Wednesday, December 25, 2013

Menjelang final exam

Salam readership. Ahoo dah lama tak mengudapte blog. Biasalah nak dekat final exam, study pun sampai nak pecah otak. Mana taknya sem satu pun ambil 8 subjek, banyak subjek banyak kena menbacanya T.T. Tapi nasib baik ada beberapa subjek tu ada basic masa kat matrik, so apa yang belajar tu "Ooo nilah aku belajar kat matrik" *buat2 tahu hahaha.

Study week??, yeah study week di rumah, actually Miela tak expect balik study week kat rumah tapi nama pun merancang je, last-last nafsu tak tahan nak balik rumah jugak kan. Sedar tak sedar semester satu dah nak habis, macam semalam je baru daftar usm. Tinggal nak ambil exam je lagi. Gementar rasa, maklumlah first exam kat U, hee.

Minggu last kuliah, kita orang group LMT100 buat party di kfc. Untuk pengetahuan korang LMT100 untuk kelas BI persediaan khas untuk yang dapat band 3 dan ke bawah, huhu sedih bunyinya. Apa-apa pun memang enjoy dengan kelas BI ni tak pernah stress.


Orang cakap kalau buat party kat kfc senang sikit, sebab nanti kita makanan semua tak payah kita kemaskan, kahkah. Kfc dekat je pun, depan pintu pagar Sg.Dua. Memang happening sepanjang kelas dengan dorang, kalau boleh nak ambil kelas LMT100 lagi, hehe.

Lagi satu, dua minggu nak final sempat lagi Miela Pesta Penang. Haruslah pergi kan, dari tingkap bilik dah nampak pesta penang. Lagipun kalau pergi tag hujung-hujung nak tutup, harga barang murah. Peniaga dok lelong barang dari karpet sampai ke tudunglah cuma harga token ngan makanan ja mahal.

Tadaaa pesta penang
Miela pergi dua kali, nampak sangat kemaruk dengan pesta penang. Haha takdalah sebenarnya, first tu pergi ngan kawan jalan kaki dari sg.dua then yang second pergi ngan Family. Kalau tak cukup lagi kepuasan, next year boleh pergi lagi.

Now, hari ni dah masuk hari ketiga study week. Alhamdulilah, ada jugak masa study walaupun di rumah macam-macam dugaan. Tapi yang penting seminggu ni makan free ja, tak payah makan kat cafe, hihi. Harapannaya nanti masa final minggu dapat jawab dengan tenang. Doakan kami semua student usm termasuk Arol Mubin *tau sorang jaa* ni supaya mendapat keputusan cemerlang. Amin...

Sunday, December 08, 2013

My wishlist

Salam readership. Disebabkan mood study hilang ke mana, apa kata Miela rajinkan diri mengupdate entri pertama untuk bulan december. Well 3 minggu nak final, bhahahaha. Tapi masa ni jugaklah Miela berangan nak macam-macam. Setiap orang ada keinginan. Berdasarkan apa yang Miela belajar dari subjek ekonomi, keinginan manusia ni tak terbatas walaupun income dia limited. Maknanya manusia ni tak pernah puas that why all people have unlimited wants *refresh balik.

Kali ni Miela catatkan di dalam sebuah entri apa benda Miela inginkan. Selalunya orang catatkan wishlist dekat sidebar. Ni Miela catatkan di dalam entri, class gituu. Yang penting wishlist ini berbentuk material so tak sama dengan achievement. Achievement? biarlah rahsia, kihkih. 

1. Microsoft Windows Surface RT
Banyak-banyak jenis tab apple ke samsung ke, windows ni jugak Miela pilih. Sebab Miela malas nak bawak laptop ke kuliah or library. Buat berat beg je, dengan buku rujukan yang tebal-tebal tu nak bawak. Mau tak tercabut tali beg. Kalau ada tab yang nipis dan ringan ni, senang boleh kemana-mana, ada multifunction sekali. Harga tab sebenarnya murah below 1K kalau jual kat student, tapi harga pasaran above 1K.

2. Rantai ukir nama sendiri
Maaflah gambar ni bukan nama sendiri, hehe. Sebab takda siapa lagi nak tempah rantai nama kat Miela, haha. Tapi yang macam ni Miela nak, kalau boleh nama nak letak tu biarlah si pemberi tu tentukan sendiri. Miela teringat babak Boys Over Flower di mana si Jun Pyo tu deisgn sendiri rantai nak bagi rantai tu kat Geum Jan Di. Waa, rantai yang di design si pemberi pun boleh, rare jugak. Rantai nama pun rare juga sebab kita yang customkan rantai tu, so kalau korang teringin cuci mata boleh jenguk di page Silver 925. Harap-harap lah yang bagi tu, bakal en.suami yang bagi, hehe.

3. Camera Canon EOS 1100D red
Macam kenal je, iyalah inikan dalam iklan yang camera Yuna dok pakai tu. Walaupun Miela bukan ahli photographers yang tahu guna kamera memahal ni, pun ada keinginan tau. Selama ni Miela setakat photographers yang tak bertauliah guna phone samsung, tangkap gambar lepas tu upload kat instagram.  haha. Miela teringin sebab, suka gambar cantik-cantik. Bak kata Yuna setiap gambar ada lagu.

4. Blue suzuki swift
Sebenarnya Miela tak tahu sangat pasal kereta, kereta keluar terbaru pun tak tau apa. Tapi sejak dua menjak ni selalu nampak kereta ni kat USM. Nampak cantik dan comel. Tetiba rasa nak sangat kereta tu walaupun dah lama tak memandu. I choose my blue colour cause it's my favourite colour. Bila google, mak aih kereta ni berhaga RM70k++. Ermm

5. Al-Quran elektronik
 
Selain benda keduniaan, al-quran elektronik termasuk dalam wishlist Miela. Harga dalam rm100-300++ gitu. Boleh je kalau nak suruh parents beli, but my own desires get this things with my own money. Al-quran elektronik boleh membantu betulkan bacaan dan tajwid. Zaman sekarang susah nak jumpa tok guru nak mengajar balik orang dah lepas sekolah, dengan kekangan masa. So al-quran elektronik ni boleh menbantu. Kalau kita mampu beli hanphone canggih kenapa tidak dengan al-quran??. 

Nampak tak?, banyak betul permintaan Miela yang tak semengah. Nak penuhi impian Miela?, sila post di alamat xxxxxxxxxx. Haha gurau je, Miela harap wishlist ni tercapailah hendaknya. Kalau boleh nak guna duit sendiri kecuali rantai tu jek :P. Kena usahakan lagi naikan CPUV supaya dapat income ber kkkkkkkkkkk, huhu. Nak tolong?,tolong klik link ni:


THANKS :D

Saturday, November 30, 2013

USM ranking pertama web universiti di Malaysia

Salam readership dari home sweet home. Hehe yeay minggu ni balik rumah, maklumlah rumah dekat je, kurang sejam setengah sampailah rumah itupun sebab selalu jem atas jambatan. Kalau  jambatan Pulau Pinang kedua dah siap, insyallah lagi cepat sampai rumah. Mau balik tiap-tiap minggu :P.

First of all i would like to congrats my own university, USM because got the first ranking web of university in Malaysia. Tetiba rasa bangga jadi student USM, sesuai sangat dengan universiti APEX. So sesiapa lepasan diploma, matrik dan stpm mai mohon USM.  Sebab USM terletak atas pulau, tengah bandar boleh nampak dunia, hewhewhew. Sekarang USM tak bukak lagi pemohonan kat pohon.usm.my. Nanti kalau dah bukak, pakat mai serbu mohon naa.





WE LEAD!!

Friday, November 29, 2013

I'm Lonely

p/s: entri ni sudah lama di dalam draf, so mood menaip ketika itu tengah lonely agaknya.


