Sunday, December 23, 2018

Planner 2019 murah hanya RM5.90 sahaja

Salam Readership. Tinggal 7 hari lagi nak masuk tahun baru. Huhu ada yang dah bertukar angka pertama ke? 🙈

Back to topik, antara keperluan masuk tahun baru ni, untuk kerja memerlukan date yang tertentu of course perlukan planner. Normally harga pasaran planner berpuluh-puluh ringgit. Tapi Miela jumpa planner tak sampai RM10 ringgit.


Taadaa planner 2019 cuma RM5.90, beli kat Daiso jer



Size planner ni kecik je, besar-besar pen dalam 13x18 cm



Dalam dia ada kalender boleh isi memo penting



Gambar kurang jelas sikit, tapi ada ruang tulis nota dengan garis kotak-kotak kecik macam buku matematik tuu


Yang best lagi buku planner Daiso siap ada pembalut buku supaya buku tak kotor atau rosak kalau terkena air. Berbaloi, sebab ada fungsi minimal untuk kita tulis memo dekat planner. Miela pun prefer planer harga murah-murah sebab tulisan tak berapa cantik sangat lepas tu semangat tulis planner awal-awal je bila hujung-hujung tak banyak tulis sangat pun 😂😂. Cukuplah susun task agak teratur supaya tak terlupa dateline task nanti.

Ada beberapa hari lagi nak masuk tahun baru, masih ada masa nak dapatkan planner murah kat Daiso berdekatan yer!

Sunday, December 09, 2018

Cara memohon pasport Malaysia

Salam Readership. Pasport adalah benda wajib korang bawak untuk korang pergi ke luar negara. Jadi untuk pertama kali umur 24 tahun, Miela baru buat pasport ni. Kalau korang nak tahu tempoh sah pasport sekarang 5 tahun, cuma bayar RM200 sahaja. Tapi ada kes tertentu korang boleh refer di bawah.


Alkisah Miela sebelum ni pernah pergi satu pejabat Imigresen ni, sampai dalam pukul 9 tak silap. Sampai kaunter cakap nombor dah habis. Huhu siapa suruh pergi lambat, dahlah jauh sampai. So terpaksa buat hari lain. Bila buat hari lain, terus tukar tempat. Miela pergi Pejabat Imigresen Malaysia Butterworth. 7.20 pagi dah menapak dekat imi Butterworth tau takut nombor habis.



Nampak tak, baru pukul 7.37 dah dapat nombor 1016. Tu baru 7.30 macam tu dah ada orang kot. So Miela nasihat baik korang pergi awal, kalau lambat mesti 5 jam menunggu. Sebelum korang buat pasport sediakan salinan IC siap-siap okay.

Untuk panggilan pertama, dorang akan suruh korang tangkap gambar. Normally kalau pakai spek atau contact lens memang akan suruh bukak punya. Dan pakai tudung tu, better warna cerah. Kalau tak dia akan bagi tudung sarung makcik-makcik warna hitam suruh korang pakai huhu.

Settle tangkap gambar, korang kena tunggu lagi turn untuk bayar. Yang ni sekejap je dah bayar tinggal tunggu pasport siap ja. Lepas bayar korang akan dapat slip macam bawah ni.



Normally, korang tunggu 1 jam untuk tunggu pasport tu siap n ambil di kaunter. Tapi kalau nak ambil hari lain pun boleh. Tapi sebab Miela jauh dari Perak ke Butterworth semata-mata nak buat posport better ambil pasport hari tu juga. Main phone jap, tak sedar pasport dah siap dah. Ambil masa 2 jam juga dekat pejabat imigresen ni, itupun paling awal tau sebab datang awal. 


