Monday, December 19, 2016

Ketahui bagaimana emel anda dibaca oleh penerima atau tidak


Salam readership. Pernah terfikir tak kan bagus emel ada fungsi seen macam WhatApps dan Messenger?. Haa bukan WhatsApp atau Messenger je boleh tahu massage yang kita hantar dibaca oleh penerima atau tidak. Emel pun sekarang ada fungsi track sama ada emel korang tu sampai dan dibaca oleh penerima. Fungsinya untuk make sure emel korang tu si penerima baca ke tidok?. Kalau emel yang dihantar takda siapa yang baca boleh menjadikan emel yang hantar sia-sia.

Disebabkan Miela sekarang sedang mencari tempat internship. Memang cacing kepanasan nak tahu emel tu sampai ke tidak. Kalau asyik nak call company nak tanya emel application dah sampai ke belum rasa macam annoying pulak haha. Jadi Miela guna email tracker untuk nak tahu status emel yang dihantar.


Solusinya Mila install email tracker di google chrome. Kalau pergi ke website email tracker pastu install macam biasa je. Nanti emel korang hantar selepas install email tracker barulah ada read notification.


Sebelum nak sent emel tu, nanti bila nak send jangan lupa tekan send jangan tekan send untracked. Kalau tekan button send untracked maknanya korang tak dapat track emel tu dibaca oleh penerima.



Nanti dia akan noti emel macam ni. Benda ni akan tunjuk berapa banyak penerima dok klik emel kita. So dengan adanya emel tracker korang tak perlu tertanya-tanya status yang kita hantar. Apa lagi, korang trylah install email tracker . Sangat berguna dalam kegunaan seharian. Selamat memcuba!!.

Monday, December 12, 2016

Magnum Ice Cream Cafe di Gurney Paragon, Penang


Salam readership. Lama giler teringin nak makan aiskrim magnum cafe ni, setahun lamanya mengindam tau. Tunggu je peluang mana tahu ada cawangan kat penang satu. Dulu kalau makan ais krim magnum cafe tak mampu, yelah cawangan semua kat KL jauh naauuu nak pergi. Tapi sekarang magnum cafe dah buka cawangan yang ketiga di Gurney Paragon, Penang.

Akhirnya ada juga cawangan di belah utara ni. Ngam-ngam nak dekat last semester baru bukak. Sebab next semester dah intern, kalau intern jauh daripada penang entah bila boleh pergi hihi. Apa lagi ada bila ada kesempatan tu terus pergi ke magnum cafe kat Gurney Paragon.

Nampak menyelerakan

Pilihan cik Miela. Ais krim mesti ada kacang baru ada rasa kerangupan dalam kesejukan.

Harga ais krim magnum customize ni hanya RM9.90, harga mampu milik okay. Boleh pilih 3 toping kesukaan seperti kacang,oreo, rose petal, kismis, sebicas biskut dan macam-macam lah. Pilih lah yang toping korang suka dan makan sepuas-puasnya. Magnum cafe juga menawarkan premium aiskrim dengan pelbagai dengan harga bisa korang kaget haha. Tapi hat customize pun dah puas makan hehe.

Ais krim magnum memang tidak dinafikan sedap. So kalau duduk penang teringin nak makan customize aiskrim magnum bolehlah pergi ke Gurney Paragon. Magnum ice cream cafe terletak di floor satu berdekatan dengan Victoria Secret. 

Wednesday, December 07, 2016

Review Sephora Mask Product

Salam Redaership. Siapa sini suka pakai mask tiap-tiap minggu?. Penting kot uolzz pakai mask ni sebabnya kita nak kena jaga muka daripada muka kita kusam, tak bermaya dan gelap akibat kesan daripada sinaran mata hari dan memakai makeup setiap hari. Sebenarnya tak cukup sekadar pakai krim pelembab sahaja kena ada extra care untuk merawat kulit wajah ni.


Baru-baru ni Miela ada order mask dari Sephora. Sephora ni femes nau dikalangan kawan gurl-gurl yang suka make up haha. Tapi kali ni Miela order online sahaja sebab beli RM80 ke atas dah dapat free delivery. Untung kan? Kalau malas nak pegi store boleh order online di sephora.my.


