Sunday, November 11, 2018

Buat doodle dengan mudah dengan Unnie Doll & Oppa Doll

Dulu seni melukis doodle femes dikalangan blogger. Daripada melukis mengunakan paint, lepas tu guna SAI, Adobe Photoshop sehinggalah pakai Excel pun boleh lukis doodle. Kalau jenis tak berseni ni, memang payah sikit nak lukis hahaha. Rasanya tak sanggup nak flashback lukisan doodle lama-lama, faham-faham jelah hampa 😂. Tapi memang tabik spring siapa yang pandai lukis doodle ni, hampa memang jiwa seni beb.




Masuk 2018 sekarang ada apps create doodle sendiri tanpa perlu melukis. Apps Oppa Doll dengan Unnie Doll baru je femes dalam twitter sejak seminggu lalu. Jadi Miela try benda ni. Memang ketagih buat doodle comel terus. Bila lagi nak comelkan diri, kalau bukan create doodle seakan rupa sendiri 😜.

 


Dalam apps ni korang boleh pilih features mana korang suka untuk buat doodle. Dari warna kulit, mata, mulut, baju sampailah ke kasut pilih supaya doodle korang nampak comel gituu. Korang boleh siapkan doodle korang sendiri dalam masa 5 minit je. Bawah ni antara doodle Miela dah create sendiri hehe, cer cari yang mana satu macam Miela 😝?

 


Comel semua doodle ni kannn, korang boleh la guna doodle yang dicreate sendiri untuk buat wallpaper atau profile picture. Just download Unnie Doll atau Oppa Doll di Apps store atau Playstore. Nanti boleh buat doodle comel-comel macam ni okay! hehe

Monday, November 05, 2018

LAZADA 11.11 BLOGGER CONTEST: THE BIGGEST ONE DAY SALE!


Salam Readership. Lazada buat contest lagi guys. Kebetulan bulan November ni bulan special bagi Miela, sebab bulan ni bulan birthday Miela. Siapa lahir November angkat tangan sikit 🙋🙋🙋. Mana tahu luck November babies ni  kannn, boleh menang ke 😆. 

Okay korang semua jangan lupa take note, tanda di kalender masing-masing pada 11.11 Lazada akan mengadakan Lazada 11.11: The Biggest One Day Sale. Korang boleh usha dulu barang di sini dulu, buat wishlist dulu nanti dah berkenan terus ngappp tauu muahahahaha.

Actually Miela dah ada barang yang dah berkenan nak beli ni sempena Lazada 11.11 Shopping Festival, jeng ke jeng jeng jeng .......baca bawah yerrrr

1) HL: Hotel Pillows: Soft 2-Pcs:- 100% Cotton Sateen (Guaranteed) Top Fabric


Korang bayangkanlah kalau dapat bantal taraf hotel, sumpah senang nak tido lena termimpi kahwin dengan jejaka korea hewhew. Miela perlukan bantal yang empuk sebab sekarang ni ada masalah susah nak tidur walaupun dah kira kambing biri-biri cukup 100 😴


2) OS Professional Unicorn Thread 10PCS Makeup Brushes Set With Unique Handle

Sesungguhnya sebagai seorang wanita yang ingin tampil cantik dan yakin, ehhh cewahhhhh perlukan brush makeup yang baru. Sebab yang lama sudah tak boleh pakai lagi brushnya.Tambah-tambah bentuk unicorn comel giler terus bersemangat nak makeup ala-ala mua bellaz, hoho.


3) 10 Tingkat Rak Kasut/ Tudung - 10 Tier Amazing Shoe Rack/ Scarf Rack

Korang janganlah terkejut rak kasut ni sebenarnya boleh buat sebagai rak tudung okay. Korang pernah nampak viral gambar rak tudung duck tu dari Aisha Liyana?. Rak yang ini dia pakai sebagai rak tudung. Tetiba rasa nak beli juga walaupun belum mampu nak kumpul tudung duck, letak tudung sepuluh hengget pun dah cukup bahagia. Senang sikit nak pilih tudung, sebab rak tudung sekarang tak cukup tampung tudung yang adooo.