Okay siap dah pasport, bolehlah bercuti ke luar negara 😙

Sunday, December 02, 2018

Honest Review Facial Cleanser Tea Tree Oil Cosmoderm

Salam Readership. Hari ni Miela nak bagi honest review tentang satu produk Cosmoderm. Serius ini bukan review berbayar. Tapi kalau berbayar pun memang bagi honest review juga hehe. Tujuaannya Miela nak bagitau kat hampa, kalau tengah alami masalah jerawat tu better korang cuba pakai Facial Cleanser Tea Tree Oil dari Cosmoderm.

Kalau first time dengar brand Cosmoderm mesti ingat produk luar negara punya. Langsung takde ciri krim kilo ke apa. Tapi sebenarnya Cosmoderm produk keluaran tempatan Malaysia yang berkualiti okay. Produk ni senang je dapat di farmasi, Watson dan Guardian. 

Macam mana terdetik nak try?. Sebelum ni pernah dengar and baca dekat socmed pasal bagusnya produk Cosmoderm. Tapi tak rasa nak beli lagi, sebab pencuci muka dulu boleh pakai lagi haha. Tapi masa pergi Watson, ada offer dalam RM12++ jerrr, harga asal RM18++ tak silap. Murah kot, dengan function boleh redakan jerawat. Sebab sebelum ni pakai pencuci muka lain jerawat macam tu je tak berubah 😂


Dengan kawalan minyak


Apa yang best
- Ada vitamin E 200 I.U boleh kurangkan kawalan minyak, kotoran dan pori tersumbat
- Ada  minyak Tea Tree Oil yang terkenal dengan fungsi meredakan jerawat dan iritasi
- Bau wangi dan berbuih
- Harga berpatutan dengan pencuci muka 125ml

Selepas Miela gunakan pencuci muka Tea Tree Oil Cosmoderm, jerawat jadi akan cepat reda setiap kali jerawat baru timbul. Selalu kalau ada jerawat ni, mesti kena sapu ubat jerawat. Tapi bila pakai yang ini, ubat jerawat macam tak perlu kot. Sebab pencuci muka ni dah pandai redakan jerawat. So far pencuci muka yang ni dah ngam dengan kulit muka Miela. Jadi kalau korang nak dapatkan Facial Cleanser Tea Tree Oil Cosmoderm boleh dapatkan di farmasi, Watson atau guardian. Ataua boleh dapatkan di Shopee dan Lazada 😄

Sunday, November 25, 2018

Dapatkan kupon dan T-money percuma dari KTO (Korea Tourism Organization)


Salam Readership. Sebenarnya Miela merancang nak pergi korea dalam bulan februari tahun depan. Doakan tau semoga urusan di pergi Korea dipermudahkan, sesungguhnya travel ke korea merupakan impian dah lama dah idamkan. Hehe tak sabar nak jumpa oppa kat sana 😝

Sebagai persedian, jadi Miela banyak research tentang travel ke Korea sebelum nak pergi. Kebetulan juga baru tahu Korea Tourism Organization ada offer sesiapa jawab survey akan dapat booklet voucher dengan T-Money free. T-Money paling penting ibarat Touch n Go dekat Korea. Kalau beli nak dekat RM10 covert duit Malaysia. Why not grab benda yang freee je muahahahaha.

Boleh jawab survey di website KTO

Caranya korang perlu daftar ahli dan jawab survey di Discover Korea Your Way (DKYW) 2018 . Disebabkan Miela jauh dengan Korea Plaza, jadi Miela sent photocopy IC dan tiket flight by post je. Miela sent sampul post laju prepaid warna oren size S. Dalam sampul kena sediakan siap sampul prepaid untuk Korea Plaza post balik yer.


Dah sampai bookletnyaa. Dia satu booklet inform tentang tempat menarik di korea dan satu lagi peta di Korea


Peta ni penting, tambah peta subway ni. Kena study betul-betul sebelum pergi sana. Kalau sesat negara sendiri takpe, sesat di negara orang faham-faham jelah aigooo



T-money sangat berguna di Korea nanti. Tinggal reload je nanti kat sana. 