Tadaa 2 mask nilah Miela order. CC Cream abaikan sebab dapat sample free masa order dua mask ni. Miela telah order Sephora Collection: Sleeping Mask Mono Orchid dan Skin Inc Pure Deepsea Hydrating Mask.





Sleeping Mask Mono sebenarnya terdapat pelbagai warna kotak berbeza seperti Rose, Green Tea, White Pearl dan lain-lain. Tekstur gel warna lutsinar dan bau dia memang bau wangi sangat seperti bau orchid gitu. Cara pemakaianya ambil sedikit gel dan ratakan ke muka. Biarkan satu malam, esoknya cuci dengan air. Fungsi mask ini adalah untuk lembutkan tesktur muka, , meningkatkan pengeluaran kolagen dan mencerahkan muka korang




Skin Inc Pure Deepsea Hydrating Mask pula berfungsi untuk mengekalkan kelembapan kulit dan memutihkan kulit secara semula jadi. Mask ni sesuai untuk orang kulit berminyak macam Miela dan juga terdedah dengan jearwat. Boleh digunakan setiap hari sebagai rutin samada pakai masa tidur ataupun selama 30 minit. Sejak pakai mask ni kulit Miela semakin kurang berminyak daripada sebelum ni. Mask ni pun merupakan best selling sephora okay, dan bahan dirumus daripada kacang soya, air laut Okinawa dan asid Hyaluronic.


Jadi kalau nak cari mask yang best-best boleh boleh cuba shopping di Sephora secara online. Pengalaman shopping Sephora sangat mudah dan menyeronokan bukan sahaja dapat free delivery tetapi masa penghantaran tidak mengambil masa yang lama. Jadi kalau nak dapatkan produk mask terkini daripada Sephora boleh shopping disini.

Monday, November 21, 2016

Idea hadiah birthday : Sijil Happy Birthday

Salam Readership. Nak hadiahkan something untuk yang sahabat atau orang tersayang dengan cara paling sweet tetapi paling save bajet?. Apakata korang terang buat sijil Happy Birthday Serious simple sangat dan murah. 

Contoh  sijil yang Miela buat untuk birthday girl
Ideanya datang bila tengok orang convo pegang scroll. Disebabkan kami ni memang "lambat setahun" tunggu convo, jadi muncul idea buat konon-konon dapat scroll walaupun scroll olok-olok je.

Caranya korang boleh taip ayat korang nak nak letak sweet-sweet ke ayat, letak gambar ke apa letaklah tapi ikut format sijil. Kalau dah takde idea nak letak ayat apa, Miela sediakan template sijil Happy Birthday khas disini.

Kemudian korang print sahaja atas kertas biasa if nak save bajet. Kalau nak cantik sikit boleh print atas kertas warna warni. Kalau nak nampak real sijil boleh print atas kertas sijil betul. Pastu gulung kertas tu, ikat dengan reben nampak molek sikit. Pasti kawan anda suka!. Selamat mencuba

Thursday, November 17, 2016

Pengalaman menghadiri interview untuk internship


Salam Readership. Untuk entri kali ini Miela nak berkongsi sedikit pengalaman menghadiri interview untuk internship walaupun masih menunggu jawapan samaada dapat ke tak tempat intern di interview huhu. Miela study dalam course pengurusan jadinya tempat internship yang dimohon mestilah berkenaan course yang kita ambil kan. Ada internship perlu interview ada internship terus serap masuk sahaja. Tapi yang ada interview at least ada pengalaman untuk kita tempuhi pengalaman bila interview yang real punya. 

So far miela dah hadiri interview untuk internship sudah dua kali. Dua-dua company memang sangat berbeza cara interview dia. Miela takkan dedahkan nama company ni tapi cukup korang tahu interview ni memang company kat Penang. 

Interview company R

Jawatan internship dimohon sales and marketing sebuah syarikat web development. Langsung seriously never though internship interview ada ujian bertulis. Dah macam exam pula, nasib baik ada ingat sikit apa dibelajar pasal marketing ni. Ada soalan agak menguji minda jugak. Tapi mostly dia tanya pengetahuan asas tentang laman-laman web ni. Nama pun syarikat web development. Ada soalan test Miela ingat sampai hari ni soalan lebih kurang jika anda ke luar kawasan untuk bercuti bagaimana anda nak update social media tanpa internet. Of course jawapanya buat schedule post kan. Dan ada jugak soalan beberapa case korang kena cari solutionnya.

