau selama ada terkasaq bahasa tersinggung ke sepanjang Miela menulis blog ni. Kita kosong kosong naa?

Tuesday, July 22, 2014

Download lagu raya


Salam Ramadhan. Kurang seminggu lagi kita akan bakal menyambut hari raya. Yayyyyy tak sabarnya, tapiiiiii Ramadhan dah nak habis, hmmm. Harap-harap Ramadhan akan datang kita akan bertemu lagi. Aminnnnnn.

Sejak awal Ramadhan lagi, orang dah pasang lagu raya. Amboi tak sabaq nak raya sungguh nohh. Kalau orang puteh cakap exicited namanya.  Hampa dah ada kah lagu raya dalam laptop/PC tu?. Tak ada, mehh Cik Miela share lagu raya kat hampa. Boleh nyanyi sama-sama naa.


Download di Lagu raya.dropbox

Mengandungi 19 lagu:
1. Takbir di Hari Raya
2. Selamat Hari Raya- Saloma
3. Dendang Perantau - P.Ramlee
4. Suasana Hari Raya - Sharifah Aini
5. Hari Mulia - Sheila Majid
6. Seloka di Hari Raya - Uji Rashid ft Hail Jamil
7. Dari Jauh Ku Pohon - Sudirman
8. Selamat Hari Raya - Ahmad Jais
9. Doa di Hari Mulia - Uji Rashid
10. Aidil Fitri - Sanisah Suri
11. Selamat Hari Raya - Sudirman
12. Menjelang Hari Raya - D.J  Dave
13. Selamat Hari Raya - Fazidah Joned
14. Selamat Behari Raya - Rahimah Rahim
15. Bersabarlah Sayang - Sanisah Suri
16. Bila Takbir Bergema - Rafeah Buang
17. Cahaya Aidilfitri - Black Bog Done
18. Suasana Hari Raya - Anuar Zain ft Elina
19- Sesuci Lebaran - Siti Nurhaliza

Cara download ada 3 cara :
1. Klik Download as zip atau
2. or Save to my dropbox atau
3. Klik setiap lagu untuk download.


p/s : Baju raya tahun ni 5 pasang, hehe alhamdulilah rezeki. Dapat 5 kain pasang free. Baju raya hampa berapa pasang??

Saturday, July 19, 2014

Segmen Kad Raya 2014 Mialiana.com


Segmen Kad Raya 2014 Mialiana.com bermula pada hari ini sahaja, 19 Julai 2014, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen Kad Raya 2014 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

20 blogger yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan akan menerima kad raya dari Mia Liana. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 20 Julai 2014.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Monday, July 14, 2014

Jerman menang, kampung lain dapat nama

Gambaq sapa tah, hehe main letak je

Salam Ramadhan. Agak-agak basi tak nak update pasal Jerman menang pagi tadi?. Ni dah lebih 12 jam. Arghh lantaklah nak update jugak, kihkih. Seperti hampa tau Jerman menang 1-0 lawan Argentina. Actually Miela tak tengok fully perlawanan tu, lepas sahur terlelap sekejap. Bangun-bangun, Jerman dah menang. Miela dah agak dah Jerman pasti menang sebab dorang main bola macam hebat je. Padahal jarang tengok bola hehe, cuma tengok 3 4 kali sebab kebetulan tengok bola pada waktu sahur. Nak bangun semata-mata tengok bola, memang taklah huhu.

Ok taknak cerita panjang-panjang pasal bola, sebab Miela kurang arif pasal bola ni. Haa hampa nak tau dalam Malaysia ni ada Jerman?. Eh macam pelik je?.  Betul, namanya Kampung Parit Jerman terletak di Setiawan, Perak dan jugak di Pontian, Johor. Ada dua tempat tuuu. Kalau dekat Setiawan ni dari tempat Miela makan dua jam nak pergi ke sana, tapi belum berkesempatan melawat kampung ni, kalau dapat pergi mau selfie habis depan board, hehe.

Jerman di Malaysia?


"Kami rasa amat gembira dengan kemenangan ini dan berpuas hati pasukan Jerman yang sama nama dengan kampung kami telah mempamerkan mutu permainan yang baik," kata Ketua Kampung Kawasan (1), Mukim Ayer Masin, Mohd Asri Ali. 

Kemaraan Jerman ke peringkat akhir pertandingan bola sepak berprestij itu telah melonjakkan nama Kampung Parit Jerman di laman sosial sehingga menjadi tumpuan media tempatan. 

Ditemui pada majlis itu yang diserikan dengan aktiviti bersahur makanan terkenal masyarakat Jawa nasi ambeng, serta durian, manggis dan kuih-muih tempatan, Mohd Asri berkata sebelum ini beliau tidak menyangka kampung itu turut mendapat tempias daripada Piala Dunia. 

"Kita boleh lihat ramai yang singgah di jalan masuk ke kampung ini untuk bergambar di papan tanda nama kampung. Ramai orang sudah mengenali kampung ini," kata Mohd Asri. 


Jeng jeng inilah dikatakan Jerman menang,  kampung lain dapat nama. Tak pasal-pasal Kampung Parit Jerman, kena tempiasnya. Fomous dah noh Kampung Parit Jerman. Eh tapi bukan satu kampung je ada dua kampung, twins gitu. Oklah that's all for today, salam Nuzul Quran.