Ingat yer anak-anak semua, 11.11 tarikh keramat tau korang nak shopping super dupper murah ni di Lazada. Kalau terlepas, jangan menangis tepi bucu katil yer. Dan semoga juga pihak Lazada pilih Miela, November babies sebagai pemenang hehe.

Sunday, November 04, 2018

Sarapan di Taman Tun Sardon


Salam Readership. Sepajang zaman study dulu, Taman Tun Sardon merupakan port yang best untuk sarapan. Haha cumanya dah habis belajar baru nak update yer. So entah kali ke berapa sarapan dekat Taman Tun Sardon. Banyak kali pergi tandanya tempat tu memang best ler.

Antara menu yang top dekat Taman Tun Sardon seperti Sarabai, nasi lamuni, kuey teow sup, roti jala dan roti bakar. Korang wajib cuba sarapan di Taman Tun Sardon tau kalau datang Penang.


Menu sarapan: Teh O suam, Nasi Lemak Lamuni, Kuey Teow Sup, Milo Ais dan Kuey Teow Goreng


Menu paling fames di Taman Tun Sardon, Serabai. Serabai dia sedap sangattttttttttt tak tau nak describe memang kena rasa hehe. Tak silap satu RM0.80 jerrr

Jadi jika datang ke penang, jadikan Taman Tun Sardon sebagai lokasi wajib korang untuk breakfast. Waze je Astaka Taman Tun Sardon. Port sarapan disini dibuka seawal 8 pagi tau. Dah pergi tu jangan lupa share okay. 

Friday, November 02, 2018

Permulaan zaman dewasa yang mencabar


Salam Readership. Lama tak bukak topik-topik deep sikit. Zaman belajar dah tamat setahun lepas. So fasa sekarang boleh dikatakan awal zaman dewasa. Mula-mula tu sejujurnya susah nak adapt fasa yang agak mencabar ni.

Di fasa ini, mulalah dah kurang circle of friends. Jika zaman belajar dulu kawan selalu je depan mata, siang malam sama-sama. Bila dah tamat belajar semua ada life masing-masing. Normal sebenarnya dah tak banyak kawan macam dulu. Janganlah kita ingat bila mereka jarang contact kita terus mind set dia lupa kita sepenuhnya. Tidak, kita kena faham setiap orang komitment hidup masing-masing. Good friends like a star, you don't always see them but you know they're always there.

Why not kita start mula tegur kawan lama tak contact??. Boleh mulakan dengan komen di facebook atau tegur di story Instagram. Kalau kita kekal dengan ego "dia tak tegur aku, aku taknak tegur dia" sampai bila?. Hubungan persahabatan lama-lama pudar macam tu saja.

Antara benda lain kena hadapi di fasa zaman dewasa ialah kita lebih banyak berdikari. Berdikari tak bermaksud kita loner tau. Sometimes kita kena belajar untuk tidak terlalu bergantung dengan manusia. Kadang-kadang kena hadapi masalah itu sendiri. Susah mana kena bangkit sendiri. Belajar untuk lebih positif. Cari kata-kata positif dari influencer terkenal seperti Aida Azlin, Slurpee_crank, Aiman Azlan dan lain-lain.

Hidup zaman dewasa juga memang tak lari dari masalah tempat kerja, kewangan, keluarga mahupun cinta. Ingat hidup manusia tak selalu indah sebab dunia ini merupakan tempat ujian. Untuk saya lebih kuat dan positif memang saya akan selalu fikir macam tu sebab hidup tak selalu indah. Tapi detik-detik indah tu kita kena hargai dan bersyukur. Down itu biasa, tapi kena cepat-cepat move on supaya kita tidak terkurung dalam kesedihan terlalu lama yang sebenarnya kita boleh cari cahaya untuk kita keluar. Kalau boleh carilah kawan dipercayai kalau tak pun cerita pada family untuk minta pendapat.