Selepas test bertulis. Orang yang interview kita mula-mula akan scan resume kita. Kemudian macam biasa minta perkenalkan diri. Then dia tengok balik jawapan apa yang ditulis masa ujian bertulis. Kalau ada jawapan menarik atau tak kena di mata dia, orang tu akan tanya kenapa kita letak jawapan macam tu. Dan perlukan justifikasi kenapa jawab soalan macam tu.


Interview company D

Interview company D tak sehard company R. Inteview simple-simple soalan dia. Tapi sebelum datang interview kena isi soalan personality test. Sesuai position untuk internship. Key point interview dia tanya pengalaman kerja. Tapi Miela memang langsung takde pengalaman kerja jadi dia tengok project atau event yang kita involve masa universiti. Nasib baik ada beberapa kali jadi pengarah boleh dijadikan point untuk tunjuk kita ni berkebolehan. Jadi kena terang apa program tu macam mana penjalanan dia, target , apa yang kita dapat dan role sebagai project director.

Kesimpulan
Dua-dua company memang cara inteview sangat berbeza sebab ada ujian bertulis yang tak. Kalau yang ada ujian betulis atau soalan dia susah ini menunjukan masa internship bersiap sedia dapat kerja yang susah atau maybe kurang diberi tunjuk ajar sebab company tu expect kita tahu semua benda. Kalau yang tanya soalan agak common tu ada kemungkinan internship kita akan lalui ada tunjuk ajar. Persamaan kedua-dua interview ni lastly akan tanya tentang transport nak pergi tempat kerja, then kita tinggal kat mana masa interview dan willing tak untuk intern lebih daripada masa internship yang ditetapkan oleh univerisiti. Jadi Miela harap pengalaman interview yang tak seberapa boleh dijadikan rujukan untuk korang interview masa internship nanti. 

Saturday, November 12, 2016

Pengalaman mengunakan Uber

Salam Readership. Hari ni Miela nak kongsikan sedikit tentang pengalaman mengunakan uber untuk pertama kalinya. Kisahnya begini, actually masa nak pergi interview sepatutnya Miela pergi naik motor je sebab dekat and nak jimat duit. Tetapi disebabkan hujan terpaksa pergi naik student cab. Lepas habis interview rasa masa malas pakai student cab sebab ambik masa nak cari dalam group facebook. Pastu baru teringat ada install uber dalam phone. 

Sebelum ni pernah dengar daripada review orang lain yang pernah pakai uber ada yang cakap uber murah, cepat dan kalau nasib baik naik kereta yang selesa. So Miela try untuk pertama kalinya. Mula-mula kena set tempat pickup kat mana supaya dia senang cari kita, kemudian pilih destinasi kita nak ke mana. Macam Miela nak ke USM , pilih destinasi ke USM. Pastu nanti ada kereta akan sampai. Kita boleh tahu perjalanan kereta tu dengan tengok map di apps Uber. Tak sampai 5 minit kereta uber dah sampai. 

Dalam uber car

Kereta uber yang selesa
Naik uber car dapat naik kereta alza wei. 10 minit je penjalanan ke USM. So bila dah sampai destinasi bayaran ditentukan oleh apps uber sendiri. Total semua payment RM5.40 jer. Berbaloi sangat.

Charge uber untuk trip pertama

Teknologi zaman sekarang memang memudahkan kita. Tambah-tambah bila kita berada ditempat orang yang langsung tak tahu jalan ke mana, naik pengakutan awam tak tahu yang mana satu. Uber jalan penyelesaiannya. Jadi apps uber memang kalau boleh wajiblah ada kalau emergercy ke apa kan. Recommended to use uber service.

Bagi sesiapa nak dapat first ride free boleh cupon code SALMILANUE. 