Wednesday, July 09, 2014

Bilik tidur warna pink


Salam Ramadhann. Selalu orang akan cakap warna pink a.k.a merah jambu sinonim dengan perempuan. Warna pink nilah menyerlahkan lagi ciri-ciri feminin seorang perempuan. Orang cakap warna pink warna kasih sayang, ye ke?. Tapi cuba bayangkan kalau bilik korang decoration tu warna pink?. Haa mesti taknak keluar rumah dah, haha. Nak je duduk terperap dalam bilik, sebab duduk dalam bilik warna pink pun dah rasa tenang. Sememangnya bilik seperti ni menjadi idaman para gadis yang sukakan gaya feminin gitu.









Rambang mata kan?.  Haa pilih yang mana satu bilik idaman korang. Semuanya cantik-cantik, macam bilik anak puteri raja je. Kalau tidur pun mimpi semua indah belaka. Tengok gambar atas ni adalah idea sikit kalau nak decorate bilik korang yang bertemakan pink. Kalau dinding dalam bilik tak ada cat warna pink, warna putih atau purple pun boleh dipandankan dengan warna pink. Betul tak? . Selamat berdeko!!

GA Cash RAYA RM1000 by Emas Putih

Salam Ramadhan

[Sila Tekan Banner Diatas If Nak Join]




Saturday, July 05, 2014

Cek pertama dari Churpchurp


Salam Ramadhan. Semalam awal-awal lagi dalam pukul 10 lebih abang posmen hantaq surat cinta. Lama tau ceq tunggu, nak dekat dua bulan. Lambat ka cepat ka, sampai jugak surat tu ke tangan ceq jugak. Hampa tau surat tu dari sapa, confirm hampa boleh agak. Tengok tajuk pun hampa dah tau.

Tadaaaa surat cinta dari churpchurp

Alhamdulilah, ternyata usaha Miela berbaloi jugak share link kat twitter, minta tolong orang klik dan join contest. Walaupun just RM100, duit jugak kan??. Lagipun, benda ni tak perlu modal pun. Sebenarnya Miela dah cashout masa pertengahan bulan 5, tapi awal bulan 7 baru dapat. So kalau hampa nak cashout churpchurp jangan mimpi hari ni cashout, esok dapat dah cek. Maklumlah nak keluarkan cek perlukan masa sikit.

Dan semalam jugak la lepas dapat surat dari churpchurp teru pergi maybank untuk tunaikan cek tu. Senang je guna mesin cheque deposit, tak payah beratur lama-lama kat kuanter. Duit tu akan masuk dalam masa 3 hari berkerja. Maknanya duit tu akan masuk dalam minggu depan lah sebab hari ni dan esok cuti. Dah berangan nak beli apa, hehe. So kalau yang teringin nak dapat income secara pasif, boleh sign up acc ChurpChrup.

Thursday, July 03, 2014

Tutorial: Cara buat header transparent simple dan mudah


Salam Ramadhan. Alhamdulilah hari ni dah masuk hari ke-5 kita berpuasa. Macam dah lama tak buat tutorial. Dahulu kala, 3 tahun yang lalu Miela ajar Tutorial: Cara buat header tanpa mengunakan adobe photoshop . Entah reader faham ke tak dengan tutorial tu, maklumlah dulu masih budak-budak lagi nak mengajaq pun hehe. Tapi kali ni Miela nak ajaq cara buat header dan mudah tapi guna Adobe Photoshop. Ala kacang jaaa.

1. Mula-mula bukak adobe photoshop, tak kiralah  CS4, CS5, CS6 mana-mana pun sama je. Miela guna Adobe Photoshop CS6.


2. Pilih File > New .  Pastu jumpa la kotak seperti bawah ni. Size korang adjust sendiri ikut saiz korang nak. Macam Miela buat saiz 960 x 236 pixels . Lepas tu tekan ok. Part ni korang cuma adjust saiz saje.


3. Pilih icon T yang belah kiri korang untuk naik taip huruf. Seperti bulatan merah dalam gambar. Lepas tu korang taip words yang korang nak. Untuk centrekan words tu, korang boleh kilik icon anak panah tu untuk gerakan words, juga seperti dalam bulatan biru dalam gambar dibawah. Manakala untuk resize words tekan ctrl + t .


4. Untuk tukar warna words, higlightkan words tu dulu, kemudian klik icon segi empat tepat untuk pilih warna. 


5. *Option* Kalau nak lagi cantikan header tu boleh klik text layer untuk adjust. Nak tambah stroke, shadow, gradient etc pun boleh.


6. The second last step, unclick icon mata dekat background layer. Kalau tak jumpa juga, boleh tengok bulatan oren dalam gambar kat bawah. So background dah jadi petak-petak, takda warna putih kan? . Itu maksudnya header tu dah transparent. If kalau huruf macam tak kemas lagi, boleh klik seblah icon aa dekat atas header tu *kotak kuning dalam gambar*, nak smooth, sharp ke, strong pun boleh sampai korang rasa puas hati dengan header


7.  Last sekali klik file>save as . Pastikan format nak save PNG. Kalau tak menjadilah header transparent korang tu yeee. 


Senang kan buat header guna adobe photoshop??.  Tak payah korang nak potong ikut huruf untuk buat header transparent. Cuma untick background layer dah jadi. Selamat mencuba!!