Salam readership. Sebelum ni Miela selalu update tentang fact ja, cumanya hari ni nak update luahan hati gitu. Sedar tak sedar dah 2 bulan Miela study di USM. Dan korang mungkin tak tahu ada seorang blogger femes study kat sini, cuma Miela tak pernah jumpa. Siapakah blogger itu? you can guess.

Tapi Miela bukan nak cerita tentang blogger itu, tapi Miela nak cerita tentang sejauh mana kehidupan Miela di sini. Alhamdulilah Miela dapat sambung study di USM. Sumpah, kehidupan alam universiti sangatlah berbeza dengan kehidupan Miela masa matrik mahupun sekolah. Tak da dah cikgu/lecturer bagi ilmu makan suap, semuanya kena ada usaha diri sendiri. Belajar pun macam masuk telinga kiri keluar telinga kanan. So kena kerah diri sendiri untuk study lebih.

Firstly, Miela masuk sini macam lost. Sebabnya Miela langsung takda kawan. Kawan kenalan matrik langsung takda sangkut kat sini. Then, kawan baik pun tak sama U. Seriously sedih sangat, kalau dulu di matrik Miela selalu lepak dengan bilik kawan baik. Senang cerita apa-apa benda kami tetap bersama. Seperti korang tahu mungkin Miela nampak je ramah di blog, facebook atau mana-mana laman sosial yang hakikatnya Miela sebenarnya nampak pediam

Miela sebenarnya seorang yang jenis "orang kena tegur aku dulu". Dunia blog dengan dunia luar berbeza, sebabnya tulisan sesorang pun belum cukup mengambarkan personaliti sesorang. Tapi, bila orang dah betul-betul kenal Miela, sebenarnya Miela bukanlah seperti orang sangkakan, kadang-kadang orang cakap Miela ni banyak mulut, dan lawak *orang cakap hehe.

Tapi tulah, sampai sekarang Miela masih belum jumpa kawan yang betul-betul rapat. Just ramai kenalan, kalau jumpa say Hai takpun tanya soalan basa basi gitu. Hakikatnya bila hujung minggu macam ni, lebih banyak terperap dalam bilik. Setakat ni Miela tak pernah lagi outing dengan kawan-kawan. Lagi satu, di sini Miela banyak jalan sesesorang ke kuliah, nampak sedih dan lonely disitu.

Jadi Miela banyak positifkan diri sendiri. "Mungkin dorang takut tegur aku sebab aku nampak sombong?" . Miela jarang menangis sebab keseorangan, sebab Miela fikir nak dapatkan sesesuatu mungkin mengambil masa. Lagipun di USM, Miela ada roomate dan kawan-kawan. Mungkin dalam proses menyesuaikan diri walaupun agak lambat.


Friday, November 22, 2013

Uji otak anda

Salam readership. Tahu tak hari apa?. Haa jumaat la kan. Hari yang paling student suka, sebab hari last kelas untuk minggu ini. Tak kira dari zaman sekolah, zaman matrik dan zaman U memang hari jumaat, lepas kelas Miela takkan study untuk satu hari. Sebab Miela nak rehatkan kepala otak ni daripada study, hehe. So, banyak habiskan masa dengan laptop ni.


Sebut pasal otak, Miela nak recommended satu test ni, sommer braintest . Korang just ambil test otak tak sampai satu minit pun. Test ni tujuan kita nak tahu yang kita ni lebih kepada otak kanan atau otak kiri atau kedua-dua sekali. Secara ringkasnya otak kanan dan otak kiri:

Otak kanan merupakan tempat untuk perkembangan hal-hal yang bersifat artistik, kreativiti, perasaan, emosi, gaya bahasa, irama music, imaginasi, fantasi, warna, pengenalan diri dan orang lain, hubungan sosial dan pengembangan keperibadian. Daya ingatan otak kanan adalah bersifat jangka panjang (long term memory).

Otak kiri pula berfungsi dalam hal mengingati ilmu, pengetahuan atau maklumat perbezaan, menyimpan data dan fakta, analisis, angka, urutan, tulisan, bahasa, kiraan dan memahami logik. Daya ingatan otak kiri adalah bersifat jangka pendek (short term memory)
Bagi Miela otak kanan macam orangnya macam relax sikit, suka berangan dan berseni serta kreatif gitu. Manakala otak kiri jenis orang hard study la kot, sebab orang kiri pandai matematik, berfikir kepada logik dan mudah ingat. Jeng jeng nak tahu hasil test tadi, Miela otak jenis apa. Tadaa......


Rupa-rupanya saya cenderung takda otak kiri dan kanan. Kiranya Miela seimbang la, dua-dua otak pun pakai. Cuma bezanya sedikit dari otak kiri dengan otak kanan. Yang tadi Miela cakap otak kiri kuat study, Miela tak kuat study macam orang, hoho. Miela study bila nak study je, boleh jadi stress study hard sangat. Bab kreatif dan inovatf  kadang-kadang idea Miela boleh pakai kadang-kadang tak, haha. Tapi kalau nak senang lihat daya kreatif Miela, tengok design blog pun cukup dah, semua ni Miela design sendiri. Tapi yang penting Miela guna kedua-dua belah otak dengan sebaikanya *puji diri sendiri. Korang pula jenis otak apa? sharelah kat sini...

Sunday, November 17, 2013

AWAS krim muka bermerkuri

Salam readership. Malam ni rasa tetiba nak update entri. Yelah kan semangat makin berkobar nak update blog sejak CPUV pertama naik hahaha. Just petang tadi Miela ternampak satu page ni tentang bahayanya merkuri dalam krim muka.

Sebelum Miela berkira-kira nak beli KCP, krim cepat putih *bukan nama krim sebenar haha* yang berlambak di pasaran kan. Orang cakap 3 hari muka jadi putih plus hilang jerawat degil, tapi Miela rasa macam pelik je macam pelik je. Persoalanya apa benda dorang tauk dalam krim tu?, dahlah murah, effect pun cepat. Erm curious kan?.

Bayangkan benda ni tempek kat muka??

Tapi korang tak tahu sebenarnya ada benda asing dalam krim tu, dah berbahaya boleh menyebabkan kanser. Nama pun krim muka mesti  tempek kat muka. Kalau jadi apa-apa kat muka macam mana?. Well muka tu pun eset penting, sayang kalau kita rosakkan dengan tangan sendiri.

Krim paling berbahaya bila ada merkuri. Tahukah merkuri apa benda?. Setahu Miela merkuri ni benda yang ada dalam termometer kan?. Biasanya krim merkuri ada ciri-ciri khas seperti:

1. Krim Pada umumnya melekit. Sebagian lagi ada yang mencampurkan merkuri dengan bedak sejuk (bedak jerawat), agar nampak lebih cair.

2. Krim pada umumnya tidak HOMOGEN (tidak menyatu & kasar), bila didiamkan minyak akan terpisah dengan bagian padat.

3. Bau logam merkuri tercium atau sebagian menggunakan parfume menyengat utk menghilangkan bau logam merkuri tersebut.

4. Warna umumnya sangat menarik, kerana tidak menggunakan bahan pewarna utk kosmetik, umumnya menggunakan bahan pewarna tekstil (cap kupu-kupu) warna kuning dan warna krim putihnya pearly (mengkilat seperti mutiara)

5. Bila diusapkan pada kulit lengan terasa panas dan gatal.

6. Pada pemakaian awal meyebabkan iritasi pada kulit dan kemerahan bila terkena sinar matahari.

7. Warna Putih pada kulit tidak lazim, umumnya pucat

8. Kulit dapat berubah putih dalam waktu singkat (kurang 1 minggu, tergantung kadar kandungan merkuri, makin tinggi makin lebih cepat memberikan warna putih)

9. Tidak timbul jerawat sama sekali, hal ini disebabkan lapisan kulit epidermis kita telah rosak, kulit sudah tidak mengandung protein & melanin yang berfungsi utk melindungi radiasi sinaran matahari juga sudah tidak berfungsi, sampai kulit yang telah tercemar merkuri termasuk nyamuk pun tak ingin hinggap kat kita.