Untuk kita lebih bahagia dalam hidup carilah kegembiraan dalam hidup. Carilah hobi atau minat. Takde hobi atau minat boleh diexplore. Tak semestinya  kegembiraan boleh dibeli dengan wang atau cinta. Buat baik kepada manusia atau haiwan pun merupakan satu kegembiraaan. Kalau makan buat korang happy, buatlah hahaha. Sebab happiness tu korang sendiri kena explorer jawapanya. Akhir kata jangan tengok apa yang orang lain ada, tetapi lihatlah apa yang kita miliki yang tiada pada orang lain


Majlis konvokesyen USM kali ke 56 di USM Pulau Pinang

Salam Readership. Alhamdulilah  masih diberi peluang dan rezeki untuk datang ke USM lagi melawat kawan-kawan yang dah konvo. Kalau tahun lepas Miela pernah cerita pengalaman konvo di entri ini. Hehe korang boleh la throwback sat 😝.


Agak meriah majlis konvo kali ni. Sebelum ni orang datang konvo kita. Sekarang giliran Miela datang konvo orang. Meh Miela share sikit gambar hari tuu. 



Tahniah Mira



Tahniah Haniff



Tahniah Sham dan Acan


Selfie dengan orang yang konvo ni, berseri-seri lepas dapat ijazah

Sebenarnya ramai juga kawan konvo kali ni, tapi tu laa banyak tak sempat. Sempat yang tangkap gambar yang sempat jumpa je. Disclaimer walaupun saya konvo dulu dari mereka dan merupakan senior kepada mereka saya masih sebaya mereka malah lagi muda dari dorang sebenarnya. Coz ramai ingat Miela akak-akak melawat junior konvo tau 😂. Anyways tahniah kepada semua graduan USM dah konvo minggu lepas. An ending to a start, a start of an ending.

Sunday, October 21, 2018

Review Fresh Milk Cream dari The Face Shop

Salam Readership. Miela memang gemarkan product moisturizer dari Korea sebab dia banyak guna natural ingredient dan bekasnya selalu besar. Sebelum ni Miela pernah pakai aloe vera punya, best cuma kali ni nak try hat baru yang milk punya.

Macam korang tahu The Face Shop antara brand product kecantikan yang femes jugak. So takde ragu-ragu nak beli product dia. Sebulan yang lepas Miela ada beli Fresh Milk Cream kat Aeon. Mula-mula asalnya nak aloevera, tap Fresh Milk Cream macam value of money juga sebab fungsi susu kita tau dia ada function mencerahkan kulit.


Packaging depan, diaa besar dalam size 10x10. Packaging dia comel warna putih hehe.


Packaging belakang


First impression Tekstur krim ni agak melekit sikit, pastu bila pakai tak rasa semoisturize aloevera tapi masih rasa lembab kat muka dia. Bau krim ni wangi sgt. Krim ni bukan je boleh sapu kat muka, satu badan pun boleh. Kiranya krim very good value for money sebab pakai krim boleh tahan berbulan-bulan and multifunction.

Selepas sebulan sebenarnya takde effect brightening sangat tapi rasa muka dah tak kusam macam dulu. Sebulan pakai masih banyak lagi dalam 80%, padahal sehari pakai dua kali jer. Tak macam krim lain beli harga sama sebulan dah habis 😂. So recommeded nak beli krim ada function pelembab dan pecerah yang boleh pakai berbulan-bulan

Saturday, September 22, 2018

Review: Photobook 11" x 8.5" Medium Landscape 40 pages


Salam Readership. Baru-baru ni Miela baru sahaja tempah untuk kali kedua diphotobook sebagai hadiah kahwin untuk kawan. Kali nie beli hat besaq sikit baru puas orang tengok. Sebelum Miela order photobook dekat Photobook Malaysia, Miela beli dulu voucher dekat Lazada. Sebab banyak-banyak voucher Photobook kat Lazada paling murah so far.


Cari je kat Lazada lepas tu checkout. Nanti dorang akan sent promo code dalam email and korang boleh guna bila dah lepas edit photobook. 

Lepas edit-edit semua dekat Photobook Malaysia , kena tambah RM10 untuk kos postage jadi total semuanya RM45 jer. Postage ambik masa tak seminggu dah sampai.