Thursday, November 10, 2016

Cendol Sungai Ara Pulau Pinang (Cendoldotcom)

Salam Readership. Selalu betul nak update pasal food hunting. So final year lagi kerap aktiviti food hunting. Kali ni Miela nak review cendol sedap dekat Sungai Ara ni. Sebelum ni memang cendol ni femes dalam facebook. Oh ya sebenarnya Cendol Sungai Ara ni bukan jual cendol je tapi juga ABC tapi menu yang femes adalah cendol. Antara menu depa tawarkan:

-ABC Pulut
-ABC Tapai
-ABC Oreo
-ABC Milo
-ABC Special
-ABC Aiskrim 
-ABC Cocktail
-CENDOL Aiskrim 
-CENDOL Cocktail
-CENDOL Mangga
-CENDOL Pulut Mangga
-CENDOL Durian

dan lain-lain



Banyak kan menu-menu yang menarik?. Semuanya nampak sedap. Bila kami dah tahu dalam facebook ni apalagi memang kami cari tempat ni. Mudah ja nak cari tempat dia. Betul-betul depan Pearl Garden Condo sebelah jalan je. 

Lokasi cendol sungai ara

Menu yang kami pilih

Kami pilih menu Cendol Special campur coco crunch RM4.00 dengan ABC Oreo RM4.00. Untuk cendol memamg sedap giler baq hang. Cendol siap ada coco cruch rasa ranggup bila makan. Kombinasi patut korang try. ABC Oreo pulak RM4.00 tapi serious banyak gila. Boleh kongsi dua orang sebenarnya. Kembung perut makan benda alah ni, seriously sebab banyak. Memang berbaloi juga harganya.

Cendol special coco cruch

ABC Oreo
Untuk merasai kesedapan cendol dan ABC dekat Sungai Ara, Pulau Pinang boleh pergi ke berhampiran Pearl Garden Condo, Jalan Dato Ismail Hashim, Sungai Ara, Bayan Lepas, Penang (waze Pearl Garden Condo). Cendoldotcom bukak dari 1.30 pagi - 6.30 petang dan cuti pada hari isnin. Maklumat lanjut boleh ke facebook cendoldotcom okay.

Saturday, November 05, 2016

Dato' Ustaz Mohd Kazim Elias dimasukan hospital


Salam Readership. Pagi tadi dikejutkan dengan berita Ustaz Kazim dimasukukan di hospital swasta disebabkan masalah kesihatan. Miela agak terkejut juga sebab semalam baru sahaja tengok ustaz Kazim ceramah dekat DTSP Universiti Sains Malaysia yang bertajuk "Dosa Diviralkan".

Tiket ceramah semalam

Throwback kisah semalam. Agak penuh dewan DTSP semalam. Yelah sapa tak kenal ustaz Kazim kan. Ramai berpunsu pergi ceramah walaupun bukan student usm.  Pada awal ceramah ustaz Kazim memang nampak tak sihat jugak laa. Tapi bila dipertengahan ceramah beliau nampak beliau masih bersemangat nak sampaikan ceramah semalam. Ceramah beliau memang best, asyik gelak je. Ceramah beliau sampaikan agak santai. 



Tuptup pagi tadi beliau masuk hospital. Agak kesian juga walaupun tak sihat semalam tapi masih bersemangat bagi ceramah untuk kami. Terima kasih atas ilmu yang disampaikan semalam. Perasan jugak masuk hospital masih pakai baju ceramah yang semalam. Jadi marilah kita bersama-sama doakan kesejahteraan ustaz Kazim. Semoga Allah memberikan kesembuhan kepada ustaz kazim. Amin.....

Thursday, October 27, 2016

Beli buku di BookCafe

Salam Readership. Hari ni nak cerita pengalaman beli buku online dekat BookCafe. Kali ni sudah termasuk kali ketiga beli buku di BookCafe. BookCafe banyak jual buku-buku pelbagai tajuk dalam Bahasa Melayu. Selalu kalau nak buat assignment minor pengajian Islam kekadang cari buku kat library salu takde. Jadi Miela prefer beli buku kat BookCafe sebab murah senang nak cari. Contoh nak cari buku pasal munakahat, tekan search dah jumpa macam-macam tajuk.


Macam last order dengan BookCafe minggu lepas, Miela beli 3 buku dengan harga diskaun yang sangat berpatutan. Bayangkan harga asal buku tu RM45 tapi boleh dapat dalam RM22.50. Paling murah buku mila beli RM2.40. Murah kan??