10. Pori-pori tampak mengecil & halus, ini sebenarnya disebabkan lapisan kulit terluar wajah kita telah nipis oleh logam merkuri, nampak sepintas lalu kulit mengecil & halus. Untuk mengujinya anda boleh merasakan dengan mencubanya pada sinaran matahari, kulit terasa terbakar, gatal disertai kemerahan, hal ini disebabkan kulit wajah sudah tidak mendapat perlindungan dari melanin yang berfungsi melindungi wajah kita dari radiasi matahari.

11. Bila anda telah tercemar merkuri & pemakaian dihentikan, akan timbul jerawat kecil-kecil disertai rasa gatal.

12. Bila pemakaian dihentikan akan bintik-bintik hitam di bawah kulit sebagian ataupun merata diwajah

13. Warna Putih pada kulit wajah lama-kelamaan akan berubah menjadi abu-abu lalu selanjutnya kehitaman

14. Untuk lebih lanjutnya dapat menyebabkan kanser kulit, kerosakan jaringan tubuh & menyebabkan kematian.

15. Dapat menlambatkan pertumbuhan, menyebabkan cacat & kematian pada JANIN.


See, look scary effect?, terus tak jadi beli krim KCP. Pastikan krim-krim yang korang pakai takde ciri-ciri di atas. Mungkin ada yang cakap "ala takda kesan pun, ok je muka aku". Yess mungkin takda kesan buat masa sekarang, tapi kesannya mungkin beri kesan jangka panjang. "Macam mana kalau ter pakai krim tu?". Don't worry, korang hentikan pakai krim tu and guna pencuci muka supaya dapat neutralkan balik muka korang.

Dan korang nak tahu benda ni boleh beli secara borong di Indonesia. Produk macam ni boleh beli  RM450-800 sekilo dan dapat mengkasilkan 1000 botol cream. Contohnya macam gambar dibawah



Kadang-kadang kesan yang cepat tulah beri kesan buruk pun datang cepat. So berhati-hati nak beli krim apa pun, bukan nak cepat cantik je. Info ini semua dari page Bahaya CREAM Mencury . Dan mungkin jugak boleh rujuk portal ni. Miela just nak kongsi, sebab Miela caring pasal korang *cehwah. Agak-agak lepas ni nak pakai krim apa ya? haha pakai bedak sejuk jelah.

Friday, November 15, 2013

CPUV pertama!!

Salam readership. Di pagi Jumaat yang indah ni, eh dah petang haha kantoi kejap :P. Ok takpa kita teruskan cerita. Tengok tajuk pun dah tahu kan?. Alhamdulilah hari jumaat ni,bukak akaun nuffnangs dapat CPUV. Rezeki murah dapat CPUV pertama. Orang macam Miela yang tak pernah dapat CPUV ni mesti excited gila walaupun dapat satu jerr CPUV. For me, satu pecapaian yang bagus sebabnya Miela baru buka akaun nuffnangs bulan jun tahun ni. Kiranya 6 bulan bernuffnangs dah dapat CPUV. Cerita tentang mula-mula bukak akaun nuffnangs ada disini .


Baru dapat satu oklah kan??. Ingatkan kena tunggu bertahun-tahun nak dapat CPUV ni, sebab pernah dengar cerita tentang blogger bertahun-tahun blogging baru CPUV naik. Mungkin, blog Miela dah lama kan, so pageview pun agak banyak. Apa-apa pun Miela nak ucapkan terima kasih kepada anda semua yaang sudi singgah blog pink ni. Tanpa korang semua blog ni takda siapa kenal, haha ayat macam dapat award je :P.

P/s: Ketika entri ditaip, Miela sedang berada di Perpustakaan Hamzah Sendut USM. 

Saturday, November 09, 2013

Senarai Drama/Filem Adaptasi Novel yang terkini

Salam readership. Perasan tak? sekarang ni musim drama dan movie adaptasi dari novel. Berpuluh-puluh drama dan filem yang diadaptasikan ada kat Malaysia ni.  Inilah membuatkan Miela nak tonton balik drama Melayu, selalu jarang tonton drama Melayu sebab *eeerr faham-faham jelah. Sememangnya idea-idea dari penulis tempatan begitu fresh menbuatkan banyak produksi  menjadikan novel untuk diadaptasikan. Lagipun sekarang penonton lebih suka cerita yang diadaptasikan dari novel. So nak tahu berapa banyak novel yang diadaptasi kan terkini 2013/2014 berserta link facebook, jeng jeng......

1. Saya sebenarnya Isteri Dia- Zura Asyfar
2. Teduhan Kasih - Marissa
3. Kampung Girl - Umi Kalsum
4. Love Me Mr Arrogant- Aliesha Kirana


5. Jodoh Milik Kita - Sara Aisha
6. Mencari Jalan ke Syurga - Hasliza Ismail (Epilog Cinta Kirana)
7. Sehangat Asmara - Aisya Sofea
8. Wedding Breaker- Evelyn Rose


9. Playboy itu suami aku - Suri Ryana
10. Cinta Pandang Ke-2 - Laila Kamilia
11. Projek Memikat Suami - Hanina Abdullah




12. Suamiku Perfect 10 -Syamnuriezmil
13. Yes Boss - Areila Sahimi
14. Cucur Bawang & Kopi 'O - Hasrudi Jawawi
15. Encik Abangku Romantik - Elee Mardiana
16. Bukan kerana Aku Tak Cinta - E-Man Sufi
17. Perempuan Lindungan Ka'bah - Hana Ilhami
18. Manisnya Cinta - Anis Ayuni
19. Suami aku Ustaz - Hannah Dhaniyah
20. Lagenda Budak Setan 3 - Ahadiat Akashah
21.  Dan lain-lain...........

Seebenarnya lagi novel yang bakap diadaptasi kan. Ini cuma perngkosian, well sharing is caring kan? Nak tahu lebih lanjut boleh like Drama/Filem Adaptasi Novel. Kat situ banyak info tentang novel adaptasi. Lepas ni kena serbu kedai buku lah nak dapatkan novel-novel yang nak masuk tv ni, hehe.

Thursday, November 07, 2013

Trip ke Thailand(Songkhla dan Hadyai) selama 2 hari 1 malam

Salam readership. Hari ni Miela berbesar hati nak cerita tentang pengalaman Miela melancong di Thailand.Class gitu dapat melancong pi Thailand, padahal naik bas je pun, haha. Pasport langsung tak buat, sebab Mila guna border pass / pas sempadan. Pas sempadan nak buat murah, RM10 boleh guna 6 bulan. Nak pergi hari-hari pi Thailand pun tak pa, haha. Tapi pas sempadan ni khas untuk orang perlis,perak,kedah dan kelantan sebab negeri-negeri ni bersempadan dengan Thailand. Untung kome jadi orang perak :P.

Contoh pas sempadan *abaikan muka yang di mosaic :P

Cetanya gini, Miela dan family ke Thailand dengan Thailand Travel Agency, so naik bas lah. Naik bas save cost sikit daripada naik kereta, yolah kalau minyak habis terpaksa isi minyak di Thailand dengan harga 4X harga minyak di malaysia. Tak habis tak habis dengan save cost Miela oi!, haruslah kan hehe.

Nak masuk sempadan Thailand, kami masuk melalui pintu sempadan Bukit kayu hitam. Perghh memang sesak kat situ, masing-masing sibuk nak cop pasport/border pass. Tambah-tambah lagi masa tu cuti depavali, selunggok rakyat Malaysia kat pintu masuk sempadan.