Tadaaa dah sampai


Untuk 40 pages boleh muat sampai 50++ gambar tau, printing memang cantik giler



Perbezaan Photobook 11x8.5 dengan photobook mini square 6x6


Alhamudilah photobook ni pun dah sampai kat kawan dan dia sangat puas hati dengan gift ni. Phootobook ni ibarat album modern yang lagi best kita boleh edit sendiri and letak perkataan yang kita suka. Plus kalau kena air pun gambar tak rosak. Lagi satu kalau photobook hilang, boleh print balik je cuma kena bayar hehe. Rasa nak repeat order lagi untuk photobook kenangan 2018. Trylah Photobook Malaysia, Miela jamin mesti korang puas hati dengan servies mereka.

Sunday, September 09, 2018

Shopathon Blogger Contest : Pilih tiga produk di Lazada yang selalu anda ingin beli



Salam Readership. Lazada sekarang mengadakan SALE secara besar-besaran 9.9 festival sale dari 6 hingga 9 september dimana Lazada ada offer item up to 90% OFF. Menarik wehh, kalau dapat grab satu boleh jimat duit poket.

Pada masa yang sama ada 3 item yang Miela nak sangat sangat sangat beli, apa 3 item tu?? Haa baca sampai habis tau

Portable Stand-type Garment Steamer / Clothes Iron (Red)

Iron streaamer memang Miela nak sangat sebab benda kalau iron baju jadi cepat je. Plus pakai iron yang jenis macam cofirm baju korang tak kan rentung punya sebab pakai wap je..


leegoal Women Lazy Makeup Bag Drawstring Portable Travel Waterproof Cosmetic Bag Toiletry Bags


Sekarang ni trend pakai beg makeup macam ni sebab beg makeup yang macam ni lebih jimat ruang dan mudah cari berbanding beg makeup korang yang korang ada isi dia macam kompos sebab banyak sangat bendaa haha. Plus beg makeup yang ni sangat sesuai kalau nak bawak travel. Sekarang harga pun sale, harga mampu milik lagi murah dari beg makeup yang style lain.


Ocean New Women Fashion Sneakers Flat PU Lace up Casual shoes(Pink)


OMG!! this is what I want. Ini salah satu wishlist Miela nak sangat sangat sangat beli sneakers.  Hat design ni nampak cun giler. Selalu pakai sneakers lagi selesa kalau jenis berjalan jauh. Kalau pakai mesti nampak macam ala-ala korea gituuuu.


Okay ini 3 barang yang Miela nak sangat beli. Kebetulan hari ni last mega sale 9.9, korang boleh terus ke link ini untuk shopping okay. Yang belum join contest Shopthon Blogger contest boleh join tau sebab hari ni hari terakhir. Setiap peryertaan akan dapat voucher Lazada RM30. Rugi tau kalau tak join. Untuk info lanjut boleh ke https://www.lazada.com.my/blogger-contest/ . 

Sunday, September 02, 2018

Hiking Gunung Semanggol

Salam Readership. Terlalu lama rasanya tak mengupdate entri. Kisah hiking Gunung Semanggol dah lama sebenarnya. Kitaorang pergi masa bulan 4 hari tu. Sekarang dah masuk bulan 9, lamanya peram cerita 😂.

Actually Gunung Semanggol dekat je dengan rumah, dalam 15-20 minit dah boleh sampai. Cumanya baru dah tawan Gunung Semanggol ketika umur 24 tahun kah kah. Untuk trip hiking kami pergi seramai.... 1..2..3... * tengok gambar kat bawah. Haa......7 orang yer pergi, hehee



Nak cari gunung semanggol senang je, pakai waze tup tup sampai dah destinasi haha. Landmark dia kat Masjid An-nur, boleh parking kereta kat situ lepas tu boleh start jalan menuju ke kaki gunung. Sebelum naik hampa akan lalu ladang kelapa sawit. Mula-mula relax je, jalan rata tak mencabar sangat. Kalau bertuah ada lembu menyambut kedatangan korang hehe. 


Bila nampak kat sini baru start cabarannya, tu baru sikit. Kena panjat pakai tali. Silap je boleh jatuh. So kat kawasan sini kena hati-hati sikit terutamanya time nak turun. Kat sini juga, pun dah boleh nampak pemadangan  sawah padi


Of course curi masa sikit nak bergambar 


Hiking lagi, dah nampak laluan makin lama makin mencanak



Jeng bila part yang mencabar, banyak pula batu. Part sini memang mencanak. Time hiking jangan pernah percaya "nak sampai dah sikit lagi". Kejap-kejap benti sebab penat 😂


99.9 % sikit lagi nak sampai, rehat dulu sat sebab kat puncak ramai giler orang masa tuu. Ya Allah masa tu rasa lega sangat dah sampai, tapi fikir nak turun tu huhu rasa tak mau turun makkkk. Kalau boleh nak guling je sebab nak turun tu memang curam giler.