Kupon sehingga promo 40%, banyak tuuu


Website Korea Tourism Organization banyak info berguna untuk merancang nak pergi Korea. Kalau nak tau setiap tahun KTO offer voucher free tau. Kalau korang nak dapat info atau lagi banyak voucher boleh je terus ke Korea Plaza dengan bawal salinan IC/pasport dan tiket flight.

Korea Plaza
Ground Floor, 
Menara Hap Seng,
Jalan P Ramlee,
50250 Kuala Lumpur

Sunday, November 11, 2018

Buat doodle dengan mudah dengan Unnie Doll & Oppa Doll

Dulu seni melukis doodle femes dikalangan blogger. Daripada melukis mengunakan paint, lepas tu guna SAI, Adobe Photoshop sehinggalah pakai Excel pun boleh lukis doodle. Kalau jenis tak berseni ni, memang payah sikit nak lukis hahaha. Rasanya tak sanggup nak flashback lukisan doodle lama-lama, faham-faham jelah hampa 😂. Tapi memang tabik spring siapa yang pandai lukis doodle ni, hampa memang jiwa seni beb.




Masuk 2018 sekarang ada apps create doodle sendiri tanpa perlu melukis. Apps Oppa Doll dengan Unnie Doll baru je femes dalam twitter sejak seminggu lalu. Jadi Miela try benda ni. Memang ketagih buat doodle comel terus. Bila lagi nak comelkan diri, kalau bukan create doodle seakan rupa sendiri 😜.

 


Dalam apps ni korang boleh pilih features mana korang suka untuk buat doodle. Dari warna kulit, mata, mulut, baju sampailah ke kasut pilih supaya doodle korang nampak comel gituu. Korang boleh siapkan doodle korang sendiri dalam masa 5 minit je. Bawah ni antara doodle Miela dah create sendiri hehe, cer cari yang mana satu macam Miela 😝?

 


Comel semua doodle ni kannn, korang boleh la guna doodle yang dicreate sendiri untuk buat wallpaper atau profile picture. Just download Unnie Doll atau Oppa Doll di Apps store atau Playstore. Nanti boleh buat doodle comel-comel macam ni okay! hehe

Monday, November 05, 2018

LAZADA 11.11 BLOGGER CONTEST: THE BIGGEST ONE DAY SALE!


Salam Readership. Lazada buat contest lagi guys. Kebetulan bulan November ni bulan special bagi Miela, sebab bulan ni bulan birthday Miela. Siapa lahir November angkat tangan sikit 🙋🙋🙋. Mana tahu luck November babies ni  kannn, boleh menang ke 😆. 

Okay korang semua jangan lupa take note, tanda di kalender masing-masing pada 11.11 Lazada akan mengadakan Lazada 11.11: The Biggest One Day Sale. Korang boleh usha dulu barang di sini dulu, buat wishlist dulu nanti dah berkenan terus ngappp tauu muahahahaha.

Actually Miela dah ada barang yang dah berkenan nak beli ni sempena Lazada 11.11 Shopping Festival, jeng ke jeng jeng jeng .......baca bawah yerrrr

1) HL: Hotel Pillows: Soft 2-Pcs:- 100% Cotton Sateen (Guaranteed) Top Fabric


Korang bayangkanlah kalau dapat bantal taraf hotel, sumpah senang nak tido lena termimpi kahwin dengan jejaka korea hewhew. Miela perlukan bantal yang empuk sebab sekarang ni ada masalah susah nak tidur walaupun dah kira kambing biri-biri cukup 100 😴


2) OS Professional Unicorn Thread 10PCS Makeup Brushes Set With Unique Handle

Sesungguhnya sebagai seorang wanita yang ingin tampil cantik dan yakin, ehhh cewahhhhh perlukan brush makeup yang baru. Sebab yang lama sudah tak boleh pakai lagi brushnya.Tambah-tambah bentuk unicorn comel giler terus bersemangat nak makeup ala-ala mua bellaz, hoho.