Barang dah sampai

Tiga buku yang dah sampai

Delivery memang cepat. Order hari Jumaat sampai buku hari Isnin. Jadi tak perlu tunggu lama sebab buku readystock. Macam tak percaya tiga buku ni dapat harga bawah RM50. So sesiapa nak beli buku-buku bahasa Melayu especially buku keagamaan BookCafe tempatnya dengan diskaun sangat berpatutan. 
BookCafe
Facebook : Bookafe.com.my
Twitter: @kedaibookcafe

Tuesday, October 25, 2016

Trip Ke Pulau Pangkor Part 2

Salam Readership. Entri lepas dah cerita tentang macam mana kitorang pergi ke Pulau Pangkor dan aktiviti hari pertama. Tak sempat baca, boleh baca entri Trip ke Pulau Pangkor Part 1. Untuk entri kali ni nak story tentang hari kedua dan hari ketiga.

Second Day
Hari kedua ni kami banyak buat aktiviti laut. Pagi-pagi dalam pukul 8 dah bertolak nak pergi pantai ni. Kalau lambat-lambat nanti panas nak main-main ayaq laut ni. Plus ayaq pasang. Better pergi awal. Untuk sarapan pagi, kami makan free je sebab pakej en suhami RM150 tu termasuk dengan sarapan pagi. Tapi yang ni je sarapan free, esok sarapan makan asing-asing.

Get ready untuk snorkeling

Aktiviti pantai pertama ialah snorkeling. Tak ingat dah snorkeling belah mana. Snorkeling sebenarnya kena pandai berenang takpun kena biasakan dengan ayaq laut dulu. Jangan jadi macam kami masuk laut dah gelabah tak pandai berenang padahal ada ja jaket berenang. Sebab tempat snorkeling banyak batu-batu so kena berhati-hati sikit snorkeling kat situ supaya tak cedera.

Lepas habis snorkeling round island naik bot

Habis snorkeling kitaorang main banana bot. Ni pun tak ingat berapa, sorang kepala RM10 kot. Dapat main satu benda sebenarnya selebihnya main mandi pantai kat laut huhu. Serious best, memang lupa pasal study apa semua ni.

Aktiviti petang pusing island naik kereta sewa. Tengok-tengok mana tempat kami tak lalu lagi. Lalu singgah kat kilang Pak Su. Kilang tu proses hasil laut kemudian banyaklah produk beliau hasilkan seperti sotong kering, keropok ikan, sate ikan dan lain-lain. Recommended especially orang melayu nak dapatkan product makan laut kering yang halal. Kalau untung sabut boleh tengok proses macam mana produt beliau dihasilkan.

Kat kedai Pak Su
Kemudian kitorang lepak-lepak kat pantai lagi tapi nak menikmati pemandangan matahari terbenam gitu. Sambil tu dapat merasai naik kuda dekat tepi pantai. Then malam barulah cari-cari makan.

Naik kuda tepi laut

Third Day
Yang third day pulak takde gambaq. Dah cerita entri sebelum ni phone rosak so banyak gambaq hilang. Walaupun gambaq takde, kenangan tentang terpalit dalam memori, gituuuu kauu. Third day tak banyak sangat aktiviti sebenarnya. Pagi-pagi tu cuma shopping souvenir yang tak cukup lagi kemudian singgah muzium Pulau Pangkor. Masuk muzium free okay, haruslah kena pergi dok syiok jalan tapi sejarah tempat tak tau. Lepas zohor barulah kami bertolak balik dan sampai USMnya malam.


Pulau Pangkor boleh dijadikan percutian bajet. Miela spent duit pergi pulau pangkor dalam bawah RM400, so memang berbaloi. Walaupun Pulau Pangkor dekat perak dengan bangga nak habaq Miela orang perak memang nilah first time pergi Pulau Pangkor huhu. Diharapakan pengalaman yang Miela ceritakan ni bolehlah dijadikan untuk korang yang nak pergi ke Pulau Pangkor.

Monday, October 24, 2016

Trip ke Pulau Pangkor Part 1


Salam Readership. Sudah sebulan berlalu pergi Pulau Pangkor ni. Awalnya memang tak daa mood nak update pasal Pulau Pangkor. Bukan tak best Pulau Pangkor, best sanggat. Tapi tapi............ sedih nak habaq handphone lama yang banyak rakam masa trip pulau pangkor hilang T.T. Malah draf nak tulis entri pasal trip ni sekali detail budget hilang dalam handphone.