Kemudian kami teruskan perjalanan ke Songkhla, mengambil masa dua jam. Mula-mula tengok negara Thailand, tak berkelip mata tengok dari tingkap bas. Nampak bahasa thailand, tapi malangnya lansung tak faham. Then, Selatan Thailand ni banyak betul 7eleven dan Tecso Lutos. Jalan sikit nampak 7eleven takpun Tesco. Rasanya lebih 10 7eleven Miela jumpa kat selatan Thailand ni. Satu lagi uniknya Thailand, motor dorang, comel betul dengan raga kat depan macam raga basikal. Dorang ni naik 3orang atas satu seat motor selamber je, kalau Malaysia pun ada cuma tak banyak macam kat Thailand ni naik 3 orang atas satu seat motor.

*sumber google


Part ni pula, Miela excited nak ceta. Kami telah  berkunjung ke Samila Beach. Tak percaya??. Cer google, terharu pulak jumpa Beach nama sendiri macam jejak kasih gitu. Memang empunya nama ni tak lepaskan peluang tangkap gambar di Samila Beach. Sebelum jalan-jalan di sekitar Samila Beach, kitaorang makan dulu di restoran di sekitar Samila Beach. Disebabkan kami noob sangat, orang Thai bagi harga cekit darah 960 Bath lebih kurang RM96. Gila tak mahal, kitorang just makan nasi putih,tomyam, telur dadar,kailan masin dengan udang masak sambal je. Besalah, pelancong luar selalu terkena perkara macam ni. Jadi kalau melancong pandai-pandai pilih tempat makan, terutama jangan pilih tempat makan yang tak ramai orang yee.

Owner Samila Beach :P

Lepas makan , kita orang berjalan disekitar Samila Beach. Cantik sungguh pantai dia, *dalam hati macam tak caya je sampai Thailand. Disitu jugak, boleh jumpa ramai pelancong Malaysia. Bestnya kat sini ada jual askrim kelapa, harga dia cuma 30 bath. Rugi tak rasa kalau pi Samila Beach, sangat sedap sebab aiskrim dengan isi kelapa nyum nyum. Samila Beach jugak ada jual keychain, baju dan barang-barang yang lain boleh dibuat ole ole. Macam Mila beli keychain sepeket dalamnya ada 10 keyhain cuma 100 bath, maknanya 1 keychain lebih kurang seringgit la. Nampak tak murahnya di situ.

Sekitar Samila Beach

Malam pula, singgah pasar terapung di Hadyai. Apa lagi. shopping timelah masa tu. Kat situ ada kasut cantik-cantik cuma 100 bath. Miela kalau nampak benda murah kat pasar malam, boleh jadi ratu pasar malam ni, nampak barang murah semua nak beli hihi. Makanan pun ada jual, tapi yang menariknya air minuman yang dijual di pasar terapung Hadyai jual dalam pasu kecik. Boleh bawak balik pasu kecik sebagai kenangan. Akhirnya malam baru kami check in Hotel di Greenview hotel setelah seharian berjalan.

Hari kedua pula, eh hari terakhir di Thailand la. Nama pun melancong dua hari. Sarapan pagi kitaorang makan di restoran Hamid di tengah-tengah bandar Hadyai. So, kami naik tuktuk lebih kurang macam teksi lah. Teruja sungguh naik tuktuk ni, 6 orang cuma 280 bath. Restoran Hamid antara restoran halal yang ada di Thailand dan masakan semuanya dari Malaysia. Menu paling sedap of course lah nasi lemak. Itu makan sebelah pagi, kalau sebelah malam menu dia mungkin  lebih sedap. Lepas makan, shopping lagi, jalan-jalan di sekitar bandar Hadyai.

Kenderaan kaler biru itulah tuktuk

Berjalan punya jalan, maka sampai destinasi pelancongan terakhir di Thailand iaitu Danok. Hok alah dekat je dengan Malaysia, berapa meter je dari Malaysia. Time kat Danok lah kitaorang habiskan saki baki duit Thailand ni kat situ, haha shopping lagi. Kat situ banyak baju cantik-cantik, rambang mata dibuatnya. Kat Danok jangan risau kalau duit Thailand dah habis, sebab di Danok boleh terima duit Malaysia.

Itulah cerita serba ringkas pengalaman melancong di Thailand. Miela ni kalau jalan, lupa dah nak tangkap gambar bebanyak. So tak dapatlah tunjuk banyak gambar. Tapi pengalaman melancong ke Thailand sangat best, sambil melancong kita boleh kenal budaya di sesuatu tempat. Rasa nak pergi lagi je. Anyway, Miela nak sponsor hadiah giveaway berupa dua keychain dari Thailand. So siapa yang berminat sila komen di entri ni beserta nama,url blog, facebook dan nama giveaway sedang/bakal dilancarkan. Hanya satu blog terpilih akan disponser, dan Miela akan pm terus melalui facebook. 

Keychain dari Thailand


P/S: Nak buat giveaway sendiri tak mampu, sebab kekakangan masa. Lagi satu, tolong like gambar ni, like je kan tak susah, hee.

Tuesday, November 05, 2013

Love You Mr. Arrogant

Salam readership dan salam maal hijrah. Alhamdulilah dah masuk tahun baru dah pun. Dan hari ini Miela dapat mengupdate blog. Maaflah, sejak jadi student jarang sikit nak update blog. Mujur minggu ni cuti mid sem, ada masa nak update blog. Habuk bukan main banyak dalam blog ni, hahaha.

Jadi student U ni, bukannya study memanjang. Bila tension tengok drama tak pun running man. But, satu hari ramai recommended kan cerita Love You Mr.Arrogant. Mula-mula arrogant sungguh Miela dengan cerita ni, macam tak best je, macam tak syiok je pelakon die. haha. Last-last tengok jugak, hilang terus arrogantnya, hehe. But yang menyesalnya tahun lepas pi kedai buku punyalah berlambak novel LMA ni, tapi tak tak beli pun. Sekarang nak cari buku LMA ni pun payah, sebab banyak stock dah habis.

Mula-mula tak berkenan betul dengan pelakonnya, 
tapi sekali tengok haahhh

Sebagai jalan penyelesainya. Beli buku online kat karyaseni. Save duit minyak, save energy dan yang pasti save duit. Sebab bila beli kat karyaseni, dapat diskaun 3 ringgit. 3 ringgit tu jimat, boleh beli nasi lemak dua bungkus haa. Harga novel asal LMA RM18 terus jadi RM15. Tengok-tengok dah sampai buku kat tangan, excited je baca. Masa tu juga, dok layan cerita ni bila habis kuliah.

Sinopisis belakang novel:
Zaara Amirah punya impian yang sama seperti impian tipikal gadis biasa, iaitu membina rumah tangga yang bahagia bersama insan yang dicintainya. Namun impiannya musnah sebaik saja dia terjerat di dalam perangkap lamaran paksa dari seorang jejaka yang asing dalam hidupnya, Zafriel Irham. Dek kerana ingin terlepas dari genggaman Sherry, menantu pilihan ibunya, Zafriel Irham memaksa Zaara Amirah menjadi isterinya dengan menjadikan sebuah janji sebagai modal.
"Itu harga yang kau perlu bayar sebab tak kotakan janji. Sekarang jangan banyak cakap, kahwin dengan aku. Titik." – Zafriel Irham
Demi sebuah janji, Zaara Amirah reda menerima kehendak Ilahi. Biarpun tiada cinta, Zaara Amirah rela demi menjaga maruah diri dan keluarganya dari dipijak-pijak jejaka bongkak itu sewenang-wenangnya.  Namun Zaara Amirah tidak menyangka, keputusannya itu membuatkan hidupnya kacau-bilau melayan karenah Zafriel Irham yang berhati kering dan tinggi egonya. 
"Apa? Atas lantai ni?"
"Kat mana-mana saja yang kau suka. Tapi bukan atas katil mahal aku ni. Buat kotor saja."
"Kotor? Awak yang nak kahwin dengan saya kan, lepas tu awak cakap saya kotor pulak? Kalau awak tahu saya kotor, buat apa awak kahwin dengan saya? Awak fikir tak perasaan saya bila awak paksa saya kahwin dengan awak dulu? Awak fikir pasal diri awak saja, kan? Pasal saya ni awak tak fikir langsung. Awak ni memang tak guna!"
Berhadapan pula dengan Puan Sri Maryam, ibu mertuanya dan Sherry yang membenci dirinya, hidup Zaara Amirah tidak lagi aman. Kehadiran Hadry Hakimi, sepupu Zafriel Irham yang cuba merapatinya, mengeruhkan lagi keadaan.
Keadaan bertambah parah apabila tanpa sedar, dia telah jatuh hati pada suaminya biarpun dia tidak dilayan seperti seorang wanita yang bergelar isteri.
"Aduhh! Kenapa dengan aku ni? Kenapa aku rasa rindu sangat ni? Macam orang gila bayang saja lagaknya ni. Padahal baru beberapa jam dia pergi. Takkanlah aku dah jatuh hati dengan mamat berlagak tu? Aduhh… tapi..." – Zaara Amirah
Adakah kebahagiaan akan menjenguk hidup Zaara Amirah apabila dia sudah jatuh hati pada jejaka bongkak itu? Atau menunggu balasan jejaka itu ibarat bulan pada waktu malam menanti matahari menjelma pada waktu siang? Zaara Amirah terus menanti...