Haa nampak tak pemadangan kat belakang tu, boleh nampak sawah padi kan?. View kat atas memang cantik sangat


Tempat ni memang jadi tempat wajib untuk bergambar. Rugilah pergi hiking Gunung Semanggol kalau tak tangkap gambar kat sini sebagai bukti yang kitaorang pernah tawan Gunung Semanggol. Agak-agak bila nak tawan hati awak pulak? cia cia cia.

Last, lupa nak cakap durasi hiking Gunung Semanggol dalam masa 1.30 jam ke 2 jam macam tu. Orang cakap tak macam gunung sebab kalau yang terer boleh sejam suku pun sampai huhu. Kalau nak hiking yang lagi mencabar hampa kena lepas dulu panjat Gunung Semanggol sebab yang mencabar akan lagi tinggi nak panjat. Di hujung entri Mila belanja semasa hiking, jangan lupa komen okay!


Saturday, September 01, 2018

10 Lagu Nasyid Popular Zaman Sekolah Dulu

Salam Readership uolss. Miela masih ingat zaman sekolah dulu masa darjah 2 3 lebih kurang, masa tu lagu fenomena nasyid memang popular sangat. Channel tv 1 selalu dok tayang lagu nasyid , kalau tak silap siap ada carta nasyid lagi. Tambahan pula dulu sekolah petang pergi sekolah agama. Kat situ dah terdedah dengan lagu nasyid. Hampir tiap-tiap tahun je ada pertandingan nasyid. Lagu nasyid paling femes selalu orang guna buat persembahan nasyid macam Sumayyah dan Sepohon Kayu hihi.

Apa yang Miela lihat zaman sekarang industri nasyid macam dah kurang sikit tapi masih ada lagi lagu unsur keagamaan cuma versi moden contohnya lagu-lagu dari syamsul yusof. Tapi sekarang lagu nasyid yang lama sekarang sudah buat versi baru. Cover lagu nasyid apa kurangnya, macam-macam versi ada. Miela taknak bebel panjang-panjang, korang boleh skroll lagu-lagu nasyid popular zaman sekolah dulu-dulu. Ingat ke tidok.....


10. UNIC- Ainul Mardhiah


Lagu Ainul Mardhiah menceritkan tentang bidadari tercantik di syurga diciptakan untuk yang mati syahid. Lagu ni ada dua versi tau, versi terbaru 2017 pun still best.


9. NOWSEEHEART - Damai Yang Hilang


Lagu nasyid ni femes time berlaku perperangan di Palestin. Bila part tayang gambar-gambar anak palestin masa perang tu dengan  background lagu ni sumpah rasa sedih sangat. Kat situ kita patut rasa bersyukur negara kita masih aman lagi.


8. Raihan - Iman Mutiara


Lirik simple dan mudah diingati. Semua pun faham walaupun sewarak mana pun ibu bapanya belum tentu iman dapat diwarisi ke anaknya.


7. Hijaz - Fatamorgana 


Sampai hari ni masih tertanya-tanya siapalah budak kecil yang dalam video ni, serius benda yang mengingatkan lagu ni adalah subjek budak tu sendiri. Sebenarnya ada masej tersirat yang nak disampaikan tu.



6. 25 Rasul - Raihan

Lagu ni favourite tau time zaman kecik-kecik. Bila tak ingat nama rasul automatik terus nyanyi lagu nie sambil jawab exam 😂.


5. Hanya Tuhan Yang Tahu - Unic

Lagu ni berkisar tentang seseorang lelaki memedam perasaan terhadap seorang wanita tapi dia luahkan rasa tu kepadaNya. Lagu ni selalu femes masa kursus kahwin.


