Monday, October 24, 2016

Trip ke Pulau Pangkor Part 1


Salam Readership. Sudah sebulan berlalu pergi Pulau Pangkor ni. Awalnya memang tak daa mood nak update pasal Pulau Pangkor. Bukan tak best Pulau Pangkor, best sanggat. Tapi tapi............ sedih nak habaq handphone lama yang banyak rakam masa trip pulau pangkor hilang T.T. Malah draf nak tulis entri pasal trip ni sekali detail budget hilang dalam handphone.

Tapi tak palah, gagah jugak nak update pasal trip Pulau Pangkor ni. Walaupun banyak loading tempat kat Pulau Pangkor nak kena ingat. Miela guna gambaq whatsapp yang kawan-kawan bagi tu, bolehlah ingat sedikit. Oklah daripada tak update langsung. Demi untuk reader blog ni jugak kan.


Kitaorang pergi pulau pangkor seramai 6 orang. Waktu kitaorang pergi masa hari Malaysia iaitu Jumaat, memang sesuai untuk kitaorang bercuti sebab dah cuti 3 hari deret. Sebelum kitorang pergi ke Pulau Pangkor kitaorang dah tempah pakej melalaui Suhaimi Pangkor Gateway. Pakej 3 hari 2 hari dua malam termasuk  penginapan homestay, Island Hopping, kereta sewa sekali dengan petrol, snorkling, sarapan pagi dan island tour. Harga pakej tu hanya RM`150 sahaja!!!. Murah kan??, kalau nak pergi pulau pangkor bolehlah ambik pakej dari Encik Suhaimi dengan number telefon 0192177614.

First Day
Kitaorang pergi ke Pulau Pangkor dari stesen bas Butterworth ke stesen bas lumut. Perjalanan dari Penang ke sana ambil masa dalam 3 jam. Kemudian sampai ke jeti Lumut untuk ke Pulau Pangkor kami perlu menaiki Feri. Untuk harga tiket feri RM10 untuk pergi balik. Naik feri sampai Pulau Pangkor dalam kurang daripada sejam macam  tu.

Dalam Feri
Sampai je Pulau Pangkor kami dapat kereta sewa and terus ke homestay En Suhaimi bagi. Homestay dia sangat okay, siap ada dapur lagi, boleh main-main masak. Jadinya tengah hari kitorang makan dalam homestay dengan mengunakan perlaratan dapur sedia ada.

Petang tu pulau kami island tour kat Pulau Pangkor. Jalan kat pulau pangkor macam ular tapi senang nak ingat jalan. Kitaorang pergi tengok batu bersurat, Kota belanda, Taman Fu Ling Kong, tempat orang buat kapal dan lalu dikawasan sekitar pantai Pulau Pangkor. 

Selfie dengan batu bersurat. Batu Bersurat makin lama makin membesar katanya.
Tapi batu dia memang besaq pun
Ni dekat Kota Belanda. Banyak juga hasil tinggalan sejarah
Tempat ni best spot nak bergambar
Naik tangga sikit dapatlah tengok pemadangan sekitar Taman Fu Ling Kong

view dari bawah. Nampak tak kitorang duduk kat atas tu
Tips nak beli souvenir belilah kat Taman Fu Ling Kong sebab dalam Pulau Pangkor kat situlah paling murah sekali. Memang sakan beli souvenir kat situ. Tapi kalau malam taman tutup dah. Nak dekat pukul 7 depa dah kemas-kemas barang nak tutup kedai.

Untuk makan malam pula kami makan kat restaurant Thai Food Project *kalau tak silap nama, huhu* yang berdekatan dengan 7 eleven dan kfc. Kat situ memang sedap, sambal belacan perghhh dua mangkuk kami mintak.



Untuk next day dan seterusnya Miela akan update dalam Part 2. Pasalnya banyak benda pulak nak cerita bila jari sibuk menaip ni. Part berscroll korang nak baca,huhu. Part 2 tungggu na, I will update soon.

Trip ke Pulau Pangkor Part 2

2 comments:

  1. Ain yg duduk perak ni pun bru berapa kali jejak pangkor. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun orang perak. Tapi nilah first time p Pulau Pangkor

      Delete