 
 Tadaa novel dah sampai


Review: Novel ni memang best. Drama di adaptasi di TV 3 hampir sibijik apa yang ada dalam novel. Even dari segi lagu music dan baju pun boleh sama dalam drama. Selalunya kalu drama adaptasi ni ubah banyak. Ni 90% sama, yang 10% ubah mengikut kesusuaian. Disebabkan Zarra gagal nak bayar hutang dekat Mr.Arrogant, di terpaksa kahwin untuk tebus kesalahannya. Bila dia Zarra kahwin, 3 serangkai mak mentua, kak ipar dan si buah ceri anti dengan Zarra. Kesian kat Zarra, dah kena kahwin paksa lepas tu kena hadap 3 serangkai tu pulak. Nasib baik ada Mr.Arrogant, selalu cover Zarra dari si tiga serangkai , sweet gitu. Walaupun arrogant, si Mr.Arrogant tetap ambil berat pada Zarra. Kiranya Mr.Arrogant sebenarnya sayang pada Zarra cuma dia tak luahkan tapi sebaliknya dia tunjuk kasih sayang dari perbuatan.

p/s: Lusa drama Love You Mr.Arrogant dah nak habis, baru nak review heee.

Sunday, October 13, 2013

Pengalaman menghadiri kursus felt craft

Salam Readership. Yohoo akhirnya sampai jugak home sweet home, haha baget macam dari penjalanan yang sangat jauh. Padahal dekat je U dengan rumah, sejam dah sampai. Okay okay okay, hah macam mana wa nak start story ni?. Belasah je lah.

Minggu lepas, Miela  telah pergi kursus felt craft. Eh macam mana tetiba Miela berhajat pergi ke kursus tu?. Haaa, actually sebenarnya Miela tak expect nak hadiri kursus ni. Seriuosly, Miela sebenarnya suka belajar benda-benda seni, sebab sangat enjoy k?.  Masa nak tick borang kursus belajar seni lebih kurang laa, ingat nak tick kursus animasi tapi laptop masih problem kalau nak guna pun. So ambil kursus ni, lagipun kalau pandai buat kraf felt ni boleh buat duit, hahaha duit je kau ingat :P.

Kursus ni buat dalam USM, so tak payahlah bersusah payah keluar cari tempat. Berbekalkan ilmu jahit tangan jelujur, Miela datang je kursus tu. Sebenarnya, Miela tahu jahitan jelujur je, itu pun jarang sungguh nak aplikasikan ilmu mejahit mengunakan tangan. Yang Miela paling pro jahit mesin je, haha main-main kaki je. Maklumlah dah lama tinggalkan ilmu menjahit mengunakan tangan sejak habis belajar ekonomi rumah tangga masa form 3.

Belajar cara jahit kraf ni best. Mula-mula disediakan peralatan seperti kain felt, ring, reben, gunting dan benda-benda alah lain. Mula-mula excited je nak belajar, tapi bila masuk bab jahit insang pari, dah blur. Buat banyak kali, tetap tak kemas. Nama pun budak baru belajar. Ada satu benda yang Miela baru tahu bila belajar buat benda ni, jahit kain felt mesti ada 4 layer, mean selalu jahit ada 2 layer kan. Tapi kalau jahit felt kena double supaya jahit tu nampak dan tak mudah putus.


Tadaa hasil belajar jahit kain felt ni. Nampak tidak kekemasan jahitan di situ?. Bolehlah bagi budak baru belajar macam kami, hehe. Sebenarnya takde susah mana pun belajar benda ni, tahu jahit bolehlah buat. Kalau tak suka benda yang perlukan ketelitian yang tinggi, erm tak payah la kot, hee. Lupa pula nak bagi tahu, Miela belajar benda dari Artsy'z Suzie Collection. So kalau korang duduk di sekitar penang, boleh belajar cara jahit felt ataupun tempah kraf felt yang comel boleh lah contact empunya kedai tu.

Hasil kerja Artsy'z Suzie Collection

Thursday, October 03, 2013

Kisah tak da air

Salam readership. Dipagi yang indah, udara yang dingin ku bangun penuh semangat. Yelah kan kelas pun start pukul 12.00 p.m. Ku ke bilik mandi seperti biasa ku lakukan setiap hari untuk membasuh muka. Ku buka paip, rupa-rupanya "AIR TAKDAK!!". Rasa nak menjerit pun ada. Anoyying betul.

Masa zaman matrik dulu, ketiadaan air adalah perkara biasa. Sudahlah duduk dihujung pinggiran, air takda. Memang sadless betul. Ingat lagi, sanggup turun bawah dari tingkat dua ambil air. Dan bawa air ke tingkat dua semula. Tapi air dalam baldi tinggal hampir separuh bila dah sampai tingkat dua. Itu belum lagi, orang dah simpan air tapi tak tahu la seorang hamba Allah ni ambil air kat baldi orang. Masa takda air, rasa nak balik rumah je. Kisah ketiadaan air ni betul-betul menguji kitaorang masa zaman matrik


Hari ni pula sejarah berulang kembali. Aduhai desasiwa saujana takda air lah pulak. Sebelum ni senior ada bagitahu, desasiwa saujana ni memang selalu takda air sebab duduk atas bukit. Ok memang ku ditakdirkan tinggal di atas bukit, haha. Apa boleh buat, redha jelah............hmm

Ketika entri ditaip, si penaip keyboard ni sedang mennunggu air penuh dalam baldi dengan masa yang lama kerana air paip keluar nak tanak je. Kesian untuk diri sendiri..

Sunday, September 29, 2013

Minggu orentasi di USM

Salam readership. Seperti hampa sedia maklumlah kan, hampir sebulan Miela di USM. Dan sekarang baru nak gegeh update minggu orentasi yang dah lepas tu, haha. Well, kehidupan student sememangnya busy, haha kononnyalah kan. Padahai hari-hari online facebook.

Pernahkah korang menjalani orentasi? best tak?. Tahun lepas Miela orentasi di matrik , tahun ni di university. Kejap betul masa berlalu, dah jadi student U. Orang kata minggu orentasi minggu penyeksaan ekk?. Alkisahnya orentasi bermula....

Hari pertama
Miela daftar USM petang, sebab kena daftar petang. Tapi dalam hati memang nak daftar lambat-lambat, sebab rasa berat hati nak tinggalkan rumah. Bila sampai disana, wa macam jakun sekejap, betulkah tempat ni?. Cantik macam dalam taman. Desasiswa Miela jauh hujung dunia katakan. Sampai kena naik bas untuk ke RST sebab dorang tak benarkan kenderaan ibu bapa ke RST takut sesak. Itu kira pengalaman paling tak dilupakan sebab bersesak dalam bas tu.