3) 10 Tingkat Rak Kasut/ Tudung - 10 Tier Amazing Shoe Rack/ Scarf Rack

Korang janganlah terkejut rak kasut ni sebenarnya boleh buat sebagai rak tudung okay. Korang pernah nampak viral gambar rak tudung duck tu dari Aisha Liyana?. Rak yang ini dia pakai sebagai rak tudung. Tetiba rasa nak beli juga walaupun belum mampu nak kumpul tudung duck, letak tudung sepuluh hengget pun dah cukup bahagia. Senang sikit nak pilih tudung, sebab rak tudung sekarang tak cukup tampung tudung yang adooo.


Ingat yer anak-anak semua, 11.11 tarikh keramat tau korang nak shopping super dupper murah ni di Lazada. Kalau terlepas, jangan menangis tepi bucu katil yer. Dan semoga juga pihak Lazada pilih Miela, November babies sebagai pemenang hehe.

Sunday, November 04, 2018

Sarapan di Taman Tun Sardon


Salam Readership. Sepajang zaman study dulu, Taman Tun Sardon merupakan port yang best untuk sarapan. Haha cumanya dah habis belajar baru nak update yer. So entah kali ke berapa sarapan dekat Taman Tun Sardon. Banyak kali pergi tandanya tempat tu memang best ler.

Antara menu yang top dekat Taman Tun Sardon seperti Sarabai, nasi lamuni, kuey teow sup, roti jala dan roti bakar. Korang wajib cuba sarapan di Taman Tun Sardon tau kalau datang Penang.


Menu sarapan: Teh O suam, Nasi Lemak Lamuni, Kuey Teow Sup, Milo Ais dan Kuey Teow Goreng


Menu paling fames di Taman Tun Sardon, Serabai. Serabai dia sedap sangattttttttttt tak tau nak describe memang kena rasa hehe. Tak silap satu RM0.80 jerrr

Jadi jika datang ke penang, jadikan Taman Tun Sardon sebagai lokasi wajib korang untuk breakfast. Waze je Astaka Taman Tun Sardon. Port sarapan disini dibuka seawal 8 pagi tau. Dah pergi tu jangan lupa share okay. 

Friday, November 02, 2018

Permulaan zaman dewasa yang mencabar


Salam Readership. Lama tak bukak topik-topik deep sikit. Zaman belajar dah tamat setahun lepas. So fasa sekarang boleh dikatakan awal zaman dewasa. Mula-mula tu sejujurnya susah nak adapt fasa yang agak mencabar ni.

Di fasa ini, mulalah dah kurang circle of friends. Jika zaman belajar dulu kawan selalu je depan mata, siang malam sama-sama. Bila dah tamat belajar semua ada life masing-masing. Normal sebenarnya dah tak banyak kawan macam dulu. Janganlah kita ingat bila mereka jarang contact kita terus mind set dia lupa kita sepenuhnya. Tidak, kita kena faham setiap orang komitment hidup masing-masing. Good friends like a star, you don't always see them but you know they're always there.

Why not kita start mula tegur kawan lama tak contact??. Boleh mulakan dengan komen di facebook atau tegur di story Instagram. Kalau kita kekal dengan ego "dia tak tegur aku, aku taknak tegur dia" sampai bila?. Hubungan persahabatan lama-lama pudar macam tu saja.

Antara benda lain kena hadapi di fasa zaman dewasa ialah kita lebih banyak berdikari. Berdikari tak bermaksud kita loner tau. Sometimes kita kena belajar untuk tidak terlalu bergantung dengan manusia. Kadang-kadang kena hadapi masalah itu sendiri. Susah mana kena bangkit sendiri. Belajar untuk lebih positif. Cari kata-kata positif dari influencer terkenal seperti Aida Azlin, Slurpee_crank, Aiman Azlan dan lain-lain.