Tapi tak palah, gagah jugak nak update pasal trip Pulau Pangkor ni. Walaupun banyak loading tempat kat Pulau Pangkor nak kena ingat. Miela guna gambaq whatsapp yang kawan-kawan bagi tu, bolehlah ingat sedikit. Oklah daripada tak update langsung. Demi untuk reader blog ni jugak kan.


Kitaorang pergi pulau pangkor seramai 6 orang. Waktu kitaorang pergi masa hari Malaysia iaitu Jumaat, memang sesuai untuk kitaorang bercuti sebab dah cuti 3 hari deret. Sebelum kitorang pergi ke Pulau Pangkor kitaorang dah tempah pakej melalaui Suhaimi Pangkor Gateway. Pakej 3 hari 2 hari dua malam termasuk  penginapan homestay, Island Hopping, kereta sewa sekali dengan petrol, snorkling, sarapan pagi dan island tour. Harga pakej tu hanya RM`150 sahaja!!!. Murah kan??, kalau nak pergi pulau pangkor bolehlah ambik pakej dari Encik Suhaimi dengan number telefon 0192177614.

First Day
Kitaorang pergi ke Pulau Pangkor dari stesen bas Butterworth ke stesen bas lumut. Perjalanan dari Penang ke sana ambil masa dalam 3 jam. Kemudian sampai ke jeti Lumut untuk ke Pulau Pangkor kami perlu menaiki Feri. Untuk harga tiket feri RM10 untuk pergi balik. Naik feri sampai Pulau Pangkor dalam kurang daripada sejam macam  tu.

Dalam Feri
Sampai je Pulau Pangkor kami dapat kereta sewa and terus ke homestay En Suhaimi bagi. Homestay dia sangat okay, siap ada dapur lagi, boleh main-main masak. Jadinya tengah hari kitorang makan dalam homestay dengan mengunakan perlaratan dapur sedia ada.

Petang tu pulau kami island tour kat Pulau Pangkor. Jalan kat pulau pangkor macam ular tapi senang nak ingat jalan. Kitaorang pergi tengok batu bersurat, Kota belanda, Taman Fu Ling Kong, tempat orang buat kapal dan lalu dikawasan sekitar pantai Pulau Pangkor. 

Selfie dengan batu bersurat. Batu Bersurat makin lama makin membesar katanya.
Tapi batu dia memang besaq pun
Ni dekat Kota Belanda. Banyak juga hasil tinggalan sejarah
Tempat ni best spot nak bergambar
Naik tangga sikit dapatlah tengok pemadangan sekitar Taman Fu Ling Kong

view dari bawah. Nampak tak kitorang duduk kat atas tu
Tips nak beli souvenir belilah kat Taman Fu Ling Kong sebab dalam Pulau Pangkor kat situlah paling murah sekali. Memang sakan beli souvenir kat situ. Tapi kalau malam taman tutup dah. Nak dekat pukul 7 depa dah kemas-kemas barang nak tutup kedai.

Untuk makan malam pula kami makan kat restaurant Thai Food Project *kalau tak silap nama, huhu* yang berdekatan dengan 7 eleven dan kfc. Kat situ memang sedap, sambal belacan perghhh dua mangkuk kami mintak.



Untuk next day dan seterusnya Miela akan update dalam Part 2. Pasalnya banyak benda pulak nak cerita bila jari sibuk menaip ni. Part berscroll korang nak baca,huhu. Part 2 tungggu na, I will update soon.

Trip ke Pulau Pangkor Part 2

Sunday, October 23, 2016

Belanjawan 2017 Bagi Universiti Awam

Salam Readership. Bajet 2017 dibentangkan di Dewan Rakyat Parlimen Malaysia pada hari Jumaat 21 Oktober 2016. Tidak terkecuali PM jugak membentangkan belajawan 2017 bagi universiti awam. Agak menarik perhatian kami kerana kami sebagai pelajar juga tidak terkecuali terkesan akan bajet untuk universiti awam. Berikut adalah bajet 2017 bagi univeristi awam.




Potongan keseluruhan bagi kementerian pengajian tinggi sebanyak 9.31% (RM13.378 bilion - RM12.132 billion). Manakala bagi Universiti Awam telah berkurang sebanyak 19.23% dari RM 7.573 billion kepada RM 6.117 billion.