Tandaaa ni desasiswa saya.
Hari kedua
Serius hari kedua, tak cukup tidur. Adatlah kan orentasi tak cukup tidur, pukul lima kena berkumpul dan berjalan-jalan untuk solat subuh berjemaah. Pagi kitaorang kena pergi dewan untuk raptai majlis sambutan, dan petang sesi tangkap gambar buat kad matrik semua tulah. Malam pula, kitaorang makan free, sebab malam ada dinner desasiswa. Cuma hari kedua, dah rasa kepenatan kena berjalan 30 minit ke dewan T.T.

Hari ketiga
Korang pernah tengok filem ali setan??. Part angkat sumpah, lebih kurang sama apa kami buat. Cuma baju calourfull gitu, saat tu Miela rasa "Betulkah aku disini?". Tapi realitinya inilah tempatku menuntut ilmu selama 4 tahun. Insyallah 4 tahun akan di dewan tu juga Miela akan bawa segulung ijazah ;).

Hari keempat dan kelima
Part ni Miela takda modal banyak cerita, biasalah manusia mana boleh ingat-ingat satu-satu. Apa yang Miela ingat, masa tu kitaorang macam ikan sardin nak daftar ko-k dan bahasa, kalah pasar malam. Dan Miela tak boleh lupa walkrobik. Best sangat, walapun hujan kitaorang tetap acara cheer dari desasiwa masing-masing. Nampak semangat distu, tapi tapi bukan desasiswa Miela yang menang. Ist okay, janji dah buat terbaik

Haa begitulah cerita orentasi Miela. Dan bermula kehidupan sebagai seorang student USM...

Friday, September 20, 2013

Lama tak update


 
Salam readership. Hoho lama betul tak update blog. Lebih dua minggu Miela tinggalkan blog ni. Macam-macam iklan kat cbox muncul eh. Takpe - takpe da delete dah. Lain kali jangan menyemak iklan merapu dalam blog orang yee.
Amboi cuti raya sakan cik miela?. Haha takdalah sakan sangat cuti rayanye, raya pun tak banyak jalan. Banyak orang datang rumah je. Duit raya pun dapat sikit, maklumlah kan dah besar mana nak dapat duit raya bebanyak. Hukhuk seday :/.
Sebenarnya Miela pun tak tahu nak update. Mungkin dah kekeringan idea akibat makan kuih raya berbanyak kali?. Btw, cuti panjang da nak habis. Kurang daripada 2 minggu nak masuk U. Nanti kalau dah idea taip entri barulah nak update tentang persiapan nak masuk U. 


Pelik kan?. Okay sebenarnya itu adalah entri yang tertangguh sebulan lepas. Lama wooo. Disebabkan Miela taknak mebazir draf, so update jugak entri yang dah basi, hahaha. Menbazir kan amalan syaitan.  Bukan empunya diri ini malas nak mengupdate blog tetapi disebabkan kekangan yang menghalang wa mengupdate blog. Nak update blog pun ada problem jugak. First internet masa itu sangat-sangatlah annoying, faham-faham jelah kejap ada kejap takda. Second, ini sedih. Sebab keyboard laptop Miela problem maaaa. Tahulah kan keyboard dah macam senjata nak update blog. Takda senjata, gagal di tengah jalan.

So sekarang ni disebabkan konon-kononya rindu setengah mati dengan blog ni, guna alternatif lain sign in blogger guna pc jerr. Takpa memang rancang nak beli laptop baru, on the way. Sebab lain jarang mengupdate blog because I'm a university student right now. Secara sah selepas akad sumpah jadi pelajar USM masa minggu orentasi. Sebenarnya banyak Miela nak cerita tentang minggu orentasi tapi tak bestlah cerita kat sini. Biarlah dalam satu entri khas kannn?. Tapi tak tau bila ceq nak chegtha maklumlah sibuk study kat penang, masa pun terhad. See you next entry la yerr..

Sunday, August 04, 2013

Bila nak raya

Salam Ramadhhan. Ketika entri ditaip, lagu raya berdondang dari lappy tercinta menandakan adilditri akan menjelma tidak lama lagi. Konon-kononya nak feel raya lebih, haha. Sedarlah wahai diri, umur dah masuk 20-an tahun depan, tak da lagi raya macam zaman kanak-kanak dulu. Boleh buat muka tak malu raya satu kampung semata-mata nak duit raya RM1.00. Indahnya raya zaman kanak-kanak :').

Persiapan raya?. Disebabkan Miela bukan orang berkerja memang tak banyak buat persiapan just tolong buat yang mana patut. Baju raya macam biasalah, dua pasang. Besalah gurgurlz oullzz mesti nak lupbwih *tetiba tak reti mengeja :P. Miela rasa bukan persiapan raya yang lebih tetapi persiapan ke Universiti je lebih. Uwaaa malasnya nak sambung study balik, otak dah berkarat ni -_-. Orang sibuk beli barang raya, dia pun sibuk beli barang nak masuk U.

Tapi bagaimana pun, persiapan ke Universiti tidak menghalang ku untuk bermood raya, gituuuu. Memang excited jugak dalam mengitung hari. Bukan apa excited nak berkumpul bersama dengan family, bukan senang berkumpul beramai-ramai pada masa yang sama cuma hari raya je. Itula saat paling Miela nantikan.

Sebagai perenggan terakhir ni Miela nak ucapkan Selamat Hari Raya maaf zahir dan batin. Maaf seandainya sepanjang Miela berblogging ada terkasar bahasa ataupun terasa hati. Ala kita berblogging suka-suka je, sebab seronok boleh luahkan apa yang ada dalam fikiran.  Eh macam awal je cakap Selamat Hari Raya?, malam raya baru best. Maaflah ye, bila nak raya masa berblogging makin tak menyempat pula so time sekarang ni lah yang free,hehe. Dan sebagai kipas susah mati running man, Miela upload gambar ni khas untuk korang.



Tuesday, July 30, 2013

Percubaan pertama

Salam Ramadhan. Uwaaaa.............. *mengeliat sekejap. Rasa dah lama tak upate entri, hoho. Entahlah, bulan posa ni Miela dah kekeringan idea nak update entri. Mungkin juga Miela sibuk melayan drama korea sampai termimpi-mimpi retis korea. Terus blog terabai, haha. 

Staright to the point. Dulu dulu kala Miela pernah try buat doddle dan masukkan dalam entri ni. Serius doddle dulu,  alamak malunya *#&?!!!. Macam budak tadika tengok. Macam tak da seni je. Tapi itu dulu, sekarang dah upgrade sikit doodle. Ok sikit je -_-. Sekarang dah tahu guna paint tool sai, mudah sikit nak lukis. Edit curve terus jadi. Doddle yang dilukis not bad hahaha.



Percubaan pertama

Aik?? makin err.rr Tak reti nak lukis doddle free hair sebenarnya

Boleh tahanlah.....


Angry berbirbd. Garang benor
kekura

The latest. Baru buat beberapa hari lepas


Ada lagi Miela tak tunjuk, malulah kononnya, haha. Perasan tak perasan tak?. Most of doddle yang Miela lukis separuh dan banyak hide hand. Sebenarnya saya tak reti nak lukis jari dan kaki. Serius, kalau lukis jari dan kaki mungkin doodle jadi macam hantu, *teruk sangat gamaknnya. Malu jugak kat adik-adik blogger yang pandai lukis doddle yang begitu cantik sekali. Kakak ni memang takda darah seni dikkk oiii, lukis sikit-sikit bolehlah sekadar isi masa lapang gituuu.

Peringatan: Di larang mengambil doddle tanpa kebenaranya. *takda kot orang curi doddle tak seberapa ni, hehe.