Hidup zaman dewasa juga memang tak lari dari masalah tempat kerja, kewangan, keluarga mahupun cinta. Ingat hidup manusia tak selalu indah sebab dunia ini merupakan tempat ujian. Untuk saya lebih kuat dan positif memang saya akan selalu fikir macam tu sebab hidup tak selalu indah. Tapi detik-detik indah tu kita kena hargai dan bersyukur. Down itu biasa, tapi kena cepat-cepat move on supaya kita tidak terkurung dalam kesedihan terlalu lama yang sebenarnya kita boleh cari cahaya untuk kita keluar. Kalau boleh carilah kawan dipercayai kalau tak pun cerita pada family untuk minta pendapat.

Untuk kita lebih bahagia dalam hidup carilah kegembiraan dalam hidup. Carilah hobi atau minat. Takde hobi atau minat boleh diexplore. Tak semestinya  kegembiraan boleh dibeli dengan wang atau cinta. Buat baik kepada manusia atau haiwan pun merupakan satu kegembiraaan. Kalau makan buat korang happy, buatlah hahaha. Sebab happiness tu korang sendiri kena explorer jawapanya. Akhir kata jangan tengok apa yang orang lain ada, tetapi lihatlah apa yang kita miliki yang tiada pada orang lain


Majlis konvokesyen USM kali ke 56 di USM Pulau Pinang

Salam Readership. Alhamdulilah  masih diberi peluang dan rezeki untuk datang ke USM lagi melawat kawan-kawan yang dah konvo. Kalau tahun lepas Miela pernah cerita pengalaman konvo di entri ini. Hehe korang boleh la throwback sat 😝.


Agak meriah majlis konvo kali ni. Sebelum ni orang datang konvo kita. Sekarang giliran Miela datang konvo orang. Meh Miela share sikit gambar hari tuu. 



Tahniah Mira



Tahniah Haniff



Tahniah Sham dan Acan


Selfie dengan orang yang konvo ni, berseri-seri lepas dapat ijazah

Sebenarnya ramai juga kawan konvo kali ni, tapi tu laa banyak tak sempat. Sempat yang tangkap gambar yang sempat jumpa je. Disclaimer walaupun saya konvo dulu dari mereka dan merupakan senior kepada mereka saya masih sebaya mereka malah lagi muda dari dorang sebenarnya. Coz ramai ingat Miela akak-akak melawat junior konvo tau 😂. Anyways tahniah kepada semua graduan USM dah konvo minggu lepas. An ending to a start, a start of an ending.

Sunday, October 21, 2018

Review Fresh Milk Cream dari The Face Shop

Salam Readership. Miela memang gemarkan product moisturizer dari Korea sebab dia banyak guna natural ingredient dan bekasnya selalu besar. Sebelum ni Miela pernah pakai aloe vera punya, best cuma kali ni nak try hat baru yang milk punya.

Macam korang tahu The Face Shop antara brand product kecantikan yang femes jugak. So takde ragu-ragu nak beli product dia. Sebulan yang lepas Miela ada beli Fresh Milk Cream kat Aeon. Mula-mula asalnya nak aloevera, tap Fresh Milk Cream macam value of money juga sebab fungsi susu kita tau dia ada function mencerahkan kulit.


Packaging depan, diaa besar dalam size 10x10. Packaging dia comel warna putih hehe.


Packaging belakang


First impression Tekstur krim ni agak melekit sikit, pastu bila pakai tak rasa semoisturize aloevera tapi masih rasa lembab kat muka dia. Bau krim ni wangi sgt. Krim ni bukan je boleh sapu kat muka, satu badan pun boleh. Kiranya krim very good value for money sebab pakai krim boleh tahan berbulan-bulan and multifunction.