4. Tanpa cintamu - Mirwana feat Jay Jay


Kalau perasan dalam MV ada faizal tahir tau. Fazir sebenarnya bekas ahli kumpulan nasyid Mirwana. MV nie berkisar tentang kisah silam penagih dadah yang ingin kembali ke pangkal jalan


3. Sepohon Kayu- Saujana 



"Walaupun hidup seribu tahun kalau tak sembahyang apa gunanya". Lirik deep dan selalu jadi ingatan kan?.


2. Intifada- Rabani 


Lagu nasyid Intifdaa dia pun rentak muzik agak lain, dia rasa berkobar-kobar macam tu. Kalau menyanyi lagu ni rasa lebih semangat, nama tajuk dah Intifada bermaksud kebangkitan.


1. Summayah - hijaz 

Lagu Summayyah selalu tau jadi lagu wajib pertandingan nasyid zaman sekolah agama dulu. Lagu ni kisah tentang Summayah yang merupakan wanita pertama syahid dalam Islam.


Korang mesti rindu lagu-lagu nasyid zaman sekolah dulu kan?. Walaupun dah lama, lagu tak lapuk untuk di dengar pada zaman sekarang. Btw, apa lagu nasyid kegemaran korang? jangan lupa komen yer 😄

Wednesday, April 11, 2018

Jungle Trekking di Taman Negara Pulau Pinang

Salam Readership uolss. 11 March yang lalu (dah sebulan dahhh) Miela dengan sahabat-sahabat officemate telah ke Taman Negara Pulau Pinang untuk berjungle trekking disana. Ini termasuk kali ketiga datang ke Taman Negara. Nampak tak kalau repeat tempat yang sama, mesti tempat tu best punya haha. 

Sebelum nak pergi tu, trip kitaorang sebenarnya hampir-hampir tak jadi disebabkan dengar khabar angin trek untuk jungle trekking tu tutup sebab ribut. Disebabkan Miela memang teringin sangat nak pergi tempat tu I had ask my friend kebetulan tengah bercamping disana. Nasib baik dia cakap half trek je tutup. Maknanya kami berjungle trekking sampai pantai kerachut sahaja dan perlu naik boat untuk ke monkey beach. So aktiviti jungle trekking kami on. 

Awal-awal perjalanan memang syiok berselfie bagai. Jalan pun rata je, sambil menikmati keindahan hutan siap boleh gelak-gelak lagi. Masa tu memang tak rasa penat lagi.

okay lagiii

Dah start mendaki sikit


Time ni rasanya dah pertengahan hutan. Walaupun kami penat sikit tidak mematahkan lagi semangat nak "berselfie" wakakaka 😂. Actually trek kat Taman Negara Pulau Pinang ni tak sukar mana pun cuma ada sesetengah part kena mendaki sikit tapi kalau untuk yang beginnner tempat ni memang sesuai sebab takde penat sangat pun sebab banyak jalan rata.


 Okay lagi 5 minit nak sampai

Masa ni dah nak sampai pantai kerachut bila nampak kat titi gantung menghadap pantai

 Selfie lagi tunggu boat nak sampai ambik kami

Nextttttt..... Selepas naik boat kami tiba di destinasi terakhir iaitu Monkey Beach. Sepatutnya kami perlu jungle trekking ke Monkey Beach tapi disebabkan trek ke sana tutup memang pergi naik boat laa jawabnya. Selepas relaks-relaks sat menikmati keindahaan monkey beach main pula game Pirate Roulette Game. Tag kat sini takdelah pula gambar hehe. Semua aktiviti ada dekat video diakhir entri nanti. 

Selepas puas spend time bersama-sama di Monkey Beach, pulang pun menaiki boat daaa

Last but not least

Berjunggle trekking di Taman Negara Pulau Pinang memang dah jadi tempat favourite Miela. Sebenarnya tempat ni Miela banyak spend time dengan sahabat-sahabat lain di trip sebelum ni, bukan je jimat duit sebenarnya haha tapi menikmati keindahan hutan disamping bunyi laut tu sangat priceless okay. Terus boleh hilang stress sekejap. Sebagai penamat entri Miela belanja video trip kami kat bawah ni okay 😉.


p/s: Taman Negara Pulau Pinang merupakan tempat yang patut korang pergi kalau datang Penang tauuu