Thursday, July 25, 2013

Segmen : Kumpul Duit Raya by Minie

Salam Ramadhan


HADIAH : TOPUP RM5 UNTUK 2 ORANG

TARIKH TAMAT : 24 JULAI 2013 ---> 7 OGOS 2013

Link Iklan: *before click please clear cache dan cookie


Wednesday, July 24, 2013

Bazar Ramadhan Last Minute

Salam Ramadhan. Waa dah 2 minggu kita berpuasa. Maknanya lagi dua minggu lagilah kita nak raya, yee dok?. Alamak baju raya tak beli lagi -_- . Hai korang, korang suka tak pergi bazar last minute sebelum berbuka?. Dalam around setengah jam  pukul 7 petang sebelum berbuka puasa barulah tergegeh nak beli makanan di bazar ramadhan.

Tup tup bila sampai bazar ramadhan banyak makanan dah habis, kesiannn. Itu selalu berlaku kat bazar ramadhan yang kecil yang tak banyak sangat pilihan. Tapi kalau  bazar ramadhan yang besar, pukul 7 petang masih ada lagi makanan korang boleh beli.


Maaf, gambar di atas tu dari pak cik google je. Itu bukan bazar last minute punya, hahaha. Sebenarnya Miela teringin nak tangkap gambar bazar ramadhan. Tapi kalau Miela berdiri tegak di tengah-tengah bazar ramadhan lepas tu keluarkan phone tangkap gambar, mungkin orang lain pandang pelik. Malulah, orang pandang pelik padahal wa bukan retis pun. Ok memang saya seorang pemalu :3.

Berbalik pada cerita tentang bazar ramadhan last minute tadi. Walaupun orang kata kerja-kerja last minute memang tak bagus, tapi kalau pergi bazar ramadhan last minute ada baiknya , kot-kot dapat untung span terapung.

Dapat detect makanan yang sedap. Benarlah orang kata, yang sedap cepat je habis. Haha ini kalau korang tak tahu nak beli yang mana, yelah takkan nak beli semua makanan yang ada di bazar tu. Menbazir kan amalan syaitan. Bila korang pergi last minute, makanan yang sedikit tu tulah yang sedap, sebab yang sedap cepat je habis. Plus korang beli last minute, mana tahu dapat kot kot dapat cop last costumer, haha. Kalau pukul 7 makanan kat situ masih banyak selonggok mungkin kureng sikit tak pun bukan rezeki peniaga pada hari itu. Positive thinking jelah senang, tak elok fikir bukan-bukan,huhu,

Jualan Megasale.  If jadi student memang di galakkkan pergi bazar last minute. Sebab bila nak tutup je bazar ramadhan, macam-macam diskaun ada. Ada yang beli satu free satu, beli air rm2 dapat tiga. Kalau nasib baik, peniaga sedekah korang makanan sebab nak habiskan semua makanan yang dijual, free je dapat. Secara tak lansung, dapat jugak menjimat duit poket korang. Alhamdulilah, berkat bulan ramadhan.

p/s: Last minute itu bagus, hahaha.


Tuesday, July 23, 2013

Review Samsung Galaxy S Advance

Salam ramadhan. Maaf entri ini tidak ditaja oleh siapa-siapa mahupun daripada pihak samseng-samseng korea. Berkat Ramadhan ni, Miela baru je beli handphone. Duit siapa jangan tanyalah,hehe. Tak bermakna beli handphone jauh lebih canggih dari Asha 200, Miela lupakan begitu sahaja. Handphone lama still jaga tau, maknanya wa dua handphone la kan? gituuuu.


Handphone Samsung S Advance ni Miela beli kat parit buntar, kat sana banyak sangat kedai jual handphone sampai ssederet kedai jual handphone, kiri kanan kedai handphone. Miela beli around rm 800++. Tapi kenalah pandai cari kedai yang jual handphone yang murah yee. Miela beli handphone baru pun ada sebab, maklumlah nak masuk U kan. Kena pakai handphone canggih sikit. Mudahlah nak ber wechat/whatapps/line/kakootalk/viber semua tu kan? hahaha. Nak harapkan tablet, huu asyik hangging je semacam, datang bulan ke apa tablet aku ni?. Hmm lebih baik beli handphone baru, kecil senang masuk poket.

Handphone sebegini dah lama Miela cari, mudah masuk poket sebab nipis dan banyak function. Plus ada function android, so bolehlah nak download macam-macam application kat play store. Maknanya Miela boleh teruskan hobi Miela main game candy crush saga, haha. Paling best bagi Miela, korang boleh letak video hd dalam handphone. Siap boleh tengok running man dalam handphone lagi. Gambaq pun HD. Kiranya kualiti gambar dan video sangat memuaskan hati


Aik tetiba ada gambar ayam. Haa ini adalah gambar yang di tangkap hasil handphone Samsung Galaxy S Advance. Haha banyak-banyak gambar, gambar ayam jugak Miela tangkap :P. Kamera hanpdhone 5MP, kiranya mampu menghasil image gambar yang baik dan cantik. Setakat ni, Miela dah guna handphone dah seminggu lebih dan Miela puas hati mengunakannya.

Best: 7 bintang setengah per sepuluh

Saturday, July 20, 2013

Segmen Kad Raya by DiyanaHani

Salam Ramadhan


 

 Segmen Kad Raya by DiyanaHani berlangsung selama seminggu iaitu bermula pada 20/7/2013 sehingga 27/7/2013.Segmen ini  diadakan untuk memberi penghargaan kepada penyokong-penyokong blog ini bersempena dengan hari raya aidilfitri yang akan tiba tidak lama lagi. 


KLIK BANNER DAH JOIN 



Thursday, July 18, 2013

Menang top up lagi

Salam Ramadhan. Rezaki bulan ramadhan, alhamdulilah menang toup lagi,kuikui. Sebelum ni Miela tak pernah update menang ape-ape. Ok sebenarnya saya segan, saya menang top up jeer malas nak kepoh. Tapi hari ini tetiba kepoh sekejap. Kali ni miela menang toup ke ke-4 or ke-5 sejak habis matrik, haha tak ingat sangat yang pasti secara berturut-turut.

 ini tipu sahaja. Ini toup jenis lama, saiz macam kad kredit 

Latest Miela ingat menang toup dalam sengmen bloglist by cik akak dengan giveaway by Ain Mfna. Dan terbaru dari giveaway toup dari fyna pelangi . Yang  lain Miela tak ingat pula, hehe. Sepanjang Miela join giveaway or segmen hadiah paling besar lah, toup je kot. Tak pernah lagi menang hadiah berbentuk material, mungkin belum rezeki lagi. Never mind, yang penting Miela enjoy join segmen dorang :).

Mungkin jugak Miela ditakdirkan lucky toup, waaa gitu *tak baik percaya :P. Main-main jelah. Bukan lucky, tapi murah rezeki namanya.  Sebenarnya baki top up yang sedia ada pun tak habis guna. Tak caya, tengok gambar di bawah. Kawan-kawan I jelous betul dengan baki top up ni, banyak buat dorang suka bermessage-message ni.

Ini bukan tipu. Chincha betul



Toup pun touplah, boleh guna bila masuk U nanti. Sekarang ni Miela jarang guna kredit, maklumlah wifi ada guna kakoo talk lah. Zaman dah maju, sms tak pakai kredit. Asal ada internet, taip message sampai lembab ibu jari pun tak takpe, free yoo.

Tutorial: Delete comment dalam cbox

Salam ramadhan. Agak lama jugak Miela tak bertutorial segala kan. Soalnya kenapa korang perlu tahu tentang cara nak delete comment dalam cbox?. Andaikan tiba-tiba ada harsh atau comment di cbox macam ayam. Mesti korang tak suka kan?, that why korang perlu delete comment sebegitu. Sungguh mencemarkan pemadangan je. So, you must follow the step by step.