1. Universiti Malaya (UM)
Berkurang 20.24% (RM 463 juta kpd RM 370 juta)

2. Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)
Berkurang 31.16% (RM 512.327juta kpd RM 352.700juta)

3. Universiti Sains Malaysia (USM)
Berkurang 27.99% (RM 542J-RM 390J)

4. Universiti Putra Malaysia (UPM)
Berkurang 29.68% (RM439J - RM308J)

5. Universiti Teknologi Malaysia (UTM)
Berkurang 30.19% (RM415J - RM 290J)

6. Universiti Utara Malaysia
Meningkat 2.19% (RM 243J - RM248J)

7. Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM)
Berkurang 23.02% (RM 529j - RM407j)

8. Univerisi Teknologi Mara (UITM)
Berkurang 25.2% (RM2.234B -RM1.671B)

9. Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)
Bertambah 3.2% (RM142J - RM147J)

10. Universiti Tun Hussien On (UTHM)
Berkurang 4.54% (RM247J-RM236J)


Pandangan: Kalau tahun lepas bajet untuk universiti memang dah cut sikit, agak memberi kesan besar untuk universiti. Jadi univeristi terpaksa cari inisiatif untuk menjana pendapatan dan jugak mengalakkan untuk berjimat mengunakan fasiliti universiti. Ni bajet makin kurang, agak meruncingkan juga terutama pentadbiran universiti dan student. Tak mustahil student terpaksa mengeluarkan duit lebih demi menampung perbelanjaan universiti.

Friday, October 21, 2016

Restoran Kapitan, Queensbay Pulau Pinang.


Salam Readership. Alkisahnya, selama 4 tahun study di USM, baru minggu ni nak merasa makanan Restoran Kapitan dekat Queensbay. Padahal nak pergi Queensbay 10 minit je, itupun kalau naik motor. Besalah naik motor cilok sana sini dah sampai. Takpelah janji dah pernah sampai walaupun final year baru nak merasa hakhak.

Kitaorang pergi makan kat berdua, dengan bff gitu. Kalau ajak makan jarang betul tolak.
Plain Tanddori Set dan Milani Cheese Naan Set.

Kitaorang cuba adalah Plain Tanddori Set dengan Milani Cheese Naan Set. Untuk Plain Tanddori Set harga dia RM9.50 manakala Milani Cheese Naan Set RM11.00. Miela makan Plain Taddori Set, rasanya sedap dan sangat berbaloi. Makan Tanddori kenyang sampai malam kot. Untuk Milani Cheese Naan Set sangat recommended kalau datang sini. Sebab rasanya sangat sedap dengan cheese dia dan kuah berlemak dia perrghhhh sedap. Kalau nak makan milani kena lupa pasal diet nohh, sure memang kalori banyak hahaha.

Kalau datang queensbay tu, kalau dah jemu makan kat dalam queesnbay bolehlah try makan dekat Reston Kapitan berhadapan Queensbay jer.

No.89G,
Persiaran Bayan Bay, 
Pulau Pinang.
04-6463411

Wednesday, September 14, 2016

Dapat sample free BB Cushion dari Leneige

Salam Readership. Wohoo hari ni Miela happy sebab dapat BB Cushion dari Leneige. Gigih nau balik USM awal semata-mata nak dapat sample Leneige. Actually memang teringin sangat nak pakai BB Cushion dari Leneige sebab dapat banyak review yang bagus. Konon-konon nak cantik macam Song Hye Kyo. Tapi masih ragu-ragu nak beli sebab harga agak mahal sikit dalam range RM120++. So bila dapat sample kira happy lah, tak mampu beli dapat sample pun jadi, hahahaha.


Cara nak claim sample BB Cushion korang kena tunjuk bukti yang korang dah Like Facebook Leneige dan follow instagram Leneige Malaysia. Kemudian dia minta kita isi detail nama, umur, no telefon dan email. Pastu dia akan bagi sample. Mudah je kan.


Tadaa sample free

Isi dalam sample macam BB Cushion betul


Masih belum rasmi guna sample ni, sebab sayang sangat nak guna hahaha. Kalau benda ni sesuai dengan kulit muka, mungkin for future pasti beli BB Cushion ni. Yang duduk disekitar penang boleh dapatkan sample free sementara stock masih ada. Promosi ni sampai 19 September ja uolzz.