Selepas sebulan sebenarnya takde effect brightening sangat tapi rasa muka dah tak kusam macam dulu. Sebulan pakai masih banyak lagi dalam 80%, padahal sehari pakai dua kali jer. Tak macam krim lain beli harga sama sebulan dah habis 😂. So recommeded nak beli krim ada function pelembab dan pecerah yang boleh pakai berbulan-bulan

Saturday, September 22, 2018

Review: Photobook 11" x 8.5" Medium Landscape 40 pages


Salam Readership. Baru-baru ni Miela baru sahaja tempah untuk kali kedua diphotobook sebagai hadiah kahwin untuk kawan. Kali nie beli hat besaq sikit baru puas orang tengok. Sebelum Miela order photobook dekat Photobook Malaysia, Miela beli dulu voucher dekat Lazada. Sebab banyak-banyak voucher Photobook kat Lazada paling murah so far.


Cari je kat Lazada lepas tu checkout. Nanti dorang akan sent promo code dalam email and korang boleh guna bila dah lepas edit photobook. 

Lepas edit-edit semua dekat Photobook Malaysia , kena tambah RM10 untuk kos postage jadi total semuanya RM45 jer. Postage ambik masa tak seminggu dah sampai.


Tadaaa dah sampai


Untuk 40 pages boleh muat sampai 50++ gambar tau, printing memang cantik giler



Perbezaan Photobook 11x8.5 dengan photobook mini square 6x6


Alhamudilah photobook ni pun dah sampai kat kawan dan dia sangat puas hati dengan gift ni. Phootobook ni ibarat album modern yang lagi best kita boleh edit sendiri and letak perkataan yang kita suka. Plus kalau kena air pun gambar tak rosak. Lagi satu kalau photobook hilang, boleh print balik je cuma kena bayar hehe. Rasa nak repeat order lagi untuk photobook kenangan 2018. Trylah Photobook Malaysia, Miela jamin mesti korang puas hati dengan servies mereka.

Sunday, September 09, 2018

Shopathon Blogger Contest : Pilih tiga produk di Lazada yang selalu anda ingin beli



Salam Readership. Lazada sekarang mengadakan SALE secara besar-besaran 9.9 festival sale dari 6 hingga 9 september dimana Lazada ada offer item up to 90% OFF. Menarik wehh, kalau dapat grab satu boleh jimat duit poket.

Pada masa yang sama ada 3 item yang Miela nak sangat sangat sangat beli, apa 3 item tu?? Haa baca sampai habis tau

Portable Stand-type Garment Steamer / Clothes Iron (Red)

Iron streaamer memang Miela nak sangat sebab benda kalau iron baju jadi cepat je. Plus pakai iron yang jenis macam cofirm baju korang tak kan rentung punya sebab pakai wap je..


leegoal Women Lazy Makeup Bag Drawstring Portable Travel Waterproof Cosmetic Bag Toiletry Bags


Sekarang ni trend pakai beg makeup macam ni sebab beg makeup yang macam ni lebih jimat ruang dan mudah cari berbanding beg makeup korang yang korang ada isi dia macam kompos sebab banyak sangat bendaa haha. Plus beg makeup yang ni sangat sesuai kalau nak bawak travel. Sekarang harga pun sale, harga mampu milik lagi murah dari beg makeup yang style lain.


Ocean New Women Fashion Sneakers Flat PU Lace up Casual shoes(Pink)


OMG!! this is what I want. Ini salah satu wishlist Miela nak sangat sangat sangat beli sneakers.  Hat design ni nampak cun giler. Selalu pakai sneakers lagi selesa kalau jenis berjalan jauh. Kalau pakai mesti nampak macam ala-ala korea gituuuu.


Okay ini 3 barang yang Miela nak sangat beli. Kebetulan hari ni last mega sale 9.9, korang boleh terus ke link ini untuk shopping okay. Yang belum join contest Shopthon Blogger contest boleh join tau sebab hari ni hari terakhir. Setiap peryertaan akan dapat voucher Lazada RM30. Rugi tau kalau tak join. Untuk info lanjut boleh ke https://www.lazada.com.my/blogger-contest/ .