1. Go to cbox.ws
2. Isi login name dan password. Kalau tak ingat password atau name minta maaflah, tutorial ini tidak berjaya.
3. Nampak komen ayam yang Miela nak delete tu di bawah?. Actually,, Miela tak suka comment ayam macam ni, menipu kejanya. Cakap je terus terang suruh klik link iklan bukan,ni tak komen macam ayam. *sabar jelah


4.  Klik Massage


5.  Tick comment tersebut then klik ban untuk banned. Maknanya selama lama lamanya comment dari IP address yang sama kena block. Dan satu lagi kalau nak delete comment tick and klik delete.


6. Mudah sahaja kan??. Selamat mencuba :).

Tuesday, July 16, 2013

I LOVE GIVEAWAY by www.nisakay.com

Salam Ramadhan. Exceli, dah lama tunggu giveaway by nisa kay, akhirnya..... Join Jom??

I LOVE GIVEAWAY 

Klik banner untuk join

Sambung study??


Salam Ramadhan. Boleh tak Miela nak meluahkan perasaan kat sini?. Boleh tak boleh tak??.  Haha soalan apa daaa, blog sendiri mestilah boleh. Well semua orang tahu Miela akan sambung study di USM Kampus Induk Pulau Pinang, Alhamdulilah.

Actually, mula-mula dapat tawaran USM, Miela sendiri macam tak percaya. Sebab sebelum dapat tawaran tu, Miela ada baca bahawa dalam 20 ribu lebih yang mohon hanya 5 ribu lebih yang mohon dapat tawaran USM *apa kejadahnya nak hafal nombor sejibik sedangkan numbor telefon sendiri pun tak hafal?. See??, probabiility nak dapat pun rendah. Miela betu-betul target UKM or UTem untuk sambung study. Last-last USM jugak jadi pilihan di hatiku sebab target pun tersasar jauh dari landasan, huhu.

Macam-macam Miela fikir tentang USM. First think "arghh macam mana aku nak study kat sana, kat sana tempat budak pandai tuuu". Dari dulu Miela suka mengelak duduk dalam kelompok pelajar lebih pandai. Miela suka study dengan orang biasa-biasa je taklah tension. Kalau sekolah menengah dulu, sangguh-sungguh nak tukar kelas, tak nak duduk kelas pertama padahal orang lain teringin sangat nak kelas pertama. Tu sekolah menengah, ini bila di matrik tak boleh mengelak dah lah. Agak kejutan budaya wa duduk  di sana, budak-budak matrik rajin gila tak macam Miela ni suka sangat main-main. Last-last selamat dah tamatkan zaman matrikulasi dengan jayanya, huahua.

Kadang-kadang Miela fikir kan senang tak payah study. Duduk rumah ke? kahwin dengan orang kaya ke?. Senang tak payah-payah hidup, tak payah perah otak sampai tak da isi. Tapi itukan angan-angan minah jenin. Nak hidup senang je. Ok tak pun jadi budak-budak, tak payah fikir banyak masalah dunia. Minta itu ini, mak bapak baik bagi je.

USM. Universiti dalam taman

Tapi sekarang dah lain, umur dah masuk 19 tahun lain citernye. Miela sedih tau, dalam banyak-banyak budak classmate Miela masa matrik 23 orang tak da seorang nyawa pun satu Universiti dengan Miela tau. Tak da seorang pun, bayangkan. Nak cari budak kuliah dalam satu pusat pengajian pun payah, itu pun masih tak jumpa lagi. Miela tengok orang lain dah ada geng pergi U nanti, maklumlah dapat U sama. Jelous disitu. Macam Miela sorang je dapat USM, bhahhaa. Takdalah ada je budak kmpk yang dapat USM, tapi bukan satu pusat pengajian pun -__-.

Bertambah tension lagi Miela tengok group Bakal Mahasiswa Universiti Sains Malaysia Sidang 2013/2014. Ada nak kena buat itulah inilah kan. Dengan question apa-apa tah tentang persediaan minggu orentasi. Orentasi paling Miela tak suka, memenatkan kadang sampai nak mandi tak sempat. Tapi bila Miela tengok gambar-gambar bangunan dan hostel yang dikenali sebagai desasiswa tu nampak macam best je. Maklumlah USM tu uneversiti dalam taman.  Padahal Penang tu, hampir sebati dengan wa, ok hampir je belum lagi sebab satu Penang masih belum khatam lagi.

USM penang bukanlah terletak di celah-celah batu, tapi di celah bandar jauh lebih baik dari kmpk dalam kelapa sawit tu. Tapi penang ni wa dah jemu selalu pergi dan dekat . Teringin nak dapat sabah dan serawak boleh jugak melencong sambil study. Mungkin rezeki Miela memang ditakdirkan study dekat-dekat. My parents happy sangat dapat USM, bolehlah selalu jenguk ceq kat sana naa. Miela patut bersyukur sedangkan yang lain ada dari selatan study ke utara dan ada pula asal dari barat study ke timur. Yeah I'm lucky.

Miela kagum dengan senior dalm group tu, even junior tanya banyak kali soalan yang sama still jawab dengan jawapan begitu baik. Cuma Miela tak da kawan kat sana, tak guna duduk di bandar tapi kawan seorang pun takda.  Wait!! tak panjang ke cik miela oi dengan luahan perasan pepajang??hehe. Di pendek cita senang ja, "HANG SUKA KAA, TAK SUKA KAA HANG KENA SUKA JUGAK", hahaha.

P/s: Miela bersyukur sangat dah tawaran sambung study sedangkan kat luar sana ramai lagi tak dapat tawaran. Doakan Miela supaya berjaya di sampai ke menara gading.

Monday, July 15, 2013

Giveaway Topup Ramadhan by fyapelangi.com


KLIK BANNER DAN SIAP. 
HANYA UNTUK 7 HARI !

JOM JOIN BERAMAI - RAMAI !


Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim, yang maknanya :
" Apabila datangnya Ramadhan nescaya dibuka pintu-pintu syurga, ditutup pintu-pintu neraka dan diikat syaitan-syaitan ".

Salam Ramadhan Kareem :)

Review blog awesome part 2

Salam Ramadhan. Alhamdulilah hari ini sudah masuk 6 Ramadhan 1434 hijrah kita berpuasa. Sorry kepada 3 orang pemenang Segmen Menjelang Ramadhan yang blognya belum lagi direview. Sorry lambat sikit review blog korang, tapi sekarang Miela nak settlekan blog-blog yang nak direview ni.

Ada 3 lagi blog awesome perlu korang blogwalking dan follow. Jeng jeng


Berat Blog: 182.36 KB
Opps, berat blog dah terlebih ni, better Izzah kurangkan sedkit widget-widget yang tak berapa penting untuk menaik taraf blog ni. Never mind sebab isi blog lagi penting dari berat, bila masuk blog ni ada terdengar satu lagu Miela suka, lagu Butterfly by Melly Goeslow, huhu mendayu-dayu mendengarnya. Izzah Hashim ni student Kolej Universiti Insaniah. Quotes blog ni " I write what I like"

Berat blog:  312.45 KB
Blog Yumiada antara blog site yang selalu Miela singgah. Yang menariknya kat header tu, sesuai dengan bulan yang penuh berkat ni. Cantik dan comel doodle header tu, grrrrrr geramnya doodles tu comel sangat :P.  Blog Yumiada ni femes jugak dah ada 2k lebih follower, kalau sesiapa belum lagi singgah blog ni baik cepat-cepat singgah blog ni tau

Berat Blog : 155.63 KB
Si blogger ni sama umur dengan Miela tau, 19 tahun. Anyway Miela nak ucapkan congraz buat hana coz dapat tawaran Ijazah Sarjana Muda Farmasi di Uitm Shah Alam :). Hana ni kerap juga join contest-contest ada di laman blog lain and selalu bertuah dapat hadiah. Kalau suka join contest-contest followlah blog ni, boleh tahu perkembangan terkini contest yang sedang dijalankan


Menarik lagi :